jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Maryan Abdulkarim

Maryan Abdulkarim on mainio tapaus.

Ja varsin erityinen, sillä hän on maahanmuuttajataustaisena, islaminuskoisena ja  tummaihoisena nuorena naisena noussut sangen nopeasti näkyväksi ihmisoikeuksien puolesta puhujaksi maassa, missä syrjintäkokemukset leikkaavat useinkin mainittuja ominaispiirteitä omaavien arkea.

Rasismi, etnisyyden vieroksunta, naisviha, ableismi ja muu vastaava pöljyys rakentuvat useinkin normitetusti idealisoitujen ihmiskuvien tueksi. Rationaalista tehokkuutta korostavassa raha- ja yksilökeskeisessä ajattelussa  taloudellisuus ja hyöty yhdistyvät toki joissain oloissa lähes maksimaalisesti jakaantuen useamman hyvinvoinniksi, mutta sellaisessa maailmassa yhdenvertaisuutta tunnustava luovuus kuitenkin nakertuu myös helposti ja sen paikan täyttää varsin nopeasti kapea-alainen kaiken menettämisen pelko - suotta ei siis todeta esimerkiksi rasistin  olevan reppanan. 

Ajankohtaisesti voi myös todentaa, että Maryanin kaltaiset henkilöt ovat ehkä parhaita puskureita islamiaisen konservatismin ja siten myös terrorismin torjunnassa heidän purkaessaan ja uudistaessaan omalla aktivismillaan omassa uskonnollis-etnisessä viiteryhmässä määräävästi vaikuttavia sukupuolinormeja ja siten tuomalla ryhmän jäsenten elämänmerkitykseen laajuutta.  

Monikulttuuria elävimmillään siis...

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eilisen A-talkin perusteella Abdulkarimilla on kaikki, mitä poliitikolta vaaditaan. Häntä ei saatu hiljaiseksi edes päälle puhumalla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tilan ottamisesta haltuun on kyse...

Kari Ahveninen

Juu, vasemmiltoltahan se käy kuten ennenkin. Huuda kovempaa, niin ettei muut äänet kuulu! Oikein mieleen tulee vanha stalinisti Leif Salmén, tai äärivasemmistolainen Dan Koivulaakso. Siinä sitä on tilan ottamista haltuun.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Oman tilan haltuunottaminen autonomisena subjektina näyttää tosiaankin rikkovan joidenkin jähmettynyttä maailmankuvaa...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miten ihmeessä hän näkee niin paljon fasisteja (ehkä hänellä on sanalle oma määritelmä?) joka puolella?
Hän ei tainnut pitää yhtään puheenvuoroa illan teemasta - islamismin ääri-ilmiöistä - palaamatta tuohon ideé fixee'n kuin Berlioz "Fantastisessa sinfoniassaan". - Siitä syntyi - anteeksi vain - tahattoman koominen vaikutelma katsojalle, vaikka puhuja itse taisi olla ihan tosissaan.

Kuulosti ajoittain kuin 1970-luvun Sirola-opiston käyneeltä ns. mallioppilaalta. Jos 'ottaa tilaa' tuolla tavalla, saattaa tehdä karhunpalveluksen varsinaiselle sanomalleen? Sääli.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

"Ja varsin erityinen, sillä hän on maahanmuuttajataustaisena, islaminuskoisena ja tummaihoisena nuorena naisena noussut sangen nopeasti näkyväksi ihmisoikeuksien puolesta puhujaksi maassa, missä syrjintäkokemukset leikkaavat useinkin mainittuja ominaispiirteitä omaavien arkea."

Vai olisiko nousu sittenkin näiden ominaisuuksien ansiota?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kokemusten kautta lähinnä niin kuin kirjoitin, nuo mainitut ominaispiirteet altistavat syrjinnälle ja siksi Maryanilla on riittävän asiantuntemuksen lisäksi tarve profiloitua toimittajana ihmisoikeustyöhön.

Esa Niemi

Juho Antikainen:
"Ja varsin erityinen, sillä hän on maahanmuuttajataustaisena, islaminuskoisena ja tummaihoisena nuorena naisena noussut sangen nopeasti näkyväksi ihmisoikeuksien puolesta puhujaksi maassa, missä syrjintäkokemukset leikkaavat useinkin mainittuja ominaispiirteitä omaavien arkea."

Maryanin yhdistys Suomen Musliminaiset ry tunnustaa musliminaisiksi vain sunnimusliminaiset.

Se siitä ihmisoikeuksien ja syrjinnän vastaisesta puhumisesta. Eikö olisi ihmisoikeutta, että kaikki musliminaiset saisivat kuulua yhdistykseen sekä, että musliminaisilla olisi oikeus vaikka luopua islamista sekä kannustaa muitakin luopumaan islamista jos näin tahtovat.

"Suomen musliminaiset ry. on vuonna 2009 perustettu Suomessa asuvien musliminaisten etujärjestö. Yhdistyksen sääntöjen mukainen tarkoitus ja tavoite on:

-edistää sunnimusliminaisten yhteisöllisyyttä Suomessa

-myötävaikuttaa islaminuskoisten maahanmuuttajanaisten integroitumista Suomeen omaa islamilaista identiteettiään menettämättä

...

-edistää sunni-Islamin lähteisiin perustuvaa Islamin tuntemusta Suomessa "

http://www.islamtieto.com/viewtopic.php?p=6230&sid...

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

No joo. Onhan sitä erikseen kristillisiä järjestöjä ortodokseille, roomalaiskatolisille ja vaikkapa luterilaisille. Ei se tarkoita sitä, että noiden järjestöjen toiminta olisi jotenkin ihmisoikeuksien tai yhdenvertaisuuden kanssa ristiriidassa.

Esa Niemi

Hannele Koskinen:
"No joo. Onhan sitä erikseen kristillisiä järjestöjä ortodokseille, roomalaiskatolisille ja vaikkapa luterilaisille. Ei se tarkoita sitä, että noiden järjestöjen toiminta olisi jotenkin ihmisoikeuksien tai yhdenvertaisuuden kanssa ristiriidassa."

Ristiriitaista onkin olla Suomessa asuvien musliminaisten etujärjestö, mutta sitten musliminaisiksi lasketaan vain sunnimusliminaiset. Muslimien keskuudessa tunnettu seikka on se ettei sunnit oikein pidä shiioja muslimeina tai arvossaan muutoinkaan.

"Suomen musliminaiset ry. on vuonna 2009 perustettu Suomessa asuvien musliminaisten etujärjestö."

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen Vastaus kommenttiin #24

Nyt tartut tahallasi lillukan varsiin.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #26

Hannele Koskinen:
"Nyt tartut tahallasi lillukan varsiin."

Anteeksi mitä? Unohdit kertoa mikä tuossa olisi lillukan varsiin tarttumista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ekumenia ei taida olla merkittävä tavoite?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Siinähän teille on ajatushautomonne Lintulautaan oiva lisäys Tiaisen toveriksi, mutta ihan vain vichylinjalla ideointi, pois meistä " erkin pikakivääri" kaltaiset kielen herkistäjät.

Niko Sillanpää

"Rationaalista tehokkuutta korostavassa raha- ja yksilökeskeisessä ajattelussa taloudellisuus ja hyöty yhdistyvät toki joissain oloissa lähes maksimaalisesti jakaantuen useamman hyvinvoinniksi, mutta sellaisessa maailmassa yhdenvertaisuutta tunnustava luovuus kuitenkin nakertuu myös helposti ja sen paikan täyttää varsin nopeasti kapea-alainen kaiken menettämisen pelko."

Yksilöpsykologisesta tutkimuksesta tiedetään, että keskimäärin 11 vuotiaasta lähtien lapsi ymmärtää, että tuotannossa jako-osuus pitää perustua osallistumisen määrään ja laatuun. Tätä ennen lapsi (kehitettyään mielen teorian 3-4 -vuotiaana) jakaa yleensä resurssin yhdenvertaisesti eli tasan kysyttäessä. Eli kovin "luovasta" asiasta ei ole kyse, vaan melko tai hyvinkin naiivista yhteiskuntanäkemyksestä.

Kyse ei ole mistään "kaiken menettämisen pelosta", vaan haluttomuudesta jakaa muussa kuin osallistumisen määrän ja laadun suhteessa.

edit: Jaa pitää varmaankin kommentoida myös Abdulkarimista jotain, kun kerran otsikko on. Stereotyyppinen tiettyjen yhteiskuntatieteellisten opintojen tuote, jolla todellakaan ei ole mitään merkitystä "islamiaisen konservatismin ja siten myös terrorismin torjunnassa", vaan hänen funktionsa on täällä länsimaisen yhteiskunnallisen diskurssin puolella sanomassa rasismi sitä, fasismi tätä, viha- sitä, viha- tätä. Näitä toimijoita on jo valmiiksi riittämiin, ei jatkoon.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Emme tarvitse moisia riivinrautoja" Reija Hirn, itsestäkö puhut?

Olavi Mansikka

Yksi huutava ääni lisää. Eipä tolla merkitystä ole. Ilman näitä kirjoituksia en olis kuullutkaan... Kyllä maailmaan ääntä mahtuu.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Itsekseni hekottelen taas tälle keskustelulle....mutta asiaan. Kiitokset Juholle, että toi Maryanin esille, enpä tiennyt hänestä ennen tätä. Vaikuttaa vahvalta keskustelijalta ja ravistelee ympäristöään, heitä tarvitaan.

Ilkka Huotari

Maryan Abdulkarim ei tainnut puhua muista kuin fasisteista.

Puhui elintilan kaventamisesta, mutta ei ottanut esille tätä (ja sen tekijöitä):
Juutalaisvastaisuus nostaa päätään Länsi-Euroopassa – Ranskassa liki puolet juutalaisista harkinnut muuttoa
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1421644894417

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset