jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Pitääkö poikien solmia ihan itse kengännauhansa?

  • Pitääkö poikien solmia ihan itse kengännauhansa?
  • Pitääkö poikien solmia ihan itse kengännauhansa?

Melko yleisen ja fiksun arvion mukaan päiväkoti-ikäisen olisi syytä osata pukeutua ja sitoa itse kengännauhansa - harmillisen usein vain juuri "poikien annetaan olla poikia" ilman vastuuta.

 

"– Jo päiväkodissa pojille annetaan vapauksia ja kengännauhoja sidotaan – tytöille annetaan vastuuta ja vaaditaan vastuuta. Kyllä tällainen poikaerityisyys voi johtaa myös huonoille teille. Joskus pitää vaatia samaa asiaa tytöiltä ja pojilta, niin silloin se kehitys voi mennä samaan suuntaan", toteaa SAK:n tutkija Tapio Bergholm.

 

Sukupuolistereotyyppinen kasvatus ja odotusarvoinen suhtautuminen lapseen hänen  sukupuolensa ilmiasun perusteella heijastuu myöhemmässä kehitysvaiheessa mallioppimiseen nivoutuneena rajoittuneena vasteena, alisuorittamisena ja laajemmalla tasolla se ilmenee itseään  uusivasti opiskelu- ja ammattialojen eriytymisenä, palkkaerona, stereotyyppisen odotusarvoisena suhtautumisena ihmiseen hänen sukupuolensa ilmiasun perusteella .... 

 

Tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa fb-sivu

 

Minedu

 

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/42834/rissanen_matti.pdf?s...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Usein sanotaan että pojille olisi kolmiulotteinen ajattelu tai hahmotus helpompaa. Eikös solmujen tekeminen vaadi juuri sitä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vaatii, ja solmujen tekemisessä voi käyttää mielikuvitusta apuna. Tunnettu loru on se "rantakäärme nousee lammesta, kiertää puun ja sukeltaa takaisin lampeen", millä tehdään paalusolmu.

Itse harjoittelen edelleenkin osmonsolmua...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Pitäisikö päiväköteihin saada kiintiömiehiä opettamaan pienille pojille miehen mallia kun kerran päiväkodin tädit paapovat pojat pilalle?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Miesten osuuden päiväkotien henkilöstöstä ja muutenkin lasten läsnäolevina kasvattajina soisi lisääntyvän ihan miesten omaksi parhaaksi - yksityistä päiväkotitoimintaa läheltä seuranneena olen tehnyt sellaisenkin havainnon, että päivähoidossa lapset kykenevät ja motivoituvat omatoimisuuteen ohjaajien kanssa, mutta kun vanhemmat saapuvat paikalle hakemaan lasta kotiin, niin jo alkaa laiskottamaan ...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, kyllähän SAK:n historiaa kirjoittamalla pätevöityy ehdottomasti asiantuntijaksi siinä, miten poikia tulisi päiväkodissa kohdella.

VMP.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#7 Poika ei saa olla moniosaaja isonakaan?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Toki saa. Ei vain Bergholmin CV:ssä näytä olevan minkäänlaista viitettä siitä, että hänellä olisi jonkinlaista osaamista aiheesta.

Siis, lätisee puhtaasti kypärästä vetämiään mielipiteitä, joita Antikainen yrittää verhota "tutkijan" arvovaltaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Aihe on ns."ilmassa" ja tokihan Bergholm työelämän tutkijana ymmärtää seurata aikaansa :

http://www.tasa-arvoinenvarhaiskasvatus.fi/hanke/

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jep, aihe on "ilmassa" ja kovinta ääntä näyttävät pitävän historioitsijat ja naistutkijat.

Jos mielipiteitä esittäisivät kasvatustieteilijät, niitä voisi pitää jonkinlaisina "asiantuntijalausuntoina". Näitä muita voi ihan oikeutetusti pitää pelkkinä harrastelijoina, jotka puhuvat lähinnä lämpimikseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #17

Vuoden luokanopettajaksi valittu bloggaaja on samoilla linjoilla, poikia pitää jo varhain vastuullistaa :

http://enkeliporsas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17140...

Kasvatustieteen ammattilaiset tuonkin sukupuolisensitiivisen pedagogiikan ovat kehitelleet...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #21

Ja koska kasvatustieteilijät ovat kehitelleet sukupuolisensitiivisen pedagogiikan, historioitsijat voivat asiantuntijoina tarinoida poikien kengännauhoista...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #22

Tapio Bergholm on sosiaalisena ihmisenä varmaankin perehtynyt päiväkotien arkeen ja lastenkasvatuksen erityispiirteisiin henkilökohtaisten kontaktiensa avulla. Toki SAK:n työelämätutkijana hänen erikoistumisaluettaan on tietämys työoloista, työmarkkinoiden rakennemuutoksesta ja miesten ja naisten välisen palkkaeron kehittymisestä, joista aiheista kirjoitan itsekin melko usein.

Uutisissa hän oli kommentoimassa Paavo Arhinmäen asettaman miestyöryhmän jäsenen ominaisuudessa...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toisaalta hetki jolloin päiväkotihenkilö auttaa poikaa sitomaan on kyllä juuri mitä kaivataan, eli kahdenkeskistä pieniin asioihin keskittymistä yhdessä pienen pojan kanssa.
Mutta jos henkilö solmii ja vielä hätäsesti ja ilmaisten turhautumisensa pienen pojan toistaitoisuudesta niin silloin ollaan huonolla tiellä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihan äskettäin kuulin tarinaa siitä, miten syvälle juurtunutta edelleenkin suomalaisessa kasvatuksessa on ohjata lapsia häpeän avulla ruotuun - "kyllä noin ison pojan/tytön pitää jo osata...".

Kannustavuus kannattelee ja tuon sukupuolisensitiivisen kasvatuksen eräs keskeinen puoli on sen yksilöllisyyttä tukeva anti.

Toki välinpitämätön "vapaakasvatus" tai kasvatuksen ulkoistaminen päivähoidon ammattilaisille tai opettajille on sekin lapsen laiminlyömistä...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Paitsi että jos vanhemmat ovat kovin nuoria niin ulkoistaminen on hyvä juttu ainakin jos muuta tukevaa yhteisöä ei ole.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #13

Sukupolvien väliset kiinteät perheyhteydet tosiaan ovat katkeilleet ja ymmärrettävästi lastenhoitokin silloin ulkoistuu. Päivähoito on käsittääkseni jäänyt hieman jälkeen naisten työllistymisasteen kehittymisestä, joten jo sekin puoltaa tasapuolisuutta vanhempainvapaiden käytössä..

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toi lasten häpäiseminen ja syyllistäminen taitamattomuudesta lienee jossain yhteydessä suomalaisen tapaturma-alttiuden kanssa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Häpeäkontrolli on tyttöerityistä kasvatusta. Ja tilastoista voi todeta sellaisenkin yksityiskohdan, että vanhemmat kurittavat fyysisesti tai ojentavat sanallisesti tyttöjä noin kaksi kertaa yleisemmin kuin poikia - sinänsä lasten kurittaminen on onneksi vähentynyt viime vuosikymmeninä oleellisesti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #25

" Kun isien ja äitien käyttämää väkivaltaa tarkastellaan lapsen sukupuolen
mukaan käy ilmi, että tytöt ilmoittavat systemaattisesti poikia enemmän
itseensä kohdistuvaa väkivaltaa sekä äitien että isien tekemänä. Erityisen
suuri ero on symbolisten aggressioiden kohdalla. "

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #26

Voisitko samaa kyytiä avata hieman enemmän tuon lainaamasi julkaisun (Lapsiuhritutkimus/ lasten ja nuorten väkivaltakokemukset) liitetaulukoita 25-27?

Ketkäs siellä tekijöinä eniten kunnostautuvatkaan? Menikö niin, että korkeimmat luvut ovat äitien ja tyttärien välillä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #28

Voisin avata, tuonkin polamk:in tutkimuksen tarkentava selvitys löytyy STM:n lapsiin kohdistuvan kuritusväkivallan vähentämisohjelman raportoinnista :

http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?fold...

Tyttöjä siis kasvatetaan selvästi konservatiivisemmin, jopa väkivalloin ja tiukkarajaisemmin kuin poikia. Äitien suurempi osuus kuritusväkivallan tekijöistä tai symbolisen aggression osoittajista ilmentää ainoastaan sitä, että äidit ovat enemmän tekemisissä lastensa kanssa. Se on samalla myös viite patriarkaalisuuden jäämistä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #30

Tuo on tulkinta, jonka logiikka ei oikein pidä. Että väkivaltaisuus olisi jotenkin ajan mukana kasvava suure. "Kyllä miehetkin hakkaisivat lapsiaan enemmän, jos joutuisivat viettämään niiden kanssa aikaa"??

Melkoisia loogisia kuperkeikkoja, jottei tarvitsisi koskea naisten uhristatukseen ja myöntää että naiset ovatkin se väkivaltaisempi sukupuoli, joka vielä siirtää väkivallan perinteen lapsilleenkin.

Edit. typot korjattu

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #32

Miehet ovat kiistatta "väkivaltaisempi sukupuoli", asian voi tarkistaa suorien rikostilastojen ohella kansallisista rikosuhritutkimuksista.

Symbolinen aggressio tyttöjen kasvatuksellisena tehokeinona vertautuu selkeämmin patriarkaalisilla alueilla esiintyvään tyttöjen ympärileikkausperinteeseen. Sitäkin ylläpitävät hegemonisen maskuliinisuuden vallan alle sopeutuneet naiset - molemmissa väkivallan muodoissa tyttöjen ja naisten käyttäytymistä ohjaavan perinteen siirtymä tapahtuu sukupuolittuneesti ja "kätevästi" sisöistettynä.

Miesten vahvempi osallisuus vanhempina ja mieskuvan moninaistaminen lieventävät varmasti tuotakin äitien tyttäriinsä kohdistamaa kontrollia, joten jo senkin vuoksi perhevapaiden tasapuolisempaa yleisjakaumaa tulisi tavoitella. Isyyden vahventamisella on muitakin etuja niin miesten, lasten kuin naistenkin kannalta...

Kuritusväkivalta ja mainittu vanhempien harjoittama lasten häpeäkontrolli ovat onneksi väistyviä menetelmiä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #33

Niin että kun mies lyö, hän lyö siksi että hän on väkivaltainen elukka. Kun nainen lyö, hän lyö siksi että "hegemoninen maskuliinisuus", siis miehet pakotti... Voi taivas mitä kukkua.

Tässä voisi vaikka kehottaa olemaan mies, ja kantamaan selittelemättä vastuu omista teoista, mutta se ei olis silleen niinku sukupuolisensitiivistä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #34

Tulkinta on omasi...

Kyse on nytkin erilaisista ihmisryhmistä, heidän käytössään olevista tiedollisista ja sosiaalisista resursseista ja heidän tekemistään valinnoista. Jotkut vanhemmat käyttävät kuritusväkivaltaa lapsiensa kasvattamiseen ja heillä on sille käyttäytymiselleen omat henkilökohtaiseen kehitysprosessiinsa liittyvä syynsä, jota oma kasvu- ja asuinympäristö on muokannut. Heterogeenisessä yhteiskunnassa sosiologiset teoriat pätevät heikosti koko väestön tasolla.

Useimmat vanhemmista eivät siis kurita tai häpäise lapsiaan kasvatusmielessä ja samoin useimmat pojat osaavat jo päiväkoti-ikäisenä solmia kengännauhansa ja useimmat pojat pysyvät peruskouluikäisenä helposti opetussuunnitelman mukana.

Miestyöryhmän huoli pojista ja miesten naisia alemmasta kouluttautumisasteesta kumpuaa tilastollisesti todettavista hienoisista eroista, joilla on sitten käytännössä suurempi painoarvo.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #26

Sellaista se oli kun minä kasvoin ja jossain vaiheessa tuntui että siitä on päästy.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Oletko muuten monta poikalasta kasvattanut?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Varmasti on monenlaista vikaa vanhemmissa. Feministit eivät kyllä juuri löydä naissukupuolesta kritisoitavaa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsittääkseni Timperi eikä Bergholm myöskään hakeneet syyllisiä MTV:n uutisartikkelissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, vaikka onkin perinteisen ydinperhemallin ihannoija, tukee modernia näkemystä sensitiivisestä ja monipuoliseen kokemusmaailmaan tukeutuvasta kasvatuksesta :

"Vanhempien tulisi tukea lapsen kasvua omassa sukupuolessaan sekä samalla välitettävä käsityksensä siitä, että poikana olemiseen voi ja saa kuulua herkkyyttä ja että tytöllä on lupa olla vahva ja määrätietoinen."

http://www.meidanperhe.fi/artikkeli/kasvu/jari_sin...

Jarno Liedes

On se jännä, että feministisessä ympäristössä poikalapset eivät opi solmimaan edes nauhoja....Kenenkähän vastuulla se on jos naiset kieltäytyvät opettamasta poikia samallatavalla kuin tyttöjä ?

Onko se A : patriarkaatin vika
B : opetusvastuussa olevan vika ?

Mitä tulee höpöilyyn häpeäkulttuurilla kasvattamisesta niin tunteeko Antikainen Pulkkisen (The Jyväskylä Longitudinal Study of Personality and Social Development JYLS)30-vuoden tutkimuksesta aiheeseen liittyen ? v.59 syntyneitä seurattiin läpi koulukaaren ja sitä miten heitä kasvatettiin - miten he sitten pärjäsivät elämässä jne...

Valistappa itseäsi tällä tutkimusella. Siinä kuitenkin kerrotaan, että ns. agressiivinen ja lapsilähtöinen kasvatus sopii ihan yhtähyvin kuin joillekkin taas pelkkä prososiaalinen ja lapsilähtöinen kasvatus. Nämä vaihtoehdot suojasivat yhtälailla tulevaisuudessa mm. työttömyydeltä. Tämä ns. häpeäkulttuurikammohöpöily on vain yksi jorina siitä, ettei lapsia saisi vastuullistaa paineistamalla. Ihan hyvin voi jos sen tekee järkevästi ja sitä tekee luotettu esikuva. Silloin se on turvallista eteenpäin tönimistä. Tämä "helsinkiläinen" kasvatustaktiikka taas luo ihmisiä jotka eivät tunne tai tiedä mitä vastuu ylipäänsä tarkoittaa. Enkä liene yhtään hakoteilla siinäkään kun sanon, että suurimmat ongelmat kouluissa mm. vastuun ja opetuksen kanssa ovat isoissa kaupungeissa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla. Kun taas maalla suositaan sitä ns. maalaisjärkeä siinä vastuun antamisessa. Se on niitä ihania kulttuurieroja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

" Siinä kuitenkin kerrotaan, että ns. agressiivinen ja lapsilähtöinen kasvatus sopii ihan yhtähyvin kuin joillekkin taas pelkkä prososiaalinen ja lapsilähtöinen kasvatus. "

Tarkoitat varmaan sanoa, että yksilökeskeinen ja sukupuolisensitiivinen kasvatus on tilanteeen mukaista eli käytännöllistä. Lauseesi sanamuodon mukaan kun lapset ovat erilaisia ja tarvitsevat erilaista kannustetta... Tähän on lastenkasvatuksessa toki pyrittykin jo pidempään, mutta kuitenkin perinteisen rajaavasti.

Poikien potentiaali ei näy edullisesti koulussa, minkä opintosuunnitelma rakentuu pitkälti yhteiskunnan vaatimusten ja arvomaailman kanssa. 59-syntyneiden elämänkaari taas suojautui pääosin vakaan talouden ja työllisyyden vallitessa, kuitenkin aikaisempien vuosikymmenten aikakaudella riitti sosiaalisia ongelmia ja niiden heijastumia näennäisten selviytyjienkin keskuuteen.

"Tämä ns. häpeäkulttuurikammohöpöily on vain yksi jorina siitä, ettei lapsia saisi vastuullistaa paineistamalla. Ihan hyvin voi jos sen tekee järkevästi ja sitä tekee luotettu esikuva. Silloin se on turvallista eteenpäin tönimistä."

Kyllä, jos sen tekee järkevästi ja motivoivasti.

Jarno Liedes

"Tarkoitat varmaan sanoa, että yksilökeskeinen ja sukupuolisensitiivinen kasvatus on tilanteeen mukaista eli käytännöllistä. Lauseesi sanamuodon mukaan kun lapset ovat erilaisia ja tarvitsevat erilaista kannustetta... Tähän on lastenkasvatuksessa toki pyrittykin jo pidempään, mutta kuitenkin perinteisen rajaavasti."

Ei vaan päinvastoin. Sukupuolisensitiivistä tasapäistämistä on vältetty kuten tutkimus näyttää. Sillä tutkimus aloitettiin kaaaaauuuuuaan sitten. Joten tuo kommentti huvitti minua. Agrressiivisella kasvatuksella tunnetaan siis aikuislähtöinen kasvatus. Sen ja lapsilähtöisen tai prososiaalisen yhteistyö korreloi ihan jees tulevaisuuden kanssa, joten ei kannata pelätä vaikka joskus kieltää ankarastikin lapsia tekemästä jotain. Helsinkiläiset mummot saavat ihan rauhassa kytätä vanhempia jatkossakin ja tehtailla sosiaalihuoltoon ilmoituksia vanhemmista jotka eivät anna kaataa hillopurkkia kassajonossa seisovan päähän, mutta ei heistä kannata välittää jos välittää omistaan.

"Poikien potentiaali ei näy edullisesti koulussa, minkä opintosuunnitelma rakentuu pitkälti yhteiskunnan vaatimusten ja arvomaailman kanssa. 59-syntyneiden elämänkaari taas suojautui pääosin vakaan talouden ja työllisyyden vallitessa, kuitenkin aikaisempien vuosikymmenten aikakaudella riitti sosiaalisia ongelmia ja niiden heijastumia näennäisten selviytyjienkin keskuuteen."

Siis :D Mitä? Heidän elämäänsä seurattiin 2000-asti. Mietippä nyt oikeasti vielä kerran ja myös se joka sydämmen sulle tonne nurkkaan antoi, että mitäs tässä on taloudellisessa mielessä tapahtunut viimeisen 30-vuoden aikana? Ja sitten tulet ja katsot mitä kirjoitit tuonne ja mietit uudelleen. :) Tuossa välissä on useitakin yhteiskunnallisia kriisejä! Silti, vastuullinen ja aikuislähtöinen kasvatus tuotti ihan hyvää lopputulosta. Senjälkeen on pyritty siirtymään ns. sukupuolisensitiivisyyteen, jossa feminisaatio on yksi tärkeä aspekti ja tasapäistäminen. Vastuun välttäminen ja progressiivisten rangaistuksien poistaminen kun ei lapsen kognitiivisilla kyvyillä tuota heistä myöhemmin kuin vastuuttomia jengiläisiä äärimmillään joilla ei ole kykyä mm. empatiaan vaan tunne-elämän korvataan toisella ääripäällä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #36

Lea Pulkkisen vuonna 1967 aloittamassa pitkittäistutkimuksessa alun perin oli mukana lähes 400 henkilöä, joista vuoteen 1995 mennessä oli seuloutunut pois jo puolet. Luultavasti viinan, työkyvyttömyyden, kuolemien, Ruotsiin muuton ym. seurauksena. Lopuilla meni vielä 2000-alkupuolella suhteellisen hyvin ja moni oli tsempannut riskialtteista nuoruusvuosista aikuistumalla ja kypsymällä kolmenkympin korvilla.

Fadjukowin myöhemmissä tutkimuksissa seurantaan osallistuneet jaoteltiin kuuteen eri arkkityyppiin sukupuolen ja selviytymisstrategioiden perusteella ja tosiaan mitään erillistä tai organisoitua sukupuolisensitiivisyyttä heidän kasvuprosesseihinsa ei liittynyt - he siis käsittelivät omaa elämäänsä rajoittuneiden sukupuolistereotypioiden kautta sopeutumalla.

Pulkkisen etc. tutkimuksista on toki valtava hyöty, koska niistä voi hyödyntää kasvatus- ja nuorisotyössä koehenkilöiden positiiviset kokemukset suoraan ja toisaalta huomioida riskitekijät. Vastuuttomista ja "kengännauhojen sitomista osaamattomista" pojistakin saattoi kuoriutua identiteetiltään vahvoja miehiä myöhempien kannustavien kokemusten myötä.

Sukupuolisensitiivinen pedagogiikkaa on toki ensi alkuun vaikea hahmottaa ja se sekoittuu helposti ns.sukupuolineutraaliuteen. Ehkä tutustuminen Miessakkien poikatyöhön luo kokonaisvaltaisemman mielikuvan sukupuolitietoisesta kasvatuksesta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #36

-59 syntyneet elivät nuoruuttaan Suomessa, jossa oli vielä työtä kouluttamattomillekin, pankkikriisejä ei tunnettu ja suuret ikäluokat lunastivat työtaisteluilla saavutettuja etujaan kolmen huoneen osakkeina, Saab 900:ina ja kesämökkeinä. Aika vakaissa ja arvomaailmaltaaan yhtenäisessä kulttuurissa 70-80-lukujen nuoret saavuttivat pysyvän identiteetin.

Vuonna 2014 on jo eri aikakausi ja tarve tarkentuneelle varhaiskasvatukselle.

Jarno Liedes Vastaus kommenttiin #38

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128875658504...

"Päiväkotilasten vanhemmille on lähetetty tiedote, jonka mukaan asiaa käydään läpi lasten kanssa esimerkiksi puhumalla ja leikkien tai satujen avulla. Tapauksesta ja sen jälkikäsittelystä aiotaan vielä keskustella tytön vanhempien kanssa."

sensitiivisenkasvatuksen helmiä. "ei se oikeasti sattunut uhria, se oli vain satua että hakkasitte hänet".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset