jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Heinänteon helppoudesta

On ollut puhetta julkisen sektorin koosta ja virkamiesten vähentämistarpeesta, joten lienee aika kerrata jotain näköharhojen ja dysfunktionaalisen ajattelun välisestä kausaliteetista :)

 

"Helppoa kuin heinänteko" - tämä ikivanha kansansanonta on luultavasti savolaista alkuperää kaikessa juonikkuudessaan, sillä jokainen heinänkorjuussa mukana ollut toki tietää, ettei heinänteko missään nimessä ole helppoa. Vaikka kuiva heinä sinänsä on kevyttä tavaraa siirrettäväksi, niin pitkän päivän aikana  helteisellä pellolla seipäälle luotava rehumytty muuttuu yllättävän raskaaksi lapioitavaksi. Toisteinen puurtaminen syö nopeasti työmotivaation, heinähangon hikinen varsi hankaa kämmenpohjat kivuliaille rakoille ja samanaikainen hikoilu sekä kusetuksen ja janotuksen tunne aiheuttavat lähes bipolaarisen mielenhäiriötilan.

Helppous on siis ulkopuolisen katsojan silmissä tässäkin, lähinnä.

 

Sama näennäisen helppouden harha on esillä nykyajan modernissa urbanisaatiossa - esimerkiksi viranhaltijoilla  ja virkamiehillä luullaan helposti ja varsin yleisesti  olevan lokoisatkin oltavat sekä vähän, mutta hyvin maksettua tuottamatonta työtä. Virkaniekkojen kuvitellaan iskevän päivät pääksytysten leimoja asiakirjoihin, seurustelevan henkilökohtaisen sosieteettinsa kanssa somessa ja täyttävän iltapäivälehtien sarjakuvasivuilta löytyviä ykköstason sudokuita muuksi ajankulukseen.

Näin ei kuitenkaan ole kaikkineen, sillä tavanomaisen viranhaltijan toimenkuvaan kuuluu, paitsi virkavelvollisuuden piiriin kuuluvan tehtäväkohtaisen alueensa hallinnollinen ja tunnollinen vastuunkanto lomakkeiden ja asiakirjojen parissa, niin myös useinkin haasteellisten asiakkaiden kohtaamista tai monimutkaisten tutkimusraporttien koostamista virallisiksi tietolähteiksi. Samoin työtehtäväkentän kehittäminen omavastuisesti, organisaation toiminnan sisäinen tehostaminen, kehityskeskustelut, palaverointi, mentorointi, opastus, neuvonta, palautteen vastaanottaminen, yhteydenpito muihin virastoihin, virka-avun antaminen, delegaatioiden vastaanotto, osallistuminen kansainvälisiin tapahtumiin, seminaareihin yms. kuuluvat viranhaltijoiden tavanomaisiin päivärutiineihin.

Viranomaiset huolehtivat suuresta osasta maamme terveyden- ja sairaanhoitoa, pitävät yllä pelastuslaitoksia ja hätäkeskuksia, valvovat maamme rajoja, tuottavat lainsäätämiseen tarvittavan kirjallisen materiaalin, prosessoivat opetustointa ja muutoinkin huolehtivat sekä perustason palveluiden valtakunnallisesta saatavuudesta että maan ylimpien oikeusasteiden ja hallinnollisten laitosten jouhevasta toiminnasta.

Jos viranhaltijat jostain syystä menisivät lakkoon, niin maamme toimintakyky lakkaisi kokonaan alle 15 minuutissa -  mikä on itse asiassa  nopeampaa lamauttamista, kuin Venäjän mahdollisen sotilaallisesti tarkan ohjusiskun seurauksena aiheutuvana

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Jos voimaloissa työskentelevät menisivät lakkoon, maa pysähtyisi heti. Tuskin helpolla toipuisikaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Jos viranhaltijat jostain syystä menisivät lakkoon, niin maamme toimintakyky lakkaisi kokonaan alle 15 minuutissa - mikä on itse asiassa nopeampaa lamauttamista, kuin Venäjän mahdollisen sotilaallisesti tarkan ohjusiskun seurauksena aiheutuvana."

Em. pitkähkö lause voidaan kiteyttää yhteen sanaan.

anarkia!

Kari Ahveninen

Jaa-a, kyllä näkee missä on vasemmistoliiton rappio, kun kaikki kunnon karvaperseduunarit ovat kadonneet, eikä vasemmistolaisia edusta enää kuin kirjoituspöytäsankarit.
Heinänteko oli helppoa, yksinkertaista mutta raskaanpuoleista työtä, jonka tänä päivänä tekevät koneet. Ei ole muuta raskasta enää kuin pitkä päivä...

Mutta Juho kirjoittaa tässä niistä virkahenkilöistä jotka tekevät sen varsinaisen työn, ja joita on liian vähän. Mikäs on, Juho, kantasi siihen ylemmän tason virkamiehistöön jota on aivan liikaa, ja joista pääasiallisesti on vain harmia ja kustannuksia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset