jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Eettiset joululahjat

Näin joulun alla voi jokainen pysähtyä miettimään omia kulutusvalintojaan ja niiden eettistä pohjaa - haluaako antamansa lahjan koituvan saajansa pitkäaikaiseksi iloksi vai  halutaanko lahjavalinnalla tukea alati ahneemmaksi käyvää markkinataloutta "työllisyyden ylläpitämisen" verukkeella.

 

Ekologinen lahja on halpa ja luontoa säästävä vaihtoehto. Käytettyä, mutta käypää tavaraa löytyy kierrätyskeskuksilta, kirpputoreilta ja netin huutokaupoista. Myös itse tehty uniikkituote ilahduttaa lahjana, vaikka sen kyljessä ei olekaan merkkituotteen logoa.

 

Globaalissa maailmakylässä asuvana kannattaa tunnustaa myös epäoikeudenmukaisuuden juuret ja sen massiiviset seuraukset maailmarauhalle - esimerkiksi  kehittyvien maiden perusongelmat periytyvät vanhakantaisuudesta ja tietämättömyydestä. Siksi lukutaidon ostaminen naiselle tai koulumatkan turvaaminen tytölle takaa kestävän tien tasapainoiselle ja oikeudenmukaisuuteen pohjaavalle tulevaisuudelle...

 

http://www.unwomen.fi/eettiset-lahjat/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse olen niin tylsä että ostan vain lähipiirille ja tuikitarpeellista arkista tavaraa jonka lahjansaaja olisi muutenkin ostanut. Okeastaan mieluiten en ostaisi mitään, typerä tapa varsinkin aikuikuisten ihmisten kesken. Itselleni toki hankin lahjuksen joka vuosi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vuosiin en itse ole ostanut varsinaisia joululahjoja kellekään - omatekemät joulukortit ja nuoremmille selkeä seteliraha (pari kymppiä) riittävät lahjonnan tunnusmerkeiksi. Joulun tarkoitushan on meille tärkeintä, että ollaan yhdessä....

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä ostan läheisille ja myöskin lastenlapsille pitkin vuotta kiinnostavia kirjoja kierrätyskeskuksista, kirppareilta ja divareista. Nykyään näyttääkin olevan muotia pitää vain pientä määrää kirjoja kotona ja se onkin yksinomaan jonkun asteisen bibliofiilin onni ja autuus.
Hienoja kirjoja löytää melkein joka reissulta ison pinon.. Onneksi sekin "tauti" näyttää siirtyvän lapsilta suoraan lapsenlapsille:) Ja kierrätys toivon mukaan tulee myös entisestään kasvamaan, kun ihmiset vähitellen huomaavat, ettei luonto kestä tätä jatkuvaa tuhlausta..

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kirjathan ovatkin tarkoitettu luettaviksi eivätkä kirjahyllyn koristeiksi. E-kirja ei ainakaan vielä korvaa aitoa paperista painatetta käytettävyydessä, joten kirjojen kierrätys on kannatettavaa ...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jouluruokien ja juomien eettisyyttä ei myöskään pidä unohtaa. Esimerkiksi tänäjouluna voi ostaa venäläistä vodkaa, jos naapurimme kurja tilanne pakotteiden aiheuttamassa ahdingossa säälittää. Ruoka luomua, tottakai, mutta Alkosta löytyy myös erinomaisia luomu-viinejä.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Itse kyllä suosin netrauta.fin kaltasia palveluita, ja toteutan lahjoja teollisesti muotoilevan diletantin innolla. En tiedä ovatko eettisiä lahjoja, mutta tulevat olemaan mitä ihmiset tarvitsevat. Ne ihmiset joista välitän henkilökohtaisesti. Uniikkituotteen kuitenkin pitäisi toimia paremmin kuin teollisen - en ainakaan minä kehtaa antaa romua lahjaksi.

YKsi kysymys.. Miksi minä jouluna miettisin vähäosaisia? Itse en edes vietä joulua, saati osallistu uskonnollisiin piirileikkeihin. Eikö uskovien ja varakkaiden olisi jouluna aika näyttää meille esimerkkiä? Että mitä helevettiä Antikainenkin tekee siellä keräämässä taivaspisteitä, kun pitäisi antaa mahdollisuus oikeasti tuhmille ihmisille osoittaa edes vähän joulumieltä...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset