jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Naisen työeläke-euro on jotain 65 senttiä

Tarkasti  ottaen keskimääräinen omaan työuraan perustuva eläke naisilla oli vuoden 2013 lopussa vain 1 088 euroa kuukaudessa, kun vastaavana ajankohtana miesten työeläkkeen suuruus oli 1 657 euroa.

 Miesten suuremmat työeläkkeet johtuvat pidemmistä työurista sekä korkeammasta palkkatasosta naisiin verrattuna.

 

Nykyiset työeläkkeet ja niiden sukupuolittuneet jakaumat ovat suoria takaumia aikaisempien vuosikymmenten aikaisista työmarkkinoilla vallinneista odotusarvoista, miesten ja naisten yhteiskunnallisista rooleista ja myös puutteellisista tulonjakoa tasaavista tasa-arvo- ja perhepoliittisista linjauksista. 

Nykyisinhän naisen euro on jo keskimäärin 83 senttiä, joten eläkkeensaajien keski-iästä verranollisesti taaksepäin laskien kehitystä tässä suhteessa on tapahtunut liki 20 prosenttia 1970-luvun alusta lukien ... ja vastaavasti eteenpäin approksimoimalla voi arvioida. että palkka- ja työeläke-ero supistuu lopullisesti seuraavien 40...50 vuoden aikana.

 

Näin siis siinä tapauksessa, että työmarkkinoiden rakennetta kehitetään edelleen tiiviisti työn tekemisen aikoja ja paikkoja joustavoimalla, hakemalla aktiivisesti solidaarisia palkkaratkaisuja, purkamalla työelämän segregaatioita sekä tietenkin pyrkimällä jakamaan vanhemmuutta ja siitä koituvia taloudellisia rasitteita.

 

Esimerkiksi näin...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Miesten ja naisten eläkkeet kertyvät aivan samojen sääntöjen perusteella. Naiset kuitenkin nauttivat sitä eläkettä keskimäärin 1,5 kertaa pidemmän ajan. Nainen saa siis maksamiaan eläkermaksujaan vastaan suunnilleen 1,5 kertaa enemmän eläkettä kuin mies. Todellisuudessa naisen eläke-euro on suunnilleen 1,5 euroa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käytettävissä olevat tulot määrittelevät kuitenkin yksilökohtaista ostovoimaa, nykyiset eläkeläisnaiset ovat kaikilla tulomittareilla yhteiskuntamme köyhimpiä...

Huomattavaa on sekin, että eläkeläisnaisten tuloista huomattava osa kuluu terveyden-(tai suoraan sanottuna sairauden-)hoitoon juuri niinä vuosina, jotka he keskimäärin elävät miehiä kauemmin.

Työelämän rasitusten jakautuessa tasaisemmin voi olettaa elinikijenkin tasaaantuvan ja ennen kaikkea samapalkkaisuuden edistyessä naisten osuus työeläkemaksuista tulee kasvamaan samassa suhteessa. Työeläkkeiden rahoitus siis tasapuolistuu automaattisesti...

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Ihan mielenkiintoiset luvut. Sitten olisikin mielenkiintoista työtä tehneiden luvut. Eli mitäs jos aineistosta siivotaan takuueläkettä tai varhaiseläkettä saavat pois? Miehiä varmasti on paljon varhaiseläkkeellä, eli se tuo pientä tasausta, mutta naisia on varmasti suurin osa takuueläkkeellä, ymmärrettävistä syistä.

Tavallaan siis kysynkin, kuuluuko eläkettä maksaa tehdystä työstä vai siitä että on niin vanha ettei voi olla enää työmarkkinoiden käytettävissä?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Olen blogistin kanssa samaa mieltä, että naisten eläkkeet ovat useinkin jääneet liian matalaksi. Se johtuu naisten pienemmistä palkoista mutta myös naisten työuran katkonaisuudesta. Kyllä uuden sukupolven matkaansaattamisestakin pitäisi maksaa eläkekertymää.

Yleisesti ottaen eläkeläisiä on kohdeltu 1990-luvun lamasta lähtien täysin kelvottomasti. Eläkkeitä on korotettu ns. taitetun indeksin mukaisesti. Se tarkoittaa kerta kerralta toteutettuna sitä, että eläkkeet ovat jääneet vuosi vuodelta enemmän jälkeen palkoista ja elinkustannuksista. Kaiken kohtuuttomuuden kukkuraksi eläkkeistä otetaan suurempaa veroa kuin vastaavanlaisista palkoista.

Keskituloiset eläkeläiset ovat vajonneet kurjalistoksi ja surkeita eläkkeitä nauttineet ovat siirtyneet leipäkaupoista leipäjonoihin.

Eläke on vain noin 60 prosenttia pakasta. Ei siinä ole minkäänlaista leikkausvaraa. Nyt kuuluisi ryhtyä maksamaan korotettuja eläkeindeksejä, jotta vääryys saataisiin oikaistuksi.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on kaksi mielipidekirjoitusta, joissa käsitellään näitä asioita. Kyllikki Juva Naantalista valittaa, että surkeimmassa asemassa ovat yksin asuvat työeläkeläisnaiset. Suurempaa eläkettä saavista taas ex-kaupunginjohtaja Raimo Ilaskivi ihmettelee aiheellisesti, miksi vaalikoneista puuttuvat eläkeverotusta koskevat kysymykset.

Hävetkää kaikki puolueet, jotka olette istuneet hallituksissa 1990-luvulta lähtien!

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Sitten kun yhtölään lisätään se että paljonko naisten osuus on sosiaali ja terveyskuluista saataisiin lisää mielenkiintoisia lukuja...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Asiahan on selvitetty noin kymmenen vuotta sitten ja terveydenhoitokulut sukupuolittain olivat silloin suurin piirtein yhtenevät ikäluokittain aina 75 ikävuoteen saakka, jonka jälkeen naisten osuus terveydenhoitokuluista kasvaa "eksponentiaalisesti".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset