jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Naisen euro virallisesti

Aina yhtä ajankohtainen kysymys naisen euron suuruudesta on jälleen noussut esille hallituksen juuri pistäessä kaikkien syväksi tyydytykseksi roskakoriin itse valmistelemansa perhepaketin, jonka keskeisintä sisältöä olivat lakiesitykset subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisesta ja kotihoidontuen jyvityksestä.  

Hallituksen kunnianhimoisena tavoitteena oli näillä uudistuksilla hakea sekä säästöjä valtion budjettitalouteen että edistää miesten ja naisten välistä tasa-arvoa tasa-arvolain hengen mukaisesti etenkin työelämässä. Kotihoidon tukijakson puolittamisen isien ja äitien kesken tasan uskottiin vaikuttavan myönteisesti miesten valmiuteen osallistua vanhemmuuden jakamiseen, mikä merkittävästi samalla helpottaisi naisten osallisuutta työmarkkinoilla ja supistaisi tehokkaasti liian suurena pysyttelevää sukupuolten välistä keskimääräistä palkkaeroa.

Paljonko tämä palkkaero sitten tarkkaan ottaen on näin  vuoden 2015 alkupuoliskolla?

"Naisen euron" voi  toki  harrastemielessä tai muuten huvin vuoksi määritellä monellakin eri  tavalla, mutta  ainoa oikea tapa on määritellä se kokoaikatyötä tekevien nais- ja miespalkansaajien säännöllisen työajan palkkojen keskimääräisenä suhteena. Tällä hetkellä tuo suhde on  tarkahkosti 0,831 eli naisen euro on virallisesti 83 senttiä.

Sukupuolten väliset erot ylitöiden määrissä, vuosityötunneissa, tulospalkkauksessa  yms. kasvattavat vielä tuota eroa siten, että vuosiansioissa naispalkansaajan ansiotaso jää keskimäärin roimat 24 prosenttia alemmaksi miespuolisten kollegoidensa ansiotasosta. 

 

Tulevalla hallituksella on siis edessään ainakin perhevapaaremontti, jos työmarkkinajärjestöiltä ei löydy solidaarisuutta alkaa omatoimisesti purkaa jo yli 60 vuotta sitten ratifioidun samapalkkaisuussopimuksen tosiasiallisen toteutumisen tielle kertyneitä esteitä ...

 

 

 

Niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Jukka Mäkinen

Koska kukaan ei ole vielä onnistunut tuomaan esille yhtään esimerkkiä missä nainen saisi pienempää palkkaa kuin mies samasta tai samanarvoisesta työsuorituksesta, ainoa looginen johtopäätös on se,että syynä keskimääräisen ansiotason eroon on se että naiset ovat keskimäärin huonompia tai laiskempia työntekijöitä kuin miehet.

Eli veli Juhon luvuilla, nainen on vain 0,831 kertaa niin hyvä työntekijä kuin mies.

Kivaa olla taas elävien kirjoissa. :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Zombbari (zombie) oot, kun kuva ei näy :)

Tässä on nyt kyse kaikkien kokoaikatyötä tekevien palkansaajanaisten ja -miesten keskimääräisestä palkkojen erosta. Samaa työtä samalla ammattinimikkeellä tekevillä tuo ero on toki vain noin 6 prosenttia, mikä on sekin jo osoitus suorasta sukupuolisyrjinnästä, mutta tämän lisäksi on syytä huomioida, että samapalkkaisuusperiaatteen mukaisesti palkkauksen on oltava yhtenevä saman työn lisäksi myös samanarvoisissa töissä ...

Tasa-arvolain mukaan palkkasyrjintäepäilytilanteessa todistevelvollisuus on käänteinen.

Jouni Nordman

Eli sinun mielestä kaikille pitää määrätä sama palkka, jolloin poistuu alakohtaiset vääristymä. Eli taas olet kommunisti ajatuksen syvimmän fantasioissa, ongelma vain on se että ihmiset eivät noissa järjestelmissä viihdy.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Samasta tai samanarvoisesta työstä tulee maksaa samaa palkkaa ja työnantajien velvollisuuksiin kuuluu tuo töiden vaativuuksien arviointi- eri vaativuusluokkien ammateissa tai tehtävissä on sitten eri palkat ja aivan oikeudenmukaisesti ....

Keskuskauppakamari kapitalistismin tyyssijana on samoilla linjoilla kanssani :

http://kauppakamari.fi/2015/01/22/naisjohtajan-eur...

Jukka Mäkinen

Samanarvoisiessa töissä on tietysti aina sama palkka. Muutenhan ne olisivat eri arvoisia töitä. Milläs sen arvon muulla mittaat kun siitä maksettavalla hinnalla.

Kuvan saa näkyviin klikkaamalla nimeä, se on tämä teemutekniikka kun ei siirä sitä tänne kommentin viereen. Estää samalla peukuttamisen, mikä voi tietysti olla syynä, koska peukuttamisoikeus vaatii tunnistamisen. Eivät ole soittaneet tarkastussoittoa, vaikka olen antanut puhelinnumeron. Niillä voi olla niin tiukka budjetti ettei ulkomaanpuhelut ole sallittuja. :D

"Tasa-arvolain mukaan palkkasyrjintäepäilytilanteessa todistevelvollisuus on käänteinen."

Tyypillinen totalitaristinen laki, joka on kaikkien demokraattisten länsimaisten oikeuskäsitysten vastainen. Olet rikollinen ellet pysty syyttömyyttäsi todistamaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Samanarvoisten töiden vaativuusarviointi on aika heikoissa kantimissa edelleen etenkin yksityisellä sektorilla - julkisella puolella valtio työnantajana on tässä töiden vaativuusarvioinnissa sitten se esimerkillinen edelläkävelijä.

Sinne Indonesiaan maksaa puhelut maltaita ja tosiaankin Usarilla voi olla tilapäisiä likviditeettiongelmia. Tunnen sikäli myötätuntoa ja ymmärrystä palveluntarjoajaani kohtaan - olenhan itsekin pa.

Käyttäjän TiinaPalovuori kuva
Tiina Palovuori

" "Naisen euron" voi toki harrastemielessä tai muuten huvin vuoksi määritellä monellakin eri tavalla, mutta ainoa oikea tapa on määritellä se kokoaikatyötä tekevien nais- ja miespalkansaajien säännöllisen työajan palkkojen keskimääräisenä suhteena. "

Nyt on kyllä naisena ihmeteltävä, miten tuolla tavalla laskettu luku voi kertoa yhtään mitään palkkaeroista. Se, että naiset ovat esim. hakeutuneet kutsumuksen, kiinnostuksen tai vapaa-ajan perässä matalapalkkaisempiin ammatteihin, on ihan oikeutettu asia - ja tekee tuosta naisen eurosta typerän käsitteen. Jos nainen on matalapalkkaisemmassa ammatissa kuin mies, hän saa matalampaa palkkaa kuin mies. Kukin nainen ja mies saa ihan yksilönä päättää, millaiseen ammattiin hakee. Vaikka se näyttäisikin huonolta tilastoissa.

Jos nainen kouluttautuu terveyskeskuslääkäriksi, hän saa yhtä paljon palkkaa kuin miespuolinen vastineensa. Sitä on tasa-arvo. Tasa-arvolla ei ole mitään tekemistä tämän legendaarisen "naisen euron" kanssa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Miksi naisten suosimat ammattialat sitten ovat matalammin palkattuja, vaikka niihin vaaditaan usein korkeakoulutusta ja osaamista?

Historiallisista syistä lähinnä eli naisten suosimia ammatteja ei olla koskaan arvostettu riittävästi ja niiden palkkakehitys on jäänyt aina miesvaltaisten alojen jälkeen.

Tehy:n lakon yhteydessä vuonna 2007 tämä palkkakuoppailmiö tuli erittäin selväksi, mutta taarvittava kuoppakorotus jäi tekemättä, koska valtio pakotti keskeyttämään lakon uhkaamalla työtaistelijoita pakkolailla ....

Toinen seikka mikä merkittävästi ohjaa miehiä ja naisia "omille" ammattialoilleen on kirjoituksessa esilletulleet vanhempainvastuut ja jo varhaiskasvatuksesta nousevat eriytyneet roolit.

Toki jokaisella on ns.mahdollisuus nykyisinkin hakeutua sukupuolestaan riippumatta lähes mille ammattiuralle tahansa, mutta nuo rakenteelliset ja asenteisiin riippumaan jääneet kulttuuriset meemit ohjaavat usein tätä näennäisen "vapaata tahtoa" voimakkaammin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sinänsä tuo naisen euro on ainoastaan indeksi, jonka kehittymistä seurataan. Varsinainen tasa-arvo toteutuu sen indeksin muuttujissa eli miesten ja naisten työmarkkina-asemien, työllisyyden, talouden, arvojen ja koulutusasteiden muuttuessa.

Tuo palkkaero-indeksi kertoo suoraan sen, että keskimääräinen naispalkansaajan palkkataso on liki viidenneksen mieskollegoita alempi - varsinaisesti sen ei koskaan tarvitse nollautua tasa-arvon toteutumiseksi, mutta tällä hetkellä se on aivan liian suuri, joten noita muuttujia joutuu vielä "viilaamaan".

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Asia pitää korjata niin, että naisten työaika lyhennetään kuuteen tuntiin. Siten naisille jäisi enemmän aikaa kotitöihin tai laittautua kauniiksi. Tässä ratkaisussa molemmat sukupuolet voittaisivat ja rutina naisen euroista voitaisiin lopettaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Rutina kuulostaa ikävältä sanalta, ruts :)

Minusta itsestäni tuntuu sille, että siirtyminen yleiseen kuuden tunnin työaikaan on jossain määrittelemättömässä lähitulevaisuudessa välttämätöntä työllisyyden ylläpitämiseksi. Tulevaisuus olisi tuon ennusteeni mukaan siis sekä kaunis että kodit aina kunnossa ...

http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/lukijoilta...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mutta siitä huolimatta naisten työaika voisi olla lyhyempi. Analogia löydetään urheilusta, missä naisten sarjoissa on huojennuksia, mutta siitä huolimatta mitalit ovat saman kokoisia kuin miesten sarjoissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Naispainonnostajat tosiaan nostavat kevyempiä painoja kuin miehet, mutta urheilussa on yleensä kyse fyysisestä mittelöstä itsensä ja itseään vastaavan ryhmän kanssa.

Työelämässä harvoin mitellään fyysisesti äärirajoilla - ja toisaalta savusukeltajaksi eivät lähellekään kaikki miehetkään kykene.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset