jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Blondi vai?

Kokoomusnuorten pj Susanna Kosken blogitekstistä on noussut sosiaalisessa mediassa  "myrsky vesilasissa"-tyylinen kohu osin aiheesta ja osin mielestäni myös aiheetta.

Koski nimittäin otti esille  työelämän kipupisteitä käsitelleessä kirjoituksessaan esimerkkejä elävästä elämästä ja väitti tässä yhteydessä ammattiliittojen määrittelevän työntekijöille maksettavalle palkalle alakohtaisesti katon :

 

"Samin tuntipalkka on 25 euroa. Sami on ammattitaitoinen käsityömies omalla alallaan, jolle riittää aina töitä. Työnantaja maksaisi mielellään Samille tämän työstä parempaa palkkaa, eli sen, minkä Sami ansaitsisi. Sen sijaan Samin ammattiliitto on sopinut Samin puolesta palkalle katon, jotta vastavalmistuneelle Petelle voidaan maksaa 19 euroa tunnissa."

 

Faktabaarin ja useiden muidenkin mukaan Kosken väite on yksiselitteisesti väärin, koska "Ammattiliittojen työehtosopimukset ovat minimisopimuksia. Työnantaja saa maksaa työntekijälle palkkaa ihan niin paljon kuin haluaa, kunhan sitä maksetaan vähintään sen verran kuin työehtosopimuksessa määritellään. Yli työehtosopimuksen saa siis maksaa."

 

Asiallisesti ottaen asia on juuri näin - TES määrittelee työehtojen minimit ja siten myös palkalle on asetettu työehtosopimuksissa selkeä alaraja, mutta ei kattoa.

Toisaalta kuitenkin - työnantajaa sitoo  tasa-arvolakiin perustuva tasa-arvon edistämisvelvoite, johon kuuluu (palkka)syrjinnän kielto ja tätäkin kattavammin työsopimuslain toisen luvun toisen pykälän mukainen velvollisuus kohdella työntekijöitään tasapuolisesti.

Työnantaja saa siis poiketa työehtosopimuksen minimistä ylöspäin, mutta tätä poikkeamaa ei saa soveltaa siten, että se johtaa syrjintään. Käytännössä TES yhdessä tasapuoliseen kohteluun ja tasa-arvon edistämiseen velvoittavien sopimuslausekkeiden kanssa muodostaa paikallisestikin sovittaville palkoille eräänlaisen katon ja näin muodoin Kosken esittämää väitettä voi pitää käytännöllisesti katsoen melko lähelle oikeansuuntaisena...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Veijo Ylä-notko

Kerrankin Juhon kanssa samaa mieltä.
Tuo valkyyria on veretseisauttavan hyytävä.
Pieni veto, että se on kohta eläkkeiden kimpussa, ellei ole jo ollut.
Nää uudet kauppakamari nulikat on käyneet teekutsuilla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Joku sellainen teekutsuliikkeen tyylinen apinoitu rationaalisuus noista kokoomusnuorista henkii - onneksi niillä ei ole kovinkaan paljoa valtaa.

Yleensäkin puolueiden nuorisojärjestöt ovat järkiään melko lapsellisia tavoiteohjelmineen ja tempauksineen, mielestäni vasemmistonuoret ovat poikkeus tässä suhteessa emopuoluetta kypsempinä ...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olen monta kertaa äänestänyt Kokoomusta, mutta kyllä nuo kokoomuksen naiset, jotka kadehtivat maahanmuuttajien lastenvaunuja, ehdottavat miesveroa, eivätkä todellakaan edes tiedä, mitä työehtosopimus tarkoittaa, hirvittävät...

Tehtävän perusteella saa maksaa enemmän, esim. sairaalassa vaativampia tehtäviä tekevät lääkärit saavat korkeampaa palkkaa - tietysti sukupuoleen katsomatta - kuin työehtosopimus määrää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työn vaativuudella ja osaamisella voi aina perustella TES:sta poikkeavia korotuksia, mutta työnantaja ei voi maksaa yksille työntekijöille suhteettoman suurta palkkaa (verrattuna muihin työntekijöihin) ihan "noin vain" omalla päätöksellään. Tämä koskee tietenkin hieman suurempia yrityksiä (yli 30 työntekijän työpaikkoja), pienemmissä firmoissa ylipalkkauksen riskiä ei nykypöivönö taida juuri ollakaan ...

Itse en ole koskaan edes harkinnut Kokoomuksen äänestämistä ja viimeisten neljän vuoden kokemuksella voin olla varma, etten tule jatkossakaan harkitsemaan.

Veijo Ylä-notko

Ihan vaan ettei menisi samanmielisten kuoroksi Juho ja Pekka, minusta näyttää että meillä yritetään "vaihtaa kansaa".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

MItäpä tarkoitat, noin täsmällisemmin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset