jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolten välinen palkkaepätasa-arvo puhuttaa Pride-viikollakin

 

Sosialidemokraattiset nuoret ovat aiheestakin nostaneet esille työelämän keskeisimpiin kipupisteisiin kuuluvan sukupuolten välisen palkkaepätasa-arvon ja vaativat Suomeen Islannissa käyttöön otettua samapalkkaisuusnormia varmistamaan työntekijöille maksettujen palkkojen oikeudenmukaisuus.

 

"- Pride-viikon tämän vuoden pääteema on työelämän tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus. Edelleen yksi suurimmista työelämän epätasa-arvoisista piirteistä on miesten ja naisten selittämätön palkkaero. Yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen työelämän toteutumisesta on pidettävä meteliä, ja syrjivät rakenteet ja normit on purettava. Tähän työhön tarvitsemme niin kaikkien puolueiden kuin työntekijä- ja työnantajajärjestöjenkin tuen. Samapalkkaisuusnormi edistäisi työelämän laatua ja olisi Suomelle kilpailuvaltti",  kirjoittaa demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen räväkästi.


Suomessa keskimääräinen säännöllisen työajan palkkaero kokoaikatyötä tekevien palkansaajanaisten ja -miesten välillä on noin 17 prosenttia ja NACE Rev 2. toimialaluokituksen mukainen SES-standardin täyttävä myös osa-aikatyötä tekevät huomioiva bruttotuntiansioiden ero noin 19 prosenttia.

Keskimääräisistä palkkaeroista osa selittyy ns. loogisilla markkinamekanismeilla, työaika- ja tehtäväeroilla, mutta toimiala- ja ammattikohtaisestikin ja usein myös työpaikkakohtaisesti samaa tai samanarvoista työtä tekevien miesten ja naisten välille perustelematonta palkkaeroa jää edelleen aivan liikaa tai jopa sitäkin enemmän...

 

Mainio avaus demarinuorilta! 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Kyllä, mainio avaus demarinuorilta, mutta ei sinulta. Joona Räsänen kirjoittaa "selittämättömästä palkkaerosta", mutta itse viittaat ns. selitettyihin palkkaeroihin, kun mainitset 17% tai 19%. Selittämätönhän on alle 5%. Kuinka selität tämän?

Mutta niinkuin ennenkin, niin propagandan levittäjille (sinä itse) tärkeintä ei ole faktat, vaan se agenda.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kokoaikatyötä tekevien miesten ja naisten säännöllisen työajan palkkaero on noin 17 prosenttia, mikä on tilastollinen fakta.

Propagandaa olisi väittää muuta :)

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

En haluaisi jankuttaa (mutta kun kerran vaadit), niin tarkalleen ottaen oli puhe asiasta: "selittämätön palkkaero". Tämä muuttaa asioita, vai voitko väittää vastaan? Katsopa sieltä tilastostasi faktat selittämttömästä palkkaerosta. Selittämätön palkkaero ei ole lähelläkään mainitsemaasi 19% eroa.

Juuri asioiden vääristelyhän on sitä propagandaa. Jos vetoat puheenvuoroon x, mutta käytätkin sen perusteluita vääristellen tai erittäin yksipuolisesti agendaasi y, niin mistä on kyse ellei propagandasta?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Se tilastollinen ja osin loogisilla markkinaprosesseilla selittyvä 19 prosentin (tai 17 prosentin, kun vertailuryhmät supistetaan kokoaikatyötä tekeviin palkansaajamiehiin ja -naisiin) on jo itsessään tasa-arvo-ongelma ja kertoo yleisluonteisesti naispalkansaajien sijoittumisesta matalammin palkattuihin töihin.

Selittämätön palkkaero taas on välitöntä syrjintää ja siten välittömän korjaamisen tarpeessa oleva ilmiö, johon demarinuoret ehdottavat sitä samapalkkaisuusnormia vinouman korjaamiseksi.

Molemmat palkkaerolajit ovat blogimerkinnässäni selkeästi aukikirjoitettuina ja niitä myös käsitellään rinnakkain, kuten tuossa ePressin haastattelu-artikkelissakin :

http://www.epressi.com/tiedotteet/politiikka/demar...

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #8

Juho Antikainen:
"Selittämätön palkkaero taas on välitöntä syrjintää..."

Ei ole!

SELITTÄMÄTÖN PALKKAERO ON NIMENSÄ MUKAISESTI kulloisessakin selvityksessä/tutkimuksessa se palkkaeron osa, jota ei ole voitu selittää tarkasteltavaksi valittujen indikaattoreiden kautta.

Tiedät tämän toki Juho itsekin. Lähinnä tuonkin tämän pointin esille muille mahdollisille lukijoille, joille nämä palkkavertailuasiat eivät ehkä ole niin kovin tuttuja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Havaittu perusteeton palkkaero aiheuttaa perustellun epöilyn palkkasyrjinnästä, toki tietysti lain puitteissa työntekijäkohtaisesti ja tällöin työnantajalla on aina vastineoikeus.

Tutkimuksissa ja palkansaajajärjestöjen selvityksissä esille tulleet selittämättömät/perusteettomat palkkaerot kertovat implisiittisesti palkkasyrjinnästä. Syy siihen, miksi palkkasyrjintätapauksia ei suuremmin käsitellä työtuomioistuimissa tai tule muutoinkaan ilmi nykyistä enempää on palkansaajien huonossa palkkatietoudessa ja lakisääteisten palkkakartoitusten puutteellisuuksissa. Työllisyystilanne myös tekee ihmisistä arkoja ottamaan työpaikallaan esille palkkauksen (epä)oikeudenmukaisuuden.

Samapalkkanormi tekee erilaiset palkkajärjestelmät läpinäkyvemmiksi ja samalla velvoittaa vahvemmin työnantajia korjaamaan perusteetonta palkkaeroa tuottavat tekijöt. Periaatteessa lakisääteiset tasa-arvosuunnitelmat ja niihin sisältyvät palkkakartoitukset vastaavat Islannissa käyttöön otettavaa samapalkkaisuusnormia, mutta käytännössä sanktioiden puuttuessa niiden velvoittavuus on melko "vaihtelevasti" vastaanotettu työnantajien taholta...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Keskimääräisistä palkkaeroista osa selittyy ns. loogisilla markkinamekanismeilla, työaika- ja tehtäväeroilla, mutta toimiala- ja ammattikohtaisestikin ja usein myös työpaikkakohtaisesti samaa tai samanarvoista työtä tekevien miesten ja naisten välille perustelematonta palkkaeroa jää edelleen aivan liikaa tai jopa sitäkin enemmän..."

Ammattiliitto Pron selvityksen mukaan toimihenkilöillä selittämättömän palkkaeron suuruusluokka on noin 8 prosenttia ja Akavalaisilla noin 12,5 prosenttia.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Naisten fyysinen suorituskyky on noin 85% miesten vastaavasta, joten eihän tuloksetkaan ole siis yhteismitallisia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Harvassa työssä fyysisyys on pääosassa siinä määrin, etteikö ns. normaali perusterve ja -liikkuva ihminen suoriutuisi tehtävistä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Pitkässä juoksussa fyysinen suorituskyky tulee hyvinkin esille ja varsinkin erot siinä.

ps. Naiset aivot painavat noin 8% miesten aivoja vähemmän, joten tavaraakin on siellä sen verran vähemmän.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Urheilussa mennään toisilla periaatteilla kuin työmarkkinoilla, vaikkakin tosiasiassa urheiluelämä tuntuu edelleenkin olevan melkoisen sovinistinen - aina ip-lehtien uutisoinnista päätellen - ja siten myös sinnekin tarvittaisiin jonkinlainen tasa-arvonormi...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #9

Eikö aivoja sitten tarvita työelämässä...

Siellä missä työelämässä vaaditaan huppusuorituskykyä, niin fyysystä kuin henkistäkin, ei naisia ole. Tällaisia ovat mm. hävittäjälentäjät. Tiedätkö Antikainen yhtään naista? Toinen homma on pelastuslaitos, onko sinnekään palkattu kuin yksi nainen...

Joten tosipaikan tullen mies hoitaa hommat ja nainen on vellikauhan varressa :D

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Hait (taas) ääriesimerkit. Ja suurin osa ns. miehistä ei edelleenkään tule saavuttamaan savusukeltajalta tai hävittäjälentäjältä vaadittavaa fyysistä kuntoa - jaksatko itsekään punnertaa penkistä 45 kiloa 25 kertaa peräkkäin minuutin aikana?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei muuta kuin siivoustyöhön sitten vaan 6eurolla h.ilman lomia ja 10 h.työpäivällä ilman taukoja.Näinhän se onnistuu Suomessa maahanmuuttajienkin kohdalla tehdä.Kuten rakennusalalla.Huomioon kannattaa ottaa se,että siellä on ulkolaisia firmoja ,alihankkijoita jne.että ei Suomalaisten firmojen kimppuun kannata ensimmäisenä hyökätä.

Eli nämä jotka itkevät naisten ja miesten palkkaeroista,hoitakaa ensin matalapalkka alojen työntekijöiden asiat kuntoon.Sekä maahanmuuttajien orjatyön(puuttuu kielitaito,ei ymmäretä sopimuksia,ei neuvota,ei noudateta alojen sopimuksia jne.)

Koskee myös osa-aikaisia,pätkätyöläisiä ..jne.Heidänkin oikeuksiaan poljetaan jatkuvasti.Oli sitten kotimainen tai tuontityöläinen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Asia kulkee rinnalla koko ajan - ulkomaalaisen palkkaeurohan on se 88 senttiä ja ulkomaalaisen naispalkansaajan muistaakseni 60+ senttiä.

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset