jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodeissa

Sukupuoleen sidottu käyttäytyminen ja niitä tukevat asennetason odotusarvot ovat kulttuurisidonnaisia ominaisuuksia, jotka vastaavat heikosti yksilön omaa persoonaa tai potentiaalia. Yhteiskuntamme onkin tämän  tiedostamattoman asenneilmapiirinsä sisällyttämänä täynnään stereotyyppisen sukupuoliroolituksen seurauksena kapea-alaiseen rooliin ahdettuja alisuoriutujia.

Itsetunto, ihmiskuva ja persoona muovautuvat vahvasti jo varhaislapsuudessa ympäristöstä saadun sosiaalisen vahvistuksen myötä ja siten onkin tärkeää huomioida, että lapsen kykyjä ja ominaisuuksia ei jätettäisi latenteiksi pelkästään oletettujen perinteistä kumpuavien arvojen vuoksi. 

Nykyaikainen varhaiskasvatus pohjaa vahvasti itsereflektiivisyydelle, missä kasvattaja haastaa omia luutuneita käsityksiään sukupuolten ominaisuuksista ja antaa sijaa lapsen omille yksilöllisillekehittymismieltymyksille.

OKM:n tukema hanke sukupuolisensitiivisestä varhaiskasvatuksesta on eräs tällainen uudistavaa näkemystä sisältävä resurssi, jonka myötä kasvattajien kykyä edistää lasten monipuolisempaa kehittymistä on saatu hyvälle alulle - jo 8 000 varhaiskasvattajaa on saanut henkilökohtaista opastusta sukupuolisensitiivisiin kasvatusmenetelmiin ja sitä myöten näkemys tasa-arvoisen kasvatuksen hyödyistä on leviämässä.

Ennakkokäsityksiin perustuva perinteinen kasvatus on toki sinänsä lapsen etua huomioivaa - siinäkin suoraan tuetaan lapsen näkyviä ominaisuuksia. Kuitenkin alleviivatusti ja vanhempien ja kasvattajien omaa sukupuoliin liittyvää odotusarvoja painottaen, jolloin lapsen omat erikoistarpeet ja kyvyt jäävät helposti kategorisoidun sukupuolistereotypian alle ja johtavat  eriytyneisiin ja eriarvoisina pidettyihin elämänhallinnan strategioihin, joiden mukaisia indikaattoreita saamme sitten nähdäksemme sukupuolen mukaan jakautuneilla koulutusurilla, työmarkkinoilla ja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa -hankkeessa tehtyjen havaintojen mukaan pojillle sallitaan meluisuus ja aktiivinen tilanottaminen huomattavasti tyttöjä helpommin - poikien siis annetaan hyvin herkästikin pomottaa ilman vastuunkantoa, kun taas tyttöjen oletaan suostuvan pieniksi päiväkodin apulaisiksi ja toisistahuolehtijoiksi omatoimisesti. Pojille myös itsetuntoa vahvistavaa kehumista kohdennetaan usein ja aivan pienistäkin onnistumisista.

 

Tasa-arvo kulttuurisena ilmiönä toteutuu yksilöiden ja yhteisöjen kokemusperäisenä kombinaationa ja siten voidaan olettaa, että tasa-arvon edistyminen vaatisi samoin yksilöiden ja yhteisöjen kokemuspääoman laventumista - tätä tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa- hanke tavoittelee.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Jouni Nordman

Millä tässä estetään ylilyönnit, eli ainakin muutetaan niin ylilyöntejä tulee, varsinkin jos joukko on noinkin suuri kuin 8000. Toisaalta millä tälläistä tullaan valvomaan, että yksilön ominaisuuksia ei sorreta.

On toisaalta mukava, että tytöt opetetaan riehumaan, niin saadaan pikkasen räväkänpiä naisia Suomen maahan lisää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varhaiskasvatuslaki asettaa selkeät rajat kasvatuksen arvoperustalle ja tavotteille - tasa-arvo on muistaakseni tulevankin lain esitöissö mainittu keskeisenä kasvatuksellisena arvonaan.

Riehumiseen opettaminen on turhan kärjekäs ilmaisu mielestäni ja puhuisinkin sen sijaan toiminnallisuuteen aktivoimisesta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tästä teemasta on näköjään ihan tuore reportaasikin kirjoitettu :

http://www.hs.fi/kaupunki/Y%C3%B6k+prinsessaleikei...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://www.smh.com.au/lifestyle/study-shows-no-dif...

"
Professor Rippon claimed that any differences in brain circuitry only come about through the ''drip, drip, drip'' of gender stereotyping. ''The bottom line is that saying there are differences in male and female brains is just not true,'' she said.
Advertisement
''There is pretty compelling evidence that any differences are tiny and are the result of environment not biology.
"

Jukka Mäkinen

Onneksi minun lapseni eivät joudu aivopestäväksi feministien pioneerileirille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset