jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Vasemmistoliitolla arvot kohdillaan

Hallitustunnustelijaksi valikoituneen Keskustapuolueen pj. Juha Sipilän esittämiin puolueiden hallitusyhteistyövalmiutta arvioiviin kysymyksiin ovat eduskuntapuolueet ja niiden eduskuntaryhmät antaneet vastauksensa tänään 30.huhtikuuta

Yleissilmäilyllä jo pystyy näkemään eri puolueiden vastauksissa samankaltaista varovaista konsensushakuisuutta, mikä ilmenee etenkin talouteen ja työllisyyteen liittyvien kysymysten kohdalla  ympäripyöreänä pääministeripuolueen mielistelynä ja sen oman eduskuntavaaliohjelman suoranaisena peesaamisena.  Vaikeasti ratkeaviin monimutkaisiin ongelmiin, jotka eivät suurelta osin edes riipu välittömästi maamme sisäisestä järjestyneisyydestä, toki ei voikaan antaa tarkkoja toimenpide-ehdotuksia prosentintarkoilla laskelmilla tuettuna. Hallitusohjelmaan tarvitaan silti konkreettisia tavotteita, eikä pelkästään yleisluonteista sössötystä sopeuttamisen jatkamisesta tai lässytystä erilaisista julkisen sektorin palveluihin kohdistuvista leikkaustarpeista.

Vasemmistoliitto on tässä mielessä miellyttävä poikkeus, sillä se pysyy hallitustunnustelijalle antamissaan vastauksissa käytännössä ja hyvinkin linjakkaasti puolustaa niin kestävää kehitystä,  moniarvoista ja yhdenvertaista yhteiskuntaa kuin myös oikeudenmukaisuuden toteutumista tulonjaossa. 

Vapun aaton kunniaksi, lukemisen helpottamiseksi ja muutenkin mukavana miehenä esittelen nyt joitain mielestäni tärkeimpiä vasemmistolaista aatemaailmaa kuvastavia käytännöllisiä ehdotuksia, periaatelinjauksia  ja tavotteita, jotka ovat mukana Vasemmistoliiton hallitustunnustelijalle antamissa vastauksissa :

 • Parannetaan työntekijöiden työsuhdeturvaa mm. puuttumalla nollatuntisopimuksiin ja vuokratyön epäkohtiin, parantamalla pätkä-, osa-aika- ja silpputyöntekijöiden työehtoja, sekä parantamalla itsensä työllistäjien, pienten yrittäjien ja freelancerien asemaa. (Tämä on linjassa SAK:n eilen  yhteiskuntasopimustiedusteluun antaman vastauksen kanssa)
 • Tehdään energiaremontti. Suomi ottaa edelläkävijän roolin biotalouteen ja kestäviin kotimaisiin uusiutuviin energiamuotoihin siirtymisessä, joilla torjutaan ilmastonmuutosta ja luodaan uusia teollisia työpaikkoja.
 • Perusturvan riittävästä tasosta huolehditaan ja siirrytään kohti perustuloa.
 • Suomen velka-aste on yhä verrattain pieni, joten tällä vaalikaudella velkaa tärkeämpää on huolehtia työllisyydestä, jottemme pahenna kestävyysvajetta ihmisten syrjäyttämisen aiheuttamalla rakennetyöttömyydellä.
 • Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, joka toimii kriiseissä välittäjänä ja sovittelijana. Suomi toimii voimakkaasti YK:n kautta osallistumalla YK:n rauhanturvaoperaatioihin ja nostaa kehitysyhteistyön määrärahojen BKTL-osuutta. Jatketaan pohjoismaista yhteistyötä, erityisesti Ruotsin kanssa.
 • Painopisteinä tulee olla veroparatiisien sulkeminen ja harmaan talouden torjuminen, kestävämpi ympäristö- ja ilmastopolitiikka sekä kansainvälisen rauhan ja vakauden edistäminen.
 • 6 + 6 + 6 -malli mahdollistaisi lastenhoidon järjestämisen siten, että kummallakin vanhemmalla olisi oma kuuden kuukauden hoitojaksonsa ja vielä kuusi kuukautta yhdessä jaettavaksi.
 • Hallituksen pitää edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja toimia mm. naisten ja miesten palkkaerojen kaventamiseksi
 • Suomen pakolaiskiintiötä tulee nostaa nykyisestä tasosta.
 • Turvapaikanhakijoiden oikeus riittäviin terveyspalveluihin tulee turvata, ja paperittomien pääsy terveydenhuollon palveluiden piiriin on varmistettava. Mahdollisuutta työntekoon ja opiskeluun oleskelulupaa tai turvapaikkaa hakiessa tulee edistää
 •  Kaikilla Suomessa luvallisesti oleskeleville on turvattava oikeus perhe-elämään perheenyhdistämisen kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

""""Sinun osuutesi bruttovarallisuudesta (Varat, joista vähennetty velat):

20 755,85 euroa."""

http://ketoharju.info/saatavakello

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Varmaankin kohdallaan, mutta äänestäjiä eivät kohtaa, miksihän?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tämä onkin todella hyvä kysymys johon vaalien jälkeisissä analyyseissa ja palautekeskusteluissa on paljon pohdittu vastausta ehkä löytämättä. Viestiä ei saatu läpi. Vasemmistoliiton leikkauslinjaa kritisoivaa näkemystähän tukee suuri osa maailman johtavista taloustieteilijöistä ja jopa IMF:n kaltaisista instituutioista, onko niin ettei tätä merkittävien professorien jne teoriaa osattu vääntää yksinkertaiseksi jokaiselle ymmärrettäväksi rautalankamalliksi. Ehkä tarkoitushakuisesti keskustelu ohjautui velkaelvytykseksi unohtaen investointipuolen jonka vaikutuksesta velkasuhde olisi saatu parannettua. Vai onko äänestäjäkunnan valtaosa tosiaankin masokisteja haluten lisää kuripolitiikkaa. En tiedä mutta äänestäjiä ei kuitenkaan voida vaihtaa eikä tulosta kyseenalaistaa. Tästä huolimatta en vaihtaisi kuitenkaan elytyslinjaa ehkäpä siperia opettaa ensi vaaleihin mennessä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Miksi vasemmisto haluaa elvyttää kapitalisti-pankkiireilta lainatuilla rahoilla ? Eikö tuo ole aatteen vastaista ?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sen rahan voi käyttää (nykyistä) oikeudenmukaisemmin ja eettisemmin, vaikka sinänsä periaatetasolla oletkin hienokseltaan oikeassa...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Enemmän tai vähemmän samaa mieltä useimmista kohdista. Mutta mielestäni ei Suomen ole järkevää nostaa pakolaiskiintiöitä ainakaan tässä taloudellisessa tilanteessa. Miten muka voimme huolehtia pakolaisten edes jonkinnäköisestä toimeentulosta, kun kantasuomalaistenkin keskuudessa olisi paljon apua tarvitsevia? Suomella ei vain ole varaa olla koko maailman sosiaalitoimisto. Ja kovin suuret pakolaismäärät myös tuovat ongelmia mukanaan. Katso, mitä on tapahtunut Ruotsissa. Siellä osa pakolaisista on eristäytynyt kantaruotsalaisista ja jopa muodostaneet rikollisjengejä. Jotkut kaupungit, kuten Malmö, ovat muuttuneet varsin levottomiksi paikoiksi, jonne eivät palokunta ja ambulanssit uskalla mennä ilman poliisisaatuetta. Ja tämä on myös lisännyt rasismia. Pakolaiskiintiön nykyinen taso varmaankin voidaan pitää.

Pertti Heinonen

Usko kun sanotaan ETTEI SUOMALAISET HALUA tänne enempää turvapaikkaturisteja eikä varsinkaan ilmaista terveydenhoitoa maahan luikahtaneille paperittomille, maailmalla eurooppaan pyrkii jatkuvasti miljoonia paremman elintason toivossa tulijoita, ei mahdu emmekä halua sitä lajia KIITOS. Jos te vassarit joskus aiotte nousta marginaalipuolueesta uskottavaksi tekijäksi niin lopettakaa maailman syleily suomalaisten rahoilla ja ALKAKAA ajamaan suomalaisten etuja niin ehkä teistä joskus tulee? hiukkasen isompi puolue.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Vasemmistoliitto olisi takiaispuolue hallituksessa. Siitähän sen voi arvata millainen on vasemmistolainen pyrkyrin aatemaailma? Vastuu korostuu aina taloudellisesti vaikeina aikoina, joten vasemmistoliitto tulisi pötkimään maitojunalla pakoon hallituksesta oppositioon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset