jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Miten välttyä väkivaltaiselta suhteelta

Naisten Linjan fb-seinän kautta löysin Viola ry:n jo pari vuotta sitten kirjoitetun blogimerkinnän, joka mielestäni on uudelleen syytä nostaa blogosfäärin loppukäyttäjien tietoisuuteen.

Kirjoituksessa on  lueteltu väkivaltaa suhteessa ennakoivia merkkejä, jotka usein ilmenevät ennen kuin suora väkivalta alkaa. Nämä merkit helpottavat hahmottamaan ja tunnistamaan henkisen väkivallan piirteitä ja voivat olla ennakoivia vihjeitä mahdollisesta fyysisestä väkivallasta.

 

"

1. Onko mies mustasukkainen, omistushaluinen ja vaativa? Kohdistuuko miehen mustasukkaisuus tuntemiesi miesten lisäksi ystävättäriisi ja sukulaisiisi?
2. Alkoiko suhteenne nopealla tunneperäisellä kiintymyksellä? Tuliko sinusta miehen tunteiden keskipiste, jota ilman hän ei voi elää? Vain sinäkö voit tehdä hänet onnelliseksi?
3. Käyttäytyykö mies kontrolloivasti? Haluaako hän tietää missä liikut, mitä teet ja keitä tapaat tai odottaako hän sinun noudattavan tarkkoja kotiintuloaikoja?
4. Odottaako mies sinun noudattavan hänen ohjeitaan ja määräyksiään?
5. Saako mies sinut tuntemaan, että sinun on oltava koko ajan pahoillasi jostakin tai pyydeltävä koko ajan anteeksi? Tuleeko sinulle hänen reaktioistaan tunne, ettet tee koskaan mitään oikein?
6. Arkailetko tai pelottaako sinua sanoa omia mielipiteitäsi miehen seurassa?
7. Syyttääkö mies aina muita, kun ongelmia ilmenee?
8. Onko miehellä seksiin liittyviä vaatimuksia? Vaatiiko mies seksiä rakkauden osoitukseksi?
9. Pelkäätkö häntä, kun hän vihastuu? Onko hän uhannut sinua väkivallalla?
10. Käyttäytyykö mies täysin eri tavoin ulkopuolisten seurassa?
11. Osoittaako mies julmuutta kotieläimille tai lemmikeille?
12. Onko mies rikkonut esineitä tai tavaroita kodissanne?
13. Onko mies käyttänyt fyysisiä voimakeinoja riidan aikana, esimerkiksi ravistellut sinua olkapäistä?
14. Onko miehen lapsuuden perheessä isä käyttäytynyt väkivaltaisesti?
15. Laskeeko mies leikkiä kustannuksellasi tai tekeekö sinusta huomautuksia muiden seurassa niin, että nolostut ja tunnet häpeää?
16. Onko mies käyttäytynyt väkivaltaisesti aikaisemmissa naissuhteissaan?

"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Eihän noiden pitäisi olla mitään "merkkejä", vaan kakkosta ja tiettyyn rajaan kasia lukuunottamatta jokainen noista kohdista on ehdoton no-no jo ihan sellaisenaan ja suhde pitäisi laittaa heti poikki.

2: Moneen suhteeseen kuuluu nopea tunneperäinen kiintymys ja ainakin hetken tuntuu, että toinen on keskipiste. Voihan se sitten muuttua sairaalloiseksi, mutta se on eri merkki.

8: Omat odotuksensa seksin suhteen kannattaa toki tuoda esiin, en sitten tiedä mikä on raja, jolloin ne muuttuvat vaatimuksiksi. Siinä kohtaa sitten hei hei jos mieltymykset eivät kohtaa.

Moni noista sopii myös kahjoihin naisiin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eikö nainen voi olla suhteessa väkivaltainen. Minä ainakin olen sellaista nähnyt.

No feministipuhettahan tämä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tilastonikkaroinnilla feministi saa aikaan mitä vain.

Humpuuki vain tekee kaikesta epäiltävää ja epäluotettavaa.

Jouni Nordman

Taitaisi nämä säännöt olevan ilman sukupuolta olevia, sillä nämä tapaukset joita kysymykset käsittelevät koskee kumpaakin sukupuolta. Tietenkin on nämä profeministi miehet siinä poikkeuksia, sillä eivät näe naista väkivallan tekijänä vaikka tämä halolla vastasyntynyt hakka.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tilastojen valossa 46000 naista joutuu raiskatuksi vuosittain. Tyttöjä syntyy n 30000. Jokainen nainen tulee siis suomessa raiskatuksi useampaan kertaa kun. Jokainen mies on myös raiskaaja tai joillekin kertyy tekoja sadoittain.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itseasiassa Optulan (nyk. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin) arviossa puhutaan 15 000 naisesta, jotka joutuvat raiskauksen uhreiksi vuosittain ja kun lukuun lisätään ne naiset, jotka pakotetaan seksuaaliseen kanssakäymiseen vastoin tahtoaan esimerkiksi ollessaan nukkumassa, humalassa tai muuten puolustuskyvyttöminä, nousee lukuarvo 46 000:een.

Tilastollisesti noissa luvuissa ei ole mitään ihmettelemistä ...

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #11

Kuinka monta lasta joutuu äitinsä pahoinpitelemäksi vuosittain, sekä onko juuri näiden vahinko ylilyöntejä takia naisille muodostettu oma tuomionsa"lapsen surmaaminen", jossa nainen jo sukupuolen puolesta todetaan väkivaltaisen mieliala muutoksille alttiiksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #13

Totta sinänsä, että lapset altistuvat vanhempiensa mieli- ja väkivallan kohteiksi aivan liian usein, mutta pidemmällä tarkasteluvälillä aikuisten lapsiin kohdistama väkivalta on onneksi vähentynyt rajusti.

Poliisin tietoon tulleista tapauksista tehdyt selvitykset kertovat, että "Vanhempien alaikäisiin lapsiinsa kohdistamasta väkivallasta noin kolmannes on naisten tekemää. Naisten tekemän väkivallan osuus on kuitenkin sitä suurempi, mitä nuorempi lapsi on uhrina. Tapauksissa, joissa uhri oli alle 6-vuotias, epäilty oli nainen (lapsen äiti) 33,7 prosentissa. Kun uhri oli 15–17-vuotias, oli epäilty nainen 28,2 prosentissa tapauksista. Absoluuttiset luvut ovat melko pieniä, joten pienetkin muutokset voivat vaikuttaa prosenttimuutoksiin suuresti."

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Oletko jo ilmoittautunut poliisille oikeustoimia varten?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #19

Niin ihan ilman tilastotiedettä, jos tapahtuu 46000 tekoa ja ikäluokassa on noin 30000 miestä. Joidenkin tosiaan täytyy kerätä näitä tekoja paljon. Eli tällaiset laskelmat ovat hömppää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Yli 15 vuotiaita rikosoikeudellisesti vastuunalaisia miehiä on kuitenkin yli 2 miljoonaa - vertailun vuoksi voi mainita, että kansallisten rikosuhritutkimusten mukaan fyysisen väkivallan uhreiksi valikoituu vuosittain noin 8 prosenttia kaikista yli 15 vuotiaista suomalaisista ja kun mukaan luetaan väkivallalla uhkaaminen, nousee määrä jo 14 prosenttiin. Määrällisinä arvoina ne vastaavat 360 000 ja 640 000 aikuista väkivallan kohteeksi joutunutta suomalaista vuosittain :

http://www.optula.om.fi/material/attachments/optul...

"Syntyvyyslogiikalla" (vuodessa syntyy noin 60 0000 uutta ihmistä Suomeen) arvioiden jokainen suomalainen kokee siis elämänsä aikana vähintään 10 kertaa välitöntä väkivallan uhkaa ja saa turpiinsa vähintään 6 kertaa...

Raiskaus rikoksena ja henkilökohtaisena kokemuksena poikkeaa yleisemmästä väkivallasta siinä, että uhri ei yleensä ymmärrä, tiedä tai uskalla tehdä asiasta rikosilmoitusta - oikeusjärjestelmämme ei tähän kannusta tuomioita lieventävine muotoiluineen.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Parisuhdeväkivallasta mitään tietämättömälle, nuo heikot singnaalit eivät välttämättä vielä kerro juurikaan mitään. Ihmettelyä ne suhteessa voi aihettaa, sekä outoa ja ahdistavaa ilmapiiriä.

Mutta todeksi ne on kaamealla tavalla elänyt moni persoonallisuushäiriöisen narsistin ja psykopaatin kynsiin joutunut.

Tuon kaavan voi myös tunnistaa useiden uskontojen käyttäytymisnormistoista.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

No mutta, kuka voi elää mustasukkaisen ja kontrolloivan ihmisen kanssa? Eivät nuo ole mitään heikkoja signaaleja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ulkoapäin tarkasteltuna tilanne voi tuntua oudolta, mutta parisuhteeseen olennaisesti kuuluva sosiaalinen sidos vahvistuu ajankuluessa yhteisten kokemusten myötä niin voimakkaaksi, ettei vähitellen kehkeytyvää mustasukkaisuutta tai kontrollihaluisuutta toinen osapuoli enää välttämättä ymmärrä vaaran merkiksi...

Naisten Linjan fb-seinällä on juurikin vastikään ilmaantunut erään väkivaltaiseen suhteeseen juuttuneen naisen kertomus, mikä mielestäni valaisee oivallisesti sosiaalisten sidosten lujuutta ja yhteisten hyvienkin kokemusten luomaa harhaa :

https://www.facebook.com/naistenlinjasuomessa/phot...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

# 8

Olen minäkin usein ihmetellyt, minkä vuoksi monet ihmiset elävät uskontojen orjuuttamina. "Vapaaehtoisesti".

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #12

Liisa: uskonto sopiikin tähän oikein hyvin. Samaa ihmettelen minäkin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuolla listan pohjalta voisit ryhtyä välittämään Venäjän (mies) ja Ukrainan konfliktia. :-)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, jokainen osaa varmaan niin halutessaan vaihtaa kirjoituksesta miehet naisiksi tai muusukupuolisiksi - parisuhde- ja perheväkivalta on toki pääosin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa mutta muutkin kombinaatiot ovat jopa tavallisia ...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Vanha tarina. Ruotsissa feministiset naisetkin myöntävät, että kyseessä on tasa-arvoisesti tapahtuva väkivalta.

http://nyheter24.se/debatt/801568-eva-solberg-mode...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomessa ollaan sitten edistyneempiä, sillä eduskunnan vahvistamaa ns. Istanbulin sopimusta sovelletaan Suomessa sopimuksen alkuperäisessä muodossa, jonka mukaan perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa tulee ennaltaehkäistä ja vähentää sen tosiasiallinen moninaisuus huomioivasti.

Mm. Ensi- ja turvakotien Jussi-työssä on valmius kohdata miehetkin lähisuhdeväkivallan uhreina ja turvakodeissa (niillä paikakunnilla, missä niitä yleensä on) ei asiakkaita erotella sukupuolen perusteella.

"Miesten Linja" toki puuttuu vielä ...

Viljo Häggman

Miksi Suomessa on maailman väkivaltaisimmat naiset?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Oletko luopunut feministmistä, kun esität, että lähisudeväkivalta on miehen henkilökohtainen ominaisuus, eikä kaikkien miesten yhdessä suorittamaa naisten alistamista?

Jari Leino

Tässä on hyvää se, että korostetaan jokaisen ihmisen omaa vastuuta pysyä poissa väkivaltaisesta / alistavasta / huonosta suhteesta.

Useimmissa kohdissa sanan "mies" voisi vaihtaa sanaksi "nainen" tai "partneri" ja siltikin saisi ihan paikkansa pitäviä ja hyviä ohjeita.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, alkuperäinen teksti on vaivatta muunnettavissa "sukupuolineutraaliksi" sisällöllisen totuusarvon alentumatta. Naisetkin kykenevät olemaan erityisen häijyjä erityisesti kotioloissa ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset