jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Rasismi sosiaalisena konstruktiona

  • Rasismi sosiaalisena konstruktiona

Sosiaalinen konstruktionismi tarkastelee sosiaalisen todellisuuden ja merkitysten rakentumista ja kuten hyvin tiedetään, käyttäytyminen ja sitä ohjaava arvomaailma rakentuvat aina sosiaalisesti mallintumalla.

Tässäkin mielessä on varsin helppoa todeta rasismin kaltaisen laajavaikutteisen käytöshäiriön rakentuvan opittuja valtahierarkioita uusintaville narratiiveille - rasismi on siis eriarvoistavaa käyttäytymistä oikeuttavaa sadunkerrontaa, itsepetoksellisuutta ja poliittiseen järjestelmään sidoksissa ollessaan varsinainen demokratian jarru ...

 

 

 

Niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jos rasismi on sosiaalinen konstruktio, niin siitä seuraa loogisesti se, että myös rasisti on sosiaalinen konstruktio.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, rasistinen käyttäytyminen on opittua ja siitä poisoppiminen on myös mahdollista. Rasismista voi siis toipua ...

Jari Nyberg

Joko uudelleenkasvatusleirit ovat paperilla? Härköseltähän tuli jo valmis koulutussuunnitelmakin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei "tiedetä", vaan "oletettiin 1900-luvun alussa". Rasismi ("Samankaltainen joukko A on kategorisesti parempi kuin samankaltainen joukko B") on opittua. Sen sijaan luonteenpiirteet ja ominaisuudet, jotka helpottavat moisen ajattelun omaksumista eivät välttämättä ole.

Joukkojen eroja voi pohtia arvottamatta. Arvot ovat (miltei) aina sosiaalisia konstruktioita - siis sadunkerrontaa, itsepetoksellisuutta jne.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsittääkseni ei ainakaan vielä ole löydetty rasismigeeniä tai sellaista aivojen rakenteellista ominaisuutta, joka välittömästi tai välillisesti altistaisi väestöryhmätasoiseen erilaiseen kohteluun, mutta kieltämättä asosiaalisuus tai narsistinen persoonallisuushäiriö helpottanee tuollaisen erottelevan käyttäytymisen suosimista. Vygotskin huomiot käyvät mielestäni edelleen selittäjiksi ihmismielen ja identiteetin rakentumisessa.

Kaikki sosiaalinen toiminta ja sitä vastaava yksilökohtainen käyttäytyminen perustuu toki sisäistettyihin narratiiveihin ja siinä mielessä haitallisten käyttäytymismallien purkamisessa pitää viime kädessä tukeutua vakiintuneisiin moraalisääntöihin - esimerkiksi kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei kai millekään ihmisen rakentamalle häkkyrälle voikaan olla geeniä ei se toimi siihen suuntaan. Geenit ovat taustalla, eivät edessä. Sen sijaan ihmisiä vetävät puoleensa tietyt ajatukset ja asiat, ja niille voi olla geneettistäkin taipumusta.

Oletetaan vaikka, että on ihmisiä, jotka eivät pelkää mitään (psykoottisia) ja ihmisiä, jotka pelkäävät kaikkea (neuroottisia). Ääripäät ovat väistämättä toistensa mielestä väärässä, koska kokevat koko homman perusteellisesti eri lailla - katselevat täysin eri maailmaa. Ehkä joku saa voimaa vuorovaikutuksesta ja kanssakäymisestä. Se on perusteellinen asia. Hänen koko maailmansa rakennuskivi. Sen sijaan toinen saattaa lähinnä rasittua siitä. "Asosiaalisuus" tai "narsistinen persoonallisuushäiriö" ovat kumpikin myös sosiaalisia rakennelmia, sovittuja käsitteitä, jotka kuvaavat tiettyjä ominaisuuksia ihmisessä. Ne korreloivat todellisuuden kanssa jollain tarkkuudella. Poliittisessa pohdiskelussa ne ovat lähinnä aseita. Mukava paikka, jonne asettaa ikäviä ihmisiä ja unohtaa.

Riippuu hyvin pitkälti ihmisestä, miten näihin eroihin suhtautuu, mutta samankaltaisia tietyllä tavalla ovat ihmiset, joiden mielestä kaikki muut tavat olla ja ajatella, paitsi heidän omansa, on sairaalloista.

Väittäisin, että jokin periaate tai sosiaalinen rakennelma, vaikkapa se usko, että se oma viiteryhmä on parempi kuin toiset voi olla hyvä tai huono strategia riiippuen olosuhteista. Riippuen päämäärästä olosuhteiden vallitessa. Ei koskaan kategorisesti. Toki se voi olla moraalisesti väärin, vallitsevien arvojen vastainen. Se voi olla myös moraalisesti oikein, tai vallitsevien arvojen mukainen.

Se sosiaalinen rakennelma, jonka kannalla olet, kertoo aika tarkasti sen, kuka sinä olet ja mitä haluat. Samankaltaistesi kanssa muodostat joukon.

Jari Nyberg

Meidän rasismimme on varsin pientä ja vaatimatonta. Mitenkähän ajattelitte puuttua islamiin ja sen sisään rakennettuun rasismiin? Se rasismin lajihan on lisääntymässä valtavaa vauhtia täällä Suomessakin Euroopasta puhumattakaan. Vai onko meidän vain oltava vieraskoreita ja siedettävä se, että me olemme heidän silmissään vain halveksittuja koiranpoikia ja sikojen ja apinoiden jälkeläisiä?

Jarno Liedes

Mihin ICD-10 tai DSM-IV tautiluokitukseen tämä rasismi "häiriönä" menee mielestänne?

Linkki vaikka tutkimukseen missä sanotaan näin riittää.

Ja jos sellaista ei löydy niin tunnustatte varmasti samalla, että rasismi on sosiaalinen konstruktio täten täysin yksilön omasta päätelmästä käsin mielivaltaisesti käytettävä käsite.

Reijan linkittämät Orwellin yhteiskunnan perusperiaatteet ovat kyllä karmaisevaa luettavaa. Jos mietitään, että lapsen maailma on hyvin suora ja yksinkertainen kokemusmaailma, niin saadaan aika pahaa jälkeä sillä jos heille opetetaan että toisen negatiiviset "pahat" teot ovat hyväksyttäviä(ne jätetään huomiotta). Toisella kädellä nostetaan vielä tekojen viiteryhmä positiivisesti esiin ilman negatiivisen teon käsittelemistä. Tästähän seuraa hyvin loogisesti kasvualusta eriarvoistumiselle. Toinen osapuoli aina miettii miksi häntä rangaistaan teoista, mutta tuota toisenlaista (ja kun kohtelu ei ole samankaltaista se painottaa eroja näiden viiteryhmien välillä)ei rangaista. Ja jos tälläiseen vielä kasvatetaan ei tarvitse ihmetelle miksi ruotsissa naiset jouksevat karkuun miestä tai miksi naisia Helsingissä puolustanut poika makaa teholla.
Kaikki tulisi kohdella samallalailla huolimatta siitä minkä värisiä ovat. Eriarvoistava kasvatuslogiikka tulee vain lisäämään sitä itseään

Sitten taas kun kasvetaan aikuiseksi ei tarvitse kuin lukea päivän uutiset niin sieltä se rasismi putkahtaa esiin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Sain hyvän naurupuuskan, koska blogisti vaikutti loistavalta satiirikolta. Olihan tämä vitsi, olihan...?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset