jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Lapsella on oikeus ainakin kissan- tai koiranpentuun :)

Jo kertaalleen parlamentaarisen lainsäätämisjärjestyksen hyväksytysti läpikäyneen lakiesityksen tasa-arvoisesta avioliittolaista kumoamiseksi laaditun "Aito avioliitto"-kansalaisaloitteen tiimoilla on julkisuudessa viime aikoina aikoina käyty kiivastakin kiistaa lapsen oikeuksista, jotka tosiaankin nivoutuvat olennaisesti perheoikeudellisen kokonaisuuden osana myös avioliiton olemukseen.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa, joka on tärkein lapsen oikeuksia määrittävä kansainvälinen asiakirja,  sopijavaltiot  tunnustavat lapsen erityisen suojelun tarpeen ja siinä muodossa lapsen ensisijainen etu on  kasvaa persoonallisuutensa täysipainoisen ja sopusointuisen kehityksen vuoksi perheessä onnellisuuden, rakkauden ja ymmärtämyksen ilmapiirissä.

Perhe ymmärretään tässä yhteydessä lapsen ja hänen vanhempiensa tai muiden laillisten huoltajiensa muodostaman yksikön ohella myös ylisukupolvisena suurperheenä tai muiden paikallisten tapojen mukaisena yhteisönä, jonka jäsenenä hän elää.  Lapsen oikeuksien sopimus ei arvota eri perhemuotoja lapsen kehittymisen tai hänen oikeuksiensa toteutumisen kannalta eriarvoisiksi  - Suomen lainkaan ei siten tule tehdä tällaisia arvotuksia mielestäni ...

 

Lapsen oikeuksien sopimuksen muustakin sisällöstä ja yksityiskohtaisemmasta soveltamisesta  on olemassa varsin näppärästi ja osin jopa lapsellisesti koottu suomen kielinen teemasivu, joka toimii samalla osana lapsiasiavaltuutetun verkkotiedotuskanavaa :


Lapsen oikeudet ovat aikuisen velvollisuuksia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Timo Lehtonen

Onkohan blogisti kenties perehtynyt teoksen Lapsen oikeuksien sopimuksen käsikirja (Inka Hetemäki, 2011) sisällön sanomaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

En ole lukenut kyseistä käsikirjaa, mutta sen sijaan Stakesilla (nyk. THL) on tehty ohjeistus lapsivaikutusten arviointiin :

http://julkari.fi/bitstream/handle/10024/75271/lap...

Tässäkin ohjeistuksessa korostuu "lapsen edun" ensisijaisuus päätöksien teon perustana ja toisaalta siitä on luettavissa tämän kansallisen tulkinnan yhdenvertainen soveltuminen riippumatta lapsen elinolosuhteista - pätkätöillä kaupan kassalla itseään elättävän yksinhuoltajan ainoalla lapsella on siis sama oikeus "kasvaa persoonallisuutensa täysipainoisen ja sopusointuisen kehityksen vuoksi perheessä onnellisuuden, rakkauden ja ymmärtämyksen ilmapiirissä" kuin vakavaraisempaan ansiotuloon tottuneiden vanhempien muodostaman avioparin biologisesti yhteisellä lapsellakin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset