jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Raiskaukset jäävät edelleen valtaosin piilorikollisuudeksi

 

YLE:n viranomaislähteistä kokoamien tietojen mukaan  mahdollinen raiskaaja voi olla iältään 20-vuotias tai keski-ikäinen, opiskelija tai eläkeläinen eli raiskaajia ei voi yksiselitteisesti profiloida tiettyjen sosioekonomisten tai ikävaikutteista ominaisuuksien perusteella :

 

"Tilastoihin päätyy tietoja muun muassa tekijöiksi epäiltyjen sosioekonomisesta asemasta ja tuloista. Raiskaajaksi epäiltyjen taustat eroavat toisistaan, mutta yksikään ryhmä ei erotu selkeästi joukosta."

 

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa suunnittelijana työskentelevän Hannu Niemen mukaan suurin osa raiskauksista tapahtuu yksityisissä tiloissa  kun  pääosa poliisin tietoon tulleista rikoksista tapahtuu julkisissa tiloissa uhrille tuntemattoman henkilön toimesta.

Suomessa ilmoittamatta jääneistä raiskauksista ei ole Hannu Niemen mukaan tarkkaa tietoa, mutta erilaisten kansainvälisten ja kotimaisten asiantuntija-arvioiden perusteella voidaan sanoa, että poliisille ilmoitettujen rikosten osuus olisi korkeintaan kymmenen prosenttia. Optulan (nyk. Kriminologian ja oikeustieteen instituutin) tekemän varsin luotettavan rikosuhritutkimuksen mukaan  " Viimeksi kuluneen vuoden aikana 15 000 naista oli pakotettu seksuaaliseen kanssakäymiseen. Luvuksi muodostuu 46 000, kun mukaan lasketaan tilanteet, joissa nainen oli nukkunut tai oli ollut muusta syystä kyvytön puolustautumaan".

Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtajan Jaana Koivukankaan käsityksen mukaan piilotelluin raiskauksen muoto on parisuhteessa tapahtuva seksuaalinen väkivalta.

"

–  Varmasti yleisin, mutta vähiten ilmoitetut, ovat parisuhteessa tapahtuvat raiskaukset, Koivukangas sanoo.

Kumppanin tekemästä raiskauksesta ilmoittaminen on monelle vaikeaa ja Koivukankaan mukaan on myös yleistä, ettei raiskattu itse tunnista tulleensa raiskatuksi.

– Harvoin meihin otetaan yhteyttä niin, että kerrotaan, että kumppanini on raiskannut minut, vaan yleensä he ottavat yhteyttä ja kertovat, että kumppani on pahoinpidellyt. Puhutaan kuristamisesta, potkimisesta, lyömisestä, mutta keskustelun edetessä käy usein ilmi, että on ollut myös seksuaalista väkivaltaa ja pakottamista monellakin tavalla, Koivukangas kertoo.

"

Julkisessa keskustelussa seksuaalinen väkivalta on haluttu liittää yksinomaan maahanmuuttajien  omiin kulttuuriperintöihin kuuluvaksi erityispiirteeksi tilastojen valikoivalla lukemisella, mutta  rikosuhrien parissa työskentelevien kokemukset seksuaalisen väkivallan todellisista ilmentymistä eivät tätä harhakäsitystä tue - raiskaaja voi olla kuka tahansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Heliste

Raiskaus on yksi ihmisen suvunjatkamisstrategioista.

Ihminen on eläin pohjimmiltaan ja yksi eläimellinen tapa jatkaa sukua on väkivalta.

Hallitsijat ovat elättäneet tätä ominaisuutta satojatuhansia vuosia, joten se on miehen perimässä.

Hallitsijat ovat kautta aikojen houkutelleet nuoria miehiä sotilaiksi lupaamalla sotilaille käyttöoikeuden valloittamiensa maiden naisiin.

Niinpä voiton juhlaan on aina kuulunut raiskausbileet

Sivistys ja kasvatus peittää tätä, mutta aina se putkahtaa esiin

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Antropologien mukaan, muinaisessa matriarkaatissa raiskaus ei ollut suvunjatkamisstrategia, toisin kuin myöhemmin joissakin patriarkaalisissa heimoissa.

Ihmiset ovat periytyneet sekä bonoboista että simpansseista: Simpanssien ja bonobojen ero on niiden yhteisöjen rakenteessa. Bonobot elävät matriarkaalisissa, naaraiden hallitsemissa yhteisöissä. Ne ovat tasa-arvoisia ja niitä yhdistää pääasiassa naaraiden väliset sidokset, mutta myös naaraiden ja urosten väliset ystävyyssuhteet. Bonoboilla ei ole valtaan liittyviä rituaaleja, eikä patriarkaaliseen järjestelmään liittyvää valtahierarkiaa kuten simpansseilla. Yksilöiden välit perustuvat kiintymyssuhteisiin, joita seksi vahvistaa monien, eri bonobojen kesken.

Bonobot ovat rauhanomaisia verrattuna simpansseihin. Myös bonobojen naapuriyhteisöt elävät sovussa. Urosten stressitasot ovat matalat ja aggressioita on hyvin vähän.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Joo, onhan nuo Optulan tutkimuksen luvut nähty moneen kertaan.

Olisiko sinulla sattumoisin ajatuksia siitä, mitä näiden korkeiden lukujen alentamiseksi pitäisi tehdä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset