jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

LAVA - lapsivaikutusten arviointi päätöksenteossa

Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisussa nimeltään "Lapsivaikutusten arviointi - kansainvälisiä ja kansallisia näkökulmia" avataan lapsivaikutusten arvioinnissa käytettyjä määritelmiä, eri maissa käytössä olevia lapsivaikutusten arviointimenetelmiä ja esitetään asiantuntijoiden mielipiteitä lapsivaikutusten arvioinnin kehittämistarpeista.

 

"Lapsivaikutusten arviointi on tapa tarkastella lasten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä kokonaisuutena, lapsia ja heidän vanhempiaan kuunnellen ja osallistaen. Taustalla on YK:n Lapsen oikeuksien yleissopimus ja sen velvoite tavoitella lapsen parasta, kun yhteiskunnallisia päätöksiä tehdään. Arviointi soveltuu sekä valtion, kuntien kuin seurakuntienkin päätöksentekoon. Julkaisussa käydään läpi muissa maissa sovellettuja malleja sekä kerrotaan esimerkkejä kotimaisesta kehittämistyöstä."

 

Lapsivaikutusten arviointiin ei ole vielä olemassa vakiintuneita menettelytapoja eikä kriteeristöä, mutta sen laatimiseen liittyvistä kehittämistarpeista lapsen etua ajavilla viranomaisilla ja lastensuojeluun erikoistuneilla järjestöillä on olemassa selkeä visio :

  • lapsivaikutusten arvioinnin määrittelyn tulisi olla yhtenäinen ja tarkkarajainen
  • LAVA lakisääteiseksi velvollisuudeksi kaiken välittömästi lapsiin vaikuttavaan päätöksenteon osana
  • kansainvälisen yhteistyön kehittäminen interaktiivisesti

 

Lapsivaikutusten arviointi päätöksenteossa on siis edelleen hieman "lapsenkengissä", mutta kuitenkin hyvin tiedostetusti - esimerkiksi lapsia välittömästi koskevan lainsäädännön valmisteluissa asiantuntijoina kuullaan aina lastensuojeluviranomaisia ja -järjestöjä - erityisesti lapsiasiavaltuutetun antamia lausuntoja koskien lakiesityksiä  voidaan pitää itsenäisesti hyvinkin adekvaatteina lapsivaikutusten arvioina ....

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Elämä taitaa monessa mielessä palata normaaliksi. Telttailijoita, lakananviikkaajia ja täydellisiä perheitä, joihin kuuluu isä, äiti, poika ja vasarahai on nähty kylliksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suhteellisuudentaju palautuu tässäkin puheenaiheiksi valitsemillani alueilla vääjäämättä esimerkiksi lukemalla tuon kirjoituksessa mainitun julkaisun "ajatuksen kanssa" - lasten edun toteutumista valvotaan siis yhteiskunnassa aina kokonaisuutena eikä jumittautumalla johonkin yksittäiseen asiaan vaikuttavaan tekijään.

Parasta aikaa muuten Seta:lla on meneillään sateekaariperheiden lasten hyvinvointia kartoittava tutkimus, minkä tuloksien voi odottaa heijastuvan jatkossa yhdenvertaisuutta tukevina päätöksinä ja lakien täsmennyksinä :

http://seta.fi/sateenkaariperheiden-lasten-hyvinvo...

Jo aikaisemmin toteutettujen tutkimusten perusteella tiedetään, että sateenkaariperheiden lasten ja perheiden, joissa vanhemmat ovat ns. vastakkaista sukupuolta, lasten välillä ei merkittäviä systemaattisesti korostuvia hyvinvointieroja ole ja yksittäistapauksiin liittyvät hyvinvointierotkin selittyvät suurelta osin perheiden elinympäristöstä kumpuavilla välittömillä tai välillisillä syrjivillä mekanismeilla

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Juuri tältä pohjalta tulee myös esimerkiksi koulujen opetusohjelman esittää asiat. Aito avioliitto -yhdistys tulee kohtaamaan tiiliseinän juuri siitä syystä, että arvottaa eri perhemuodot hyviin ja huonoihin. Sateenkaariperheiden dissaaminen kuuluu heidän agendaansa vaikka asia paketoidaan läpinäkyvään perinteisen avioliiton puolustamiseen. Piiloagenda on todellakin läpinäkyvä eivätkä viranomaiset sen enempää kuin vanhemmatkaan tule hyväksymään eriarvoistavan propagandan levittämistä kouluissa. Yrityksiä pehmentää sanomaa jatkossa ei pidetä uskottavina. Yhdistys pysyy alkutaipaleensa vankina.

Suurin valhe Aa ry:n arvokuvauksessa on, ettei se toimi ketään vastaan. Yhdistyksen toiminta perustuu juuri siihen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Mielestäni tässä tilanteessa on syytä edetä dynaamisesti ja ohjata julkista keskustelua tiedottavampaan ja rakentavampaan suuntaan. AA-liikkeen harjoittama "junnaaminen" yksityiskohdilla ja niitäkin tarkoitushakuisesti (ja vastakkainasetteluja rakentavasti) painottamalla palvelee ainoastaan heidän tarkoituksiaan pitää yllä heteronormatiivisuutta ja eriarvoistavia asenteita.

Jatkossa aion itse kertoilla täällä avioliittolakiin kuuluvien liitännäislakien uudistusten etenemisestä eduskunnassa ja muista asiaan kuuluvista tapahtumista informatiivisesti ...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #5

Olet aivan oikeassa. Kun nyt paperinkeräys on saatettu pois päiväjärjestyksestä, on aiheellista keskittyä substanssiin ja oikeaan ajosuuntaan. Yksi kitisevä pyörä ei tasa-arvovankkurien etenemistä estä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Evankelis-luterilaisella kirkolla on kiitettävän kokonaisvaltainen lähestymistapa lapsiin ja nuoriin :

http://www.lapsivaikutukset.fi/

https://unicef.studio.crasman.fi/pub/public/pdf/Co...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset