jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Tuonti ja vienti

""Suomen tavaraviennin arvo laski Tullin ulkomaankaupan ennakkotilaston mukaan kolme prosenttia lokakuussa. Vienti oli arvoltaan lähes 5,1 miljardia euroa. Tuonti laski kuusi prosenttia vuoden takaisesta ja oli arvoltaan lähes viisi miljardia euroa. Tammi-lokakuun yhteenlaskettu vienti pysyi edellisvuoden tasolla. Vastaavasti yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta laski kaksi prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.  

Kauppatase oli lokakuussa 110 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tammi-lokakuussa kauppataseen alijäämää on kertynyt 1,3 miljardia euroa.  Viime vuoden lokakuussa kauppatase oli 55 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-lokakuun vaje oli vuosi sitten runsaat 1,9 miljardia euroa.""

 

http://www.findikaattori.fi/fi/80

 

"Suomen ulkomaankauppa oli pitkään ylijäämäistä, mutta vuonna 2011 vaihtotase kääntyi alijäämäiseksi. Edellisen kerran vaihtotase oli miinuksella vuonna 1993.

Viennin ja teollisuustuotannon huima kasvu ylläpiti ylijäämää 1990-luvun puolivälistä lähtien. Ylijäämät tosin supistuivat 2000-luvun loppua kohden.  Vienti ei ole vieläkään palautunut vuoden 2009 romahduksesta, ja samaan aikaan tuontihintojen nousu on kasvattanut tuonnin arvoa.

Vaihtotaseen alijäämä oli vuonna 2013 noin 1,6 miljardia euroa. Suurimmillaan vaihtotaseen ylijäämä oli 12 miljardia euroa vuonna 2002."

http://ek.fi/mita-teemme/talous/perustietoja-suomen-taloudesta/ulkomaank...

 

Kansantaloudellisessa mielessä tavaroiden ja palveluiden ulkomaan tuonnin ja viennin tulisi olla tasapainossa tai mieluummin ylijäämäistä - vaihtotaseen negatiivisellakaan etumerkillä ja suuruudella  ei kuitenkaan voi mussuttavasti perustella esimerkiksi julkisiin menoihin vaadittavia menoleikkauksia.  

Ilman toimivaa julkista sektoria vientiin erikoistunut teollisuus tai palvelualat eivät pärjäisi päivääkään ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Vientiä tarvitaan vain tuonnin mzhdollistamiseksi." Krugman

Jonas Hellgren

Jaa, miksei Antikainen ota tähän asiaan tasa-arvo näkökulmaa?

Paljonko Suomen viennistä on miesten vienti ja montako promillea on naisten vienti.
Tähän pitää saada tasa-arvo. Naiset pois virastoista tuottamattomasta työstä, ja hoitamaan kuntoon oma osuutensa viennistä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Oman kirjoitukseni perusteella Suomen tavara- ja palveluviennistä ainakin puolet mahdollistuu naisten tekemällä työllä, joko palkallisella tai sitten kotitaloustuotannon piirissä palkattomalla työllä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ilman toimivaa julkista sektoria vientiin erikoistunut teollisuus tai palvelualat eivät pärjäisi päivääkään ..."

Jätit sitten tuon toteamuksen perustelematta, koska vasemmistolle se on itsestäänselvä hoettava klishee.

Kyse on kuitenkin siitä, että kun yhteiskunnan rakenne on jonkinlaiseksi luotu, niin kaikkien tahojen on ollut pakko sopeuttaa toimintansa sen sanelemiin raameihin. Jos julkista sektoria ei olisi koskaan ollutkaan, niin Suomen vienti voisi hyvin porskuttaa aivan menestyksekkäästi. Kaikki muukin olisi silloin toisin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Joo. Jos Suomella ei olisi missään muodossa vähimmässäkään määrin julkista sektoria siinä mielessä, kuin se ymmärretään verovaroin kustannettuina investointeina kansalaisten hyvinvointiin, niin Suomi olisi silloin lähinnä suvereniteettinsa menettänyt keskenään nahisteleviin heimolohkoihin jakautunut alusmaa ja ulkomaankauppa positiivisella vaihtotaseella palvelisi silloin joko pientä vallassa olevaa eliittiä ja/tai ylikansallisia taloudellisia korporaatioita ...

Perustelu kirjoituksessani esittämälleni toteamukselle on siis siinä, että parempaakaan yhteiskuntajärjestelmää ei olla vielä kehitetty.

Pelkästään korkeatasoinen peruskoulutus on pätevä indikaattori osoittamaan "julkisen sektorin" antaman edun pienen valtion ulkomaan kauppaan tähtääville tuotannonaloille - teollisuus ja palvelualat saavat siis edullisesti koulutettua ja tervettä työvoimaa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

"Jos julkista sektoria ei olisi koskaan ollutkaan, niin Suomen vienti voisi hyvin porskuttaa aivan menestyksekkäästi."
Höpöhöpö. USA:n yrityksetkin tarvitsevat tuekseen maailman suurimman armeijan ja suuret ja väkivaltaiset poliisivoimat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset