jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Islamilainen feminismi

Islam kaipaa tunnetusti omaa reformaatiotaan modernisoituneen ihmiskäsityksen, globaalin vuorovaikutuksen ja ihmisoikeuksien toteutumisen vuoksi - ja kestävin muutos syntyy yhteisön sisältä kumpuavana kriittisenä depattina.

Islamissa tämä kriittinen ja soveltava, joskin vähälle huomiolle jäänyt,  uskonnon lähteiden tutkiminen tunnetaan nimellä ijtihad ja sen nykyaikaista feminististä muotoa harjoittaa kansainvälinen aktivistiverkostoituma Femin ijtihad.

"Femin Ijtihad (FI) stands for "critical thinking" of gender notions and laws. Also known as, Strategic Advocacy of Human Rights, we draft legal opinions, defence statements and law reform analyses on women's human rights under International and Islamic Law. We also conduct workshops for lawyers and activists on how to strategically advocate their positions in community-based programs and courtroom litigation. We aspire to mentor more lawyers and take on controversial and strategic test cases."

 

 

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/45026

 

http://www.upi.com/Top_News/World-News/2014/08/25/Egyptian-Feminist-mens...

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Female_labor_force_in_the_Muslim_world

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Älä sinä edesauta islamilaista feminismiä, jotta et joudu kantamaan syyllisyyttä naisten kohtalosta. Koraani on ainoa oikean opin antaja. Siellä on kirjoitettu miehen ja naisen asema. Niitä ei pidä edes yrittää muuttaa, koska muutos on kuolemalla rangaistava teko.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Koraani on aina ollut tulkinnallinen teos ja islamin uskon harjoittaminen käytännössä riippuu paljon alueen muusta kulttuuriperinnöstä ja sosiaalisesta kehityksestä. Toki joillain alueilla reformaatio voi olla työläämpää...

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Erland Salo, oletko itse muslimi kerran uskot siihen, että naiset joutuvat helvettiin jos tulkitsevat koraania?
Miksi pitää tukeutua uskonnollisen kirjan sanaan totuutena jos ei itse ole edes kyseisen uskonnon edustaja?

Ensin valitetaan, että kun se islam on niin naisia syrjivää, ja sitten ei sekään kelpaa kun jotkut yrittävät tehdä feministisiä koraanintulkintoja.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Lainaus, johon pyydän saada todellista tietoa vastineeksi. Tuo kokoomuslainen laukoo ties mitä törkeyksiä.

"Susanna Koski sanoo (Verkkouutiset tänään): " 'Naisen euro' selittyy lähes kokonaan sillä, että naiset tekevät yksinkertaisesti vähemmän töitä kuin miehet. Tilanteessa ei ole naisten ja miesten palkkaerojen osalta mitään kiusallista. Sen sijaan siinä, että Suomessa tilastoidaan tahallaan väärin, on suoranaisen skandaalin ainekset".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Koskella on väärää tietoa käytössään, tässä oikeaa tietoa :

keskipalkkojen kehitys sukupuolittain ja työnantajasektoreittain

http://www.findikaattori.fi/fi/13

palkansaajien tehdyt työtunnit sukupuolittain

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen käsittänyt, että alkuaikoina Islam paransi naisen asemaa, koska naista alettiin pitää ihmisenä jolla oli oikeuksia, kuten oma omaisuus ja opiskelu. Aikaisemmin ajateltiin, että kaikki naiset ovat lähtökohtaisesti orjia tai karjaa. Siis, Islamilaisella feminismillä on hyvät lähtökohdat.

pekka numminen

Naisten aseman parantuminen islamin uskon tultua on pelkkää islamilaista roskaa. Perusteet ja tarinat miten asema parani islamin tultua ovat vain osa islamin oppia, ei mitään puolueetontat tutkimusta.

Muhammedin ensimmäinen vaimo oli rikas kaupankäyntibusineksia ITSE pyörittävä nainen, jonka hän käännytti islamiin. HÄN ITSE valitsi puolisokseen Muhammedin, siis itsenäinen mutta tyhmä nainen. Eli tarinat miten naisilla meni huonosti/huonommin ennen islamia ovat pelkkää roskaa.

Ennen islamia Arabian niemimaan ihmiset olivat pääosin monijumalaisia, lisäksi alueelle asui juutalaisia. Nämä faktata löytyvät myös islamin kirjoituksista.

Monijumalaisilla oli naispuolisia jumalattaria ja yrmeä pääjumala (kuun jumala) Kaaban. Mekassa oli/on Kaaban temppeli, josta Muhammed vain tuhosi muut jumaluudet ja julisti että Allah on ainut jumala ja hän ainut profeetta. Islamissa vain muutettiin kuun jumalan tunnuksineen Allahiksi.

Monijumalaisilla oli siis naispuolisia jumaluuksia, varmasti myös naispuolisia papittaria etc. Juutalaisuudesta voi toki lukea lisää kertomuksia oliko Arabian alueen naisten asema todella niin surkea mitä islam väittää. Lähtökohtaisesti on helpointa selittää tilanteen paraneminen kun jälkikäteen väittää lähtötason huonommaksi. Esimerkiksi islamin tarinat tyttölasten hautaamisesta heikkaan ennen islamia... mitenköhän jatkoivat sukua tuolloin ja miksiköhän ei ole mainintaa muissa lähteissä kuin islamissa...

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Islam todentotta aikoinaan oli edistyksellinen uskonto. Sen kuvaama malli tulonjaosta ja perinnöstä naisilla oli edistyksellisintä. Aika on kuitenkin ajanut jo sen yli ja uskonnollisiin teksteihin ei tehdä päivityksiä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen
Niko Sillanpää

Aika vaikea on valkopestä globaalia islamin valtavirtaa jollain merkityksettömällä marginaaliliikkeellä. Itse asiassa mahdotonta.

Mutta eipä näiden antikaisten jutuissa ylipäätään ole kyse islamista tai vastaavista, vaan "toiseuden" uhrius ja länsimaiden (miesten) kollektiivinen syyllisyys -maailmankuvaan liittyvästä liturgiasta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pelkät linkkaukseni todistavat muslimimaailman moninaisuudesta ja sen potentiaalisimmasta muutosvoimasta. Vastaava reformaatio tapahtui kristilliessä maailmassa suhteellisen rivakasti - aikaa ei mennyt kuin jotain 400 vuotta.

Kanna vaan itse valkoisen miehen taakkaasi, jos koet siihen syytä :)

pekka numminen

Juho Antikainen,

Mitä Jeesuksen (itsensä) sanomisia ei pidetä enää nykyään kristinuskossa relevantteina, vaan viittaavat johonkin menneeseen aikaan (reformoitu pois)?

Mitä Jeesuksen (itsensä) käskyjä tai neuvoja tulkitaan eri tavoin nykyään kristinuskossa, mitä on jätetty pois muutettu?

Mitä Jeesuksen (itsensä) tekemisiä ei pidetä hyväksyttävänä nykypäivän valossa (uskoa ja oppia muutettu)?

Mitä tuomioita, joita Kristus määräsi on nykyään lievennetty?

Mitä mikä hänen mukaansa oli väärin, kirkko nykyään hyväksyy/sallii?

Eikö kristinuskon kohdalla ole kyse siitä että uudistamisen ja muuttamisen sijasta ON PALATTU PUHTAASEEN OPPIIN, MITÄ JEESUS KRISTIUSKON MUKAAN ITSE SANOI JA TEKI.

Kristityn kirkon höpinöitä ja vääräuskoisuutta on toki poistettu vääränä paljonkin, mikä ei ole kristinuskoa (siis hänen sanomisiaan/opetuksiaan).

Islamin uskossa on selkeitä vihaan, sotaan, vainoamiseen ja kostamiseen liittyviä Muhammedin itsensä antamia ohjeita ja käskyjä. Näitä selitellään, että liittyvät siihen aikaan ja että on myös vastakkaisia käskyjä...

Islamin mukaan Muhammed myös itse ryösti, raiskasi ja tappoi. Hän otti miehiä, naisia ja lapsia orjiksi. Hän myi orjia ja antoi miehilleen mm. luvan raiskata naispuolisia vankeja, ennen kun palautetaan rahasta viholliselle. Hän käski kostaa väkivallalla, määräsi teoista kovia tuomioita, mm. uskonnon hylkäämisestä tai homoudesta rangaistukseksi kuolema.

Islamin reformointi on melkoista valkopesua, missä islamin uskosta revitään pois paljon sellaista mitä Muhammed ITSE teki ja ITSE sanoi. Islam on myös rakennettu vastustamaan kaikkea muuttamista, siitäkin seuraa kuolemantuomio. Muhammed ilmoitti myös olevansa viimeinen profeetta, joten tämäkin takaportti on tiukasti teljetty.

Islam ei muutu/reformoidu/kehity. Islamin uskoiset toki voivat hylätä islamin ja alkaa opettamaan eri oppia, kuin mitä islam Muhammedin mukaan opetti ja teki. Vääräuskoisille on islamissa varattu myös kuolemantuomio, joita ISIS jakaa niin paljon kuin ehtii.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ensinnäkin olen itse ateisti, joten suhtaudun uskontoihin ihan ulkopuolisen viileydellä ja toisaalta joltisellakin uteliaisuudella niiden vaikutusvallan vuoksi. Sen lisäksi ja ehkä myös sen takiakin näen uskonnoilla olevan muuttavat sisäiset vastavoimansa - islam on teokraattisimmissakin muodoissaan maalliseen valtaan sidottua ja siten altis poliittisille virtauksille, opportunismille ja vallan väärinkäytölle. Tällainen synnyttää väkisinkin muutostarvetta etenkin aikana, jolloin tietotekniset sovellukset sisällöllisine vaikutteineeen tavoittavat valtaosan maapallon väestöstä.

Sinänsä olen samaa mieltä kanssasi siitä, että reformaatio ei tule sujumaan verettömästi eikä ainakaan ilman rajua muutosvastarintaa.

Se on kuitenkin välttämättömyys ja siinä muutosprosessissa tällaiset ulkopuoliset voivat antaa tukeaan niille tahoille, jotka tuota uudistusta tekevät aatteen sisällä.

ISIS (tai nykyisin IS = Islamic State) on paljon vihattu muslimienkin keskuudessa,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset