jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Rakennemuutos, ammatinvalinta ja Darwin

Sopeutumattomuudesta kielii yksilön neuvottomuus ja kielteiset asenteet tilanteessa, jossa muutos turvallisista lähtökohdista karuun välivaiheeseen on ollut nopeaa. Esimerkiksi  lämpimästä paperitehtaan prosessivalvomosta kadulle pakkaseen ulkoistettu keski-ikää lähentyvä paperimies voi hetken aikaa olla ymmällään ja eksistentoida lähinnä sitä, että onko tässä nyt pelkästään kylmä vai paleltaako häntä myös (to be or not to be)?

Adaptaatiokykyisimmät yksilöt eivät tässäkään tilanteessa häkelly ja katalepsoidu pysyvään horrokseen, vaan he kykenevät orientoitumaan tasapainohakuisesti ympäristön tarpeiden ja mahdollisuuksien puitteissa omia intressejä ja motiiveja vahvistamalla - paperimiehestä tms. teollisesta ammatista lähihoitajaksi muuntautuminen on eräs tälle aikakaudelle tyypillinen suunnanvaihto, mikä näkyy jo merkittävänä segregaation lieventymisenä sote-ammattialueilla.

 

"Miesten osuus sosiaali- ja terveysalalla on kasvamaan päin Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn jäsentilastojen mukaan.

Miesten osuus myös sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa kasvaa.

- Ajatusmaailma on muuttunut. Enää ei ole niin leimallisesti miesten ja naisten töitä, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola toteaa."

 

 

Niin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sosiaalidarwinismista sosiaali- ja terveysdarwinismiksi...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Yksityiseltä sektorilta vuotaa julkiselle. Ei se ihan ongelmatonta ole. Varsinkaan tilanteessa, jossa jälkimmäistä höyläillään hiljalleen, koska ensimmäinen supistuu?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin vuotaa ja suurimmalta osin siksi, että teollisuustyöstä tulee entistä pääomavaltaisempaa - työntekijätarve on vähäistä siis. Yksityisellä sektorilla yritystoiminnassa on myös rakennemuutos käynnissä, pk-yrityksissä ja verkottuneessa erikoistumisessa sen tulevaisuus.

Julkinen sektorikaan ei kasva työntekijämääriltään nykyisestä muuten kuin väestönkasvua seuraavasti. Julkinen hallinto on ainoa osa-alue, mistä voi ylipäätään ajatella henkilöstöä vähentyvän ja sielläkin on vastaikään siirrytty entistä keskitetympiin organisaatioihin. Entiset lääninvirastot ovat jotain AH-virastoja ja ÄLY-keskuksia suuremmalla vastuualueella.

Suomella ei ole enää selviä vientiartikkeleita eikä maailmalla kaivattua raaka-ainetta jalostettavaksi, eli on erikoistuttava esim. cleantech-tuotteisiin ja -palveluihin. Tosin vientituloja kai tarvitaan lähinnä tasapainottamaan ulkomaankauppaa ja vähintään tuontia vastaavalla määrällä?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Silja Paavola ei taida olla se paras lähde viimeiselle lohkaisulleen.

Ammatit eivät yön yli mentäessä muutu sukupuoli neutraaleiksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen
Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Blogissa oli niin hienoja sivistyssanoja, että piti katsoa oikein sivistyssanakirjasta. Ehkä ymmärsin ehkä en.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset