jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Netissä velloo naisviha

Internet on periaatteeltaan avoin ja avaa mahdollisuudet viestintään monille sellaisillekin henkilöille, joilla elämäntilanne ei suo mahdollisuutta osallistuvaan mielipiteenvaihtoon kuten myös tietenkin aktiivikäyttäjille se tarjoaa runsaasti omaa kiinnostusta motivoivia keskustelualustoja ja esittämisen areenoita

Käytännössä internet on yhä enenevässä määrin myös kasvoton syöveri, jossa anonymiteetin sekä kohtaamattomuuden (non-IRL) turvin narsismi tai erilainen viha saavat kirjallisen muotonsa.

 

Ennen riitti sfnet ja netiketti - häiriköt hoituivat killfilen avulla näppärästi ja kenenkään ei tarvinnut pelätä joutuvansa nettistalkkerin uhriksi.

 

Viime päivien esimerkkien valossa merkillisen häikäilemätön misogynia on noussut nettihäirinnän ykkösteemaksi - vihapuhetta netissä analysoineen tutkija Reetta Pöyhtärin mukaan sekä julkisuuden miehiä että naisia arvostellaan nykyisin "luontevasti" vihaiseen sävyyn, mutta erityisesti julkisuudessa esiintyneet (ei siis pelkästään julkkikset) naiset saavat enemmän ja nopeammin vihaa päälleen kuin miehet.

Nettivihaajat ovat tietenkin ainoastaan pieni, mutta sitäkin ärsyyntyneempi, ihmisryhmänsä, mutta heidän näkyvät ulostulonsa ja sen röyhkeys yhdistettynä suuren netinkäyttäjämassan sallivaan välinpitämättömyyteen heijastelevat laajempaa naisvihamielisyyttä yhteiskunnassamme ja johdattaa ennen  pitkää  keskusteluarkuuteen tai sanomisten sovittamiseen ympäripyöreiksi pelon ilmapiirissä.

Progressiivinen dialogi ei mitenkään voi onnistua, jos keskustelu menee henkilökohtaisuuksiin, uhkailuksi ja vihamieliseksi  herjaamiseksi. Offensiivinen argumentaatio kun yksistään tyrehdyttää muutoinkin keskusteluhalut keneltä tahansa järkevillä linjoilla pysyttelevältä saati sitten yksityiselämää uhkaava kielenkäyttö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Ihan vilpitön kysymys ... etkö ymmärrä itse herättäväsi naisvihaa oudoilla mielipiteilläsi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen
Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Jää vaikutelma, ettei naisasia taidan olla aivan täysillä käyvien hommaa ... niin moneen kertaan kun sinullekin on tosiasioita selitetty, ja kuitenkin mielipiteesi ovat edellleen kuin suoraan Göbbelsin luennoilta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Palkkaerosta ja samapalkkaisuustavotteesta varmaankin on kyse, ja tästä asiasta vaikutusvaltaisemmissa piireissä vallitsee konsensus, mitä itsekin edustan :

http://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/julkais...

http://www.taloustieteellinenyhdistys.fi/images/st...

Esimerkiksi yksikään nykyinen kansanedustaja ei tiettävästi ole asettanut samapalkkaisuustavotteita ja niiden perustana olevaa virallista tilastotietoa kyseenalaiseksi. Ja miksi olisikaan.

Pysytellään kuitenkin tässä merkinnässä sukupuoleen kohdistuvassa nettivihassa?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #5

Lähtökohtana (ainakin sillä tutkijalla) oli kai Johanna Tukiaiseen kohdistuva "nettiviha". - Mutta muistatko: hän itse aloitti sen julkaisemalla ne tekstiviestinsä, täysin nettikiusaamisen hengessä ... ja edelleenkin kai hyötyy julkisuudesta (millä muulla tuo elää?). - Jos sinä yksisilmäisesti puolustat häntä, asetat tasapuolisuutesi outoon valoon.

Innoittamanasi rupesin surffaamaan ... ja kyllä on tämäkin yksipuolista "tutkimusta":

http://yle.fi/uutiset/asiantuntijat_johanna_tukiai...

- Ja se Karita Mattilaan kohdistunut hyökkäys nyt oli käsittämätön yhden sekopään (?) purkaus.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #8

Tämä Conchita Hietala vaikuttaakin oikein kiinnostavalta ...

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288334757868...

"... Jotkut heistä eivät olisi lähteneet ohjelmaan mukaan ollenkaan, jos olisivat tienneet sivistymättömyysvaatimuksesta"

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Tukiainen on kiistatta näkyvä ja huomiota tavoitteleva persoona, mutta sekään ei oikeuta nettiraivoa tai sukupuoleen perustuvaa uhkaamista.

Mattilan kokemus on monelle naiselle internetissä karua arkea, huoritteluineen yms. asiattomuuksineen. Mattilan tapaus on se jäävuoren näkyvä huippu ja erikoiseksi tekee asian se, että uhkaaja on eurovaaliehdokas...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #12

"... ei oikeuta nettiraivoa tai sukupuoleen perustuvaa uhkaamista"

Mutta kun koko hänen julkisuutensa on sukupuoleen perustuvaa.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #5

Tekeekö vaikutusvaltainen piiri konsensuksellaan tiedosta totta vai tuleeko sen olla totta faktuaalisesti?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #5

"yksikään nykyinen kansanedustaja ei tiettävästi ole asettanut samapalkkaisuustavotteita ja niiden perustana olevaa virallista tilastotietoa kyseenalaiseksi"

Ei tietenkään ole, osaavathan ne ääniä laskea. Ei sillä ole mitään merkitystä, mikä asiassa on totuus, kansan tunteet ne äänimäärän ratkaisevat.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

Kyse on siis siitä, että samapalkkaisuuden tavoittelu on kansan tahto samalla tavalla kuin kansan enemmistö haluaa säätää tasa-arvoisen avioliittolain?

Verohallinnon mukaan naispalkansaajan keskimääräinen vuosiansio palkkatuloina on noin 24 000 euroa ja palkansaajamiehen 32 000 euroa, mikä on jo yksistään osoitus sukupuolisesta vinoumasta työmarkkinoilla.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #5

Pysytellään kuitenkin tässä merkinnässä sukupuoleen kohdistuvassa nettivihassa?

Kun itse menet asian viereen, saanen kommentoida antamaasi vastausta.

Antamasi linkki: Taloustieteellisen yhdistyksen julkaisema kirjoitus Naparin väitöskirjasta on jo vanhentunutta tietoa, sillä sen jälkeen EU-parlamentti on tehnyt päätöslauselman 2008/2012(INI), josta kirjoitit blogikirjoituksen itsekin. Siinä vaaditaan, että tehdyt työtunnit on on huomioitava. Naparin väitöskirjassa ei tehdä näin, joten se on epätasa-arvoinen.

Ensimmäisessä linkissäkään ei ole yhtään tilastoa, jossa tehdyt työtunnit huomioitaisiin.

Kun kirjoitit ihan oman blogikirjoituksen siitä asiasta, että tehdyt työtunnit pitää huomoida, niin kysyn nyt suoraan: Pitääkö tehdyt työtunnit huomioida palkkaerolaskelmassa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

EU 2008/2012 INL -suositus (recommendation) ohjeistaa jäsenvaltioita samapalkkaisuuden edistämisessä samapalkkaisuusdirektiiviä ja aikaisempaa ILO 100-sopimusta sovellettaessa kansallisesti. Suosituksen sanamuoto, johon nyt viittaat, on tarkalleen :

"G. katsoo, ettei palkkaero perustu pelkästään bruttotuntipalkkojen eroihin, vaan että pitäisi ottaa huomioon myös yksittäiset palkat, ammatillinen osaaminen, työn organisointi, ammatillinen kokemus ja tuottavuus, joita on arvioitava ei vain määrällisesti (fyysiset läsnäolotunnit työpaikalla) vaan myös laadullisesti, sekä lyhyemmästä työajasta, lomista ja hoitovelvollisuuksista johtuvien poissaoloaikojen vaikutukset palkkojen jakautumismekanismeihin,"

Tämä kohta G. on suunnattu työnantajille palkkakartoituksen tekemiseen, mistä tosiaan kirjoitin oman blogikirjoituksen. Palkkavertailun tekeminen keskituntiansoista ottaa suoraan huomioon tehdyn työajan, mutta sen lisäksi palkkavertailussa on huomioitava muut työn vaativuuteen ja henkilökohtaiseen osaamisen liittyvät palkanmuodostuksenn vaikuttavat tekijät.

Antti Jokinen

En usko, että nämä Antikaisen kirjoitukset naisvihaa aiheutta mutta kyllähän nämä kovasti naisia aliarvioivat. Ihan, kuin naiset olisivat joku tyhmä lammaslauma, joka ei osaa pitää huolta omista eduistaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Omia etuja puolustetaan valtiotasoisessa yhteisössä järjestyneesti, koska se on tehokkainta ja soveltuu poliittiseen järjestelmään. Naisasialiikkeen ja sen tavotteiden tukeminen on omien etujen ajamisen lisäksi kokonaisvaltaisesti hyödyllistä..

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Onhan se selvästi sukupuolittunutta naisvihaa, kun mieshäriköt uhkaavat raiskauksella niitä naisia, joihin ovat vihastuneet. Sen sijaan miehiä he eivät uhkaile raiskauksilla. Tämä paljastaa, että kyseessä on naisviha.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Asia on selkeästi näinkin.

Nimenomaan naiset kokevat nettivihaa sukupuolensa vuoksi ja miehiin viha kohdistuu enemmän "asiasta"...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Miksi naiset eivät keskity "asiaan"?

Anne Lindell

Täyttä p*** aa koko kirjoitus.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen
Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Sinun väitteiltäsi kai putoaisi pohja vain jos Anne uhkaisi raiskata sinut.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Netistä pystyy löytämään vihaa mitä vain kohtaan. Naisvihaa, miesvihaa jne..
Tuolla toisaalla Annika Lapintie käyttää termiä Natokiima. Minusta sekin on aikamoista leimaamista. Leimaa ihmisiä joilla on aivan järkeviä perusteluja Naton puolesta. Annikalla voi olla järkeviä perusteluita niitä vastaan, mutta tapa käydä keskustelua kiimaisesti ei ole järkevää.
Itseäni joskus alkaa tympimään esim tämän mies-naiskysymyksen jatkuva vääristely.

Ilkka Huotari

En täysin tyrmäisi näitä naisvihajuttujakaan. On minua informoitu luotettavalta taholta™, että naisena saa kuulla kaikenlaista vihamielistä huutelua/sanomista, mitä miehenä ei saa (tämä siis naisen näkemys). Ei netissä, vaan tosielämässä.

Otos ei ole suuren suuri, mutta täytyy sanoa, että en minä ole joutunut sellaista juuri kuulemaan.

Antikainen nyt keskittyy pääosin tiettyihin aiheisiin, kai sen voi sallia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ylen uutisessa on kaksi tunnettua esimerkkitapausta, itse tutkimus on laajempi :

http://www.hssaatio.fi/wp-content/uploads/2013/11/...

Käyttäjän JoannaValkeala-Haikara kuva
Joanna Valkeala-Haikara

Ilkka, kuuleehan noita varmaan useimmat enemmän netissä pyörivät naiset, itselläni on paha tapa hakeutua juuri niihin pahimpiin paikkoihin, koska ilmiö kiinnostaa, mutta henkilökohtaisesti olen ehkä hieman nuorista miehistä huolissani, koska osa näistä on aika naisvihaan agitoivia tapauksia, mutta henkilökohtaisesti menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos ja joskus tipahtaa naurustakin näitä lukiessa. Tuntuu, että osalla miehiä on jokin sukupuolten välinen sota meneillään...no, hassuahan se on tavallaan. Tosin olen kerran puhunut ihmisen kanssa, joka on tällainen agitoija ja tosissaan fasisti ja unelmoi fasismin valtaan päästyä, että kostaa kaikille naisille, mutta en tuon takia menettäisi yöunia:)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eipä niitä kannata tyrmtä. Onhan sitä. On tosin miesvihaakin. Olipa ylen dokkari ruotsalaisista ja tanskalaisista feministeistä, jossa laulleltiin yhteisissä laulelma illoissa kullienleikkaamisesta. Kerrottiin, että kyllä sukupuoli pitää valita ettei vain tule vahingossa poikaa. jne,,, Nämä maat ovat kehittyneempiä tässä asiassa. Kyllä me perässä tullaan.

Mutta en tästä aiheesta sinänsä ole antikaisen kanssa erimieltä. Pistin vain, että muutakin vihaa on.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Erilaista vihaa, kuten muukalaiskammoa ja homovihaa, on netissä runsaastikin. Sukupuolittunut nettiraivo on eräs näkyvä häirinnän muoto ja mielestäni sitäkin pitäisi lähestyä ensinnäkin yleistämättä ja toisekseen häirintää kokeneen näkökulmasta vielä entistä enemmän.

Mattilan tapaus osoitti, että "suuri yleisö" kyllä tuomitsee nettiuhkailun, kun ilmiö saa laajempaa näkyvyyttä. Välttämättä häirintä ei läheskään aina tule koskaan yleiseen tietoon...

Ilkka Huotari

"yleistämättä"

Harmi vain, että sitähän nämä termit juuri tekevät, kuten vaikka "homofobia". Sitä käytetään tilanteissa, mitkä ei ole välttämättä homofobiaa (kuten avioliiton määritelmän muuttaminen). Homofobia-termi leimaa tiettyjä mielipiteitä, jotka voivat olla perusteltuja, joksikin "fobiaksi". Leimaava, vähättelevä, halveksuva termi.

Pakostikin tulee mieleen, että arviointikyky muissa asioissa ontuu, kuten naisvihan määritelmässä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #30

Syrjivän ilmiön näkyväksi tekeminen tuomalla se esimerkkitapausten avulla ja/tai tutkimustietoon perustuvasti julkisuuteen on kaiketi hankalaa yleistämättä, koska syrjivyys säännönmukaisena itsessään perustuu johonkin "yleiseen moodiin", jonka laajuus on usein tuntematon. Naisvihaa tihkuvia kirjoittava siis oikeuttaa käytöksensä joillain lähipiiristään saamillaan viitteillä, jotka voivat olla joko todellisia (elinympäristö salli naisvihan osoittamisen) tai ne ovat hänen omassa mielessä kokemuksen myötä muunnettuja käsityksiä naisista.

Ehkä minun olisi pitänyt kirjoittaa otsikkoon "netissä velloo myös naisviha".

Jokainen itsetunnon omaava osaa kaiketi asennoitua negatiiviseen käyttäytymiseen syyllistämättä itseään tarpeettomasti (esimerkiksi miesten ei tarvitse kollektiivisesti kantaa syyllisyyttä netin naisvihasta, eikä tasa-arvoista avioliittolakihanketta vastustavien tarvitse tuntea olevansa homofobikoita, jos peruste vastustamiselle on jokin rationaalinen).

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #31

Njoo, lähinnä vain noiden tiettyjen termien yleistävyys kiinnitti huomiota. Ne termit sinällään on vähän ongelmallisia.

Itse muistaakseni kritsoit joitain termejä myöskin (eräässä toisessa blogikirjoituksessa), joten ehkä huomaat tilanteen.

"Naisviha" ei sinänsä yleistä, mutta tuli vain mieleen, että jos yleistäviä termejä käytetään, voi olla vaarana että se sama "yleistävyys" valuu sitten muihin aiheisiinkin.

Paha ongelma kyllä tämä yleistäminen, ei hyväksi keskustelulle, yhteisen näkemyksen löytämiselle. Tulee varmasti itsekin käytettyä ilmaisuja, jotka jonkun muun mielestä yleistävät, mutta joita itse ei tule ajateltua tarpeeksi kriittisesti.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mutta palkoista sen verran, että tuossa itsekkin jotain laitoin.

http://jplehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167009-pal...

Tämä on sitten faktaa. Kokemuksella vuodesta 1989. 15v luottamustehtävissä sähköliitossa ja työpaikoilla.

Sitten päästään niihin huimiin ansioihin mitä luetaan lehdistä. Siihen selityksenä on suuret työtuntimäärät. Ei sitä tosiasiaa tilastoilla muuteta. Voidaan katsella vaikka palkkanauhoista.

Toisaalta myös Antikainen syyllistyy tässä tietoiseen vääristelyynkin hakiessaan tukea omille käsityksilleen. Välillä hän pysyttäytyy tiukasti tilastojen suojissa. Sairaanhoitajista hän kertoi jonkin tuntipalkan ja kertoi sen suoraan työtunneilla. Veti mutkat suriksi ja pääsilukemaan, joka tilastojenkin mukaan jää alle sairaanhoitajan keskiansion. Näin.

Hänen rakkaat tilastonsa antavat suuntaa kehityksestä. Mutta eivät kerro suoraan tehtyjen työtuntien ja palkan suhdetta. Niissä vilahtelvat efektiiviset työtunnit jne.. Mitähän ne kunnissa mahtavat olla, jossa jo muutenkin työajat ovat lyhyemmät.

Eli kun lukee niitä silmälasit päällä saa mitä haluaa. Toisaalta asia pitää paikkansa toisaalta ei.

Ja taustalla on vielä se. Että tosiasiallinen huli näillä feministeillä ei ole siwan kassoista vaan hyvissä asemissa olevista valtion ja kuntien työntekijöistä.

Toki minulle varmaan tulee virheitä ja suutun välillä jne.... Mutta en yritä esiintyä yleensä aukottoman totuuden torvena. Ja kirjoittelen tänne lähinnä ajankuluksi ja turhautuimsen takia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varsin totta, että palkanmuodostukseen vaikuttavat useat eri tekijät työtuntimäärät mukaanlukien.

Samoin on varsin totta, että naisten työmarkkina-asema on huomattavasti miehiä heikompi ja se näkyy verotettavien palkkatulojen jakaumissa sukupuolten kesken - sukupuolijärjestelmä on erös tekijä, joka tuohon palkkaeroon johtaa ja sen analysointi ei mitenkään helppo homma ole.

Käyttäjän JoannaValkeala-Haikara kuva
Joanna Valkeala-Haikara

On todella kyse täysin marginaaliilmiöstä, kyseessä korkeintaan parisataa henkilöä. Minulle sinänsä sama, voi riehua, mutta joukosta löytyy myös potentiaalisia uusia Auvisia ja Saaria (hekin kävivät agitoitumassa jossain netin ihmisvihapalstoilla, kai sittemmin suljettuja) , mutta Elliot Rogerin ihailijoissa tuolla jossain syvällä Suomi24;ssä ja mitä niitä on, Rogerin tapauksessa kävi niin, että läheiset olivat pelänneet tällaista ja ilmoittaneet poliisille, poliisi oli toiminut lain mukaan, mutta poliisin ammattitaito ei riittänyt ja Elliot Roger on sanonut, 'oli lähellä silloin, että poliisit löytävät huoneestani (hän asui laitoksessa mielen häiriöistä kärsiville, diagnoosi asperger) aseitani', jos poliisi olisi ollut tarpeeksi pätevä olisi hän ymmärtänyt tutkia tämän miehen huoneen, mutta poliisi, niin poliisi :)...poliisilaitoksen pitäisi palkata psykologeja tai psykiatreja ottamaan tällaisista selvää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset