jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Voiko mies imettää?

  • Voiko mies imettää?

Tähän varsin ajankohtaiseen kysymykseen melko yleinen  ja viimeistään peruskoulun alaluokilla omaksuttu vastaus lienee, että ei voi koska naisella on tissit ja miehellä kassit.

Samalla anatomisiin eroihin perustuvalla verukkeella pyritään usein myös perustelemaan bioessentialisoivasti miehen ja naisen yhteiskunnallisia rooleja - naisen kuuluu elämää kantavana osapuolena sitoutua huolehtimaan jälkikasvusta koko kropallaan ja käyttää aikansa lasten ja kodin hoitamiseen, kun vastaavasti miehen kuuluu turvata tämä järjestely hankkimalla perheen tarvitsemia resursseja, mitkä nykyisessä maailmanmenossa tarkoittavat lähinnä ansiotyön kautta saatavia taloudellisia vaihdantavälineitä.

Vastaus on kuitenkin väärä ja siten myös sen fiktiivisen savanni-ihmisen käyttäytymiseen perustuvat evoluutiopsykologiset selityksetkin. 

Ensinnäkin joillakin miehillä fysiologia mahdollistaa maidonerityksen ja toisaalta kulttuurievoluution voimakkuudesta johtuen korvaavia menetelmiä on jo kehitelty... aika päiviä sitten.

 

Mies voi siis imettää, jos haluaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Joka tapauksessa promiskuiteetti ja siihen liittyen mm. seksityö on naisille essentiaalisesti vahingollista ja vastenmielistä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vahingollisuus ja siten myös vastenmielisyys tulee seksityöhönkin ihan valtapositioiden summista ja vinoutuneesta kulttuurista - omaehtoisena tehty seksityö voi olla voimauttavaakin.

Lakiuudistus, jolla parituksen tai ihmiskaupan uhreilta seksiä ostavien vastuuta lisätään, vihjaa toki siihen, että alaa pidetään yleisvahingollisena :

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Imettäminen laukaisee oksitosiinihormonin erityksen aivolisäkkeen takalohkosta. Oksitosiinilla on paitsi voimakkaita fyysisiä vaikutuksia (esim. maidoneritykseen, kohdun supistuminen), myös psyykkisiä vaikutuksia. Imetykseen liittyvää oksitosiinieritystä pidetään äidin ja lapsen vahvan sidoksen varhaisen muodostumisen kannalta merkittävänä fysiologisena ilmiönä. Miesten (isien) osalta tutkimustietoa on vähemmän. Nännien koskettelu ja imettäminen aikaansaa oksitosiinierityksen kummallakin sukupuolella. Ei liene yllättävää, miten paljon "male breast feeding" -sivustoja ja videoita löytyy. Arvatenkin myös tutkimustietoa ajan myötä.

Oksitosiinia on myös romantisoitu "rakkaushormoniksi" mikä ei ole täysin tuulesta temmattua.

Imettämisestä
https://www.youtube.com/watch?v=BH-kfoxI7Zo

Oksitosiini ja sosiaalinen motivaatio
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3185363/

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Rakastumisen euforinen tunne lienee tosiaan pääosin oksitosiinin aikaansaannosta - ja vauvan ruokkiminen ja muu läheinen huolenpito aikaan saa miehen aivoissa muutakin toimintaa kuin oksitosiinin erittymistä :

parenting rewires male brain - http://www.pnas.org/content/111/27/9792.abstract

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset