jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Onko lääkärin sukupuolella eroa potilaan kannalta?

Tutkimusten mukaan on.

 

"Kerroimme pari viikkoa sitten, että hoitovirheitä tekevät lääkärit ovat tuoreen British Medical journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan huomattavasti tyypillisemmin miehiä. Tutkimuksessa tarkasteltiin 59 vuosien 1999-2004 välisenä aikana Britannian lääkärineuvostolle vakavasta hoitovirheestä vastaamaan joutunutta lääkäriä. Hoitovirheitä tehneistä lääkäreistä miehiä oli peräti 54 ja naisia vain viisi.

Vuonna 2002 JAMA –lääketieteen lehdessä (The Journal of the American Medical Association) julkaistun tutkimuksen mukaan perusterveydenhuollon lääkäreistä naiset kommunikoivat enemmän potilaiden kanssa (potilaskeskeisyys) ja he käyttivät enemmän aikaa (kaksi minuuttia eli noin 10 %) vastaanotolla potilaan hoitoon kuin miehet. Tutkimuksessa ei kuitenkaan havaittu sukupuolten välisiä eroja lääkärien jakaman tiedon laadussa, määrässä tai tavoissa."

 

terve.fin artikkeli

 

 

Niin?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Katso edellistä blogia, vastasin sinne.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sinänsä loogista.

Terve.fin toisessa artikkelissa mainittiin joistain tutkimusviitteistä, joiden mukaan mieslääkärit ovat selvästi naiskollegoitaan tehokkaampia potilasmäärien tai toimenpiteiden määrien mukaan ja vastaavasti naislääkärit kommunikoivat enemmän potilaiden kanssa.

Hoitomyönteisyys taitaa korreloida hoitovirheilmoitusten kanssa - mukavasta lääkäristä ei kehdata valittaa...

http://www.terve.fi/potilas-ja-yhteiskunta/73519-n...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Eli yhteiskunnan laskua pitää kasvattaa naislääkäreiden toimesta. Vai minkälaisia nämä "hoitovirheet olivat", kuinka suureksi ne muodostuivat kokonaisuudessa promilleina? Melkolailla puuttuu tärkeät tiedot, sekä kuinka monta mieslääkäriä on suhteessa naisiin kerran vertailet määriä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #40

Hoitovirheistä ja niistä koituvista hankaluuksista on tietoa mm. potilasyhdistyksillä ja potilasvakuutuskeskuksella.

THL:n arvion mukaan hoitovirheiden vuoksi kuolee vuosittain jopa 1700 potilasta arvion alarajan ollessa 700. Merkittävä tekijä siis sairaanhoidossa on tuo hoitovirheen mahdollisuus potilaan ja yhteiskunnan kannalta.

Hoitovirheitä vähentää tietenkin lääkäreiden koulutuksen tarkentaminen ja diagnostiikan kehittyminen, kaikilta vahingoilta ei tietenkään voida välttyä niin kauan, kun kuvioissa on mukana inhimilliset tekijät ja resurssien puute.

Ei minun tarvitse mitään määriä verrata, sillä artikkelilainaukseni tutkimustulos on sinänsä yksiselitteinen, kuten myös sen pohdinta vastaavien tutkimusten pohjalta - mikään indikaattori ei myöskään puolla päinvastaista näkemystä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #50

Et pysty näyttämään numeroita. Joten miksi kommentoit?

Mikael Kerokoski

Tuottavuus selittää myös 12 000USD palkkaeron. Jos tekee 1000 potilaskäyntiä enemmän kuin naiskollega, niin tuottavuuden ero on huikea.

http://www.huffingtonpost.com/2013/10/18/women-bet...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, amerikkalaisista reilu kolmannes on vaarallisesti ylipainoisia ja terveysmarkkinointi, kosmeettinen kirurgia ja muu rahalla saatava sairaanhoito ovat ohittaneet Yhdysvalloissa perusterveydenhoitoon resurssoinnin aikoja sitten. Suomessa perustuslaki ja hoitotakuusuositukset (periaatteessa) takaavat kaikille riittävät terveyden- ja sairaanhoitopalvelut.

Ja lääkäreillä on tässä järjestelmässä (yleensä) virkavastuu ja sen mukaiset mahdollisuudet tehdä rahaa potilailla...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Onko eroa vai, siinäpä kysymys.

Kun sairastan syöpää ja hoidoissa olen puolentoista vuoden aikana noin 40 kertaa käynyt. Aikaisemmin työelämässä työterveydessä muista syistä.

Naisia ja miehiä lääkäreinä ollut.

Kallistun hieman naislääkäreiden puoleen. Empatiaplussa tai jotain muuta.

Sukupuolella ei ole merkitystä käytännössä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käytännössä en minäkään ole huomannut hoidollisia eroavuuksia, naislääkärit ovat (jostain syystä) olleet toki empaattisempia minuakin kohtaan. ..

Hoitovirheilmoituksen syynä voi monesti olla potilaan tietämättömyys hoidon riskeistä tai yleensäkään lääkärien mahdollisuuksista parantaa vaivoja - perusteellisempi tilanteen selvitys heti alussa voi ennalta ehkäistä valituksen tarvetta ja lievissä tapauksissa estää uusintakäynnit (toisella lääkärillä).

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Hoitovirheitä ei tilastoida, joten on mahdoton sanoa kummalle niitä sattuu enemmän.

Lääkäreiltä saa yhtä typeriä vastauksia molemmilta suku puolilta. Kaikkein typerimmät vastaukset saa vakuutuslääkäriltä.

Otsikosta olen siis eri mieltä.

ps. Britanniassa sattuu enemmän liikenneonnettomuuksia kuin Suomessa. Miksiköhän?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vakuutuslääkäreiden motiiveja ja eettisyyttä onkin syytä kummastella.

Ei tilastoida muuten kuin korvauksiin johtaneet hoitovirheet ja potilasvahingot. Hoitovirhehän ei tarkoita rikosoikeudellista tahallista vahingontuottamista, vaan se katsotaan yleensä inhimilliseksi erehdykseksi...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Tyypillisin hoitovirhe taitaa olla lääkevahinko.

Thl:n mukaan hoitovirheisiin kuolee vuosittain 700-1700 henkilöä. Enkä näistä nyt lähtisi syyttämään miehiä, kun ei ole näyttöä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Yhden kantelun yhteydessä muuten viranomaiset ottivat sen kannan, jotta vakuutuslääkärinä toimiminen ei olekaan lääkärin ammatin harjoittamista...eikä siitä siis voi kannella.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #20

Mielenkiintoista. Minkäs alan asiantuntijana hän sitten toimii?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #21

Ilmeisesti muistioiden laatiminen ei sitten olekaan lääkärin toimen harjoittamista...sehän tehdään papereiden perusteella.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #21

Muuten, neuvoksi kaikille joilta eläke tms. on evätty: vaatikaa vakuutusyhtiön sisäiset muistiot itsellenne. Kerran potilaani eläke hylättiin toistuvasti, ja muistioista selvisi, että lausuntoni arvioi sisätautilääkäri, ei psykiatri.
Kun hän valitti siitä, lausunto meni psykiatrille ja eläke myönnettiin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #27

Minulla meni eka kerralla läpi, oli sellaiset indikaatiot (burn-out/työuupumus - masennus).

Ystäväni on taistellut 14 vuotta vakuutusyhtiön kanssa liikennevahingosta. Kaikki hoitavat lääkärit, 4 kpl, ovat sitä mieltä, että epilepsia johtuu liikenneonnetomuudesta (siitä saaduista pään vammoista). Vakuutusyhtiö taasen väittää epilepsian johtuvan ystäväni skitsofreniaan käyttämästä neuroleptilääkityksestä. Juttu on kesken, kaksi vuotta aikaa valittaa viimeisimmästä vak.yhtiön päätöksestä.

Ps. Ystävälläni olisi mahdollisuus saada oikeuspsykiatrilta (hoitava lääkäri) lausunto. Olisiko sillä enemmän painoarvoa kuin ns. tavallisella psykiatrin lausunnolla?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #30

Monet skitsofrenialääkkeet laskevat kouristuskynnystä, ts. altistavat epileptisille kohtauksille. Leponex on pahin. Kuitenkin, jos epilepsia johtuu lääkkeestä, on kyseessä yleinen kouristuskynnyksen alentuminen. Jos se johtuu aivoruhjeesta, pitäisi olla todettavissa jatkuvasti esiintyvä paikallinen hermosolujen ärsytys, ts. nk. konstantti fokus.
Missä kohtaa aivoissa vamma on? Onko tehty magneettikuvaus siten, että hemosideriini l. veren hajoamistuotteet näkyvät? Onko tehty SPECT eli aivojen aineenvaihdunnan kuvantaminen? Alkavatko kohtaukset fokaalisesti (l.esim. käsi nykii ensin) vai yleistyvätkö suoraan (menee taju ja symmetrinen kouristus)? Onko tehty uni-EEG? Fokus ei välttämättä näy valvekäyrässä. Kyllä tuon pitäisi olla todennettavissa. Itse olen aina ollut kiinnostunut neurologian ja psykiatrian rajapinnasta, ja työni julkisella sektorilla tällä hetkellä on pitkälti juuri sitä, mutta ei välttämättä ole kauhean montaa lääkäriä, jolla on kokemusta tästä alueesta. Oikeuspsykiatri voi olla ihan oikea, henkilöstä riippuen.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #34

Ystäväni on saanut yhden epilepsiaa muistuttavan kohtauksen 7 vuotta ennen onnettomuutta. Hänellä oli neuroleptilääkitys. Onnettomuuden jälkeen kohtauksia on ollut noin 30 kappaletta. Vakuutusyhtiö ratsastaa nyt tuolla yhdellä kohtauksella ja väittää siis kouristuskynnyksen alentuvan johtuen tuosta neuroleptilääkityksestä.

Piti luntata tämä: "keskikasvojen murtuma sekä aivokontuusiot sekä epiduraalihdmatooma vasemmalle frontoparietaalisesti".

Eeg ja magneetikuvaus otettu viimeksi tänä keväänä. Eeg normaali. Magneettikuvassa näkyvissä arvet. Muista tutkimuksista en tiedä.

Kohtaus symmetrinen. Sen tiedän, että vasenmman käden sormia koukistelee aika-ajoin arjessa.

On sairaalan neurologian poliklinikan tarkkailussa vaikehoitoisuutensa takia. Lääkitystä muutettu. Nyt Trileptal ja Vimpat sekä Risperidon.

Myös liikennevahinkolautakunta yhtyi vakuutusyhtiön kantaan. Nyt juttu asianajalla harkinnassa, että kannattaako viedä vak. yhtiö käräjille. Olen avustanut ystäävääni, siksi tunnen tapauksen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #36

Periaatteessa tietysti on niin, jotta lääkitys voi myös provosoida aivoruhjeen kanssa yhdessä kohtauksia. Risperidonin ei juuri pitäisi kohtauksia provosoida. Mikä oli lääkitys 7 vuotta sitten? Lääkityksen vaikutus ei ole pysyvä. Oikeuslääketieteellisesti on aina pirullista, jos on onnettomuuden aiheuttama vamma ja sitten siihen liitymättömiä altistavia tekijöitä.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17382594

Risperidoni ei yleensä provosoi epilepsiaa. Uni-EEG?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #38

Lääkitys nyt: Trileptal ja Vimpat sekä Risperidon. 7- vuotta ennen kohtausta (v. 92) ollutta lääkitystä en tiedä, käytössä on joskus ollut Leponex.

Vuonna 99 onnettomuus ts. aivovamma, joka leikattu (5 vrk koomassa).

Maallikosta on kohtuutonta, jos onnettomuuden jälkeen on epilepsia kohtauksia tullut 30 kpl ja väitetään niiden johtuvan muusta kuin onnettomuudesta. Samaa sanovat hoitavat lääkärit, 2 kpl neurologeja, psykiatri sekä terv. keskuksen yleislääkäri.

Viimeisimmässä neurologin lausunossa sanotaan selkeästi, että "huomioiden kohtausten selkeä ajallinen yhteys tuohon aivovammaan ja kohtausten määrän runsas lisääntyminen vammautumisen jälkeen, pidän todennäköisenä että tutkittavan epilepsia on aiheutunut aivovammasta".

Käräjillä olisi siis hoitava lääkäri (tri/neur.el.) vak. yhtiön lääkäriä vastaan, kumpi voittaa?

ps. Uni-eeg, ei tietääkseni tehty.
ps2. Erikoistutkimukset joutuisi itse maksamaan, eikä hänellä ole varaa. Viimeksi jo sanottiin, että jos julkisin varoin tehtäisiin kaikki lausunnot vakuutusyhtöitä varten niin vastaanotot tukkeutuisivat. On Se merkillistä, kun tänä päivänä oikeuden hakeminen riippuu potilaan varallisuudesta!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #39

Jos neurologi kirjoittaa lausuntoon, että yhteys on "todennäköinen", niin se tarkoittaa suomeksi sitä, jotta hän ei ole läheskään varma asiasta, vakuutusyhtiö siis voittanee.

Uni-EEG:n saisi keskussairaalasta ja maksaa potilaalle parikymppiä. Sillä voisi saada häiriöpesäkkeen todennettua, ehkä.

Enempää en nyt osaa auttaa, lycka till!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jarmo on oikeassa. Lääkäreiden kyvyssä kommunikoida on pahoja puutteita, ts. ei osata välittää lääketieteellistä tietoa ymmärrettävässä muodossa. Itse näen asian siten, jotta ensin pitää omaksua tieteellinen ajattelu, jotta asiat ovat omassa mielessä ymmärretyssä muodossa. Sitten ne voi välittää potilaalle. Minulla oli aikanaan etuoikeus perehtyä epidemiologiseen tutkimustyöhön kolmen vuoden ajan professori Jeddi Hasan -vainaan tutkimusryhmässä - siellä oppi tieteellistä ajattelua.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Monesti lääkäri ei jaksa nähdä vaivaa selittääkseen asiat potilaalle vaan mennään sieltä mistä sieltä mistä aita on matalin. Kysyin silmälääkäriltä, että vaikuttaako diabetes silmiin. Hän vastasi, että samaa kehoahan Se pääkin on. En viitsinyt jatkaa, että miten. Otin itse netistä selvää.

Ps. Onko psykiatrin vaikeampi saavuttaa uskottavuutta, kun hänellä ei ole valkoista takkia?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #17

Joo, näin se valitettavasti usein on. Tehdessäni aivostimulaatioita käytän valkoista takkia, samoin tehdessäni kehollista tutkimusta, yleensä muuten en. Ei sillä minun mielestäni ole mitään merkitystä. Ei brittiläinen yleislääkärikään sitä käytä, paitsi kun pitää suojautua eritteiltä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Varsin vakuuttavat lukemat, vaikka otoskoko ei tilastollisesti merkittävä olekaan. Voi hyvinkin olla niin, että naiset ovat keskimäärin ja yleisesti ottaen parempia joissain tehtävissä ja miehet vastaavasti joissain toisissa. Esimerkiksi vaikka niin, että naiset olisivat parempia hoitotehtävissä ja miehet johtotehtävissä. Minusta se kuulostaa ihan luonnolliselta, eikä sitä tarvitse mitenkään piilotella tai häpeillä.

Niko Sillanpää

Tulos on tilastollisesti merkitsevä ja teholaskelmatkin on esitetty. Pitää kuitenkin huomioida, mihin kysymyksiin tutkimusasetelma ehkä vastaa ja mihin ei.

Muita selittäviä tekijöitä muuten olivat lääkärin matala sosioekonominen tausta ja opintomenestys.

Niko Sillanpää

Jutun pohjalla olevassa tutkimusraportissa ei puhuta pelkästään hoitovirheistä, vaan kyseessä on laajempi huomautusten kirjo (professional misconduct).

Dishonesty 7 (12%)
Dishonesty/criminality 14 (24%)
Dysfunctional conduct 6 (10%)
Sexual assault or indecency 3 (5%)
Substandard clinical practice and care 16 (27%)
Treatment 7 (12%)
Other 6 (10%)

http://www.bmj.com/content/340/bmj.c2040#T1

Lisäksi tutkimuksessa ei erotella erikoisaloja. Varsinkin tuossa ikäkohortissa huomautuksille herkillä operatiivisilla aloilla oli lähinnä vain miehiä.

Jukka Mäkinen

Näyttää muutenkin olevan aika tarkoitushakuinen tutkimus. Kontrolliryhmässä naisten määrä on huomattavasti suurempi kuin pitäisi. Valitusten kohteet painottuvat iältään vanhempiin, alkaen 1958 valmistuneista, jolloin naisten osuus lääkäreistä oli lähes olematon. Kontrolliryhmässä taas naisten osuus on määritelty vuoden 2004 tilanteen mukaan.
Tutkijana on tietysti eräs siskoista.

Hannu Töyri

Antikainen olisiko kyse siitä, että puhe siitä mistä puute.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen
Jukka Mäkinen

Juu, kyllä seksuaalinen häirintä, rikollisuus, huono käytös ja epärehellisyys ovat hoitovirheitä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Milloinkas viimeksi naislääkäri on ryhtynyt imemään potilaan nänniä?

Nuo tutkimustulokset, jotka ilmenevät kirjoitukseni linkeistä, eivät tietenkään ole yleistettävissä Suomen oloihin 1 yhteen eivätkä ne etenkään osoita mieslääkäreiden kategorista huonommuutta tai peräti alttiutta käyttää valta-asemaansa systemaattisesti väärin.

Tutkimustulokset kuitenkin osoittavat tiettyä empatian ja sosiaalisen silmän eroa, mikä onneksi on supistumassa ihan yleisen kehityksen mukaisesti.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Millonkas viimeksi mieslääkäri on toimitettu pakkohoitoon?

Esim. http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/lapsikaappauk...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #56

Nokitan kahdella humalassa työskennelleellä mieslääkärillä :

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kirurg...

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128833707592...

Onneksi on Valvira ja terveydenhoitoyksiköiden sisäinen valvonta...

Tapio Vehmaskoski

Naiset lääkäreinä ovat empaattisia, kuuntelevia, osaavia ja pienempikätisiä. Suosittelen miehille naislääkäriä kokemuksesta.

Muutoin ei ehkä ole tarvetta jakaa asioita sukupuolen mukaan. On minulla hyviä kokemuksia osaavista mieslääkäreistäkin, mutta "konitohtereista" en pidä. Miehet ikävä kyllä ovat suuripiirteisempiä ja suurikätisimpiä eikä sellainen aina ole mukavaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Omien kokemusteni mukaan ero on hiuksen hieno - itselleni on osunut myös eräskin "ylihuolehtiva" mieslääkäri, joka soitti kotiin kertoakseen lääkkeiden annosteluohjeita työjan jälkeen. Ja vastaavasti olen asioinut "yrmyn" naislääkärin vastaanotolla.

Terve.fin artikkelin mukaan naislääkäreiden empaattisuus ja liiallinen samaistuminen potilaan asemaan on myös ansa heille itselleen - naislääkäreiden itsemurha-alttius on korkea. Kliininen ote työssä, missä kuolema on aina läsnä, suojaa omaa tunne-elämää.

Jukka Mäkinen

Lääkäreissä taitaa olla tilastot samoin kuin muussakin väestössä. Parhaat ja huonoimmat ovat miehiä, ja naiset tasapaksuna enemmistönä siinä keskellä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ehkä näin on - lääkäreiksi taitaa silti valikoitua sitä "fiksumpaa" sakkia koulutusjärjestelmämme puitteissa.

Molemmilla sukupuolilla on myös opittavaa toistensa ns. tyypillisistä piirteistä, vuorovaikutustaitojen kehittäminen helpottaa yleisesti miesten olemista modernissa yhteiskunnassa ja naisille tietty jämäkkyys voi tuoda vähintään arvovaltaa. Ehkä myös osaamista vastaavan palkan silloin, kun on kyse sopimuspalkasta...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onhan se tosiasia, että suurin osa psykopaateista on miehiä.

Jukka Mäkinen

Juu, ei naisista löydy sen vertaa rokenrollia että pystyisivät kunnon psykopaateiksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Joissakin kulttuureissa lääkärin sukupuolella on suuri merkitys. Onko tällaisen vaikutus siivottu pois tilastosta, sillä Britanniassa sillä voi olla suurikin merkitys tilastoihin?

Pikkupojalleni totesi muuan lääkäri "sinä olle possutauti". Jälkeenpäin ilmeni, että kyse oli imusolmukkeiden tulehduksesta - ei sikotaudista. :D

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lääkärin sukupuolella on tosiaan merkitystä eräillä etnisillä ryhmillä (Britanniassa ne ovat suuremmat kuin Suomessa) ja myös ns. valtaväestön parissa monet potilaat avautuvat herkemmin samaa sukupuolta olevalle lääkärille. Esimerkiksi vanhemmat miehet voivat tuntea vierautta naislääkärin edessä eturauhasvaivoja selostaessaan...

Intiimivaivoissa ihmiset taitavat edelleenkin suosia saman sukupuolista lääkäriä ihan riippumatta uskontokunnasta tai kansallisuudesta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kyse on enemmän kylläkin persoonasta kuin sukupuolesta. Myös erikoisala vaikuttaa asiaan. Äitiäni otti kädestä kiinni syöpälääkäri, kun kertoi syöpähoidosta. Hän piti kättä koko kertomansa ajan ja hellitti vasta lopetettuaan. Missä muussa tilanteessa lääkäri voisi näin toimia, vaikea kuvitella.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kieltämättä aiheeseen ei saa selkeää otetta juuri sen vuoksi, että ihmisillä on hyvin erilaisia lääkärikokemuksia ja myöskin lääkäreiden kokema työväkivalta on kasvava ongelma - potilaatkin voivat olla hankalia sukupuolestaan riippumatta. Lääkärin ja potilaan kohtaaminen on aina luottamuksellisen suhteen alku tai sen tapaista ja vaatii myös potilaalta ennakkovalmistautumista..

Saattohoitokodeissa lääkäreiltä vaaditaan erityistä ihmissuhdetaitoa, käsittääkseni, ja oikeaa itsetuntoa (oman rajallisuuden hyväksymistä).

Äitisi lääkäri teki parhaalla tavoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset