jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Voiko lapsella olla kaksi geneettistä isää?

1800-luvun darwinismista ja muinaisten uskontojen pääteoksista heteronormatiivisen maailmankuvansa ammentavien mielestä tämä ei varmaankaan ole mahdollista, mutta edistyksellisimmissä tieteellisissä piireissä asia nähdään optimistisemmin :

 

"

Male same sex couples may soon be able to have children genetically related to both partners.

Scientists from the University of Cambridge and the Weizmann Institute in Israel made the discovery while conducting research into how egg and sperm cells are created.

Dr Jacob Hanna, of the Weizmann Institute, acknowledged that it is possible to use skin stem cells from two adults of the same gender to make human egg and sperm cells.

"

 

Biological babies for same sex parents!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuo on sama idea, mitä Stalinin suosima ns. mitsurilaisuus väitti.

Jatkosodan jälkeen Neuvostoliitossa vierailleita suomalaisia tiedemiehiä huvitti kovasti, kun heidän neuvostoliittolaiset kollegansa kertoivat, että emakkoa kannattaa astuttaa usealla karjulla, jolloin kaikki porsaat saavat parhaan mahdollisen perimän, kun porsaat saavat perimää useammalta karjulta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuo on läheistä "sukua" lamarckilaisuulle, mikä on jo osoitettu paikkansapitämättömäksi :

https://en.wikipedia.org/wiki/Lamarckism

Kirjotukseni viittaa kantasolututkimuksiin - sukusolujen valmistaminen laboratorio-olosuhteissa on jo verrattain "helppoa" ja tuon tekniikan soveltamisen esteenä ovat ainoastaan eettiset säännöt ja yleiset asenneongelmat....

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mitshurinilla ja Lysenkolla, Lamarckista puhumattakaan, ei ollut tietoa kantasolututkimuksesta, saati sitten dna:n pilkkomisesta ja epigenetiikasta. Vanhojen haamujen esiin kaivaminen on tarpeetonta.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kaksi äitiä ainakin voi olla. Isossa-Britanniassa tuli helmikuussa voimaan laki, joka tunnustaa kolmen biologisen vanhemman lapsen/ vanhempien vanhemmuuden. Ymmärsin, että vanhempia olisivat synnyttäjä-äiti, biologinen isä sekä luovuttajaäiti. Viimemainitulta otetaan mitokondrioita, jotka liitetään synnyttäjä-äidin munasoluun (ennen tai jälkeen hedelmöittymisen). Tällöin syntyvä lapsi on aidosti kolmen biologisen vanhemman lapsi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tämä on totta ja lakina varsin merkittävä edistysaskel...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Eettiset rajat toki muuttuvat tiedon kehittyessä (tieteen tarkentuessa) - jossain määrin myös transhumanismi jo koettelee vastaavia ihmisyyden vakiintuneita rajoja ja normeja ....

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kyllä teoriassa lapsella voi tulevaisuudessa olla kaksi biologista isää. Ihon kantasolujen käyttämisestä siittiöiden ja munasolujen tuottamiseen on kirjoiteltu jo aiemmin, mikään uusi "keksintö" ei ole kyseessä. Ohessa yksi aihetta koskeva artikkeli:

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/09012...

Kantasolujen käytöstä lapsettomien parien hyväksi ollaan kuitenkin vielä monen tieteellisen ja eettisen mutkan takana.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Voi aina tietenkin kysyä tarviiko lapsettomat parit omaa lastaan keinolla millä hyvänsä.

Minusta ei tarvi, johonkin raja on vedettävä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Noin 40 vuotta sitten syntyi ensimmäinen "koeputkilapsi". Silloin oli tavallista ajatella, että nyt on menty liian pitkälle.

Jos tieteelliset ja eettiset kysymykset ratkaistaan, uusia avusteisia lisääntymismenetelmiä otetaan käyttöön. Jos esim. miehellä ei ole hedelmöityskykyisiä siittiöitä, nykyisin käytetään luovuttajan spermaa. Jos tulevaisuudessa miehen kantasoluista voidaan tuottaa kelpo siittiöitä, miksi pariskunta haluaisi turvautua vieraan ihmisen siittiöihin?

Kehitys kehittyy :)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #10

Koska jos luonto ei ole suonut miehelle lisääntymiskykyä niin siihen varmaan jokin syy ... :D

Jos voidaan tehdä siittiöitä kantasoluista jolla kaavalla niin mitä eroa niillä on vieraan miehen siittiöihin ? Yhtä lailla ne keinotekoisesti tehtyjä ja siten "jalostusta".

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #15

En ymmärrä, mitä hymiön arvoista hauskaa Wallinin mielestä on hedelmättömyydessä. Tavallisimpia syitä miehen hedelmättömyyteen on ollut esim. sairastettu sikotauti. Mitä eroa on vieraan miehen siittiöillä verrattuna omiin siittiöihin? No se, että omilla siittiöillä olivatpa ne omien kivesten tuottamia tai omista ihon kantasoluista tuotettuja on saman henkilön perimä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, ETENE:n kanta mm. sijaissynnytysjärjestelyihin, joita tämäkin kahden geneettisen isän lisääntymisproduktio vaatisi, on tunnetusti hyvin kielteinen.

Ihmisen kloonaamisen tekniikka on tunnettu jo pitkään kuten myös kantasolujen muovautuvuus uusinnettaessa ihmisen kudosta esimerkiksi jonkin radikaalin leikkaustoimenpiteen jälkihoitona, mutta asia on toki eettisessä mielessä hankala - joka tapauksessa lapsettomuushoidoille lisääntymisfunktiota varten valmistellut kantasolututkimukset antavat kuitenkin tuiki tärkeää tietoa. Hedelmöityshoitojen onnistumisprosenttihan on edelleen melko matala, joten siinäkin suhteessa pelkkä tutkimus on aiheellista...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

ETENEkin seuraa aikaansa ja etenee. Samoin jokseenkin varmasti lapsettomuushoidot. Eettiset kysymykset ovat merkittäviltä osin kytköksissä tieteellisen evidenssin nykyiseen alkioasteeseen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Lapsella voi jo nyt olla kaksi miestä geneettisinä vanhempina. Niin valtio kuin kirkkokin ja muut avioliittoon vihkivät tahot määrittelevät sukupuolen sen mukaan, mikä on henkilötunnuksen toiseksi viimeinen merkki: jos se on toisella parillinen ja toisella pariton, avioliitto on sallittu parille Suomessa jo nyt, muissa tapauksissa on tyydyttävä rekisteröityyn parisuhteeseen ja avioliittoon pääsee vasta 2017.

Mitään biologisia testejä tai selvitystä hoitohistoriasta suhteensa virallistavalta pariskunnalta ei vaadita, vain henkilötiedot katsotaan. Niinpä jo nyt on olemassa rekisteröidyssä parisuhteessa tai muuten perheenä eläviä miespareja, joilla on biologisesti yhteisiä lapsia - puolet geeneistä toiselta mieheltä, puolet toiselta. Tämä on arkitodellisuutta Suomessa jo nykyään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lisääntymiselimistöjen toimintaerojen ja sukusolujen kokoeron perusteella tehtävän sukupuolieron ohella tosiaan juridinen sukupuoli on merkittävä (ja usein harhaanjohtava) määrittäjä sekä ihmisen oman identiteetin rakentajana että sosiaalisen yhteisön jäsenyyden yhteydessä - kysymys siitä, että voiko mies synnyttää nousee piakkoin taas esille, kun eduskunta alkaa käsitellä translain uudistusta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset