jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

ETENE:n kanta paperittomille tarjottavista terveydenhoitopalveluista

ETENE on valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta, jonka toiminta perustuu potilaslakiin ja lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Neuvottelukunnan toiminnan tarkoituksena on potilaan ja asiakkaan perusoikeuksien, ihmisarvon, itsemääräämisen, yhdenvertaisuuden, oikeudenmukaisuuden sekä hyvän hoidon, hoivan, palvelun ja kohtelun edistäminen sosiaali- ja terveysalalla.

ETENE on jo runsas vuosi sitten linjannut ns. "paperittomille henkilöille" tarjottavien terveydenhoitopalveluiden riittävyydestä  nykyisen kotikuntalain, perustuslain, Suomen sopimien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja terveen järjen valossa seuraavasti :

 

  • Paperittomien henkilöiden riittämätön hoito ei ole hoitoetiikan näkökulmasta hyväksyttävä vaihtoehto. Paperittomien henkilöiden oikeus terveyspalveluihin nykyisen lainsäädännön mukaan tulee kiireellisesti täsmentää siitäkin syystä, että tällä hetkellä kuntien toimintatavat poikkeavat toisistaan.
  • THL:n asiaa koskevan selvityksen valmistuttua on tehtävä tarvittavat ratkaisut. On selvitettävä, miten parhaiten varmistetaan, että paperittomille henkilöille tarjotaan kiireellisen hoidon lisäksi muu välttämätön hoito ajoissa. Tällaisia hoitoa tarvitsevia ryhmiä ovat esimerkiksi HIV-positiiviset odottavat äidit, joiden lapsilla on tartuntariski sekä huonossa tasa-painossa olevat diabetespotilaat.
  • Suomen terveydenhoitojärjestelmän tulee toimia siten, että se mahdollistaa paperittoman potilaan hoitoon pääsyn ja hoidon sekä potilaan lähettämisen tarvittaessa myös asianmukaiseen jatkohoitoon.

 

Kuntaliitto tai muutkaan vastaavat rajamäenrykmentit eivät tätä linjausta voi kiistää  ...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Laittoman toiminnan suosiminen pitäisi lailla kieltää, ja laittomasti maassa olevat tulisi hienovaraisesti ohjata kotiinsa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varmaankin tulee ulkomaalaislakia soveltaa tarkasti jatkossakin ja pyrkiä rajoittamaan laitonta maahanmuuttoa, mutta terveydenhoidossa sovelletaan ensisijaisesti ammattikunnan eettistä ohjeistoa. Terveydenhuollon ammattilaiset eivät siis ole mitään poliiseja tai oikeusjärjestelmän viranomaisia, vaan heidän ainoa tehtävänsä on palauttaa tai ylläpitää potilaan terveys ja ennaltaehkäistä sairauksia.

Vastaavasti voidaan myös todeta, että jo nykyinen perusopetuslaki velvoittaa kunnat järjestämään perusopetusta myös paperittomien vanhempien paperittomille lapsille. Terveydenhoidon tulisi olla vastaava palvelu lakiin kirjattuna perusoikeutena ...

Esa Niemi

Juho Antikainen, terveydenhuollossa ilmoitetaan potilaiden tilanteesta jo eri viranomaisille. Rikkovatko he siis lakia, vai onko tulkintasi väärä?

Lastensuojelulaki velvoittaa taas yhteiskunnan ottamaan huostaan lapset, joita vanhemmat eivät kykene asianmukaisesti hoitamaan. Asiattomissa olosuhteissa elävät lapset tulee pelastaa vanhemmilta, jotka vaarantavat lapsen kehityksen. Lasten oikeuksien turvaaminen itseasiassa painottaa syytä miksi laittomasti maassaolevia tulee ilmoittaa poliisille ja lastensuojeluviranomaisille, jotta heidän olosuhteet voidaan turvata.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #6

-- Lasten oikeuksien turvaaminen itseasiassa painottaa syytä miksi laittomasti maassaolevia tulee ilmoittaa poliisille ja lastensuojeluviranomaisille, jotta heidän olosuhteet voidaan turvata.

Tämä on kyllä totta, lastensuojeluilmoitus kuuluu tehdä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Terveydenhuollon ammattilaiset eivät siis ole mitään poliiseja tai oikeusjärjestelmän viranomaisia, vaan heidän ainoa tehtävänsä on palauttaa tai ylläpitää potilaan terveys ja ennaltaehkäistä sairauksia."

Tuo on vähän niin ja näin.
Jos tavallinen ruma suomalainen heteromies menee terveyskeskukseen kyselemään päänsärkypuluveria maanantaiaamuna ja jos ei siinä muista sostunnustaan ja nimeään niin luulempa että siihen hommataan se poliisi joka selevittää ne asiat ja sitten palataan siihen päänsärkyyn uudestaan.
Niin että kyllä ne siellä terkkarissa hoitelee myös muita kuin terveyden palauttamiseen liittyviä juttuja, ainakin meiltä rumilta heteromiehiltä ne tuppaa kyselemään enemmän kuin poliisit.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #9

Ei sieltä sitä päänsärkypulveria vastaavassa tilanteessa saa kukaan muukaan. Eikä se poliisiasia ole jollei sitä pulveria kinuta kovin häiritsevään tapaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Laittoman toiminnan suosiminen pitäisi lailla kieltää.."

Pitäisikö samalla perusteella evätä terveydenhuoltopalvelut kaikilta rikollisilta?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, huumeriippuvaisiltakaan ei olla evätty (lainvalvojilta suojattua) terveydenhoitoa, vaikka huumeiden käyttäminen on itsessään rikos. Ja joiltain osin yhteiskunta jopa "yllyttää" jatkamaan tätä rikolliseksi määriteltyä käyttäytymistä mm. jakamalla huumeiden käyttäjille puhtaita ruiskuja ja neuloja vaihtopisteissä.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #4

Juho Antikainen:
"No, huumeriippuvaisiltakaan ei olla evätty (lainvalvojilta suojattua) terveydenhoitoa, vaikka huumeiden käyttäminen on itsessään rikos. Ja joiltain osin yhteiskunta jopa "yllyttää" jatkamaan tätä rikolliseksi määriteltyä käyttäytymistä mm. jakamalla huumeiden käyttäjille puhtaita ruiskuja ja neuloja vaihtopisteissä."

Edelleenkin, kyse on hallussapidosta eikä tilanteesta kun poliisi ei voi enää punnita huumeiden määrää.

Jos terveydenhuollon edustaja näkee hallussa huumeita, niin potilaasta ilmoitetaan poliisille. Terveydenhuollon edustaja ilmoittaa toki muutoinkin huumeiden käytöstä jos siihen liittyy jotain erityispiirteitä tai yleistä huomiota jne.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #8

--Jos terveydenhuollon edustaja näkee hallussa huumeita, niin potilaasta ilmoitetaan poliisille.

Anteeksi, missä maassa herra Niemi asuu?

--Terveydenhuollon edustaja ilmoittaa toki muutoinkin huumeiden käytöstä jos siihen liittyy jotain erityispiirteitä tai yleistä huomiota jne.

Teillä päin on kovat lait!

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #11

Pekka Roponen:
"--Jos terveydenhuollon edustaja näkee hallussa huumeita, niin potilaasta ilmoitetaan poliisille.

Anteeksi, missä maassa herra Niemi asuu?

--Terveydenhuollon edustaja ilmoittaa toki muutoinkin huumeiden käytöstä jos siihen liittyy jotain erityispiirteitä tai yleistä huomiota jne.

Teillä päin on kovat lait!"

Eikös Suomessa juuri ollut muuntohuumetapauskin, jossa sairaalaan kärrättiin huonossa kunnossa oleva kaveri ja tapauksesta ilmoitettiin poliisille. Hallusta löytyi vielä huumettakin, jonka perusteella laboratoriotesti tehtiin ja huume todettiin muuntohuumeeksi.

Onko herra Roponen päivittänyt tietojaan sitten koulunpenkiltä päästyään? Lääkärillä pelkästään on myös laissa määrätty ilmoitusvelvollisuus esim. ajokuntoa arvioidessa jne. Jos et tiedä tästäkään, niin vika ei löydy allekirjoittaneen asuinmaasta, vaan herra Roposen knowhown tasosta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #19

--Eikös Suomessa juuri ollut muuntohuumetapauskin, jossa sairaalaan kärrättiin huonossa kunnossa oleva kaveri ja tapauksesta ilmoitettiin poliisille.

Jos terveydenhuoltohenkilöstö ilmoitti, niin lakia rikottiin.

Ei lääkäri saa täysi-ikäisen huumeenkäytöstä tai hallussapidosta sinänsä missään tapauksessa ilmoittaa poliisille, eikä huumeidenkäyttö yleensä myöskään aiheutta pysyväisluonteista ajokyvyn menetystä, mikä on ajoterveydellisen ilmoitusvelvollisuuden edellytys. Jos henkilöllä kuitenkin on aselupa, voi ilmoitusvelvollisuus syntyä; tapauskohtainen harkinta.

Alaikäisen huumeidenkäytöstä ilmoitetaan sosiaaliviranomaisille ja terveydenhuoltohenkilöstön huumeidenkäytöstä Valviralle, joskin vm:ttu on vapaaehtoista.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #25

Pekka Roponen:
"Jos terveydenhuoltohenkilöstö ilmoitti, niin lakia rikottiin."

Tai sitten lakiasiantuntemuksesi ei ole sillä tasolla, että voisit kommentoida tätä pätevästi. Jouduit jo tuossa lieventämään kantaasi alkuperäisestä kun havainnollistin muutamilla esimerkeillä.

Kehotan sinua tutustumaan, vaikkapa STM:n ohjeisiin, jossa hieman tarkemmin:

"Lukuisissa muissa laeissa on lisäksi erityissäännöksiä, joiden nojalla terveydenhuollolla on velvollisuus tai oikeus luovuttaa potilastietoja potilaan suostumuksesta riippumatta. Ne oikeuttavat yleensä eri viranomaiset saamaan tietoja omaa toimintaansa varten – joskus myös yksityisen henkilön, joka hoitaa julkista tehtävää.

Näitä luovutusperusteita käsitellään myöhemmin luvuissa 5 ja 6.
Yleisesti voidaan todeta, että potilaslain tai muidenkaan lakien mukaiset
salassapitovelvoitteet eivät merkitse kattavaa salassapito-oikeutta. Jos muussa
laissa on säädetty jollekin taholle oikeus saada salassapitovelvollisuuden
estämättä tietoja terveydenhuollosta, merkitsee se samalla terveydenhuollolle
luovutusvelvollisuutta. Jos taas laissa on säädetty terveydenhuollolle
salassapitovelvollisuuden estämättä ilmoitusvelvollisuus, se on toteutettava
– potilaan tai omasta mielipiteestä riippumatta.

Muutamat säännökset jättävät terveydenhuollolle itselleen harkintavallan.
Tällainen on muun muassa ampuma-aselain 114 §:ssä säädetty ilmoitusoikeus,
joka koskee muita terveydenhuollon ammattihenkilöitä kuin lääkäreitä. "

http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?fold...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #26

Herra Niemi ehkä toivoo, että me lääkärit käräyttäisimme kaikki huumeenkäyttäjät poliisille, mutta voin vakuuttaa, että emme todellakaan tule sitä tekemään.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #25

Potilaan huumeidenkäyttö ei tosiaankaan ole poliisille ilmoitettava asia. Sen sijaan hoitaessaan esimerkiksi erityisen vaarallisen muuntohuumeen uhria lääkäri voi yleisen edun ja turvallisuuden nimissä ilmoittaa tapauksesta poliisille antamatta uhria koskevia tunnistetietoja. Muuntohuumeet eivät välttämättä ole edes huumausaineiksi luokiteltuja.

Hyviä ohjeita vaitiolo- ja ilmoitusvelvollisuudesta on lääkärikunnalle annettu liiton ja yhdistysten toimesta. Lisäksi ongelmatapauksissa voi konsultoida liiton lakimiestä.

Persukoita tai muita sertifioituja nuivakkoja ei onneksi tarvitse konsultoida.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #27

Markku Toivonen:
"Potilaan huumeidenkäyttö ei tosiaankaan ole poliisille ilmoitettava asia. Sen sijaan hoitaessaan esimerkiksi erityisen vaarallisen muuntohuumeen uhria lääkäri voi yleisen edun ja turvallisuuden nimissä ilmoittaa tapauksesta poliisille antamatta uhria koskevia tunnistetietoja. Muuntohuumeet eivät välttämättä ole edes huumausaineiksi luokiteltuja.

Hyviä ohjeita vaitiolo- ja ilmoitusvelvollisuudesta on lääkärikunnalle annettu liiton ja yhdistysten toimesta. Lisäksi ongelmatapauksissa vok konsultoida liiton lakimiestä."

Kyllä erityisluonteisissa tapauksissa ilmoitetaan, ja tuossa STM:n ohjeissa jo kerrottiin, että vaitiolovelvollisuuteen vaikuttavat monet lait.

Tässä vaikka yksi esimerkki, vaikka ei tiedetä oliko terveydentilaan liittyvät ongelmat likaiseen neulaan tai yliannostukseen liittyviä:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/il-har...

Markku Toivonen:
"Persukoita tai muita sertifioituja nuivakkoja ei onneksi tarvitse konsultoida."

Mitä tämä tarkoitti, se ei kirjoituksestasi selvinnyt? Tiedätkö itsekään, se jää nähtäväksi.

Esa Niemi

Hannu Ala-Olla:
"Pitäisikö samalla perusteella evätä terveydenhuoltopalvelut kaikilta rikollisilta?"

Pitäisikö samalla perusteella laillistaa kaikki laiton toiminta?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #7

Miten tämä liittyy mihinkään?

Terveydenhuolto on yhtä paljon kaikkeen muuhunkin rikollisuuteen yllyttämistä kuin se on laittomaan maahanmuuttoon yllyttämistä. Kukaan ole mistään laillistamisesta puhunut mitään, ei laittoman maahanmuuton laillistamisesta eikä minkään muunkaan.

Suosittelen seuraavalla kerralla käyttämään sitä esikatselua ja lukemaan sen ajatuksella ennen kuin painat "Tallenna".

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #15

Hannu Ala-Olla:
"Kukaan ole mistään laillistamisesta puhunut mitään, ei laittoman maahanmuuton laillistamisesta eikä minkään muunkaan."

Liittyy yhtä lailla kuin sinunkin esittämä kysymys.

Kukaan ei myöskään puhunut kaikkien rikollisten terveydenhuoltopalveluiden eväämisestä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #20

Kommentti, johon vastasin viittasi terveydenhuollon tarjoamisen olevan laittoman maahanmuuton suosimista ja että se pitäisi lopettaa. Siitä oli täysin suora yhtäläisyys, että se silloin olisi muunkin laittomuuden suosimista. Tai jos ensimmäinen kommentti EI viitannut blogin aiheeseen, niin sitten se oli kyllä täysin väärässä paikassa - siinä tapauksessa pyydän anteeksi virheellistä kommenttiani.

Laillistamisesta taas ei puhunut kukaan, eikä sitä mistään kommentista voi johtaa.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #28

Hannu Ala-Olla:
"Laillistamisesta taas ei puhunut kukaan, eikä sitä mistään kommentista voi johtaa."

Kysehän on laittoman toiminnan tunnustamisesta, eli aseman laillistamisesta. Keskustelija erotti laillisen toiminnan laittomasta ja esitti laittoman toiminnan suosimisen verrattuna muuhun laittomaan toimintaan kiellettävän.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tuossa olikin puhe rikollisen toiminnan suosimisesta eli tässä tapauksessa jos tiedetään että henkilö on laittpmasti maassa eikä kuitenkaan puututa asiaan vaan tarjotaan vielä terveyspalveluja. En kyllä ole ihan varma vaikka se olisikin jo lailla kielletty(rikoksen suosiminen) mutta se laki ei vaan taida kaikkien laittomuuksien kanssa toimia tasa-arvoisesti.
Rikolliset pitää laittaa linnaan ja siellä niille on omat lääkärit ja sitten kun ne päästetään sieltä ihmisten ilmoille niin niillä täytyy olla lupa olla Suomessa tai sitten ne eivät voi Suomessa olla.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #10

Laittomaan maahanmuuttoon pitää toki puuttua, mutta terveuspalvelujen epääminen on ainakin minusta jotain, mikä ei kuulu sivistysyhteiskuntaan.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #16

Hannu Ala-Olla:
"Laittomaan maahanmuuttoon pitää toki puuttua, mutta terveuspalvelujen epääminen on ainakin minusta jotain, mikä ei kuulu sivistysyhteiskuntaan."

Laittomasti maassaolevilla on jo terveyspalvelut käytössään jos lähtökohtasi on vedota jo olemassaolevaan lainsäädäntöön.

Kuuluuko Hannun sivistysvaltioon, että laillisesti maassaolevia kuolee kaduille pakkaseen hoidon puutteeseen?

Ensin pitää hoitaa akuutimmat tapaukset ja laillisesti maassaolevien hoito asianmukaiseen kuntoon sivistysvaltion tasosta puhumattakaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #21

"Kuuluuko Hannun sivistysvaltioon, että laillisesti maassaolevia kuolee kaduille pakkaseen hoidon puutteeseen?"

No missähän näin tapahtuu? Minä ainakaan en ole kuullut yhdestäkään, joka olisi kuollut pakkaseen koska jokin hoito on evätty.

Ne, jotka eivät hakeudu hoitoon eivät sitä voi saadakaan.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #29

Esa Niemi:
"Kuuluuko Hannun sivistysvaltioon, että laillisesti maassaolevia kuolee kaduille pakkaseen hoidon puutteeseen?"

Hannu Ala-Olla:
"No missähän näin tapahtuu? Minä ainakaan en ole kuullut yhdestäkään, joka olisi kuollut pakkaseen koska jokin hoito on evätty.

Ne, jotka eivät hakeudu hoitoon eivät sitä voi saadakaan."

Sitä hieman ounastelinkin. Ihmiset, jotka kannattavat laittomasti maassaolevien palveluiden laadullista parantamisesta eivät tiedä yhteiskunnan asioista paljoa mitään.

Suomessa kuolee lukuisia muistisairata joka vuosi pakkaseen ulos eksyttyään kun asianmukaiseen hoitoon ei ole varaa.

Kuuluuko Hannun sivistysvaltioon, että nämä kuolevat pakkaseen ja muistisairaiden määrä nousee tulevina vuosina korkeammalle samalla kun väheneviä resursseja tulisi jakaa yhä useammalle?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #32

"Suomessa kuolee lukuisia muistisairata joka vuosi pakkaseen ulos eksyttyään kun asianmukaiseen hoitoon ei ole varaa"

Kas, ilman lähdetietoa voi tietysti sanoa mitä tahansa.

- - -
"Kuuluuko Hannun sivistysvaltioon, että nämä kuolevat pakkaseen ja muistisairaiden määrä nousee tulevina vuosina korkeammalle samalla kun väheneviä resursseja tulisi jakaa yhä useammalle?"

Väität siis oikeasti, että sinne muistisairaille saataisiin lisää resursseja, jos laiton maahanmuuttaja käännytettäisiin vaivoineen sairaalasta? Oliskohon se nyt joku muu, joka ei tiedä yhteiskunnan asioista paljoa mitään.

Ja vastauksena kysymykseesi: ei kuulu, mutta sinne eivät kuulu myöskään ihmisten hoitamisesta kieltäytyminen vain tämän maassaolon laittomuuden perusteella. Eivät nämä ole vaihtoehtoisia asioita, laittomien maahanmuuttajien inhimillisen kohtelun kannattaminen ei ole muistisairaiden laiminlyönnin kannattamista.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #33

Esa Niemi:
""Suomessa kuolee lukuisia muistisairata joka vuosi pakkaseen ulos eksyttyään kun asianmukaiseen hoitoon ei ole varaa"

Hannu Ala-Olla:
"Kas, ilman lähdetietoa voi tietysti sanoa mitä tahansa."

Lähtökohtainen oletukseni oli, että ottaessasi kantaa terveydenhuollon resurssien jakamiseen tiedät jotain terveydenhuollon tilanteesta. Voit myös pyytää lähdettä sivistyneesti eikä asiattomasti vihjaillen.

"Joka vuosi noin 80 suomalaista jäätyy kuoliaaksi

Entistä useampi vanhus paleltuu kuoliaaksi.

Etenkin yli 80-vuotiaiden ihmisten paleltumiskuolemat ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina, kirjoittaa Savon Sanomat."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010011310918180_u...

Esa Niemi:
"Kuuluuko Hannun sivistysvaltioon, että nämä kuolevat pakkaseen ja muistisairaiden määrä nousee tulevina vuosina korkeammalle samalla kun väheneviä resursseja tulisi jakaa yhä useammalle?"

Hannu Ala-Olla:
"Väität siis oikeasti, että sinne muistisairaille saataisiin lisää resursseja, jos laiton maahanmuuttaja käännytettäisiin vaivoineen sairaalasta? Oliskohon se nyt joku muu, joka ei tiedä yhteiskunnan asioista paljoa mitään."

Laittomasti maassaoleva saa jo hoitoa, älä vääristele voimassaolevaa lakia ja käytäntöä. Vääristely ei ole ennenkään johtanut kohdallasi toivottuun lopputulokseen jos muistat.

Julkinen talous toimii siten, että samasta kakusta jaetaan kaikille osuudet ja jos tuot lisää kakunjakajia, niin se on poissa muiden osuuksista, vai haluatko kerta miten Hannun talousteoria menee? Meillä on edessä miljardiluokan säästötalkoot ja jaettavaa on yhä vähemmän kun jakajia on enemmän. Laittomasti maassaolevia ei edes kuole kaduille.

Hannu Ala-Olla:
"Ja vastauksena kysymykseesi: ei kuulu, mutta sinne eivät kuulu myöskään ihmisten hoitamisesta kieltäytyminen vain tämän maassaolon laittomuuden perusteella. Eivät nämä ole vaihtoehtoisia asioita, laittomien maahanmuuttajien inhimillisen kohtelun kannattaminen ei ole muistisairaiden laiminlyönnin kannattamista."

En haluaisi uskoakaan, että kuuluisi, olet kuitenkin fiksu ihminen. Edelleenkin laittomasti maassaoleva saa hoitoa, mutta meillä on akuutimpiakin tapauksia hoidettavana, jossa kyse on hengenvaarasta ja näiden määrä vain kasvaa kun resursseja on aina vain vähemmän.

Hoidetaan ensin akuutimmat tapaukset ja sitten kun rahaa riittää, niin prioriteetin mukaisesti vähemmän akuutit. Hoidon maksuvapaus ja verovelvollisuudesta vapauttaminen eivät kuulu taas terveydenhuoltoon mitenkään.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #34

"Etenkin yli 80-vuotiaiden ihmisten paleltumiskuolemat ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina, kirjoittaa Savon Sanomat"

Väitit asian liittyvän muistisairauksien hoidon resurssipulaan, mikä jää täysin osoittamatta.

- - -
"Laittomasti maassaoleva saa jo hoitoa, älä vääristele voimassaolevaa lakia ja käytäntöä. Vääristely ei ole ennenkään johtanut kohdallasi toivottuun lopputulokseen jos muistat"

Ilmeisesti ei riittävästi, jos sen varmistamiseksi piti laatia uusi laki. Jos tämä uusi ei nyt siis muuta mitään, miksi itse meuhkaat?

Ja kuten jo ennenkin sanoin vääristelysyytöksistäsi, väärässä oleminen ei ole vääristelyä. Menee hitusten ad hominemin puolelle jos yrität tuoda jonkun vanhan asian mukaan uuteen keskusteluun ikään kuin se muuttaisi kommenttien vakuuttavuutta.

- - -
"Edelleenkin laittomasti maassaoleva saa hoitoa, mutta meillä on akuutimpiakin tapauksia hoidettavana, jossa kyse on hengenvaarasta ja näiden määrä vain kasvaa kun resursseja on aina vain vähemmän"

Kuten sanoin, resurssien vähentäminen perusterveydenhuollosta niin, ettei sitä enää riitä laittomasti maassa oleville ei auttaisi pätkääkään lisäämään resursseja akuuttiin hoitoon.

Ja luuletko muuten, että niitä resursseja voidaan mitata tuolla tavalla. Että odotetaan, että kaikki laillisesti maassa olevat on hoidettu ja katsotaan riittääkö resursseja muillekin? Ei, se henkilökunta on siellä päivystyksessä ja osastoilla ihan samaan tapaan riippumatta siitä ketä siellä hoidetaan - he eivät siirry vanhustenhuoltoon jos sattuu aikaa jäämään vapaaksi.

- - -
Kommentti, josta tämä pöljä mänkyttäminen puolin ja toisin alkoi, esitti laittomien maahanmuuttajien hoitamisen tekemistä laittomaksi. Nämä minun kommenttini ovat siihen kontekstiin osoitettuja.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #35

Esa:
"Etenkin yli 80-vuotiaiden ihmisten paleltumiskuolemat ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina, kirjoittaa Savon Sanomat"

Hannu:
Väitit asian liittyvän muistisairauksien hoidon resurssipulaan, mikä jää täysin osoittamatta.

Ajattelitko, että nämä ihmiset huvikseen katoavat pakkaseen tai muinakin vuodenaikoina? Aihe on tabu ja siitä kerrotaan kierrellen ja kaarrellen koska rahat on loppu eikä näille ihmisille riitä samanlaista ihmisarvoa kuin laittomasti maassaoleville.

"Muistisairaiden etsinnät kaupungilta ja maastoalueilta lisääntyvät rajusti. Viranomaisten tietoon tulleiden tapausten määrä on kasvanut koko 2000-luvun ja on nyt noin 1·600 hälytyksen vuositasolla. Reilu kymmenen vuotta sitten luku oli puolta pienempi."

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/muistis...

"Komisario Stefan Sundqvist kertoo, että muistisairaiden vanhusten katoamiset työllistävät poliisia jo aika paljon. Vanhusten etsintä on poliisille jo arkipäivää.

- Esimerkiksi täällä Varsinais-Suomessa poliisi osallistuu muistisairaiden vanhusten etsintään viikottain. Ja joka kuukausi on maakunnassa myös suuretsintöjä, joissa on vapaaehtoisetsijöitä ja helikoptereitakin mukana, Stefan Sundqvist sanoo.

Sundqvistin mukaan suurin osa vanhuksista löytyy muutaman tunnin sisällä, mutta joka vuosi myös muutama vanhus jää kokonaan löytämättä."

http://yle.fi/uutiset/nelja_vanhusta_katoaa_suomes...

"Jarkko Turunen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta on toiminut järjestyspoliisina 24 vuotta. Vuodesta 1995 hän on työskennellyt poliisikoiran kanssa ja vuodesta 1999 etsintäryhmän johtajana.

Turusen mukaan tyypillinen kadonnut on kotoa tai hoitokodista omille teilleen lähtenyt muistisairas. Hän korostaa, että katoamisesta tulee soittaa hälytyskeskukseen heti.

– Suurin osa kadonneista löytyy 5–10 minuutissa kahden neliökilometrin säteeltä. Mitä nopeammin ilmoitus saadaan, sitä todennäköisemmin kadonnut löytyy."

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/rdquo-m...

http://www.studio55.fi/terveys/article/muistisaira...

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194939443963/arti...

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/287483-tytar-ha...

Esa:
"Laittomasti maassaoleva saa jo hoitoa, älä vääristele voimassaolevaa lakia ja käytäntöä. Vääristely ei ole ennenkään johtanut kohdallasi toivottuun lopputulokseen jos muistat"

Hannu:
"Ilmeisesti ei riittävästi, jos sen varmistamiseksi piti laatia uusi laki. Jos tämä uusi ei nyt siis muuta mitään, miksi itse meuhkaat?

Ja kuten jo ennenkin sanoin vääristelysyytöksistäsi, väärässä oleminen ei ole vääristelyä. Menee hitusten ad hominemin puolelle jos yrität tuoda jonkun vanhan asian mukaan uuteen keskusteluun ikään kuin se muuttaisi kommenttien vakuuttavuutta."

Ketään ei ole kuollut kadulle eikä Suomi ole saanut lainsäädäntöön liittyviä moitteita.

Jos hoet huomautuksienkin jälkeen ettei laittomasti maassaolevia hoideta kun heitä lain mukaan hoidetaan, niin en tiedä miten sitten haluaisit toimintaasi kuvailla. Huomautin sinua ystävällisesti ettet toista aiempia valintojasi, jossa väärensit suomennoksesi ja leikkasit tekstistä kohdat pois, jotka eivät palvelleet tarkoitusperiäsi. Se on kaukana väärinkäsityksestä. Sinä teet tuosta kohtauksen kun yritin mahdollisimman huomaamattomasti muistuttaa sinua ettei ole kovin fiksua väittää etteikö laittomasti maassaolevaa hoideta jo nykyisten lakien mukaisesti koska siitä jää vain kiinni.

Esa:
"Edelleenkin laittomasti maassaoleva saa hoitoa, mutta meillä on akuutimpiakin tapauksia hoidettavana, jossa kyse on hengenvaarasta ja näiden määrä vain kasvaa kun resursseja on aina vain vähemmän"

Hannu:
"Kuten sanoin, resurssien vähentäminen perusterveydenhuollosta niin, ettei sitä enää riitä laittomasti maassa oleville ei auttaisi pätkääkään lisäämään resursseja akuuttiin hoitoon.

Ja luuletko muuten, että niitä resursseja voidaan mitata tuolla tavalla. Että odotetaan, että kaikki laillisesti maassa olevat on hoidettu ja katsotaan riittääkö resursseja muillekin? Ei, se henkilökunta on siellä päivystyksessä ja osastoilla ihan samaan tapaan riippumatta siitä ketä siellä hoidetaan - he eivät siirry vanhustenhuoltoon jos sattuu aikaa jäämään vapaaksi."

Jos rahat eivät riitä nykyisiinkään vastuisiin, niin miten saat entistä pienemmät resurssit riittämään laajempaan joukkoon palveluita? Terveydenhuollossa priorisoidaan menoja akuuteimpiin tapauksiin ja se on ihan oikein, nyt pyritään toimimaan päinvastoin. Jos summa on pieni, niin sitten sitä riittää muihinkin pieniin menoihin, joista tällä hetkellä säästetään.

Hannu:
"Kommentti, josta tämä pöljä mänkyttäminen puolin ja toisin alkoi, esitti laittomien maahanmuuttajien hoitamisen tekemistä laittomaksi. Nämä minun kommenttini ovat siihen kontekstiin osoitettuja."

Samoin ja olen asiallisesti osoittanut argumenttiesi kestämättömyyden.

Esa Niemi

Suomeen voi tulla edelleenkin laillisesti ja voimme hoitaa omat akuutimmat tapaukset ensin, vaikka vasemmistoliitto ei suomalaisten asioita enää ajakaan.

Juho Antikainen/ETENE:
"Paperittomien henkilöiden riittämätön hoito ei ole hoitoetiikan näkökulmasta hyväksyttävä vaihtoehto. Paperittomien henkilöiden oikeus terveyspalveluihin nykyisen lainsäädännön mukaan tulee kiireellisesti täsmentää siitäkin syystä, että tällä hetkellä kuntien toimintatavat poikkeavat toisistaan."

Laillisesti maassaolevien riittämätön hoito tulee myös saattaa edes laittomasti maassaolevien tasolle ennenkuin laittomasti maassaolevien hoidon laatua voi nostaa. Laki on jo olemassa ja laittomasti maassaolevat hoidetaan. Jos ETENE:n mielestä kuntien toimintatavat poikkeavat toisistaan, niin kyse on selkeästi hallinnolliseen toimenpiteeseen liittyvä ongelma eikä lakiin liittyvä.

Juho Antikainen/ETENE:
"THL:n asiaa koskevan selvityksen valmistuttua on tehtävä tarvittavat ratkaisut. On selvitettävä, miten parhaiten varmistetaan, että paperittomille henkilöille tarjotaan kiireellisen hoidon lisäksi muu välttämätön hoito ajoissa. Tällaisia hoitoa tarvitsevia ryhmiä ovat esimerkiksi HIV-positiiviset odottavat äidit, joiden lapsilla on tartuntariski sekä huonossa tasa-painossa olevat diabetespotilaat."

Nämä hoidetaan jo nykyään ja laki velvoittaa tähän. Ongelma on edelleenkin hallinnollinen eikä lakiin liittyvä.

Juho Antikainen/ETENE:
"Suomen terveydenhoitojärjestelmän tulee toimia siten, että se mahdollistaa paperittoman potilaan hoitoon pääsyn ja hoidon sekä potilaan lähettämisen tarvittaessa myös asianmukaiseen jatkohoitoon."

Laittomasti maassaoleva pääsee jo hoitoon. Kaikki on siis hyvin, ja ETENE:n tärkein funktio lienee työryhmän palkkioiden nostaminen ja näin laittomasti maassaolevat tuotteistetaan rahaksi virkamieskoneistossa näin nopeasti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Etene on tässä asiassa täysin oikeassa.

--ETENE:n tärkein funktio lienee työryhmän palkkioiden nostaminen ja näin laittomasti maassaolevat tuotteistetaan rahaksi virkamieskoneistossa näin nopeasti.

Todella korkeatasoista argumentaatiota, mikä epäilemättä perustuu syvälliseen asiantuntemukseen, ja vuosikymmenien kokemukseen puheenalaisesta aiheesta!

Esa Niemi

Pekka Roponen, eikö tuo ETENE lähinnä kerro, että ongelma nähdään hallinnollisena vrt. "kuntien käytännöt vaihtelevat". Niinhän ne vaihtelevat muissakin kohdin ja useimmiten kyse on hallinnollisesta ongelmasta eikä laista tai sen perusteluista.

Esitin tuossa mielipiteen enkä niinkään argumenttia, sillä laki on varsin selkeä, mutta käytäntö tai sen raportointi vaihtelee. Mielestäni tässä yritetään luoda ongelma kun sellaista ei selkeästi ole ollut. Tämän vahvistaa sen ettei Suomen käytäntöä ole moitittu eikä velvoittavia huomautuksia ole tullut ainuttakaan. Harva maa on saanut näin puhtaat paperit eikä meillä ole todellista, vaan luodusta ongelmasta. Vakavampiakin ongelmia olisi hoidettavana, mutta kun vaalit tulossa ja huomio halutaan pois hoitamatta jääneistä asioista.

ETENE:n raportteja kun seuraa, niin useimmiten kyse on huomattavan tiukemmasta sävystä ja ongelmat vakavempia. Tämän työryhmän funktio taisi olla lähinnä kahvin ryystäminen ja palkkioiden nostaminen. Tarkoitukseni ei ole pahoittaa kenenkään mieltä, vaikka tietooni ei ole saatettu, että kyse olisi vakavista ongelmista tai, että ne olisivat suomalaisten hoidon laiminlyöntiä vakavemmista tapauksista.

Reino Jalas

Mitenkähän tuollaisessa uudessa systeemissä hoidetaan vaikkapa virolaisen, munuaisten ja sydämen vajaatoiminnasta kärsivän nuoren Peeterin tyyppiset tapaukset?

Viron valtio ei kykene tai halua kustantaa dialyysihoitoa tai elinsiirtoa Peeterille. Viimeisenä keinona vanhemmat jättävät kaikki henkilöpaperinsa kotiin Viroon, ja ajavat laivalla pakolaisina Suomeen.

Täällä he hakeutuvat vaikka Vantaan kunnalliselle hoitoasemalle. Kuntana se on tehdyn uuden lain perusteella velvoitettu hoitamaan kaikki paperittominakin asemalle tulevat.

Suomalaiset lääkärit toteavat että Peeterin munuaiset ovat niin heikot, että siirtomunuainen on ainoa ratkaisu asiaan. Jääkö Peeter silloin samaan elinsiirtojonoon niiltä istumilta samaan munuaissiirtojonoon muiden suomalaisten kanssa?

Entä kun tieto leviää? Riittää kun pystyy saapumaan maahan, niin tuhannet ja tuhannet uudet tulijat saavat Suomessa kalliitkin hoidot, kyselemättä, ilmaiseksi.

Jos munuaisvaivaisia potilaita alkaa tulla Intiasta ja Afrikasta saakka? Tutkitaanko heidät kaikki, ja kaikki hoitoa tarvitsevat, uuden lain mukaan, otetaan suomalaiseen munuaissiirtojonoon odottelemaan?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Mitenkähän tuollaisessa uudessa systeemissä hoidetaan vaikkapa virolaisen, munuaisten ja sydämen vajaatoiminnasta kärsivän nuoren Peeterin tyyppiset tapaukset?"

Onko virolaisen vajaatoiminta vaarallista? Munuaiset mullakin prakaa, toivottavasti ei seuraavaksi virolainen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Taidat nyt olla se kuuluisa pilkunnussija. :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Peeterillä on oikeus asua Suomessa halutessaan. Siinä tapauksessa hänen sairautensa tietenkin hoidetaan, mitä muutakaan voitaisiin tehdä?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Näin voi tapahtua mutta tämähän voidaan vertaistaa siihen että eihän ne saksalaisetkaan ostaneet kaikkia rantoja vaikka niin pelättiin. Eli joittenkin mielestä maailma on paljon parempi paikka kuin se todellisuudessa onkaan ja sen kansalaiset ovat kaikki oikeudenmukaisia ja rehellisiä. Suomella kun ei ole tuosta rahanpaskasta puutetta niin sitä tulee levitellä kaikkeen sivistyneeseen toimintaan ilman mitään rajoitetta, eihän se kenellekään kuulu jos meidän omat lääkintäasiat ja vastaavat on jonniinverran rempallaan kun kaikilla ei ole varaa edes ostaa lääkärin määräämiä lääkkeitä.
Tärkeintähän on varmaankin se että maailmalla tiedetään että Suomi on maa jota on helppo kupata vaikka kuinka paljon kun ne ei kerta kaikkiaan halua sanoa vastaan.

Reino Jalas

“Peeterillä on oikeus asua Suomessa halutessaan. Siinä tapauksessa hänen
sairautensa tietenkin hoidetaan, mitä muutakaan voitaisiin tehdä?”

Onhan tuohon selvät EU-ohjeistukset olemassa. Varsinkin kalliiden hoitojen ollessa kyseessä, viime kädessä kyse on laskun maksajasta.

Nykyisten EU-sääntöjen puitteissa dialyysien ja muiden munuaissiirtojen laskun maksaja olisi Viro, koska Peeter ei asu pysyvästi eikä työskentele Suomessa.

Mutta jos Viro ei kyennyt tai halunnut hoitaa tai maksaa Peeterin hoitolaskuja kotimaassa, niin onko sen suurempaa maksuhalukkuutta Suomesta lähetettävälle, vielä isommalle laskulle?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset