jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Valtio palkkajohtajana

Tilastokeskuksen tarkkojen ja huolellisesti koottujen ansiotasoindeksiä kuvaavien tilastotietojen mukaan työnantajasektoreista valtio jatkaa palkkajohtajana.

 

Vuoden ensimmäisellä kvartaalilla valtiolla töissä olevan palkansaajan säännöllinen kuukausiansio oli keskimäärin 3 681 euroa, kun vastaavasti yksityisen työnantajan työllistämä palkansaaja ansaitsi keskimäärin 3 364 euroa kuukaudessa säännöliseltä työajalta. Kuntasektorilla, joka on tunnetusti naisvaltaisin työllistäjä, säännöllinen keskipalkka painui hieman alle 3 000 euron/kk.

 

Valtion korkeaa palkkatasoa selittää suurimmalta osin valtion työvoimarakenteen erikoistuminen asiantuntijatehtäviksi, miesvaltaisuus, valtion toimintojen voimakas karsiminen ja yhdistäminen ELY-keskuksiin ja AH-virastoihin sekä rutiininomaista infran ylläpitoa hoitavien palveluyksiköiden muuttaminen yksityisyrittäjäluontoisiksi osakeyhtiöiksi. Itella, Destia ym. tuottavat nykyisin aikaisemmin jopa viranhaltijatehtävinä ymmärrettyjä palveluitaan yksityisellä yritystuottavuuden periaatteella työntekijöiden etuja leikaten ja säästöjä hakien - postia jaetaan, kun keretään ja tiet aurataan viimeistään kevääseen mennessä.

 

 

Ansiotasoindeksin kuvaus

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Santeri Halmetoja

"Miesvaltaisuus" ei pidä paikkaansa Valtion henkilökertomus 2012 mukaan ainakaan. Naisia oli 48 % ja miehiä 52 ­% eli melkein tasan. Virastoista kuitenkin naisia on ylivoimaisesti enemmän, n. 75 %, sillä miesten lukumäärä selittyy pääasiassa miesvaltaisilla poliisilla ja puolustusvoimilla.

Itella Oyj on osakeyhtiö, eikä heidän työntekijöitään esimerkiksi lueta valtion työntekijöihin. Siihen luetaan vain valtion budjettitalous.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Postinkantajat olivat aikaisemmin viranhaltijoita ja nykyisin kirjoitukseni mukaisesti yksityisluontoisen logistiikkafirman työntekijöitä - valtio on karsinut tällaisia rutiiniluonteisia tehtäviä ja irrottanut toimintojaan omistajaohjaukseen tuottaviksi liikelaitoksiksi rankalla kädellä, joten asiantuntijoiden ja erikoisvirkamiesten kovapalkkaisuus korottaa jäljelle jääneen henkilöstön keskimääräistä palkkatasoa.

52 prosenttia on yli puolet, kieltämättä lievästi. Monesti mielipiteissä esitetään julkiselle sektorille säästötavotteita ja tuottavuuden nostamista kilpailukyvyn säilyttämiseksi ja samassa yhteydessä todetaan "faktana" julkisen sektorin paisuneen liian suureksi suhteessa ulkomaan velkaan.

Valtiolla ei ainakaan ole paljoa varaa säästää henkilöstössään tai työvoimakustannuksissa valtion yleisen toimintakyvyn romahtamatta..

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Destia on yksityistetty ja tiet aurataan jatkossa juhannukseen mennessä...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset