jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Eturauhassyöpä - seulonnat ja niiden hyödyt ja haitat

"Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpätyyppi Suomessa. Uusia tapauksia on noin 5000 vuodessa ja sairastuneiden keski-ikä on noin 70 vuotta. Syöpään kuolee noin 800 miestä vuodessa. Syövän syntymisen ja kehittymisen syy on tuntematon. Vastoin yleistä uskomusta eturauhassyöpä kasvaa pääsääntöisesti hyvin hitaasti niin, että valtaosa syöpää sairastavista miehistä ehtii kuolla muihin sairauksiin ja monilta miehiltä syöpä löytyy vasta  kuolinsyytutkimuksissa ilman, että sillä olisi ollut siihen asti mitään terveydellistä merkitystä."

 

Miesklinikka - tietoa eturauhassyövästä

 

Suomalainen eturauhassyöpään erikoistuneiden lääkäreiden ylläpitämä sivusto Suomalainen eturauhassyöpä.fi informoi eturauhassyövän seulonnasta varsin maltillisesti, sillä vaikka nykykäsityksen mukaan eturauhassyöpä esiintyvyydellään ja kuolemaan johtavuudellaan täyttääkin suurelta osin seulottavalle sairaudella hyväksytyt ehdot, niin silti näyttöä seulontojen hyödystä tärkeimmän tavoitteen saavuttamisessa ei ole olemassa.

 

"Toistaiseksi ei ole olemassa näyttöä seulonnan vaikuttavuudesta seulonnan tärkeimpään tavoitteeseen, eturauhassyöpäkuolleisuuden alenemiseen. Oireettomia miehiä ei pidä seuloa, ennen kuin meneillään olevien satunnaistettujen seulontatutkimusten tulokset ovat käytettävissä. Rutiinimainen väestön eturauhassyöpäseulonta ei ole näin ollen toistaiseksi oikeutettua. Sen sijaan vähäisistäkin virtsaamisoireista kärsiville yli 50-vuotiaille miehille PSA-määritys ja muut asianmukaiset tutkimukset on tehtävä mahdollisen eturauhassyövän toteamiseksi."

 

Rutiiniluonteisten seulontojen vaarana on pienten ja sinänsä vaarattomien syöpälöydösten seurauksena tapahtuva ylidiagnosointi, ylihoito ja potilaan oma ylireagointi. Tieto seulonnassa löytyneestä mahdollisesta syövästä, vaikka se tosiasiassa olisi merkityksetön henkilön terveyden kannalta, on omiaan aiheuttamaan epävarmuuden tuomaa ahdistusta ja siten tarpeettomasti alentaa henkilön elämänlaatua.

Myös eturauhassyöpäseulonnan kustannus-hyötysuhde on jokseenkin tuntematon, vaikkakin erään laskelman mukaan yhden mahdollisesti eturauhassyöpään kuolevan pelastamiseksi pitäisi seuloa tuhat miestä yhdeksän vuoden ajan.

 

Käytännössä siis seulonnoille ei vielä ole kokonaisvaltaista tarvetta, mutta sen sijaan jokaisella miehellä on oltava mahdollisuus saada tietoa eturauhassyövästä ja sen omatoimisesta ennaltaehkäisystä sekä mahdollisuus päästä lääkärin tutkimuksiin heti, kun itse epäilee oireitaan eturauhassyöpää enteileviksi. Työterveyshuollossahan tämä asia tulee esille viimeistään "50:n määräaikaishuollossa" ja työttömille on käsittääkseni kuntien peruspalveluissa varattu subjektiivisena oikeutena vähintään terveydenhoitajan suorittama terveystarkastus, jossa yhteydessä on mahdollisuus sairauksia paljastavien ja niiden kehittymistä ennaltaehkäisevien laboratoriokokeiden ottamiselle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tampereella ainakin opetettiin, jotta kaikilla seitsemänkymppisillä miehillä on vähän syöpää eturauhasessa, mutta useimmilla se kasvaa niin hitaasti, ettei sillä ole eliniän puitteissa merkitystä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin minäkin olen asian ymmärtänyt.

Veikko Penttinen

Näin minäkin olen asian ymmärtänyt. Olen yli 70 v. enkä viitsi vaivata lekureita jonninjoutavalla tutkimuksella. Jos ne löytäisivät niin alkaisivat kuitenkin heti leikellä tai sädettämään ja siihen voisi panohommat tyssätä loppuiäksi. Parempi paneskella loppuikä ja huolehtia sitten jälkeenpäin.

No, uskon myös elintapojen ja ennen kaikkea ravinnon merkitykseen. Syöpäkin muhii helpommin otollisessa ympäristössä. Pidän huolen, etten anna syöppösoluille liian helppoa elämää.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Itselläni alkaa ensi tiistai sädehoito. Tammikuussa 2010 leikattiin minulta prostata ja olin sen jälkeen siinä seurantaryhmässä, joka ei saanut sädehoitoa välittömästi. Nyt on pikku hiljaa psa noussut sille tasolle (0,5), että 7 viikon kuuri alkaa.

Seurantaryhmän tutkimusjohtaja totesi aikoinaan minulle prostatasyövästä, etten minä ainakaan siihen tautiin kuole. Vastasin, että jos kuitenkin toisin käy, niin kyttään Pietarin selän takana portilla ja osoitan tälle kun proffa saapuu tyrkylle, että toi oli se jätkä, joka väitti minun heittävän lusikan nurkkaan muuta syytä kuin prostatasta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

HUojentavaa sinänsä lukea tekstistäsi kohta "Miten sitä nyt vertaisi, flunssaa edeltävä kurkkukipu on usein paljon hankalampi." Hyvä asenne muutoinkin :)

Itselleni ajatuskin eturauhasen höyläämisestä tai muusta operaatiosta aiheuttaa kammotusta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Usein ei mielletä sitä, jotta vanhassa kehossa syöpäkin kasvaa hitaammin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eturauhassyövän hoito alentaa selvästi elämänlaatua. Leikkaushoidon ja sädehoidon seurauksina ovat mm. impotenssi ja joskus virtsanpidätyskyvyn häiriöt. Kun taas eliminoidaan testosteronin tuotantoa kastraatiolla tai lääktyksellä, niin se voi aiheuttaa masennusta.

Hoitojen elämänlaatua alentavat vaikutukset voivat olla niin huomattavat, että pidentynyt elinikä ei vastaa sitä.

Uusia hoitomuotoja on kuitenkin kehitetty, joten valoakin näkyy.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Tästä lukemani väitökset ovat olleet sekä puolesta että vastaan. Mitään selkeää konsensusta tästä ei käsittääkseni ole, vaikka tekstisi kuvaa sellaista. Uusin tutkimustieto näköjään jo alkaa tukea seulontaa.

Eturauhassyöpä seulonta vähentää kuolemia:

"Laajan eurooppalaisen yhteistutkimuksen tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että eturauhassyövän seulonta auttaa vähentämään syöpäkuolleisuutta. Tutkimustulosten mukaan 13 vuoden seurannassa vältetään yksi kuolema 781 miestä kohden. Seulontaryhmässä eturauhassyövän aiheuttamia kuolemia oli viidenneksen vähemmän kuin vertailuryhmässä, jota ei kutsuttu seulontaan. Seulotuilla miehillä myös pitkälle edenneen syövän riski aleni."

http://www.uta.fi/ajankohtaista/tutkimusuutiset/il...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Siitä huolimatta toistaiseksi katsotaan Suomessa, että seulonnan haitat olisivat hyötyjä suuremmat.On arvioitu, että 50%:a seulonnoissa todetuista syövistä ei olisi tarvinnut hoitaa lainkaan, joten seulonta aiheuttaa paljon ylihoitoa, ja sen aiheuttamia komplikaatioita, puhumattakaan elämän laadun heikkenemisestä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei voi olla totta,lääkäri sanoo:vanhassa kropassa syöpäkin kasvaa hitaammin!
Helanderin tekstissä asiaa.
Kaikki konstit on käytössä,kun ei uusimpia ja parmempia tutkimuksia ja hoitoja haluta antaa ihmisille.

Niinhän ne ovat naistenkin syövät lisääntyneet,kun säästetään terveydehoidossa ja tutkimuksiin ei ole vara kuin näillä veronmaksajien rahoilla loisivilla,tai varakkailla,hyvätuloisilla.

Niin ne hoidetaan lapsetkin vakuutusten ja varakkuuden perusteella.
Ne miehetkin joilla ei ole varaa tutkituttaa itseään,vaikka aihetta olisi.Sekä heitä joilla loppuu seuranta rahan puutteeseen.

Veikko Penttinen

Syopäteollisuus on maailmamlaajuinen miljardibisnes. Ihmiset pelotellaan henkihieveriin ja sitten syynätään ja syynätään ja kun aikansa etsii löytyyhän sieltä yksi syöpäsolukin. Sitten vaan leikkaamaan, höyläämään ja sädettämään. Näin toimii teholääkintäteollisuus.

Se pieni onneton syöpäsolu ei ala aina kasvamaan, varsinkin jos ihminen syö, juo ja liikkuu niin, että olosuhteet syövälle pysyvät huonoina. Stressikin pitää muistaa

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

V.P.>Syopäteollisuus on maailmamlaajuinen miljardibisnes.

ooo

Näin näyttää olevan.
"Syövästä elää enemmän ihmisiä, kuin mitä siihen kuolee."
---

Itselläni todettiin 12 v sitten Gleason 3+4. Psa on liikkunut 5- 20 välillä. Ei hoitoja, ei lääkkeitä. Uusia koepaloja en ole antanut ottaa. Eletään paivä kerrallaan.

Jukka Mäkinen

Tasa-arvon vuoksi on lailla säädettävä naiskiintiö eturauhassyöpään.
Kiintiön valvomiseen perustetaan tasa-arvovaltuutetun toimiston yhteyteen eturauhassyöpätasa-arvovalvojan erityisvirka, kolmen assistentin ja kahden sihteerin kera.

Virat laitetaan avoimeen hakuun, vaatimuksena tohtorin tutkinto asiaan liittyvältä alalta, tai joku muu näppärä ja sovelias saavutus kuten kolme sanaa oikein Me Naisten ristisanatehtävässä.

Haku on vapaa molemmille sukupuolille, ja muille sosiaalisille konstruktioille, mutta maan tapaanoudattaen, siskot päättävät kenet he hyväkstvät ryhmäänsä lisäjäseneksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset