jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

HeForShe

 

..

Feminism by definion is :  " The belief that men and women should have equal rights and opportunities"

 

 

heforshe -kampanjasivut

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Feminismin määritelmä on varsin selkeä ja ymmärrettävä :

http://www.profeministimiehet.net/content/mitae-fe...

Risto Koivula

Tuohon ei tarvita mitää erityistä feminismiä.

Esimerkiksi työväenliikkeen ja erilaisten liberaalien kaikien siipien ohjelmiin on sisältynyt nuo samat vaatumikset. ja niissä on toiminut ilman erityistä feminismin ideologiaa henkilöitä, jotka kelpaisivat myös kenelle hyvänsä feminitille "feministeiksi".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Totta sinänsä ja jo Marx nosti naiset vallankumouksen eturintamaan - periaatteessa sukupuolten välinen tasa-arvo on siten ollut "aina" työväenliikkeen ydintä. Käytäntö kuiteskin menee eri latuja ja maskuliinisista hyveistä ja miehisistä arvoista on muodostunut edelleen pysyvä normi. Esimerkiksi kilpailukykyä ja tuottavuutta korostetaan tänä päivänä hyvinkin röyhkeästi.

Itse en vielä koe, että olisi jo aika sanoa feminismin tehneen itsensä tarpeettomaksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sama määrittely kattavammin :

http://en.wikipedia.org/wiki/Feminism

Arkielämässä feminismi toteutuu sukupuoliriippumattomina käytänteinä, joita poliittisella päätöksenteolla tuetaan. Feminismi on siis sukupuolten tasa-arvoa edistävä liike ja niinpä muodoin jokainen, joka edistää teoillaan sukupuolten välistä tasa-arvoa tai kannustaa tähän, on feministi.

Esimerkiksi tuoreesti virkaan astunut ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen edustaa sisäistynyttä feminismiä politikoidessaan työ- ja perhe-elämän joustavasta yhdistämisestä ja puhuessaan miesten ja naisten välisestä palkkaerosta sekä muusta naisten kohtaamasta syrjinnästä työelämässä.

http://areena.yle.fi/tv/2226565

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kyse on siis nimenomaan "naisten kohtaamasta syrjinnästä työelämässä". Ihan hyvä näin, mutta kaikki muut asiat, kuten alkuperäiskansojen asema tai "transgendereittein sortaminen" (lukee sivuillanne) eivät vaan kuulu tähän asia yhteyteen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Intersektionaalisuus on kasvavasti esillä sukupuolten välisen tasa-arvon agendalla ja tällaisia korkeaita kulttuurirajoja ilmentävien alkuperäisasukkaiden elinehtojen tarkasteluja on välttämätöntä tehdä painottaen heidän oman kulttuuriperimänsä säilyvyyttä, vaikka alkuperäiskansoilla voivat sisäiset sosiaaliset järjestelyt olla sukupuolten suhteen hyvinkin eriarvoiset.

Tässä eräs tulokulma saamelaisuuteen yhteiskunnan muuttuessa ja feminismin merkityksestä saamelaisnaisten elämänhallinnassa :

http://tribar.net/namaheapmi/2012/06/feminismi-ja-...

Feminismi operoi (länsimaisena poliittisena liikkeenä tai yhteiskunnallisena muutosvoimana) pääosin vallitsevassa binaarisessa sukupuolijärjestelmässä, yleensä ottaen feminismi kuitenkin huomioi myös sukupuolten moninaisuudet.

Sikäli ymmärrän tässä kohtaa nousevan dilemman olemuksen vertailun avulla - queer-aktivismin suhde feminismiin lienee likimain sama kuin anarkismin suhde poliittisiin puolueisiin?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema Vastaus kommenttiin #5

Joo, anarkismi on usein tuottanut tapahtumia ja taidetta ja kyseenalaistanut ja pilkannut hienoja oppirakennelmia sekä niihin perustuvia hierarkkisia valta-asetelmia. Tästä ei ole aina hyvää seurannut:

- Minä tietoisena etujoukkojana edustan täällä teidän objektiivisia etujanne, mutta te vaan pilkkaatte (Barcelona 1936).

- Minä tasa-arvoasioiden asiantuntijana edistän täällä teidän tasa-arvoanne, mutta te vaan pilkkaatte (Suomi 2014).

Seuraukset ovat toki erilaisia.

Tasa-arvolain muutoksen, jolla transihmiset sisällytetään tasa-arvohallinnon piiriin, seuraukset voivat olla oikeasti ongelmallisia tavoilla, joita ei ole lainkaan hahmotettu lain esitöissä, kuten Tasa-arvovaltuutetun toimiston selvityksestä 2012.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset