jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Istanbulin sopimus voimaan Suomen osalta 1.8.2015

Ulkoasiainministeriön uunituore lehdistötiedote kertoo asiasta tyhjentävästi :

 

"Naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisemistä ja torjumista koskeva Euroopan neuvoston yleissopimus (ns. Istanbulin sopimus) tulee Suomen osalta voimaan 1.8.2015.

Istanbulin sopimus on ensimmäinen eurooppalainen naisia koskeva ihmisoikeussopimus. Sen tarkoituksena on naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen ja poistaminen, väkivallan uhrien suojeleminen sekä väkivallan tekijöiden saattaminen teoistaan edesvastuuseen. Lisäksi sopimuksen tavoitteena on edistää kaikkien naisiin kohdistuvan syrjinnän muotojen poistamista sekä naisten ja miesten välistä tosiasiallista tasa-arvoa.

Istanbulin sopimuksessa tarkastellaan naisiin kohdistuvaa ja perheväkivaltaa ihmisoikeusnäkökulmasta. Sopimuksen päämäärien toteuttaminen edellyttää kattavia, kokonaisvaltaisia ja koordinoituja poikkihallinnollisia toimintaohjelmia. Sopimuksen tavoitteena on myös tukea ja auttaa lainkäyttöviranomaisia ja järjestöjä toimimaan tehokkaasti yhteistyössä yhtenäisen lähestymistavan omaksumiseksi pyrittäessä poistamaan naisiin kohdistuvaa sekä perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa.

Yleissopimuksen nojalla perustetaan myös kansainvälinen seurantajärjestelmä sopimusmääräysten täytäntöönpanon seurantaa varten. Seurantajärjestelmän puitteissa tehdään myös maavierailuja sopimuspuoliin. Yleissopimus pyrkii osallistamaan myös kansalliset kansanedustuslaitokset seurantaprosessiin. Lisäksi yleissopimus velvoittaa sopimuspuolia kansalliseen koordinointiin naisiin kohdistuvan ja perheväkivallan ehkäisemisessä ja torjumisessa. Yhteensovittamistehtävää varten valtioneuvosto perustaa erityisen koordinaatioelimen."

 

Istanbulin sopimuksesta on ollut puhetta ennenkin ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Koska saadaan miehille vastaavanlainen sopimus ?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Samassa muodossa tuskin koskaan, sillä Istanbulin sopimus perustuu YK:n vuonna 1979 solmittuun naisten oikeuksien sopimukseen :

http://www.ihmisoikeudet.net/index.php?page=naiste...

Tässä Istanbulin sopimuksessa lähisuhdeväkivalta käsitetään sukupuolineutraalisti monimuotoisena ilmiönä ja muutenkin sopimuksen soveltamisen oletetaan vähentävän väkivallan esiintyvyyttä yleisesti, joten sen vaikutukset koskettavat merkittävästi myös miehiä.

Sinänsä kannatan muitakin rinnakkaisia toimenpiteitä, joilla väkivaltaa pyritään vähentämään kohdennetusti...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset