jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kulttuurisensitiivisyys - mitä se on

Monikulttuurisemmaksi ja kansainvälisemmämäksi muuttuvassa maailmassa kulttuurisensitiivisyys ja kulttuurien välinen kompetenssi ovat avaintekijöitä sopeutettaessa kulttuurien rajapinnoilla ja ne ylittävää liikkumista kitkattomaksi.

Kulttuurisensitiivisyys tarkoittaa kulttuurisesti vastaanottavaista ja ymmärtäväistä asennoitumistapaa, käyttäytymistä, tarkkaa ja jatkuvaa havainnoimista sekä analysointia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ollaan valmiita kohtaamaan toinen ihminen arvostavasti tiedostaen etnisen taustan, kulttuurin, sosiaalisen statuksen ja uskonnollisen vakaumuksen tai erilaisten kielten vaikutukset. Kulttuurisensitiivisyyteen kuuluu olennaisena osana kognitiivinen kyky erottaa ja eritellä niitä vivahteita, joita esiintyy eri kulttuurialueilla sosiaalistuneilla ihmisillä  yksilölähtöisesti ja toisaalta näiden kulttuurialueiden yleisessä normimoraalia muokkaavissa yhteisöilmiöissä.

Käytännössä kulttuurisensitiivisyys on ns. jokapäiväistä kauraa kaikille niille ammattihenkilöille, jotka työskentelevät monikulttuurisissa ympäristöissä - maahanmuuttajien parissa vastaanottokeskuksissa, kotoutumista tukevissa järjestöissä, kehitysaputyöntekijöille, kaupallisten toimijoiden edustajille ulkomailla, ulkoministeriössä, ulkomaan lähetystöissä jne...

Kulttuurisensitiivisyyttään voi myös itse kukin harjaannuttaa tietoisesti hankkimalla vuorovaikutteisia kokemuksia ja tietoa eri kulttuureista, niiden historiallisesta kehittymisestä ja tutustumalla erilaisessa maailmakuvallisessa viitekehyksessä elävien ihmisten arkeen. Tietoahan on nykyaikana saatavilla runsain mitoin - internetin ja kirjastojen ohella tietoa eri kulttuureista jakaa esimerkiksi verovaroin toimintaansa rahoittava YLE, joka  tuottaa melko mittavasti lakiin perustuvaa monikulttuurisuutta edistävää asiaohjelmistoa :)

 

 

edit:  kulttuurisensitiivistä poseeraamista :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Sensitiivisyyttä varmaan suomalaisiltakin jo löytyy. Se tuskin on tämän hetken kuumimpia puheenaiheita. Ja viitannet lähinnä suomalaisten kyvyttömyyteen. Entä ulkolaisten sensitiivisyys uutta kotimaata kohtaan? Milloin siitä aletaan keskustelemaan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsittääkseni suomalaisten kyky ja halukkuus tunnistaa erilaisia kulttuuripiirteitä on verrattain hyvä - monikulttuurisuushan on sinänsä "valtavirtaa" yhteiskunnassa aina esi- ja perusopetuksen arvoperustoihin kirjaamista myöten.

Vuorovaikutteisuus kyllä edellyttää myös vastavuoroisuutta ja siten esimerkiksi kotoutumistoimiin osallistuvien maahanmuuttajien tulisi olla valmiita sopeuttamaan omaa käyttäytymistään yleisesti hyväksyttyihin "maan tapoihin" lain kunnioittamisesta puhumattakaan...

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

"Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ollaan valmiita kohtaamaan toinen ihminen arvostavasti tiedostaen etnisen taustan, kulttuurin, sosiaalisen statuksen ja uskonnollisen vakaumuksen tai erilaisten kielten vaikutukset."

Eli tikkurilan värikartta kädessä pitää lähestyä ihmisiä ja lokeroida ne oikeaoppisiin lokeroihin, ettei vaan kohtelisi toista ihmistä ennakkoluulottomasti. Vaan vetää heti alkuunsa oikeaoppiset olettamat päälle.

Voitko kertoa mistä lähteistä saa parhaiten tietoa siitä miten oikeaoppisesti ja hellävaroen tämä segrekaatio pitää suorittaa?

En millään haluaisi suorittaa kulttuuriapartheidia väärin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Edes "oman" kulttuurialueen sisällä ihmisten kohtaaminen ilman tämän kohdattavan henkilön identiteettiä rakentavien sosiaalistumis- ja kokemuspääomien huomioimista ei johda muuhun kuin ennakkoluulojen täyttämään lukkiutuneisuuteen tai korkeintaan muodolliseen kohteliaisuuteen puolin ja toisin - ummikkosavolainen Helsingin keskustassa on ihan yhtä eksyksissä, kuin sinne vasta muuttanut pakolainen Afganistanista.

Erojen tunnistaminen ei vielä ole merkki piilevästä rasismista tai mistään kohtalonomaisesta kulttuuripiirien erillisyydestä. Vasta kun niistä eroista aletaan tekemällä tehdä kielteisiä arvioita ja arvotuksia, niistä muotoutuu kulttuurien välisiä muureja.

Identiteetin erojen ja niihin limittyvien kulttuuristen piirteiden vaikutusten tunnistamisen ohella vuorovaikutussuhteita syventää ehkä parhaiten progressiivinen samuuden hakeminen ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset