jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Miksi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vähätellään Suomessa?

Näin suorasukaisesti kysyy Nelli Baran omassa blogissaan.

 

Ilmiö on sinänsä monimutkainen ja siten vaikeasti jäljitettävä kokonaisuus sosiologisena järjestyksenään, mutta pelkkiä tilastoja ja tutkimuksia tarkastelemalla asialliseen kysymykseen voidaan esittää joitain varteenotettavia vastauksia.

 

Naisiin kohdistuu väkivaltaa usein tilanteissa, joiden luonne on yksityinen ja siinä elävien keskinäiset  tunnesidokset luottamuksellisia ja väkivallan tapahtumapaikkakin on tätä osapuolten keskinäistä suhdetta korreloivasti myös yksityinen . Parisuhde- ja perheväkivallan uhreista ylivoimaisesti suurin osa on naisia. Lähisuhteiden dynamiikalle on korostetun ominaista niiden psykososiaalinen tiiveys, mikä toisaalta suojaa suhdetta ulkopuolisilta häiriöiltä ja toisaalta toimii kriisitilanteissa avun hakemisen esteenä läpinäkymättömän kuplan tavoin - naisiin kohdistuva väkivalta ei siis tule näkyväksi samassa määrin, mitä tekee miesten keskinäinen julkisen tilan väkivalta ja siten naisiin kohdistuva väkivalta ikäänkuin muuttuu olemattomaksi ihmisten mielissä. 

Kulttuuriperintöön kuuluen naisiin kohdistuva väkivalta on aina myös koettu joiltain osin kuuluvaksi  parisuhteen kokoonpanoon myös meillä protestanttisessa Suomessa, aviomiehen velvollisuutena kun oli pitkään pitää perhe kurissa jopa voimakeinoin vastineena miehen tekemästä työstä perheen elannon hyväksi. Tästä perinnöstä ollaan toki jo osin luovuttu, mutta sen jäämiä on edelleen havaittavissa asenteissa.

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vähätellään joiltain osin myös ulkomailta saatujen taantumuksellisten trendien vaikutuksesta, esimerkiksi mra-henkisen miesaktivismin eräs suoranainen  pyrkimys  on aktiivisesti vesittää naisasia-aktiivien  asialliset keskustelunavaukset mm. nyt naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja jopa koko naisasialiikkeen olemassaolon oikeutus  omilla pseudoanalyyseillaan ja siten keinotekoisesti tehdä oma agendansa tärkeäksi. Näennäisesti tasa-arvoa ajavat henkilöt siis käyttävät väärin sananvapautta luomalla illusotorista vastakkainasettelua retorisin  tai  totuudenvastaisin keinoin.

 

...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Ehkä siksi että yleisöstä alkaa tuntua, että ilmiötä on hypetetty ja paisuteltu jo yli tarpeen, missä vaiheessa homma alkaa tuntua ideologialta, tarkoitushakuiselta sympatian luomiselta, joka sahaa jo omaa oksaansa. Ikään kuin sama tekopyhyys kuin juutalaisten holokaustin karmeuksien kapitalisoinnissa.

Ei siis uskota että naisiin kohdistuva väkivalta nimenomaan meillä kotosuomessa olisi niin pahalla tasolla kuin mitä voi ymmärtää. Tiedä sitten mikä se asianlaita todella on, jos kerran sitä ei voida tilastoilla tarpeeksi aukottomasti osoittaa. Lähestyy uskontoasiaa siinä mielessä.

Aiheetonta väkivaltaa missään muodossa ei tietenkään voida hyväksyä. Kiinnostaisi minuakin tietää tarkalleen mikä tilanne todellisuudessa on.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tutkimustietoa on jo kertynyt aika paljon aiheesta ja myös ns."sukupuolineutraalisti" todennettua. Myös miehiin siis kohdistuu lähisuhde- ja parisuhdeväkivaltaa, mitä ilmiötä ei tietenkään tule peitellä millään tavoin.

Lisään olennaisia linkkejä ja tilastotuloksia tämän päivän aikana kirjoitukseni jatkeeksi naisiin kohdistuvan väkivallan laajuudesta Suomessa, kokonaiskuvan selkiyttämiseksi.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Sitten toinen kysymys on että mitä sille pitäisi tehdä.

Väärä vastaus synnyttää inhoreaktion koko ongelmaa kohtaan. Tarkoittaen väärällä vastauksella jotain mitä tahansa meillä niin kovin yleistä täysin toimimatonta toimistossa keksittyä keinoa tietyn ongelman ratkaisemiseksi, jota sitten ajettaisiin kuin käärmettä pyssyyn.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Erinäisiä väkivallan vähentämiseen tähtääviä ohjelmia on sekä käytännössä toteutettavina sekä suunnitteilla. Esimerkiksi sisäasiainministeriöllä on sisäisen turvallisuuden ohjelmassa monialainen väkivallan vähentämiseen tähtäävä toimenpideohjelmisto, jossa naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämien on oma alueensa.

Istanbulin sopimuksen ratifiointi ja sen mukaisten lakien täytäntöönpano helpottaisi etenkin uussuomalaisten ja vähemmistöryhmien kokeman sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan puuttumista.

Toki jo tuli ilmi ensimmäisestä kommentistasi, että julkinen keskittyminen vain naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen erilaisissa kampanjoissa yms. voi osiltaan aiheuttaa kyllästymistä teemaan tai muuta voimakastakin vastareaktiota. Lähisuhteiden turvallisuusja väkivallattomuus ovat kuitenkin olennaisesti yhteiskuntaa vakauttavina tekijöinä ja siksi on perusteltua kampanjoida nimenomaan naisiin kohdistuvan ja perheväkivallan vähentämiseksi - väkivaltaisuus on suurelta osin opittua käyttäytymistä ja pysyvimmät mallit saadaan aina kotoa...

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Miten noissa luettelemissasi hommeleissa puututaan juuri tuohon kotona oppimiseen aikaisessa vaiheessa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Hyvä kysymys, johon voi vastava vain, että ei juuri mitenkään käytännössä.

Noissa ohjelmissa puututaan väkivaltaisuuteen tai sille altistumiseen melko myöhäisessä vaiheessa, aikaisintaan siis koulupudokkaiden ohjaamisessa nuorisotyön keinoin "koulutuspoliittisesti järkevään suuntaan" tai huumenuorten ohjaamisessa rikoksettomaan elämänhallintaan. Korjaavia tekoja siis pitkälti...

Väkivallan vähentämiseen tähtäävien toimenpiteiden pitäisi ollakin irrallisten hankkeiden ohella kokonaisvaltaisempia ja panostuksen perheiden hyvinvoinnin edistämisessä ja lasten kasvualustojen turvaamisessa väkivallattomassa ympäristössä. Uhrien suojelu ja syyllisten rankaiseminen ovat aina "myöhäistä apua" ennalta ehkäisemisen ja väkivallattomina pysyttelevien asenteiden osalta, vaikka niidenkin resurssit ovat edelleen riittämättömiä ja siten keskeistä termistöä ko. aiheen tiimoilla.

Tosin noissa hankkeissa on aina mukana sellainen informatiivinen osuus , joilla nostetaan niidenkin ihmisten tietoisuutta väkivallan vaikutuksista, joilla ei akuutisti tai elämänhistoriansa ajalta ole omakohtaista kokemusta väkivallasta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://eige.europa.eu/content/document/estimating-...

Suomen kohdalla arvio naisiin kohdistuvan väkivallan vuosittaisista kustannuksista (yhteiskunnalle ja asianomaisille aiheutuneista haitoista) liikkuu noin 2,4 mrd eurossa.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Pikavilkaisulla ongelma noissa "kuluissa" on se, että ne eivät tunnu "kuluilta" kenellekään sivulliselle, kuin korkeintaan erittäin etäisesti. Eikä etäisten, pitkän aikavälin arvostusten arviointi ole kovin suosittu taito kvartaalikapitalismissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Arviossa toki voi olla päällekkäisyyttä kuluissa, kuten esimerkiksi väkivallan seurauksena annettujen terveydenhoitopalveluiden kustannuksissa. Sairaaloissa kiinteät kulut kun ovat joka tapauksessa samat oli siellä potilaita enemmän tai vähemmän ...

2000-luvun alkupuolella arvioitiin Suomessa tilastoidun ja toteutuneen perheväkivallan seurauksena sen naisuhreille aiheutuneiden sosiaali-, terveys- ja oikeussektoreille kohdistuneiden välittömien kustannusten suuruudeksi 90 miljoonaa euroa ja tunnetusti tieto viranomaisten tilastoihin ja siten suoraan laskettaviksi päätyy vain murto-osasta kaikesta perheväkivallasta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Se johtuu siitä, että feministit haluavat määritellä tilapäisen seksin naisiin kohdistuvaksi väkivallaksi, ja samoin määritellä kaikki seksuaaliset aloitteet, joita miehet tekevät naisille naisiin kohdistukvaksi väkivallaksi.

Esimerkiksi jo se, että mies katsoo seksuaalisävytteisesti naista, halutaan määritellä väkivallaksi. Luodaan mielikuvia, joiden mukaan on olemassa katseraiskauksia, ym.

Feministien projekti korvata perinteinen kristillinen seksuaalimoraali, jossa naisten velvollisuus on käyttäytyä siveästi sillä, että seksuaalisesti vapautunut heteroseksuaalinen toiminta määritellään naisiin kohdistuvaksi väkivallaksi tuntuu tavallisista heteromiehistä vastenmieliseltä. Kielteinen suhtautuminen tällaiseen projektiin on terve ja järkeävä reaktio miesten taholta. Feministien pitäisi kysyä itseltään peruskysymys: onko tilapäinen seksi väkivaltaa naisia kohtaa, ja onko se, että mies tekee seksuaalisen tai seurustelualoitteen naiselle naisiin kohdistuva vihamielinen teko?

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Juuri näin. Sen todellisen väkivallan vastustamisen pyrkimykset voi kusta pilalle noilla tempuilla. Homma muuttuu tekopyhyydeksi, jos sillä todellisella väkivallalla, vaikkapa siis sillä että mies hakkaa kännissä vaimoaan, yritetään vain kapitalisoida jonkin ihme ideologian ajamista. Yleisön ei tarvitse osata pukea tätä kokemusta sanoiksi, vaan riittää että se hoksataan. Ja sehän hoksataan.

Jouni Nordman

Eiköhän ongelma ole juuri siinä, että naisia ei haluta nähdä narsistin, sosiopaateina eikä pscykopaateina. Jolloin myös naisen negatiiviset puolet halutaan torjua, vaikka suurimmalla osalla naisiin kohdistuvan väkivallan tekijöillä on huono äiti suhde. Jolloin naiset itse tekevät itselleen ongelmat.

Eli taitaa olla viisainta kieltää kyseisiin ryhmiin kuuluvilta lasten teko, niin ongelma poistuu ajallaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Persoonallisuuden kehityshäiriöt, kuten asosiaalisuus, sosiopatia ja myös ns. "narmismi" ovat miehille yleisempiä. Esimerkiksi perhesurmaajista tehdyn selvityksen mukaan perhesurmaan syyllistyvät miehet ovat pääsääntöisesti persoonallisuushäiriöisiä (itsekeskeisiä, suorituskeskeisiä) ja perhesurmaan syyllistyneet naiset vastaavasti mt-häiriöisiä.

Joka tapauksessa fyysinen väkivaltaisuus on ulospäin suuntautuvana piirteenä miestyyppistä ja naisilla tämä sama tuhovoima kohdentuu sitä useammin itseen ja usein jotenkin välillisesti. Vankitilastoista tämän voi havaita ...

Jouni Nordman

Kumoa väite, miehillä joilla on naisiinkohdistuva väkivältaisuus, on myös huono äitisuhde?

Jolloin pääsemme naiseen takaisi, jolloin ne naiset jotka kasvattavat näitä, pitäisi kieltää lisääntymistä, vaikka pakko sterilisoinin kautta, sillä näiden tuottamat jälkeläiset haittaavat eniten yhteisöä. Elämä nytten tuo korttia"miehet kasvattavat myös", sillä missään ei puhuta sarjamurhaaja tai raiskaajan kohdalla huonosta isä suhteesta.

Toisaalta naisten väkivallasta osa ei olla edes kritisoitu, eli lasten eristämistä isästään. Jolloin on turha painottaa miesten väkivalta, kun vasemmiston ei saa edes lasten etuja ajettua.

Sen lisäksi nainen valitsee puolisonsa, eli se on naisen oma vika jos ajautuu suhteeseen missä väkivaltaa on. Sillä enpä ole nähnyt vasemmistovihepiipertäjien opasta naisille laatineet, jossa opastetaan miten voi tunnistaa väkivaltaisen miehen. Sillä vois tyypit osua liian moneen oman porukoiden jäseneen. Eli millä stä opasta vasemmisto on tekemässä, millä kumpikin sukupuoli voi tunnistaa väkivaltaisen persoonan?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

#12

Juho, on ilo lukea asiallista tekstiäsi.

Jos vanhatestamentilliset sukupuoliroolit (ja mielikuva miehestä naisen päänä) saadan hiljalleen purettua, niin oletettavasti perhe- ja parisuhdeväkivalta samalla vähenevät.

Tärkeää kehityksen kannalta on, että miesten osallisuus lasten hoivaan lisääntyisi. Nykyisin valitettavasti äiti joutuu useammin hoivavastuuseen heikomman palkkatasonsa vuoksi. Hoivavastuun jakaminen hyödyttäisi lasta, isää, äitiä ja äidin työnantajaa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Miksi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vähätellään Suomessa?"

Ehkäpä siksi, että miehiin kohdistuvaa väkivaltaa ei pidetä esillä juuri ollenkaan. Riittää siis aivan hyvin tämäkin esillepano.

Sosiaali-ja terveysministeriön tasa-arvotoimisto on maamme huippuasiantuntija. Sen johtaja sanoi, että miehiin kohdistuvaa väkivaltaa on turha erikseen tutkia, koska me tiedämme siitä aivan riittävästi. Kaikki tutkimus kohdennetaan naisiin ja vain tämän verran saadaan aikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset