jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Tasa-arvoinen avioliittolaki edistää lasten ihmisoikeuksien toteutumista

Tätä mieltä ovat  minun lisäkseni myös lastensuojelualan järjestöt, jotka yhdessä tuumin ovat vastanneet Kymen Sanomien mielipidepalstalla professori Tapio Puolimatkan esittämiin - hieman tarkoitushakuisesti rajoittuneisiin -  tulkintoihin kansainvälisistä lasten oikeuksia määrittelevistä sopimuksista.

 

"

Lastensuojelun Keskusliiton, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen UNICEF ry:n yhteisessä tiedotteessa (27.11.2014) korostettiin, ettei lapsen oikeuksien sopimus sisällä määrittelyä siitä, mitä vanhemmalla tai perheellä tarkoitetaan. Lapsen oikeuksien sopimus ei näin ollen määritä vanhempia eikä yhdenlaista käsitystä hyväksyttävästä perhemuodosta. Sopimus ei myöskään sisällä kohtaa, joka yksiselitteisesti määrittää, että lapsen on kasvettava biologisten vanhempiensa kanssa.

Sen sijaan sopimus kieltää syrjinnän ja velvoittaa lasten yhdenvertaiseen kohteluun. Sopimuksen oikeudet kuuluvat kaikille lapsille ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa sukupuoleen tai sosiaaliseen alkuperään perustuvaa erottelua. Sopimuksessa syrjinnän kielto on kiinteästi yhteydessä lapsen etuun, sillä lapsen edun arvioinnissa ja määrittämisessä tulisi kunnioittaa kaikkia sopimukseen sisältyviä oikeuksia. Lapsen oikeuksien sopimukseen vetoaminen edellyttää aina kokonaisvaltaista sopimuksen sisällöllistä tuntemusta ja tulkintaa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki mahdollistaa samaa sukupuolta olevien vanhempien perheessä kasvavan lapsen yhdenvertaisuuden toteutumisen ja vahvistaa heidän yhteiskunnallista asemaansa ja oikeuksiaan.

"

 

Lasten oikeuksien sopimuksessa perhe määrittyy hyvin lavesti "lapsen ja hänen vanhempiensa tai muiden laillisten huoltajiensa muodostaman yksikön  ohella myös ylisukupolvisena suurperheenä tai muiden paikallisten tapojen mukaisena yhteisönä, jonka jäsenenä hän elää.",  mikä jättää suuren liukumavaran yhdenvertaisten perhemuotojen välille.  Mitään perhemuotoa ei siis voi asettaa lapsen oikeuksien toteutumisen kannalta erityisasemaan ja tässä kokonaisvaltaisessa mielessä tasa-arvoinen avioliittolaki  tulee pelkästään, ainoastaan ja vain vahvistamaan  sateenkaariperheiden lasten oikeudellista asemaa ja edistämään  heidän ihmisoikeuksien toteutumista.

Lapsen ensisijainen oikeushan on kasvaa "persoonallisuutensa täysipainoisen ja sopusointuisen kehityksen vuoksi perheessä onnellisuuden, rakkauden ja ymmärtämyksen ilmapiirissä".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Joku kielenhuoltaja voi sinsänsä hyvällä syyllä nyt kysyä, että mihin jäi possessiivisuffiksi lauseesta "Mitään perhemuotoa ei siis voi asettaa lapsen oikeuksien toteutumisen kannalta erityisasemaan ja tässä kokonaisvaltaisessa mielessä tasa-arvoinen avioliittolaki tulee pelkästään, ainoastaan ja vain vahvistamaan sateenkaariperheiden lasten oikeudellista asemaa ja edistämään heidän ihmisoikeuksien toteutumista."

Omistusliitteen käyttäminen suomen yleiskielessä on tosiaan pakollista monikon kolmansien aitojen persoonapronominien genetiivimuodon yhteydessä. Ihmisoikeuksien ominaisuuksien vuoksi tällaista kielessä ilmentyvää juridista, hallinnollista tai edes omaa harkintavaltaa edustavaa subjektiivisen valinnaista omistussuhdetta ei kuitenkaan voida osoittaa yksilöiden ja ihmisoikeuksien välille - perustavanlaatuiset ihmisoikeudet kuuluvat näes yleismaailmallisesti kaikille ihmisille eikä niistä voi luopua edes omalla päätöksellä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Mistä homoparit saavat lapsia muualta kuin heteroilta ? Sveitsin korkein oikeus päätti että lapset ei voi olla kauppatavaraa ja asettui siis vastustamaan sijaissynnyttämistä.

Miksi siis sinun mielestä homoparit ovat samankaltaisessa asemassa kuin heteropari joka kärsii lääketieteellisestä lapsettomuudesta ?

Käyttäjän tuomaspetri kuva
Tuomas Leppiaho

Homoparit saisivat lapsia samalla tavalla adoptoimalla kuin heteropari, joka ei satu saamaan biologisia lapsia.

Miksi he eivät olisi samassa asemassa? Onko heteropari arvokkaampi tai yhteiskuntajärjestyksessä korkea-arvoisempi kuin homopari? Adoptiot tulee järjestää siten, että lapsi adoptoidaan sellaiseen perheeseen jossa lapsi voisi parhaiten, eikä sen perusteella olisiko lapsen vanhempina homo- vai heteropari.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Miksi siis sinun mielestä homoparit ovat samankaltaisessa asemassa kuin heteropari joka kärsii lääketieteellisestä lapsettomuudesta ?"

Samaa sukupuolta olevien adotiota on vastustettu sillä, että lapset eivät ole vanhemmille vaan vanhemmat lapsille. Sen paremmin hetero- kuin homopareillakaan ei ole mitään etuoikeutta saada lapsia.

Sijaissynnyttäminen taas ei kuulu tähän aiheeseen millään tavalla. Sijaissynnytys on Suomessa laitonta, joten ei tuota Sveitsistä asti olisi tarvinnut hakea tuota asiaankuulumatonta referenssiä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Minä olen samaa mieltä että lapsien saaminen ei kuulu oikeuksien piiriin. Lapsia tulee ihan itsestään ilman mitään oikeutta.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Ai niin, kirjoittaja et kuitenkaan linkittänyt lasten oikeuksien totetumista tasa-arvoisen avioliittolakiin. Kerro siis miten homoparien oikeus viralllistaa suhteensa toteuttaa lasten ihmisoikeuksia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yhteys kyllä ilmenee blogitekstissä, mutta ehkäpä asiantuntijan esittämä arvio tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksista lapsen oikeuksien toteutumiselle konkretisoi asiaa :

http://lapsiasia.fi/tata-mielta/tiedotteet/tiedott...

"Rakkaus on lapsen koti, tälle ei pidä luoda esteitä, tätä pitää tukea."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset