jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Parisuhdeväkivalta uhritutkimuksen valossa

On ollut jonkin verran puhetta perhepiirissä esiintyvästä väkivaltaisesta käytöksestä ja sen sukupuolierityisistä piirteistä - miksi Jeppe juo ja lyö -tyyliin ja vähän muustakin perspektiivistä.

 

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen kyselytutkimusten mukaan parisuhdeväkivallan yleisyys on pysynyt tasoltaan muuttumattomana jo useita vuosia. Miehistä noin kaksi prosenttia ja naisista viisi prosenttia on kokenut viimeisen vuoden aikana fyysistä väkivaltaa parisuhdekumppaninsa taholta, mikä Suomen väestöpohjalla tarkoittaa noin 150 000 parisuhdeväkivallan uhria vuodessa. Havainnollisuuden vuoksi voi mainita, että Kuopion asukasmäärä on tällä hetkellä kuntaliitosten myötä kasvanut melkein 110 000 asukkaaseen.

Arvioiden mukaan näiden aikuisuhrien perheissä asuu noin  200 000 lasta, jotka näkevät vuoden aikana  kotonaan vanhempiensa välistä väkivaltaa, riitelyä ja uhkaamista, mikä on omiaan lisäämään turvattomuuden tunnetta, aiheuttamaan traumoja ja mikä heijastusvaikutustensa kautta myös aiheuttaa kansantaloudelle haittakustannuksia.

Parisuhdeväkivallan uhreille aiheutuvilla  seuraamuksilla on myös selkeät sukupuolierityiset piirteensä. Rikosuhritutkimuksen mukaan nimittäin naisuhreille fyysinen väkivalta aiheuttaa huomattavasti useammin lääkärin tai muun terveydenhoitohenkilöstön hoitoa tarvitsevia vammoja. Naiset myös kertovat kokemastaan väkivallasta jollekin ulkopuoliselle henkilölle miehiä useammin - miehistä peräti kaksikolmasosaa ei kerro asiata kenellekään ulkopuoliselle ja rikosilmoituksen tekoon miehet pakottautuvat äärimmäisen harvoin. Vain noin kolmessa prosentissa miehiin kohdistuneista parisuhdeväkivaltatapauksista asia tulee poliisin tietoon.

Parisuhteen osapuolten sosioekonominen asema ja muun väkivallan kokeminen linkittyvät kyselyn mukaan vahvasti yhteen siten, että talous- ja päihdeongelmien kasautuminen parisuhteen arkeen ilmenee myös parisuhteeen ulkopuolisena väkivaltana ja toisaalta regressioanalyysin mukaan voidaan jopa myös väittää niinkin, että naisten miehiä useammin kokemaa parisuhdeväkivaltaa selittäisi suurelta osin kumppanin yleinen väkivaltataipumus.

Näiltä osin suomalainen parisuhdeväkivalta näyttäytyy itse parisuhteen luonteen mukaiselta - sukupuolittuneelta ilmiöltä siis...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset