jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Samapalkkaisuusohjelma osaksi yhteiskuntasopimusta

Hallitustunnustelijaksi eduskuntavaalien voittajana valikoitunut keskustan Juha Sipilä on hahmotellut Suomen kilpailukykyä ja taloudellista tuottavuutta parantavaa yhteiskuntasopimusta, jolla keskeiset työllistäjätahot sekä palkansaajajärjestöt sitoutuisivat joustaviin ratkaisuihin työllisyyden ja taloudellisen toimeliaisuuden edistämiseksi.

Julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan yksityiskohtaisempaa yhteiskuntasopimuksen sisältöä voisivat olla työaikajoustot, ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen ja työeläkemaksun väliaikainen alentaminen.

Joiltain osin nämäkin ovat kannatettavia ajatuksia, kunhan niistä ei vain muodostu pysyvinä käytäntöinä uusia syrjintämekanismeja tai että ne eivät itsessään uusinna eriarvoistavia urapolkuja.

Tässä mielessä yhteiskuntasopimukseen tulisi mielestäni nivoa mukaan uusi samapalkkaisuusohjelma sopimuksen kokonaishallinnan vuoksi ja myös siksi, että täsmällinen laki velvoittaa julkista valtaa käyttävän viranomaisen huomioimaan kaikessa toimessaan päätöstensä sukupuolivaikutukset. Hallitustunnustelijana Sipilä edustaa valtioneuvostoa ja siten rinnastuu heti julkista valtaa käyttävään viranomaiseen, vaikka ei olekaan vielä virkaan nimitetty.

Samapalkkaisuusohjelma, joka aloitettiin vuonna 2006, tulee päätepisteeseensä uuden eduskunnan astuessa palvelukseen ja uuden ohjelman muodosta neuvotellaan varsin pian työmarkkinajärjestöjen ja valtion välillä ennen sen esittelemistä uudelle hallitukselle. Uuden ohjelman päätavotteesta on sovittu jo aikaisemmin talvella, mutta ohjelman yksityiskohdat ovat vielä osittain auki. Se toki tiedetään, että ohjelman runko tulee koostumaan pääosin aikaisemman ohjelman puitteista konkretisoituen muuttuneiden työmarkkinoiden ja tarpeiden myötä.

Samapalkkaisuuden ja yleisesti tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden edistäminen työelämässä ovat mielestämme eräitä avaintekijöitä, joilla työn tekemisen kilpailukykyä ja tuottavuutta parannetaan -tai kuten  ministeri Huovinen saman asian tiedotti puhuessaan valistuneelle Samapalkkafoorumin kuulijakunnalle viime vuoden joulukuussa - : "On paljon näyttöä siitä, että oikeudenmukaiseksi koettu työelämä tuottaa hyvinvointia. Eriarvoinen palkka jäytää oikeudentajua ja haittaa naisten resurssien täysimääräistä käyttöä. Suomalaisen työelämän kehittämisen visio on, että Suomen työelämä on Euroopan paras vuonna 2020. Mielestäni tasa-arvoinen palkkaus kuuluu tämän kehittämisstrategian osaksi" .

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Kari Ahveninen

Samanpalkkaisuuteen on helppo päästä:
1. Tasataan työaika kaikille samaksi
2. Maksetaan käytetystä työajasta kaikille sama palkka
3. Sama palkka kaikille aloille, työstä riippumatta.

Kuulostaisiko tämä hyvältä, Juho? Koska yritysten kuluja pitäisi alentaa, niin tuohon voidaan vielä lisätä että sen sijaan että nostettaisiin palkkoja ylöspäin niin tasataan ne niin että lasketaan kaikkien enemmän ansaitsevien palkkoja alemmas.

Ehkä tuo sittenkin on utopiaa, vai kuinka? Tosin se olisi vasemmistoliiton politiikan mukaista, ja samalla vanhaa kunnon sovjet-meininkiä: se ja sama mitä teet, kaikilla on yhtä kurjaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei kuulosta, sillä työaika on jo kaikille "sama" työaikalain mukaisena ja toisaalta käytännölliset työajan vaihtelut huomioituvat jo nykyisin työsopimusten ja työehtosopimusten sisällöissä.

Työaika on toki usein ainoa työn luonteeseen kuuluva muuttuja yleisessä palkkatilastoinnissa, missä eri tyyppisissä työaikajärjestelmissä työskentelevien palkansaajien tiedot vakioituvat samaan, vertailukelpoiseen, tilastoon. Palkkausperusteissa työaika on ainoastaan yksi muuttuja ja yleisimminkin palkan suuruutta selittää jokin työtehtäviin liittyvä laadullinen tekijä työaikaa paremmin - kuten työn vaativuus ja tehtävien vaatima koulutus sekä työskentelyolosuhteet.

Samapalkkaisuusohjelman tavoite ei ole se, että kaikille työntekijöille maksettaisiin ammatista ja ammattitaidosta riippumatta saman suuruista palkkaa vaan mm. se, että ammatinvalinta ja uralla eteneminen ei riippuisi kovin voimakkaasti työntekijän sukupuolesta.

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

Kuinka monta kertaa tämä rikkinäinenlevy jaksaa soida?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kymmenen vuoden aikataulu on uudessa ohjelmassa ja käsittääkseni esimerkiksi eduskuntapuolueet ovat hyvin sisäistäneet samapalkkaisuustavoitteen, joten asialla on parlamentaarisesti puoluerajat ylittävä yksimielinen tuki. Työmarkkinajärjestöille ja etenkin palkansaajajärjestöille tavoite on itsestään selvä :

https://www.sak.fi/tama-on-sak/historia/aikajana?s...

Mika Selin

En ole koskaan ymmärtänyt tätä vaatimusta. Palkka pitää maksaa sen mukaan kuinka hyvin teet työsi. Olet sitten mies tai nainen. Työn tekeminen pitää olla kaiken pointti. Monessa valtionkin ja kunnan virassa on työntekijöitä jotka saavat saman palkan vaikka toinen tekee työnsä ja toinen istuu istuu tuolillaan. Tasapäistäminen ei ole mikään ratakaisu mihinkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset