jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sairaanhoitajien keskituntipalkka kuntasektorilla vuonna 2012

Eipä ole kovin hääppöinen ansiotaso :

 

keskimäärin : miehet 19,27 ja naiset 17,74 euroa tunnissa

mediaani      : miehet 18,75 ja naiset 16,98 euroa tunnissa

 

Palkkarakennetilasto ammattiluokitus 322

 

 

Naisvaltaisellakin ammattialalla miehet pääsevät palkkatuloissa edelle, jostain syystä!

 

 

 

Niin?

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Ilkka Huotari

Tässä kai olisi mahdollista tutkia ihan tarkkaan mistä ero johtuu, menemällä yksittäisiin työntekijöihin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse arvioin eron johtuvan siitä, että miessairaanhoitajat ovat valmiimpia tekemään ns. hankalia työvuoroja ja yötyötä, joissa työaikakorvaus on suurempi.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Mikäli palkoissa ei ole huomioita ylimääräisiä korvauksia ne ovat vertailukelvottomia. Miksi näin perusasioissa täytyy tehdä virheitä?

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Juho Antikainen:
"Itse arvioin eron johtuvan siitä, että miessairaanhoitajat ovat valmiimpia tekemään ns. hankalia työvuoroja ja yötyötä, joissa työaikakorvaus on suurempi."

Ok, näin varmasti on, että ero miesten ja naisten välillä johtuu juuri tuollaisista tekijöistä. Onko Juho tässä mielestäsi jotain väärää?

Jos mitään väärää ei ole, niin mikä on pointtisi nostaa asia esille?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #29

Palkkatuloihin kehittyy sukupuolten välille näkyvää eroa konkreettisessa työelämässä, joten asiaa on käsiteltävä tasa-arvokysymyksenä ja etsittävä ratkaisuja niiden tekijöiden poistamiseksi, jotka tuota eroa synnyttävät ja ylläpitävät.

Miessairaanhoitajien palkkarakenne on tietenkin oikeudenmukainen an sich, työmies on palkkansa ansainnut.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #33

En kyllä yhtään ymmärrä, miksi erot lähtökohtaisesti täytyisi poistaa. Eivät kai erot sinänsä voi kenenkään mielestä olla huono asia.

Eikö tässäkin yhteydessä voisi trendikkäästi ajatella, että "moninaisuus on rikkautta" ja että "monikulttuurisuutta pitää arvostaa", tai jopa tukea?

Varmasti nimittäin tässäkin asiassa on kyse mies- ja naiskulttuurisista eroavaisuuksista, jotka tämän eron tuottavat.

Miehet preferoivat työtä tehdessään keskimäärin naisia enemmän työstä saatavia suurempia korvauksia, ja tekevät valintoja molemmille osapuolille selvien sääntöjen puitteissa, joiden seurausta suuremmat ansiot ovat.

Eikö tätä moninaisuutta voisi arvostaa sen sijaan, että haluaa kaikkien "ryhmien" olevan samaa harmaata toisistaan erottumatonta massaa?

Ihmisten välinen "eriarvoisuus" on sitten kokonaan toinen juttu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #43

Poistaminen on ehkä liian dramaattinnen termi tässä (lieventäminen sopivampi) ja johtaa ajatuksen samankaltaistamisen paineista, miesten ja naisten parhaat ominaisuudet tulisi silti nykyistä saattaa tasa-puolisemmin työelämään jalostettavaksi työhyvinvointia ja työpaikkademokratiaa (tuottavuutta) ja oikeudenmukaisuutta lisäävästi.

Käytännössä työ- ja perhe-elämän yhdistämisessä on paljon ennakkoasenteisiin perustuvia käytänteitä, jotka johtavat keinotekoisiin sukupuolirajoihin ja myös yhteiskunnan asetukset (etenkin perheoikeudelliset) määrittelevät liian segregoivasti miesten ja naisten asemista. Miehillä ei ole lakiin perustuvasti samanlaisia mahdollisuuksia perhevapaisiin ja läsnäolevaan vanhemmuuteen, joten kompensaationa he pätevät työelämässä.

Ennakkoasenteet ylläpitävät myös uravalintoja, sillä mm. teknisillä aloilla naisia on edelleen vähän, vaikka peruskoulun PISA-testeissä ei mitään sukupuolieroa matematiikan taitamisessa tai muuten teknisen osaamisen valmiuksissa olekaan - luonnollistettua eroa sukupuolten erityisosaamisesta kannattaisi lieventää myös sen moninaisuudenkin vuoksi.

Hannu Töyri Vastaus kommenttiin #29

Juho rakentaa poliitista uraa reittä pitkin

Mikko Järvinen

Salaliitto on tosiasia.

Tilastot puhuvat.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei nyt sentään.

Samankaltainen ero palkkatuloissa (ns. ansiotasoissa) on havaittavissa lähes kaikilla ammattialoilla ja jokin ohjaava tekijä siinä taustalla silloin täytyy olla - esimerkiksi naisten suurempi vastuu kotitöistä ja lastenkasvatuksesta...

Mikko Järvinen

Tilastot lastenkasvatuksesta ja kotitöistä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Esimerkiksi Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksista tämä ilmenee :

https://www.stat.fi/til/akay/2009/05/akay_2009_05_...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

En päässy koskaan koko virkaurani aikana noin suurille ansioille ja siltikin olen elänyt normaalia elämää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Noilla keskituntipalkoilla vuosiansio jää 30 000 euron tuntumaan, millä tietenkin pienikulutuksellinen ja säästeliäs ihminen pysyy nippanappa hengissä.

Sairaanhoitajan koulutus on monivuotinen ja vaativa kuten myös työ erittäin vastuullista, palkkaus ei mielestäni vastaa lainkaan työn vaativuutta.

(vrt. kansanedustaja saa palkkioina ja erilaisina luontoisetuina noin 150 000 euroa vuodessa nettona)

Käyttäjän JyriIlmariHasa kuva
Jyri Hasa

Mun mielestä esim. bussikuskin ammatti on vastuullisempi kuin sairaanhoitajan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätyyppi. Hormonaalisista syistä yötyö lisää selvästi naisten sairastumista rintasyöpään. Tanskassa on maksettu korvauksia sairaanhoitajille , Jotka ovat sairastuneet rintasyöpään ja tehneet paljon yötöitä. Suomessa oli ennen naisten Yötyökielto. Tosin sairaaloille myönnettiin aina poikkeusluvat.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ja leipomoille.

Vuorotyö on pelkkää yötyötä turmiollisempaa terveydelle ja erityisesti miesten on todettu kärsivän vuorotyöstä oleellisesti naisia enemmän - stressitekijät korostuvat miehillä väsymyksenä, ruokailutapojen yksipuolistumisena ja passivoitumisena.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Hyvin mielenkiintoisia lukuja. Kuvittelin niiden olevan toisin. Olen ymmärtänyt, että julkisella puolella palkat katsotaan suoraan listoilta, eikä henkilökohtaisuuksia ole.

Miehet lienevät valmiimpia hankaliin vuoroihin, esimiestehtäviin ja esimerkiksi laitteiden käyttöön sekä siten erikoisosaamista vaativiin hommiin. Vaikuttavatko ikälisät, kun naiset yleensä ovat äitiyslomalla jossain vaiheessa ja jäävät vaille työvuosia?

Varsinaiset selitykset spekuloinnin sijaan olisivat kiinnostavia.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eiköhän peruspalkka ole julkisella puolella sama sukupuolesta riippumatta. Vuorolisät, elikkä haittatyö korvaukset, ovat toisilla isommat kuin toisilla, mutta ei nekään ole riippuvaisia sukupuolesta, vaan tietysti siitä, kuka niitä eniten tekee. Siis lähinnä suntikset ja yötyöt...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, suoritusperusteella palkkaeroa kehittyy myös eri työntekijöiden välille ja se on sopimusjärjestelmän ja yleisen mielipiteenkin mukaisesti oikeudenmukaista.

Mielenkiintoista tässä on se, että selvästi naisvaltaisella (ja "naistyyppisellä") ammattialallakin miehet repivät ansioissa eroa edukseen eli jokin järjestelmällinen (yhteiskuntajärjestelmä, sukupuolijärjestys) tekijä suosii miehiä työelämässä.

Ylempänä jo arvioin, että naisten suurempi kodinhoito- ja lastenhoitovastuu olisivat tässä keskeisessä asemassa...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-kolkyttuhatta vuodessa,jolla pysyy nippanappa hengissä?-
Mie tunnen yhen kaverin, jolla on tienestit parikymmentätuhatta. On elossa ja näyttää voivan ihan mukavasti. Autollakin näkkyy ajelevan kuntosalille. Taitaa olla sellanen "elämäntapataiteilija"?

Jarno Liedes

Pitäisikö Antikaisen nyt tehdä rikosilmoitus poliisille tästä kun näyttää siltä, että miessairaanhoitaja saa yhdestä tunnista työtä 19 euroa, kun taas vastaavasti nainen 17 ? Sehän on lainvastaista ja helppo oikeuskeissi.

Vai mikä sun pointti tuossa surkuttelussa on ?
Mikä asianhaarassa on väärin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tasa-arvokysymyksissä harvoin kyse on näkyvästä syrjinnästä - palkkatulojen eroa käsitellään yhteiskunnallisina vinoumina ainakin poliittisella tasolla ja työmarkkinajärjestöissä. Keskustelupalstoilla tämäkin palkkaeroasia tietenkin konfrontoituu usein (pelkistyy vastakkainasetteluksi) ja jumittuu tilastotulkintakiistoiksi.

Sairaanhoitajilla kuntatyönantajan palveluksessa harvoin ilmenee tasa-arvolain tarkoittamaa palkkasyrjintää, mutta sen sijaan kunnissa vertikaalinen segregaatio on ilmeinen ja samaa työtä tekevillä työaikajärjestelmät suosivat miehiä, jotka voivat naisia joustavammin tehdä hankalia, mutta rahakkaampia, työvuoroja.

Jarno Liedes

Eli miten henkilökohtaisen elämän päätökset ja niistä johtuvat erot ovat epätasa-arvoisia?

USA:ssa esim. lapsien hankinnan katsotaan olevan kokonaan yksilöiden omalla vastuulla mm. rahallisesti.

En minäkään sinkkumiehinä ymmärrä miksi minun pitäisi maksaa siitä, että nainan päättää tulla raskaaksi jollekin tai että nainen siivoaa omassa kodissaan enemään kuin minä toisaalla.

Jos yksilö päättää "hidastaa" elämäänsä joillakin yksityiselämän valinnoilla, ei siitä ole mitenkään loogista valitella. Se on oma päätös.

Ja edelleen, ensihoitajat ovat enimmäkseen miehiä(3-vuorotyö). Sairaaloissa taas naiset enemmistönä, joilla usein vaki työaikakin.

Jos naissairaanhoitaja ei jaksa nostaa baareille 100 kg miestä ojasta, niin se ei ole kenenkään vika, vielä vähemmän miesten.

Mika Samuel Kiekkijev

"Noilla keskituntipalkoilla vuosiansio jää 30 000 euron tuntumaan, millä tietenkin pienikulutuksellinen ja säästeliäs ihminen pysyy nippanappa hengissä."

Ja tämä tuli vasemmistolaisen kirjoittamana?

No huh huh.

Aika paljon on yksityisyrittäjiä, jotka eivät pääse edes kovin lähelle tuota.

Jarno Liedes

Ensihoitajat ovat suurimmaksiosaksi miehiä muuten(ovat sairaanhoitajia koulutukselta + ensiapu).

Voisko tämä selittää?

Pia Heinänen

Pitkälti mietin samaa. Ja kätevyyssyistä muut hoitajat jätetty pois (perus- ja lähihoitajat). Myös psykiatrisella paljon miehiä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Sairaanhoitajan kuukausipalkka on noin 2400€ normaalista työajasta.
Lähelle kolmea tonnia yltää vain vasta täysillä kokemuslisillä 15v.kokemuksen jälkeen ja mikäli työssään joutuu tekemään kolmivuorotyötä ja näin ollen saa viikonloppu/yölisiä.

Käyttäjän JanneTurtiainen kuva
Janne Turtiainen

Onko noissa tilastoissa otettu huomioon lasten iän perusteella mahdollistettua lyhennettyä ns. 75:sta tekevät yleensä naiset. Vai lasketaanko sukupuolen mukaan maksetut palkat/kk jaettuna vakio tunnit/kk. Eli onko otettu huomioon tilastoa tehdessä todellinen työaika.

Jari Leino

SDP: Kymppitonnin kuukausitulot ja miljoona pankkitilillä riittävät täyttämään elämän normaalit tarpeet

Vasemmistoliitto: 30 000 euron vuosiansiolla pienikulutuksellinen ja säästeliäs ihminen pysyy nippanappa hengissä.

Kyllä selvästi huomaa, kumpi vasemmistopuolueista on kaikkein pienituloisimpien ja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten asialla!

(Peruspäivärahalla olevan ihmisen vuositulot jäävät alle kymppitonnin. Siis vuodessa, ei kuukaudessa.)

Mika Samuel Kiekkijev

hieman on vasemmistolta reaalielämä kadoksissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

30 000 euron vuosituloilla joutuu henkilökohtaiseen konkurssiin tai velkajärjestelyyn helposti nykypäivänä. Kokoaikatyötä tekevien palkansaajien keskiansio oli viime vuonna reilu 3 2oo euroa kuukaudessa eli liki 40 000 euroa vuodessa - sairaanhoitajat tekevät yleensä säännöllisrä kokoaikatyötä.

Mika Samuel Kiekkijev Vastaus kommenttiin #36

Millä tahansa tuloilla joutuu henkilökohtaiseen konkurssiin ellei hallitse omaa talouttaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #42

15 000...20 000 euron bruttotuloilla ei asuntolainoja juurikaan haeta, mutta tyypillisesti keskituloisiin kuuluvat kotitaloudet useinkin ovat jo asumisensa puolesta velkavankeudessa. Käytettävissä oleva kulutukseen tarkoitettu raha on silloin kortilla (myös konkreettisesti)...

Kotitalouksien velkaantumista lisäsi tietenkin 2000-luvun alkupuolen holtiton pikavippien ja kulutusluottojen markkinointi. Tietysti jokainen velanottaja on ensisijaisesti itse vastuussa veloistaan,...

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Yleensä rekrytointitilanteessakin miehillä on myös ns. etusija. Sillä heitä yritetään saada monistakin syistä naisvoittoisalle sairaanhoitoalalle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Asiakkaiden esittämät toiveet ovat eräs syy, miksi miehiä halutaan sote-ammateihin, kuten tottakai myös segregaation lieventäminenkin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Monet, hyvin monet joutuvat sinnittelemään 20000€ vuosiansioilla ja ovat silti hengissä.

Olitko Antikainen ihan tosissasi kirjoituksessasi vai laskitko hurttia huumoria?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sekä että - palkansaaja ei kovinkaan olennaisesti nosta elintasoaan säännöllisillä tuloillaan, palkkatyöllä ei siis rikastu. Ja usein säännöllisessä palkkatyössä olevat joutuvat asunto-, auto- tai muun kulutusluoton takia alentamaan arkikulutustaan toimeentulorajan tuntumaan.

Sairaanhoitaja on tyypillinen suomalainen kokoaikaisuutta vaativa ammattinimike ja tyypillisen suomalaisen kotitalouden velkaantumisaste on jo noin 120 prosenttia, jolloin tulevankin vuoden ansiot ovat kiinni velanmaksussa.

Itse tunnen henkilöitä, jotka elävät tyytyväisinä 700 euron työeläkkeellä, ilman velkaa tietystikin.

Käyttäjän Mikihoijer kuva
Miki Höijer

Uskoisin miessairaanhoitajista suhteellisesti isomman osan työskentelevän PK-seudulla, jossa palkat ovat korkeammat. Useilla heistä ei ole joko perhettä tai miehen rooli on ns. tehdä rahaa, joten myös epätoivotut yövuorot ovat yleisempiä.

Ystäväpiirissäni on n. 10 naissairaanhoitajaa ja heistä ei ole kyllä ainakaan yksikään minulle valittanut miessairaanhoitajien palkoista. Lähinnä muista työhön olennaisesti liittyvistä asioista.

Sinänsähän samasta työstä pitää maksaa sama palkka. Tämä tietysti tarkoittaa työn tuottavuutta. Ei vain töissä makoilua.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sairaanhoitajien työssä työaikajärjestelmien kehittäminen työaikajoustoilla ja työaikapankeilla auttanee "henkilökohtaisiin kestävyysvajeisiin" eli työn kuormittavuuden lieventymiseen.

Sairaanhoito taitaa olla (joidenkin työolotutkimustenkin mukaan) kokonaiskuormittavuudeltaan raskaimpia ammatteja - fyysisen kuormituksen lisäksi stressitekijät korostuvat haasteellisten asikkaiden, kiireen, resurssien vähäisyyden, työväkivallan ja jatkuvasti esille tulevan inhimillisen kärsimyksen läsnäolon myötä..

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Suomalaisilla naissairaanhoitajille pökerryttävästi lähes viisinkertainen palkka kreikkalaiseen verrattuna.

Tässä sitä Antikaisellekin hieman realismia.

Eikö sisäinen devalvaatio enää houkutakaan? Ja miksei?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Toki voi verrata noinkin - ja vastaavasti suomalaisten miesten alkoholiperäisiä ja epäterveellisten ruokailu- ja elintapojen aiheuttamia ennenaikaisia kuolemia verrata esimerkiksi Välimerta ylittävien siirtolaismiesten riskinottoon ja ruokavalioon.

Julkisen sektorin palkkataso on edelleen yksityistä alempana (kunta vs yksityinen -vertailussa) ja tietenkin on muistettava sekin, että kuntatyöntekijän nettopalkka lähes kokonaisuudessaan palautuu joko valtion kassaan tai muuhun sisämarkkinoita pyörittävään kulutusvirtaan kulutusveroina, alveina ja palveluiden ostoina.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olen samaa mieltä rahan kierrosta kylläkin, mutta yksityisen sektorin tuleekin olla suunnannäyttäjä yleisessä palkkatasossa.

Halusin vain muistuttaa, että "eipä ole hääppöiset tulot" -surkutteluun ei ole vielä mitään suurta aihetta.

Emme me varmastikaan nyt ihan Kreikan tai Portugalin tasolle joudu laskeutumaan tuotantomme suhteellisen tehokkuuden vuoksi (verrattuna em. maihin), mutta pudotusta on luvassa.

Tai sitten joustamme työttömyysluvuissa. Arvelen, että tähän me menemme.

Käyttäjän KalleLeinikka1 kuva
Kalle Leinikka

Itse en ole myöskään päässyt koskaan lähellekään tuollaisia tuloja. Tuntipalkka on parhaimmillaankin ollut lähempänä kymmentä euroa kuin kahtakymmentä. Välillä tuntipalkka on ollut allekin 10 euroa.

Esim. teknologiateollisuudessa on paljon ihmisiä, joilla tuntipalkka on luokkaa 9,20 e/h ja pelkät matkakustannukset yli 400 euroa kuussa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Antikaisen halveksimat duunarit elävät huomattavasti pienemmillä tuntiansioilla yleensä. Ne hyvät vuosiansiot tulevat joillekin duunareile valtavasta työtuntimäärästä.

Tämä on tämä feminismisikailun ydin.

Tässä pitää muistaa vielä, että tänne julkiselle puolelle on työtuntien sisään rakennettu kaikenlaista muuta höttöä. Syödään työajalla, tykytetään, koulutetaan jne.. mitä harvalla duunarilla on. Tämä feministisikojen (vasemmistoliiton duunareiden syönti) on käsittämätöntä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tehtyjä vuosityötunteja ei työntekijöille kerry vuodessa kovinkaan valtavia määriä, keskiarvo on suurin piirtein 1 600 tuntia ja esimerkiksi teollisuudessa (kellokorttiteollisuudessa) sitäkin pienempi.

EK:n työaikatilastoinnissa tästä löytyy tarkat luvut vuosityötunneista teoreettisine ja reaalisesti toteutuneine arvoineen.

http://ek.fi/wp-content/uploads/Ty%C3%B6aikakatsau...

Sairaanhoitajien koulutus vastaa opistoinsinöörin koulutusta, työelämä vaatii jatkuvaa opiskelua ja vastuu sekä työn kuormitus on valtava.

Tosin esimerkiksi lastantarhaopettajilla tai alakoulun opettajilla palkkaus on vieläkin räikeämmin alimitoitettua koulutukseen ja työn haasteellisuuteen verrattuna...

Jarno Liedes

Niin sairaanhoitajaa ei voi verrata AMK insinööriin, koska toinen laskee vaippoja toinen fraktaalikoodeja IP-osoitteista.
Sori, mutta näin suoraansanottuna.

Palkan ero siis ansaittu eikä näitä kahta alaa voi siis vaatimuksiltakaan verrata. Insinööri voi hyvin nopeasti oppia huolehtimaan vanhuksesta tai oppia pistämään neulalla, mutta sairaanhoitajaa et tod. koskaan saa ymmärtämään Cisco routingia.

Toki voidaan verrata koulutusta esim. puheterapeuttiin, mutta kaksi samanarvoista työtä tulee siitä, että niillä on samallatasolla oleva "älyllinen haastavuus" ja toiseksi voidaan katsoa "fyysistä ja perusosaamista".

Siksi ydinfyysikot tienaavat vähän enemmän kuin sairaanhoitajat.

niin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Muistutan kommentoijia Puheenvuoron keskusteluohjeista, jotka on lueteltu tuossa alempana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset