jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Ansiotyöhön käytetyn ajan muutokset 2000-luvulla

Tilastokeskuksen tutuksi tulleen luotettavien pitkän aikavälin tilastotietojen mukaan suomalaisten ajankäyttö pääluokittain jaettuna nukkumiseen, ansiotyöhön, vapaa-aikaan, ruokailuun, kotitöihin ja opiskeluun on pääpiirteissään säilynyt suhdemuodossaan viimeiset 40 vuotta. Ainoa merkittävä muutos on tapahtunut 2000-luvulla, jolloinka vapaa-ajan merkitys on korostunut ja ansiotyöhön käytetty aika on supistunut entisestään.

 

Ajankäytön muutokset

 

Ansiotyöhön osallistuneiden, itsensä työllisiksi ilmoittaneiden miesten päivittäinen työaika pieneni tilastovälillä 1999 ... 2009 peräti  43 minuuttia (8,27 - 7,44), kun vastaava vähenemä työllisiksi ilmoittautuneilla naisilla oli vain 13 minuuttia (7,10 - 6,57).

 

"Ajankäyttötutkimuksen syksyä koskevien ennakkotulosten mukaan ansiotyöhön käytetty aika oli selvästi lyhyempi syksyllä 2009 kuin syksyllä 1999. Työstä vapaiden päivien osuus on kasvanut, ja pitkien työpäivien osuus on vähentynyt. Yhtenä syynä tähän on osa-aikatyön yleistyminen. Työllisten kaikista syys–marraskuun päivistä työpäiviä oli 61 prosenttia syksyllä 2009, kun kymmenen vuotta aikaisemmin niiden osuus oli 70 prosenttia (toimintoon osallistuneita taulukossa. Näissä luvuissa ovat mukana sekä yrittäjien että palkansaajien tutkimuspäivät."

 

 Vapaa-aikaa syksyllä 2009 oli 44 tuntia viikossa, mikä on kolme tuntia enemmän kuin kymmenen vuotta aikaisemmin. Miehillä vapaa-aikaa oli 48 tuntia ja naisilla 40 tuntia.

 

Yksityiskohtaisempaa tutkimustietoutta muuttuvista työmarkkinoista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset