jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Translain uudistaminen vahvistaa perusoikeuksia

Amnesty Internationalin Suomen osaston eduskuntavaalikampanjaan sisältyvässä puoluekyselyssä tiedusteltiin eduskuntapuolueiden kantaa myös voimassa olevan translain korjaamisesta vastaamaan transihmisten tarpeita ja myös poistamaan nykyisen lain puutteita.

 

Pitääkö Suomen nykyistä translakia muuttaa niin, että se kunnioittaa transihmisten itsemääräämisoikeutta ja turvaa heidän ihmisoikeuksiensa toteutumisen?

https://www.amnesty.fi/vaalit/kysymys-4/

 

Vastausten perusteella osassa puolueista vallitsee laaja ymmärrys voimassa olevan translain ihmisoikeuksia loukkaavasta pakottavuudesta kun vastaavasti osassa puolueista sukupuoli-identiteettiä jäsennetään edelleen varsin kaksijakoisesti.

 

Millä tavalla translakiin ehdotetut uudistukset sitten käytännössä vaikuttaisivat sosiaalisen ympäristömme tilaan?

 

Pääosin lakiuudistuksella ei suoranaista vaikutusta ole yleiseen elämänmenoon. Se ei lisää veronkorotuspaineita, ei alenna ostovoimaa eikä sen vuoksi tarvita ottaa lisää ulkomaista velkaa. Laki ei myöskään velvoita ketään kyseenalaistamaan omaa sukupuoli-identtiään, joskin se saattaa lisätä tietämystä sukupuolen moninaisuudesta ja siten lisätä itsetietoisuutta edistää yhdenvertaisuutta.

Transihmisille lakiuudistus on ehdottoman tärkeä perusoikeuksia turvaavana elementtinä - nykyinen laki on suurelta osin kuuro ja sokea transsukupuolisten kokemuksiille ja ohjaa tehokkaasti heidät yhteiskunnallisesti näkymättömään marginaaliin :

 

"Tällä hetkellä Suomen translaki ei oikeastaan edes tunnista olemassaoloani. Laki puhuu “vastakkaisesta sukupuolesta” ja painottaa sukupuolen kokemuksen pysyvyyttä. Entäpä sitten ne meistä joiden identiteetti ei mahdu joko-tai -jakoon tai pysy päivästä toiseen samana?"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

Kannatan ehdottomasti, että voi valita sukupuolensa tai sukupuolettomuutensa itse. Luulen, että naisten osuus Suomessa kasvaisi utsuntapäivinä ja seuraavana päivänä taas tasoittuisi. Jos sukupuolikiintiöitä ajetaan, niin kannattaa ainakin hakuprosessin ajaksi "muuttua" vähemmistön edustajaksi. Sinänsä mielenkiintoista, että on aika paljon samoja ihmisiä jotka kannattavat sukupuolikiintiöitä kannattavat myös "sukupuolettomuutta" sekä puhuvat "naisen eurosta".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuolen juridinen vahvistaminen on (kielenhuollon ammattilaisten inhoaman sanan "lähtökohtaisesti" merkityksessä) kertaluonteinen toimenpide.

Kevyt ristiriita toki esiintyy tuossa mainitussa suhteessa - poliittisessa toimintaympäristössä feminismi kun pelkistyy helposti käytännön syistä ja osin perinteistä johtuvasti naisasialiikkeeksi, jonka tavoitteena on parantaa naisten yhteiskunnallista asemaa ryhmänä. Samat henkilöt, jotka asettuvat tukemaan tätä kehitystä, voivat kuitenkin samalla kannattaa myös ihmisten itsemäärittelyoikeuksien vahvistamista.

Transihmisten perusoikeuksien vahvistaminen kun kyseenalaistaa vallitsevan dikotomisen sukupuolijärjestelmän vinoumia,,,

Sukupuolen merkitys yhteiskunnallisena muuttujana on siis kerroksellista ja siten sukupuoli-identiteettiä pitää tutkailla väestötasollakin intersektionaalisesti.

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

Miten niin on kertaluonteinen toimenpide? Eikös tässä ollut kyse siitä, että itse saa määrittää sukupuolen tai sukupuolettomuuden. Vai jumiuduitko nyt kaksinapaiseen ajatteluun?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Ei siitä sukupuolen juridisesta vahvistamisesta ole tarkoitus tehdä automaattia, jonka avulla henkilö pystyisi kätevästi luistamaan yhteiskunnan (sinänsä keinotekoisesti synnytyslaitoksella annettuihin sukupuolimäärityksiin perustuvista) velvoitteista. "Lähtökohtaisesti" ihmisen identiteetti on vakaaksi koettua persoonallisuutta ja siinä mielessä sukupuolimerkinnän muuttaamista voi pitää lopullisena päätöksenä.

Tosin, jos sukupuolimerkinnän muuttaminen väestörekisteritietoihin olisi helppoa ja omia tietojaan pystyisi muuttamaan vaikka minuutin välein, niin samalla poistuisi (tai vähintään lievenisi) yhteiskunnallinen tarve jakaa ihmisiä "miehiin" ja "naisiin" ja esimerkiksi paljon kyseenalaistettu asevelvollisuuslaki jouduttaisiin piankin rakentamaan uusiksi turvallisuusuhkia ja miehistösaatavuutta vastaavasti ilman nykyisen kaltaista sukupuolisyrjintää...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset