jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

SAK haluaa yhteiskuntasopimuksella mm. lisätä työaikaa

Kyllä.

 

SAK:n tiedotteen mukaan keskusjärjestö on valmis osallistumaan yhteiskuntasopimuksen valmisteluprosessiin ja se haluaa mahdollisesti syntyvän yhteiskuntasopimuksen myötä myös mahdollisimman paljon lisää työaikaa. Nimittäin työttömille ja osa-aikaisille palkansaajille :

 

"Suomen suurimman palkansaajakeskusjärjestön hallitus muistuttaa, ettei se ole valmis neuvottelemaan kokonaistyöajan pidennyksestä tai tuottavuusloikalle valmiiksi annetuista prosenttitavoitteista. SAK haluaa lisää työaikaa työttömille ja osa-aikaisille.

– Mahdollinen yhteiskuntasopimus edellyttää todellista tasapuolisuutta. Yritysten ja niiden omistajien tulee osallistua sopimukseen samalla intensiteetillä kuin mitä palkansaajilta odotetaan, hallitus linjaa.

SAK edellyttää, että mahdollisessa yhteiskuntasopimuksessa parannetaan irtisanottavien palkansaajien muutosturvaa ja että paikallisen sopimisen tarkastelu, työsuhdeturvakysymykset ja työttömyysturva neuvotellaan samassa yhteiskuntasopimusprosessissa.

– Yhteiskuntasopimusta ei synny, jos sitä tehdään ainoastaan palkansaajien kustannuksella tai työaikaa pidentämällä ja jos yritykset ja niiden omistajat eivät sitoudu sopimukseen omilla toimillaan riittävästi. Viime vuosien palkkaratkaisut ovat olleet äärimmäisen maltillisia. Ne ovat osaltaan luoneet edellytyksiä Suomen kilpailukyvyn kohentumiselle. SAK odottaa yrityksiltä nyt sitoutumista investointeihin ja tuotekehittelyyn sekä malttia yritysjohtajien palkitsemisessa, puheenjohtaja Lyly huomauttaa."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Reino Jalas

"Yritysten ja niiden omistajien tulee osallistua sopimukseen
samalla intensiteetillä kuin mitä palkansaajilta odotetaan,
hallitus linjaa."

Työntekijäpuoli on ollut huolissaan että pelkästään he joutuvat helteeseen ja maksamaan koko kilpailukyvyn parantamisen.
Koska lisää rahaa ei voi vaatia työnantajalta tässä tilanteessa, niin työntekijäjärjestöt eivät millään ole keksineet että mitä he oikein voisivat vaatia vaakakupin toiselle puolelle.

Vain tuo yllä oleva sanamuoto, samalla intensiteetillä, on se paras tarkkuus jonka työntekijäpuolen liitot ovat tähän mennessä osanneet formuloida ulos.

Ainakaan vielä en meinaa antaa vinkkiä, että mitä sinne toisen puolen vaakakuppiin voisi esittää tai vaatia.

Molemmin puolin pöytää on asiaan palkattua ammattiväkeä. Joten koettakoot toistaiseksi itse keksiä, että mitähän kummaa se nyt oikein voisi olla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työmarkkinajärjestöillä ei tällä hetkellä ole minkäänlaisia mielikuvia siitä, mitä Sipilän hallitus siltä yhteiskuntasopimukselta sisällöllisesti vaatii - nevotteluprosessi on siis vasta aluillaan tunnusteluvaiheessaan.

Sipilän alkuperäisessä keväällä esittämässä yhteiskuntasopimuksen mallissa työntekijöpuolelta vaadittiin mm. suostumista työajan pidennykseen ns. tuottavuusloikan aikaansaamiseksi ja maan hintakilpailukyvyn parantumiseksi. Työnantajapuolelle valtioneuvosto ei juurikaan keväisessä ehdotuksessa vaatimuksia esittänyt.

Itselläni on tiedossa parikin työnantajaa koskevaa "vaatimuskokonaisuutta", jotka ennakkotietojenkin mukaan kuuluvat vähintään ositeltuina myös palkansaajajärjestöjen neuvotteluvaatimuksiin - ne ovat luonteeltaan laadullisia eli työn tuottavuutta tulisi pelkkien palkkakustannusten leikkaamisen sijasta parantaa työhyvinvointia, työpaikkakohtaista yhteistoimintaa ja työpaikan vakautta kehittämällä.

Tässä kaksi käynnissä olevaa hankekokonaisuutta, joilla työntekijät ja työnantajat tasapuolisesti kykenisivät kehittämään työn organisoimista ja sen tuottavuutta mm. sairauslomia ennaltaehkäisemällä :

http://www.tyoelama2020.fi/

http://www.ttl.fi/partner/tyojaperhe/Sivut/default...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset