jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Lastenvaunut feodaalisessa yhteiskunnassa

Nelipyöräisiä katettuja kiesejä on jo ammoisista ajoista pidetty myös arvovallan ja statuksen symboleina. Mahtimiehet, kuninkaallliset, lääninherrat ja muut silmää tekevät pamput ovat osoittaneet hierarkisen asemansa liikkumalla kansan parissa tavallista tallaajaa korkeammalla ja liiemmin rasittumatta mukavasti istuen katetuissa vaunuissa, joiden yksityiskohtaiset kalliit koristelut ovat aiheuttaneet vähäosaisemmissa ansaittua kateuden sekaista ihailua ja joiden rakenteellinen tekniikka on vastannut ajankohtansa uusinta saatavilla olevaa tietämystä  materiaaleista.

Tavallinen kansa on sitten suosiolla tyytynyt vaatimattomimpiin ja asemaansa paremmin vastaaviin kuljetus- ja matkustusmuotoihin, mikä on eläinvetoisten vaunujen kohdalla merkinnyt joko itse tehtyjä tai jollain kyläsepällä teetettyjä  vankkureita melkein ympäränmuotoisin pyörin.  Markkinatalouden alkuvaiheissa käytetyille ja kelpo kuntoon korjatuille vankkureille on myös ollut menekkiä aina siinä määrin, kun niiden hankinta-arvo on ollut suhteellisen edullinen niiden käyttöarvoon verraten.

Moottoroituihin ajoneuvoihin siirryttäessä sama varuste- ja suoritustason vaihtelu omistajansa yhteiskunnallisen aseman suhteen on edelleen säilynyt, joskin energisyytta ja tehokkuutta ihannoivien muotivirtausten seurauksena korkeaa asemaa vastaava matkustamon sijainti korkealla muiden yläpuolella  on muuttunut aerodynamiikan lakeja mukaillen kohtuullisen alas.  

Autoilu onkin ehkä konkreettisin muistuma feodaaliyhteiskunnasta - todelliset päättäjät liikkuvat edelleen laadullisesti ylivoimaisen suorituskykyisillä ja dynaamisesti turvallisimmiksi varustetuilla ajoneuvoilla, kun taas ne tavan tallaajat tyytyvät suosiolla - jos ei sentäs itse tehtyihin kärryihin  melkein ympyränmuotoisin pyörin - niin useimmiten kuitenkin käytettyihin ja kelpo kuntoon korjattuihin ajoneuvoihin, jos niiden käyttöarvo ylittää hankintahinnan. Autot varustetasoineen, kuten eläinvetoiset vaunut aikoinaan, vastaavat näissä ääriryhmissä  suoraan omistajiensa tarpeisiin - yläluokka arvostaa laatua, mukavuutta ja aseman suojaavaa turvallisuutta ja alaluokka arvostaa yleensä pragmaattisuutta ilman sen kummempia nokkakoristeita. 

 

Viime päivien keskustelujen myötä on herännyt ajatus siitä, että myös lastenvaunuja nelipyöräisinä eläinvetoisina katettuina kieseinä pitäisi käsitellä samassa ajatuksellisessa kontekstissa. Feodaaliyhteiskunnan muistumana siis ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lastenvaunut ovat assosiatiivisia konstruktioita?

Pirjo Jokinen

Kiits! Siinähän se tiivistettynä monen päivän vääntö siitä mimmosissa kieseissä sitä passaa vai passaako ollenkaan. Ettei ihan rahvas ala silmille hyppimään ja kantaväestölläkin jotakin sanavaltaa pitää olla, hittolainen sentään! =)))

Jollakinhan sitä pitää erottua kun kehitys jäi polkemaan paikoilleen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Menikin hieman aikaa, ennen kuin snaijasin (osittain savolainen murreilmaisu, mikä merkitsee ymmärtämistä) keskustelujen ytimen.

Pirjo Jokinen

Kaikenmaailman n******t tuuppimassa sikiöitään UUSISSA vaunuissa kun osa kantaväestön valeasta r*****a joutuu tyytymään mitenkuten vaappuviin kärryihin, monen ä*****n kuolaamiin ja pissimiin kälysiin hyh.

Mitään rajaa!

Ja eikun palkataan lisää hyvinvointiyhteiskunnan apureita juoksentelemaan kirpparilta toiselle ennenkuin ympärileikatut vaginat ratkee ja tulee uusia uhkia, eikun vauvoja..

Ettei vaan kellään ois kivaa.

t. Positiivarit

Varoitus! Luettava h u o l e l l a, ajatuksen kanssa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Siis vain porvarit käyttävät lastenvaunuja; proletaari kantaa lapsensa kantoliinassa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jonkun verran oioin historiaa viemällä ajatuksen suoraan keskiajalle ja sekin on muistettava, että yhteiskunnalliset luokkarajat ovat moneen kertaan liuenneet vielä hyvinvointiyhteiskuntamallinnoksemme aikana. Eli 50-luvun lopusta alkaen.

Lastenvaunuthan olivat pitkään suoraan yläluokkainen tuote ja vakiintuivat porvarien myötävaikutuksella keskiluokkaiseksi kulutusvälineeksi.

Kirjoituksellani viittaan myös siihen, että yhteiskunnassamme on paljonkin statuskeskeisyyttä ja omistukseen/valtaan perustuvaa hierarkiaa.

Pirjo Jokinen

Saahan proletkin lykkiä kakaroitaan vaunuissa, uusissakin, kunhan ovat työllisiä. Muut älkööt Herrain Tähden hankkikot mistään uusia tai uuden näköisiä.

Sitten jos kannetaan kantoliinoissa niin mitä lie punaviherfemakkoja hyh hyh pthyih. Ihanhan sellainen alkaa porvaristoa syyhyttää..

Säädyllisyys ennen kaikkea!

Ja minä muuten aikoinaan melkein rahattomana 50mk:lla aikoinaan naapurista ostin tyyten kulahtaneet vaununrämät. Menin kangaskauppaan, ostin vaunujen väristä keltaista velouria ja kerniä ja näpertelin, ompelin upouuden kuomun ja varmaan silloinkinb aatteli joku että mistä tuo ****a on saanut uudet vaunut *********n?

Köyhät ei sais toisaalta lisääntyä ja toisaalta pitäis lisääntyä kuin hiiret että riittäis tarvekalujen ja kiesien tekijöitä herrasväelle, jolla on jostakin syystä yleenä peukalo keskellä kämmentä ja toinen välillä keskellä aivoja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kohta joku lastenvaunuvalmistaja keksii alkaa valmistaa valmiiksi käytetyn näköisiä lastenvaunuja niille vanhemmille, jotka aiheestakin pelkäävät ympäristönsä reaktioita ...

Pahinta tässä lastenvaunugatessa on se, että köyhät on asetettu ja saatu vastakkain.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #11
Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #11

"Pahinta tässä lastenvaunugatessa on se, että köyhät on asetettu ja saatu vastakkain."

-Sehän välillä näyttää olevan oleellisinta. Saapi valtaeliitti sitten suhmuroida rauhassa.

Ilkka Huotari

Perinteinen kateusargumentti, mikä ei lennä kovin pitkälle, vaikka tässä oli hyvin haettu apua historiasta ('jo muinaiset foinikialaiset' on aina hyvä aloitus).

Kyllä kyse on yhdenvertaisesta kohtelusta.

Jari Leino

Mielestäni vertauksesi on erittäin oikeaan osunut:

Suomen tulevaisuuden valtiaat kulkevat kaikkein kallisarvoisimmissa ja hienoimmin koristelluissa vaunuissa, jotka nykyisen Suomen orjatyöläiset ovat heille sossun kautta kustantaneet. Omista ja tulevien suomalaissukupolvien selkä- ynnä muusta nahasta.

Piia Kauman kommentti osui kansakunnan selän veriseen haavaan.

Olavi Mansikka

vaikka ite sinne porvaristoon kuulunkin niin hankin kyllä muksuille ihan käytettyt hyväkuntoiset vaunut. Uusia en ihan vaan hinnan vuoksi alkanut hankkimaan. Jotenkin tullut kuva että mitä alempana (ei sitten ihan alimmalle tuloluokalle) pitää olla uutta ja näyttävää. Itse edustamani luokka (jos sellaista on) hankkii mielummin käytetyt tavarat... Mamuista en osaa sanoa. varman joillain paremmat ja joillain huonommat. mulle ihan sama.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa kuuluu vanha viisas sanonta. Hyvälaatuisten (lasten)kiesien ongelmaksi on nyt muodostumassa niiden säilyminen ilmiasultaan uudenveroisina jopa 10 vuotta. Ryhdikäs ulkomuoto ja kiiltävä metalli luovat illuusion uutuudesta. Olisiko yksi ratkaisu patinointisetti, jolla niin vanhasta kuin uudestakin kiiltävästä saa kulahtaneen, hyväksyviä katseita (you're worth it) keräävän lopputuloksen?

Sosiaalisten tulonsiirtojen on oltava oikeudenmukaisia ja tasapuolisia. Hienoa, jos kaikkia osapuolia tyydyttävää tietoa joskus saadaan. Tiedon erilaisia tulkintoja näemme sitten runsain määrin. Siihen saakka ja sen jälkeenkin jatkamme samaa menoa kuin kautta aikain: kyttäämme naapureita ja puhumme heistä pahaa. Ja löydämme poliitikon, joka tekee tästä kaikesta politiikkaa.

Niko Sillanpää

Noin normaalina lähtökohtana voitaneen pitää, että jos haluaa ostaa auton tai minkä tahansa muun nelipyöräisen tai minkä tahansa markkinoilla olevan tuotteen, joutuu ostamaan sen, johon varallisuus ja luottokelpoisuus riittävät. Jos nämä eivät riitä mihinkään, sitten oletusarvo on, että on kokonaan ilman.

Jukka Mäkinen

Todellinen ero ei tule lastenvaunuista vaan siitä minkä näköinen ja mitä kieliä puhuva lastenhoitaja niitä työntää. Vaunut on vain tavaraa, sitä saa köyhäkin velaksi.
Rikkautta on omistaa ihmisiä, jotka tekee hommat sun puolestasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset