jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Naisen euro on 81 senttiä

Virallisen tilastoinnin mukaan naisten ja miesten välinen palkkaero on Suomessa Euroopan huippua ollen peräti 19 prosenttia.

Eurostat

Tämä palkkaeroindikaattori osoittaa yleistä palkkatulojen jakaumaa kaikkien nais- ja miespalkansaajien välillä tehdyt työtunnit huomioivasti keskituntiansioina - Suomessa vakintuneempi tapa ilmoittaa yleinen palkkaero on ilmoittaa se säännöllistä kokoaikatyötä tekevien palkansaajien säännöllisen työajan puitteissa, jolloin palkkaero "supistuu" noin 17 prosenttiin.

Samaa työtä tekevillä palkkaeroliukumat ovat toki töiden sisältöjen ja työllisyystekijöiden vuoksi huomattavasti erilaisemmat, mutta keskimäärin perusteettomien palkkaerojen suuruus on noin 5...10 prosenttia täsmälleen samasta työstä. Samapalkkaisuusperiaate kuitenkin edellyttää palkkavertailun ulottamista myös samanarvoisiin työtehtäviin, mikä prosessi on käytävä läpi lakisääteisesti jokaisessa vähintään 30 työntekijän työpaikassa.

 

Lisää tietoa palkkaeroista ja samapalkkaisuusperiaatteen soveltamisesta löytyy työmarkkinajärjestöjen sivuilta ja hallituksen samapalkkaisuusohjelmasta.

 

 

Niin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Mikael Kerokoski

Palkkakuittini mukaan minun euroni on 10 senttiä jos vertaa Jutta Urpilaiseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Valtiovarainministereillä on yleensä tavallista paremmat palkat...

Mikael Kerokoski

Ja miehet tekevät naisia enemmän hommia. MOT.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Keskimäärin 9 prosenttia enemmän tulee miehille vuodessa työtunteja palkkatulojen jakauman ollessa 3/4 .

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tiedotteet/Uutisia/Verohallinnon_tilastoja_Naisten_ja_miest(31993)

" Naisten palkkatulot olivat keskimääräin 24 604 euroa ja miesten palkkatulot keksimäärin 32 215."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Unohtui mainita, että yleinen palkkaero ei ole sama asia, kuin tasa-arvolainsäädännössä tarkoitettu palkkasyrjintä - se on tilastollinen indeksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

En kyllä paljon uskoisi viralliseen propagandaan, jota meille syötetään. Naisen metri on kahdeksankymmentäyksi senttiä ja miesten oikeudet alle puolet naisten oikeuksista.

Ainakin suomessa, miehet ovat nykyään se huonommin kohdeltu sukupuoli ja se näkyy eliniässä ja kaikessa muussakin! Mutta valtavalla valittamisella ja jatkuvalla asiaan kuuluvalla propagandalla, asiat yritetään saada näyttämään tosiasioiden vastaisilta!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Miesten (tilastollista) elinikää lyhentävät eniten alkoholin liikakäyttö ja tupakointi ja toisaalta hyvin toimeentulevat miehet elävät yhtä pitkään kuin naiset, elleivät pidempäänkin. Sosioekonomiset erot miesten kesken ovat suuret hyvinvoinnissa.

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

"Virallinen propaganda" nyt on käsitteenä samaa luokkaa kuin on "maahanmuuttoteollisuuskin"...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

""Virallinen propaganda" nyt on käsitteenä samaa luokkaa kuin on "maahanmuuttoteollisuuskin"..."

Jos aikuiseksi kasvaminen on tuossa vaiheessa, on turha jatkaa keskustelua!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Valitettavasti olen jo liian vanha aikuistuakseni.

Minusta maahanmuuttajien vastaanottaminen organisoidusti siten, että maahan tulevien kotoutumisesta ja integroitumisesta pyritään huolehtimaan mahdollisimman hyvin ei ole mitenkään itsetarkoituksellista "teollisuutta".

Samaten työmarkkinoiden sukupuolittuneita käytänteitä purkavat tasa-arvo-ohjelmat, kuten samapalkkaisuusohjelma, eivät ole "propagandaa!.

Tilastot osoittavat selkeästi, että naispalkansaajan palkkatulot (veronalaiset ansiot, jotka muodostuvat palkoista, palkanlisistä ja verotettavista luontoiseduista) ovat keskimäärin kolmeneljäsosaa miespalkansaajan vastaavista palkkatuloista.

Tehtyä työtuntia kohden ero supistuu 19 prosenttiin.

Tasa-arvokysymys on se, miksi näin on ja mitä asialle voidaan tehdä?

Vastaukset ovat hyvin tiedostettuja, mutta muutosprosessit ovat hitaita ja siksi jatkuvaa kehittämistyötä tarvitaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Propaganda näissä yhteyksissä näyttää tältä :

http://www.kustannushd.fi/kirjailijat-sumanen-tutk...

Palkansaajamiehet EIVÄT TOSIAANKAAN tee palkkatyötä vuodessa keskimäärin 2133 tuntia, koska keskimääräinen tehty vuosityöaika palkansaajamiehillä on hieman yli 1 600 tuntia.

Liioitellessakin tulisi pysytellä järkevissä rajoissa...

Jouni Nordman

Eli loppu peleissä miesten aikasenpi kuolema on yhteiskunnalle kannattevanpa, sillä hehän eivät kuluta niin paljo eläkkeitä, joita sitten jaetaan pitenpään eläville naisille. Tässäkin on kyllä muutokisa tulossa, sillä naisten ylikouluttautumien, alkoholisoitumisen lisääntymine ja yksihuoltajien määrän kasvaminen tulee heikentämään naisetn asemaa tulevaisuudessa. Tähän hallituksen päätös estää ilmaisen toisen tutkinnon tekeminen on itsestän oikean suuntainen päätös, joka tutkinto turistit pistää kuriin, jossa ihmisen tulee vasta yli 30 vuotiaana työ markkinoille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #15

En kuitenkaan pidä miesten ennenaikaisia kuolemia toivottavina - lähiomaisillekin työikäisen menehtyminen on aina järkytys ja eläkeläisetkin ovat kuluttajina työllisyyttä ylläpitävää väestönosaa...

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #17

Millois susta on tullut kapitalisti, jossa olet yhtä äkkiä alkanut kuluttamisesta puhumaan, sillä ei taida kovin pitkä aika olla kun olit jyrkästi kuluttamista vastaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

Sekataloussosialisti olen, kuten Ele Alenius.

Työllisyys ja itse sisämarkkinoiden toimeliaisuus edellyttävät kuluttamista, peräänkuulutan lähinnä eettistä kuluttajuutta ja tuotannon ekologisuutta. Vientiteollisuuttakin tarvitaan, mutta vain sen verran, että sillä voidaan kompensoida tuonti ja maksaa tarvittavassa määrin ulkomaanvelkaa.

Aleniuksen vasemmistososialismiin kuuluu vahva valtion ohjaus, mikä toimii nykyisin monella tasolla mm. lainsäädännössä. Kuluttajansuoja ja kilpailulainsäädäntö tulevat nyt ensimmäisinä mieleen...

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #22

Jos sinusta lainsäädäntömme, joka suojelee vain virkamiesta heidän tekemiltä virheiltä, joka on saman kaltaine kuin on Venäjän oikeus käytäntö, on kansan oikeuksia tukeva, sillä suomen oikeuslaitos puollusta harvain valtaa perhaimman mukaan, jossa aina välillä joutuvat nöyrtymään, sillä kansainvaliset sopimukset pakottavat näin tekemään.

Kuluttajan suoja on turha, sillä nykyään kuluttajan suojaa hoitaa some kulttuuri tehokkaasti, jossa epäkuranitlla tavaralla ei ole pitkä elin kaari.

Kilpailu lain säädäntö on vitsi, sillä niin kauan kuin valito tukee vain isoja yrityksiä monimutkasilla yritys tuki malleilla, joihin pienemmät toimijat eivät pysty osalistumaan niiden kalleuden takia. Tällöin ei voidan puhua hyvin toimivasta kilpailulainsäädännöstä, sillä jos se olis hyvä, niin se ei suojelisi monopaleja.

Jukka Mäkinen

Vapailla markkinoilla työntekijän tuottavuus näkyy hänen palkassaan.

Suomalaiset naiset ovat keskimäärin yli 20% huonompia työntekijöitä kuin suomalaiset miehet. Muissa maissa naiset ovat ilmeisesti suhteessa parempia työntekijöitä.

Ongelma ei siis ole miten naisten palkkoja saataisiin korotettua vaan miten naisista saataisiin parempia ja tuottavampia työntekijöitä.

Vähemmän feminismiä ja enemmän duunia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuohon huonommuusväitteeseesi ei ole olemassa sitä tukevia tutkimuksia ja työnantaja voi kasvattaa túottavuutta panostamalla työhyvinvointiin.

(joidenkin väitteiden mukaan esimerkiksi mieslääkärit tutkivat tunnin aikana useampia potilaita kuin naislääkärit ja he olisivat siten "tuottavampia", mutta toisaalta hoitovirheitä sattuu mieslääkäreille enemmän heidän hutiloidessaan ja ärhennellessään potilaille)

Sinänsä tietenkin työnantajan näkökulmasta naistyöntekijä on edelleen riski verrattuna miestyöntekijään, että hän voi tulla raskaaksi ja aiheuttaa kuluja...

Pia Heinänen

Miten kehtaat väittää viikosta toiseen, että esim. nais- ja mieshoitajilla olisi eri palkat. Tiedät että asia ei ole niin.

Antti Jokinen

Antikainen on vissiin toivonut, että kun valhettaa jankkaa tarpeeksi usein niin joillekin se muuttuu todeksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyse ei tässä palkkaeron supistamisessa ole ensisijaisesti tiettyjen ammattien sisäisestä palkkauksellisesta erosta (palkkasyrjinnästä), vaan yleisestä työmarkkinoiden jakautumisesta mies- ja naisvaltaisiin ammateihin ja naisten alemmasta palkkatasosta, mikä näkyy myös eläke-erona. Naisen eläke-eurohan on 70 senttiä ja työeläke-euro ainoastaan 65 senttiä - tosin nämä nykyeläkkeet ovat määräytyneet 50-luvun työelämästä alkaen, jolloin naisen euro oli vastaavasti noin 65 senttiä...

Edelleenkin naiset "määräytyvät" miehiä useammin määrä- ja osa-aikaisiin töihin ja perusteettomat palkkaerotkin ovat yleisiä etenkin sopimuspalkkaisilla eli samasta tai samanarvoisesta työstä naispalkansaaja saa vähemmän palkkaa joillain aloilla. Työsopimusjärjestelmä sinänsä on toki syrjimätön.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #16

Outoa kun miehen eläke euro on 70 centtiä, miten se voisi naisilla olla sama luku. Naiset eivät tienaa omia eläkkeitää joten miten kehtaat väittää heidän eläke euronsa suuruuden olevan noin alhainen. He saavat yli 100 centtisen eläkkeen verrattuna keräämäänsä eläkkeeseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #23

Miehet maksavat enemmän kuin omat eläkkeensä. Miehet saavat 70% niistä eläkkeistä joita maksavat. Vai mihinkä väität sen 30% kertymän menevän?

Tieto löytyy esim. Mies vailla tasa-arvoa kirjasta.
http://uutisblogi.blogit.kauppalehti.fi/blog/1276

Mahtavaa kuinka syyllistä miehiä siitä että maksavat 30% omilla eläkemaksuillaan naisten eläkemaksuja. Sitten naisien eläke euro onkin 70 senttiä, joka johtuu siitä että he elävät miehiä pidempään eivätkä itse tienaa omiaan vaan niitäkin pitää subventoida. Ketä tässä on syyllinen?

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #16

Eli sinä antikainen olet sitä mieltä, että sukupuolia pitää kouluttaa, sillein että he unohtavat sukupuolensa ja tulevat yhdeksi vasemistolaiseksi massaksi, jossa kaikki sukupuolen merkit ovat hävitetty.

No, pikku hiljaa lakaa valastumaan kuinka ahtaat ovat vasemmiston muotit, jossa erilaisuudelle ei ole tilaa. Eli loppu peleissä vasemmisto haluaa puuttua yksilön vapauteen tehdä itsellee mieluisaa työtä. Eli on kumma miten on pakon omaista vain palkkaan työ kumuloida, eikä siihe että se myös pitää olla nautittava. Sillä tämähän osoittaa sinunt Antikaine olevan todelline kapitalisti, sillä arvosi on vain rahalla mitattavia.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #16

"samanarvoisesta työstä naispalkansaaja saa vähemmän palkkaa"

Eikö Antikainen näe itse ristiriitaa.
Mersu ja Lada ovat eri arvoisia autoja. Siksi niillä onn eri hinta.
Sama pätee työhönkin. Työ on samanarvoinen jos siitä maksetaan samaa palkkaa. Jos palkka on erilainen niin työt eivät ole samanarvoisia.

Antikainen ei ole vieläkään pystynyt esittämään ensimmäistäkään esimerkkiä että nainen saisi samasta työstä pienempää palkkaa kuin mies.

Erkki Joonala

"Jos kerrot härskin valheen ja toistat sitä tarpeeksi kauan, ihmiset alkavat uskoa siihen"

Antikainen on Goebbelsinsä hyvin lukenut.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #28

Kerro, missä kohtaa samapalkkaisuusohjelmassa piilee valhe :

http://www.stm.fi/tasa-arvo/samapalkkaisuus

Palkkaero ei ole sama asia kuin tasa-arvolaissa mainittu palkkasyrjintä (palkkasyrjintä = samasta tai samanarvoisesta työstä sukupuolen perusteella maksettu erisuuri palkka tai palkanosa tai vastaava etu).

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Palkkaero, joka indikoi yleistä työmarkkinoilla ilmenevää segregaatiota ja palkkatulojen jakaumaa sukupuolten välillä, ei tarkoita tasa-arvolaissa tarkoitettua palkkasyrjintää.

Mies- ja naishoitajilla on bruttopalkoissa eroa ihan yksiselitteisen palkkarakennetilastoinninkin mukaan, vaikka sille on teknisesti tietenkin hyvät syynsä. Työsopimukset palkanmaksuperusteineen sinänsä siis eivät syrji naishoitajia.

Tasa-arvo-ongelma muodostuu siitä, että mieshoitajillakin on naiskollegoitaan paremmat mahdollisuudet edetä työuralla ja tehdä rahakkaampia työvuoroja - naishoitajilla lastenhoito rajoittaa työssä etenemistä...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Palkkaero indikoi naisten haluttomuutta tehdä työtä tunteina tai yleisesti. Naisten osallisuus työmarkkinoilla on miehiä alhaisempaa, naiset keskimäärin tekevät alhaisemman määrän työtunteja ja ylitöitä.

Nopea ratkaisu ongelmaan olisi äityisloman supistaminen 3kk ja miehelle määrättäisiin pakollinen 3kk isyysloma. Samalla perhevapaat säädettäisiin 50-50% periaatteella jaettaviksi. Lapsituet ja kaikki hoitotuet maksettaisiin vain 50-50% periaatteella tai lyhyen aikaa, mikäli molemmat eivät niitä pitäisi.

Juurihan naishoitaja kertoi sinulle kuinka hänen ja mieshoitajan palkka ovat täysin samat. Miksi puhut kokoajan kuinka kaikki työnantajat rikkoisivat työehtosopimuksia? Mikäli ongelma on näin helppo se ratkeaa nopeasti oikeudessa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Vuosityötuntien ero on vain 9 prosenttia ja palkkatulojen ero noin 25 prosenttia => naiset työllistyvät matalapalkkaisemmille aloille. Asia on täysin selkeä eikä esimerkiksi ylitöiden määrien erolla voida selittää yleistä palkkaeroa.

Ja juurihan minä kerroin Pia Heinäselle, että työsopimukset sinänsä ovat syrjimättömät - käytännössä mieshoitajien bruttopalkat ovat silti naiskollegoita suuremmat. Palkkaero syntyy käytännössä eli konkreettisilla työpaikoilla ihan niistä syistä, joita kommentissani toin esille.

Tuo miesten pakollinen isyysloma olisi käänteentekevä uudistus ja todella nopea ratkaisu tähän keskeisimpään tasa-arvokysymykseen, silti en kannata pakollisuutta kuten en kannata vain miehiä pakottavaa asevelvollisuuttakaan...

Erkki Joonala Vastaus kommenttiin #26

Jos naisia niin kovasti raha kiinnostaa, heidän täytyy sitten varmaankin hakeutua sellaisille aloille, missä palkkaus on kova. Kuten on jo tapahtumassakin, Lääkärikoulussa. Siellä, kuten muillakin akateemisilla aloilla, naisten osuus on nousussa.

Erkki Joonala

"mieshoitajillakin on naiskollegoitaan paremmat mahdollisuudet edetä työuralla ja tehdä rahakkaampia työvuoroja"

No tuohan on jokaisen oma valinta. Ja usein järjestelykysymys. On minullakin lapsia ja työajat ovat olleet hankalat välillä. Mutta en silti ole tarvinnut ekstralomia kuten monet naiset pitävät. Jos tehtyyn työmäärään vertaa, naisen euro in 108 senttiä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #24

Vapaa tahto ja omat valinnat tehdään aina tietyssä viitekehyksessä - miehillä ei ole lakisääteisestikään mahdollisuuksia pitää yhtä pitkiä isyyslomia ja perhevapaita kuin äideillä on eikä etenkään yleiset asenteet tällaista läsnäolevampaa isyyttä suosi.

"Tehtyyn työmäärään"?

Tehty työmäärä viittaa ajalliseen työssäoloon ja näkyvään tulokseen (valmis talo, laiva, katuasfaltointi, uusi matkapuhelinmalli jne...) - naisvaltaiset ammattialat, kuten sosiaalitoimi ja terveyden- ja sairaanhoito toki eivät "tuota" mitään työnantajan pankkitilille ilmaantuvaa yritysvoittoa, mutta kansantaloudellisesti niidenkin töiden arvo on mittaamaton.

Tuottavuuskäsitekin on viime vuosina kokenut inflaation, mielestäni.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #29

Oho Antikainen puhuu tasa-arvo ongelmista joita ei itse nosta esille. Miehillä ei ole oikeutta tai mahdollisuutta pitää lapsiin liittyviä lomia siinä missä naisella molemmat löytyvät.

Jouni Nordman

Jos puhumme bruttopalkasta, niin korkeanpi verotus pitää huolen ja tasaa nettopalkan eron huomattavasti pienemmäksi. Eli prokressio verotuksessa tasaa palkkojen eroja tehokkaasti, sillä brutolla ei kukaan tee yhtään mitään, sillä netto on se millä eletään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #36

Progressio tasaa jonkin verran tuloeroja.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Ilmeisesti Antikainen ei enään usko tilastokeskuksen tietoihin.

" Kirjoituksessa esitettiin, että naisten ja miesten välinen palkkaero on Suomessa samassa ja samanarvoisessa työssä 19 prosenttia.

Tämä on virhetulkinta. Komission raportin mukaan sukupuolten välinen palkkaero on 19 prosenttia, kun palkkaukseen vaikuttavia taustatekijöitä ei ole huomioitu."

http://www.hs.fi/mielipide/Naisten+ja+miesten+v%C3...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hesari kirjoitti virheellisesti, minä en ole kirjoittanut koskaan tästä asiasta virheellisesti.

Palkkaero (kokoaikatyötä tekevien palkansaajanaisten ja -miesten välillä 17 prosenttia ja kansainvälistä tilastointia varten laskettu kaikkien palkansaajien keskituntiansioista saatu sukupuolten välinen suhteellinen palkkaero, joka on se 19 prosenttia tehtyä työtuntia kohden) on yleisindeksi kun taas samaa tai samanarvoista työtä tekevien välinen perusteeton palkkaero on palkkasyrjintää.

Tilastokeskuksen yliaktuaarikin myöntää tämän palkkaeron (k.y.) olevan keskeisimmän tasa-arvo-ongelmamme :)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Ai 2% selittyy kaikilla muilla tekijöillä. Jopas annat paljon periksi.

Myönnän tasa-arvo ongelmaksi ne pisteet joissa samasta saman arvoisesta työstä ei makseta samaa palkkiota. Edelleen et ole niitä pystynyt esittämään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #37

Se on sitten lähinnä sinun oma asiasi, jos haluat rajata tasa-arvokysymykseksi ainoastaan välittömän palkkasyrjinnän - poliitikot yli puoluerajojen, työmarkkinaosapuolet ja tasa-arvo-organisaatiot katsovat tätäkin asiaa laajemmin.

Ammattialojen segregaation purkamisesta koulutusvalinnoista ja varhaiskasvatuksen ohjaavuudesta alkaen ollaan tässä yhteydessä myös paljonkin puhuttu - voiko poika leikkiä lähihoitajaa peruukki päässä?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #42

Lainatakseni sinua "Miesten (tilastollista) elinikää lyhentävät eniten alkoholin liikakäyttö ja tupakointi ja toisaalta hyvin toimeentulevat miehet elävät yhtä pitkään kuin naiset, elleivät pidempäänkin." Olen samaa mieltä naisten pienemmästä palkasta. He ovat itse SYYLLISIÄ. Omilla toimillaan naiset voivat parantaa asemaansa, eikä siihen tarvita valtiota mukaan, eikä se ole tasa-arvo ongelma. Se osa mikä palkoista on todellista sukupuoliin liittyvää eroa tietyllä alalla kuuluu tasa-arvo ongelmaan.

Tai muutoin voisit myöntää olleesi väärässä aikaisemma asiassa. Älä ole kaksinaamainen tai älyllisesti epärehellinen. Samat säännöt samaan tilanteeseen. Vai kannatat Animal farm ajattelua "Yksi sukupuoli on toista tasa-arvoisempi"?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #43

Niin, samapalkkaisuusohjelma ja muu tasa-arvoaktivismi ovat juuri sitä asioiden ja samalla omien asemien parantamista.

Valtiossa toimitaan laillisuusperiaatteilla ja siten myös työmarkkinoita säätelee aimo joukko lakeja ja säädöksiä eli työelämä ei ole mitenkään valtiosta irrallaan oleva liberalistis-kapitalistinen itsenäinen olio (ns. vapaat markkinat tai muu työläistä riistävä mekanismi). Naisten asemaa työmarkkinoilla parannetaan tasa-arvolain mukaisesti so. laillisesti sopimusjärjestelmää hyödyntäen.

Tasa-arvolain ensimmäinen pykälä pitänee muistuttaa tässä yhteydessä mieleen :

"1 §

Lain tarkoitus

Tämän lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä."

Miesten keskimääräistä elinikää ei pidennetä millään tasa-arvo-ohjemalla an sich *), vaan päihdevalistuksella, syrjäytymistä estävällä työllisyys- ja koulutuspolitiikalla ja mieserityisillä projekteilla, joita hankkeita toteuttavat esimerkiksi Miessakit. Päihdekuntoutukseen ja työllisyyskoulutukseen palaa valtion rahaa huomattavasti enemmän, kuin muutamiin "Nostetaan kissa pöydälle" -nettikampanjoihin.

*) Miesten syrjäytyminen ja päihderiippuvuudet sekä koulutuksen sukupuolivaikutukset ovat myös osa tasa-arvo-ohjelmaa.

Erkki Joonala

Kaikessa tässä on kysymys ihmisten omasta valinnasta. Olisin itse voinut lukea lääkäriksi ja nyt kiukuttelisin kun tiliotteessa saldosarake on liian kapea. Mutta eipä huvittanut tarpeeksi, jätin lääkärikoulun kesken ja valitsin toisen alan. Paljon huonommin palkatun mutta muuten paljon mukavamman. Mutta en minä täällä ulise että minullekin kuuluisi korkeampi palkka! Tämä matalapalkkaisuus on ihan minun oma valintani. Revi siitä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse olen myös pidättäytynyt vain asiallisessa informoinnissa, tämäkään palkkaerokysymys ja työelämän tasa-arvo eivät sinänsä aiheuta itselleni suuria tuntemuksia. Lähestymistapani on ollut toteava ja faktoissa pysyttelevä - riehumista ja näennäisuhriutumista aiheen ympärillä toki esiintyy aika ajoin, kuten kommenttiketjusta saattaa tarkka lukija havainnoida.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sumasella on oma, kapeutunut, näkökulmansa. Ehkä liian numeraalinen ja siten käytännön elämälle vieras...

Palkkaero-indeksissä ei kuitenkaan ole kysymys välittömästä palkkasyrjinnästä, vaan työmarkkinarakenteiden vinoumista, joiden vuoksi naispalkansaajien keskimääräiset palkkatulot jäävät selkeästi miespalkansaajia pienemmiksi.

Yksittäisiä palkkaeroja vertailuryhmien välillä selittävät toki tekniset työsopimussidonnaisuudet ja loogiset markkinaprosessit, silti palkkatulojen jakauma yleisellä tasolla ja myös alakohtaisesti on selkeä tasa-arvo-ongelma, jossa palkkaeron ja naisten pienempien palkkatulojen eräänä kääntöpuolena on miehille asetettu rooli työllä perheensä elättävänä isänä ja miesten eriytyminen lapsistaan.

Jokin aika sitten oli menossa isänä työelämässä -projekti, jossa miehet hahmottelivat uusia työelämästrategioita, joiden avulla miesten vanhemmuus ja työelämän vaatimukset saataisiin tasapainoon.

http://www.lamk.fi/isanatyoelamassa/Sivut/default....

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sairaanhoitajien keskituntiansiot kunnalla vuonna 2012 :

miehet 19,27 euroa ja naiset 17,74 euroa - mediaaniansio miehet 18,75 ja naiset 16,98 euroa.

KVTES ei sinällään syrji, mutta käytännössä jopa kuntatyönantajalla miehet ansaitsevat tehtyä työtuntia kohden merkittävästi enemmän...

Jukka Mäkinen

Miksei Antikainen kehoita naisia tekemään enemmän ja paremmin töitä. Sillä keinolla miehetkin sitä ansiotaan nostavat?

Keskimäärin naiset saavat jo tällä hetkellä paljon enemmän palkkaa kuin ansaitsisivat, syynä lähinnä tuottamaton ja niin talouselämää kuin ihmisten vapauksia rajoittamaan keskittyvät korkeapalkkaiset julkisen sektorin naisbyrokraatit.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Julkiselta sektorilta on vähennetty työvoimaa rutkasti viimeisen vuosikymmenen aikana tuottavuusohjelmien mukaisesti ja etenkin kuntiin tarvitaan jo lähivuosina kymmeniä tuhansia uusia työntekijöitä huolehtimaan ikääntyvän väestön tarpeista ja myös perusopetukseen sisällöllisen monipuolisuuden ja laadun varmistamiseksi.

Valtio on miesvaltainen työllistäjä.

Hallintoa voi toki aina pyrkiä tehostamaan, mutta siitäkään ei voi tehdä halpaa kumileimasinta - asiat täytyy käsitellä huolellisesti. Hallinnolla on kuitenkin täysi vastuu tekemisistään ja siten oikeutettu palkkataso työn vastuullisuuteen verrattuna.

Talouselämälle tarvitaan rajoja jo sen itsensä ahneuden vuoksi - luontokaan ei kestä pitkälle "vapaata markkinataloutta".

Jukka Mäkinen

" Hallinnolla on kuitenkin täysi vastuu tekemisistään.."

Olisi jossain sivistyneessä länsimaisessa demokratiassa. Suomessa ei ole ollut enää pitkään aikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset