jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Syy siihen, miksi naiset elävät pidempään

Kööpenhaminan yliopistolla valmistuneen varsin tuoreen tutkimuksen mukaan naiset ovat suhteellisen immuuneja miespuolisen kumppaninsa nalkutukselle. Sen sijaan miehillä, joilla on nalkuttava vaimo, on peräti kolminkertainen riski kuolla ennenaikaisesti verrattuna miehiin, joiden naiskumppani ei nalkuta. Evoluutiopsykologinen selitys tälle immuniteetille lienee selkeä - naiset ovat kautta aikojen tottuneet hoitamaan itkuisia vauvoja ja pikkulapsia. Ylimääräisen kälätyksen sietäminen siis tavallaan kuuluu evolutionaarisessa mielessä naisten parisuhdevalmiuksiin sisäänrakennettuna altruistisena hoivavalmiutena. Tutkimuksen mukaan mäkätyksen määrässä ei sukupuolten välillä ole merkittävää eroa, nalkutuksen vastaanotossa ja suodattamisessa sen sijaan miesten heikompi stressinsietokyky tulee ilmi tilastollisesti merkittävänä elinikäerona?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Onko tutkimus varmistettu vertailevin tutkimuksin esim. kuurojen miesten elinikään verraten?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

En tiedä. Hesarin uutinen, jota referoin, on lyhyt ja ytimekäs ja siinä todettiin 100 000 ihmisen osallistuneen tutkimukseen. Tuohon joukkoon mahtunee muutama kuuro tai heikkokuuloinen...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Evoluutiopsykologinen hypoteesi mäkätyksen sietämisen sukupuolierosta.

Miesten kannattaa tämän mukaan käyttää enemmän aikaansa pienten itkuisten lasten hoitamiseen ja parantaa sillä tavoin hälysietoaan :)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Minusta taas ongelmanratkaisuna on äitiyspakkaukseen lisättävä yksi pari korvatulppia...

Olavi Mansikka

eli siis voitaisiin myös tulkita nalkutus haluksi surmata mies ja käyttää sitä miehen likvidoimiseen ;)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.A.> Syy siihen, miksi naiset elävät pidempään

ooo

Jos alkoholista johtuvat kuolemat jätettäis pois, saatettais olla melko tasoissa.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Jos alkoholista johtuva nalkutus jätettäisiin pois, miehet eläisivät ikuisesti?

Olavi Mansikka

tosin Antikaisella on ongelma tossa päättelykehässään jota nyt toivoisin selvitettäväksi

vauva huutaa seurauksena mies stressaantuu stressinsietotaso nousee ja mies elää pidempään.

Nainen nalkuttaa mies stressaantuu stressinsietotaso laskee ja mies elää lyhempään.

onkos siis kyse erilaisesta stressinsietotason noususta? vauva itkee pari kolme vuotta nainen nalkuttaa 20-30 vuotta onko siis kysy pitkään jatkuneesta stressistaä. entäs kun sekä vauva huutaa että nainen nalkuttaa?
Tosin tää avaus kaatuu jo siihen että pari kuukautta sitten luin englantilaisesta tutkimuksesta joka päätyi päätelmään jossa nalkutus on miehelle tervellistä. tämä ehkä koskee Antikaisen mielestä vain englantilaista eikä suomalaista miestä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tiede rakentuu kilpailevista teorioista ja jo aikaisemmin on tiedetty, että sinkkumiesten elinikä voi olla jopa 12 vuotta lyhyempi kuin pariutuneiden miesten pelkästään siviilisäädystä ja sosiaalisesta eriytyneisyydestä johtuen...

Olavi Mansikka

Mä kyllä olen sinkku. ja niin ollut suvussa muitakin. paras elänyt 102 vuotiaaksi. Ihan sinkkuna. Lapsia sillä kyllä oli. ja olisin odottanut vastauksia kysymyksiin jotka esitin. ei ne kaikki miehet ole syrjäytyneitä. mulle tämä sinkuus on valinta. Ja kummasti ihmettelen miten parisääty vaikuttaa asiaan? muuttuukos biologia silloin? Miesten elinikää alentaa alkoholismi joka on osalla yksineläjistä ongelma. ei kaikkile. mä nyt tietysti elän ihan tonne 110 vuotiaaksi...

Ilkka Huotari

Oli vähän naisia leimaava kirjoitus (naiset nalkuttavat miehet kuoliaaksi).

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mäkätyksen määrässä ei taida sukupuolten välillä olla eroa, miehet vain sietävät heikommin nakutusta. Ehkä pelkistin liikaa ja siksi kirjoituksestani voi välittyä syyllistävä sävy - arkistressin vähentäminen puhumalla ja vuorovaikutuksessa jokatapauksessa vähentää riskiä sairastua masennukseen tai sydänperäisiin sairauksiin. Puhumattomuus on parisuhteelle suurempi eroon johtava tekijä kuin satunnainen nalkutus...

Ilkka Huotari

Onko sillä väliä, onko määrällä eroa vai ei?

Joka tapauksessa lopputulos on se, että naiset nalkuttavat miehet kuoliaaksi (jos uskotaan tätä blogikirjoituksen päätelmää).

Jos naisten nalkutus aiheuttaa miesten ennenaikaisen kuoleman, ja tiedetään, että nalkuttaminen tappaa, niin kumpi silloin on syyllinen, se uhri, eli mies, vai nalkuttaja, eli nainen?

Syyllistät jostain kumman syystä miestä, vaikka nainen on se, joka aiheuttaa kuoleman. Vähän sama kuin sanoisi, että oli puukotuksen uhrin syy, että ei ehtinyt alta pois.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Evoluutiopsykologisen loppupäätelmän tein ainoastaan, enkä niinkään esittänyt syytöstä. Naiset sietävät miesten (matalataajuista) kälätystä paremmin kuin miehet naisten (korkeataajuista) nalkutusta koska lastenhoito...

Nalkutus ei itsessään tapa, siitä nalkutuksesta aiheutuva stressi toki nopeuttaa elimistön rappeutumista (oksidatiivinen stressi) ja johtaa helposti myös henkiseen väsymykseen...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #21

No en silti ole ihan perillä, että mistä vedit tuon otsikon johtopäätöksen. Pitäisi olla varmaan vähän enemmän tilastotietoa nalkutuksen määrästä.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Kyllä näitä syitä on etsitty pitkään ja monia löydettykin. Alkoholi ja ruoka se ei ainakaan ole, sillä naisten huomattavasti runsastuneesta alkoholin ja rasvaisten ruokien käytöstä huolimatta miesten ja naisten kuolevuusero ei ole muuttunut vuosikymmenien aikana.

Minä sukututkijana olen törmännyt sellaiseen tutkimustulokseen, että eunukit elivät noin 10 vuotta muuta miesväestöä kauemmin. Syy on siis testosteroni. Jos poikalapsilta silpaistaisiin synnytyslaitoksella kivekset roskatynnyriin, miehet kai eläisivät kymmenen vuotta nykyistä pidempään? Ja Valerie Solanaskin olisi tyytyväinen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.S.>...Alkoholi ja ruoka se ei ainakaan ole...

ooo

Pikaisesti klikkaamalla löytyi Terveyskirjaston sivuilta tällaista:

" ....Alkoholiin liittyvien tautien ja tapaturmaisen alkoholimyrkytyksen aiheuttama kuolleisuus on miehillä tässä ikäryhmässä (15-64) yli nelinkertainen naisiin verrattuna, ja koko kuolleisuuserosta tämä kuolemansyyryhmä selittää vajaat 20 prosenttia...."

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"Alkoholiin liittyvien tautien ja tapaturmaisen alkoholimyrkytyksen aiheuttama kuolleisuus on miehillä tässä ikäryhmässä yli nelinkertainen naisiin verrattuna, ja koko kuolleisuuserosta tämä kuolemansyyryhmä selittää vajaat 20 prosenttia"

Eli alkoholi selittää vajaat 20% siitä sukupuolten välisestä elinikäerosta? Eli kun nainen elää 6 vuotta pidempään kuin mies, alkoholi selittää siitä 1,2 vuotta?

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

" tapaturmaisen alkoholimyrkytyksen aiheuttama kuolleisuus". Entäpä jos tuo tapaturmaisuuden aiheuttama kuolleisuus johtuu testosteronisesta miesuhosta viinanjuontikilpailuineen eikä sitä esiinny eunukkien kohdalla???? Jospa se viinanjuontihimokin on testosteronin syytä?

Eunukkitodistusaineistoa ei tuo lause vielä kumoa. Johtuvatko tapaturmat pelkästään selittämättömästä viinanjuontihimosta vai testosteronin aiheuttamasta viinanhimosta ja testosteronin aiheuttamasta hullunrohkeudesta. Tiedämme, että ryhmässä 13-23 vuotiaat, miesten yleisemmät kuolemat aiheutuvat testosteronitason noususta ja sen tuomasta nuorten miesten kilpailuhenkisyydestä ja uhosta. Poikalapsia syntyy enemmän, mutta ero tasoittuu kun miesten testosteronitaso nousee.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Omiin havantoihin perustuen väittäisin, että nalkuttaminen on naisille paljon yleisempi tapa kuin miehille. Mistään evoluutiosta en lähtisi tätä selittämään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset