jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Rasismivisa

"The No Hate Speech Movement of the Council of Europe is organising a European Action Week against Racism and Discrimination on 21-28 March. This Quiz helps you to understand some interesting aspects and facts about Racism."

rasismivisa

 

Vaikka kysymykset ovatkin aika visaisia ja englannin kielisiä, sain tokikin itse täydet pisteet.

 

Itsellään rasismilla tarkoitetaan YK:n kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen mukaan :

»kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena tai seurauksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla.»

 

Tavallista kadun tallaajjaa koskee läheisimmin tuo maininta "sosiaalisen elämän alalla". Rasismi siis elää tai kuihtuu sosiaalisen vuorovaikutuksen  puitteissa riippuen aina yhteisön tiedollisista varannoista ja omaksutuista arvoista.Mitä enemmän yksilöillä ja yhteisöillä on tietoa rasismin olemuksesta ja haitallisista vaikutuksista sekä kokemusta rakentavasta rinnakkain elämisestä erilaisten ryhmien kesken, sitä vahvempi ja henkisesti rikkaampi tuo sosiaalinen yhteisö on.

Sosiaalinen arkisyrjintä rasistisin motiivein on useinkin hienovireistä ja aina ad hoc-argumentteihin perustuvaa. Muslimeita on (näillä "kukkaruukku"-perusteilla) siis syytä karttaa, koska Afganistanin syrjäkylillä tarinan mukaan kivitetään edelleen konservatiivisen sharia-lain hengessä aviorikokseen syyllistyneitä naisia. Afrikkalaisen alkuperän omaava maahanmuuttaja on epäilyttävä, koska joku on lukenut rikostilastoja tarkoitushakuisesti ja kirjoittanut löydöistään netissä. Venäläiset ovat potentiaaleja vihollisia, koska Putin ja Krim sekä Neuvostoliitto. Ja niin edelleen.

Rasismi on siis aika yksioikoista ja indikoi yksinkertaisuutta, joskus myös älyllistä epärehellisyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Islam ei ole rotu. Se on uskonto, johon voi kääntyä ja josta voi kääntyä pois. En siksi pidä sitä relevanttina pohdittaessa rasismin määritelmää sen enempää kuin en pidä relevanttina esim. poliittisen puolueen kannattamista.

Linkki ei muuten toimi, tai ainakaan en löydä sen takaa mitään visaa. Johtuneeko siitä että se toimii jollain toisella aikavyöhykkeellä, jossain jossa 28.3 oli ja meni? Vaikka kohtahan se on mennyt täälläkin...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Eipä tietenkään toiminut, koska alusta muutti kirjainmerkit. Hyperlinkki pelittää.

Islam ei ole rotu, mutta muslimit muodostavat lokaaleja etnisiä ryhmiä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ehkäpä, mutta jos tämä ryhmä päättää kääntyä pois islamista tai edes irtautua islamiin kuuluvista ja sivistyneeseen yhteiskuntaan sopimattomista tavoista, niin eiköhän sen kokema syrjintäkin siitä vähene.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Islam on siis uskonto, johon voi kääntyä ja siitä voi kääntyä pois. Onko ihan totta? Voiko todella kuka tahansa islamilainen sanoa, että mulle riitti ja minähän käännyn helluntailaiseksi. Ovatko nuo kaikki jutut mediassa kuolemantuomioista aivan puppua? Siis käännynnäiset tai vääräuskoisen kanssa naimisiin menneet on tapettu.

Norjassa ovat islamilaiset oppineet vaatineet shariauskonnon noudattamista myös virallisesti. Miten lienee tilanne nyt.

Englannissa asuu erittäin paljon muslimeja. Onkohan siellä shariauskonnon laki voimassa tämän vähemmistön piirissä? Tietenkin voidaanhan sitä katsoa myös ohitse.

Kansanedustaja kokoomuksen Kimmo Sasi ehdotti jo muutama vuosi sitten, että shariatuomioistuimet pitäisi hyväksyä myös Suomessa. Eipä taida kestää pitkään, kun nuo tuomioistuimet hyväksytään, koska peräti Kimmo Sasi niitä kannattaa. Hänhän on Folktingetin varapuheenjohtaja, joten vähemmistöasiat ja vähemmistövaltuutettu Eva Bidee on hyvin hallussa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Hyvä kysymys, on syytä täsmentää.

Meidän sivistyneessä yhteiskunnassamme islamiin voi kääntyä ja siitä voi vapaasti kääntyä pois. On totta, että on olemassa barbaarisempia yhteiskuntia joissa näin ei ole.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomessakaan ei voi erota virrestä. Suvivirrestä.

Veikko Penttinen

Olen kurkkua myöten täynnä rasismia ja väitän, että jos ja kun sitä esiintyy, se esiintyy pahimmillaan siellä, missä sitä eniten kiistetään.

Yhteiskunnassa on idiootteja, isomunaisia, vasenkätisiä, numismaatikkoja ja sen semmoisia aina määränsä. Niin on julkirasistejakin. Luultavasti kuitenkin vähemmän kuin mitään noista edellämainituista ryhmistä.

Luuleeko joku sinisilmä, että esimerkiksi luokkatietoiset enkut tai svedut todella suvaitsevat ja halajavat piireihinsä näitä tulokkaita. No eivät varmasti. Heillä on vain vuosisatoja pitempi historia kuinka katsoa alaspäin nenänvarttaan pitkin niin ettei tyhmempi sitä heti huomaa.

Rehellisestä suomalaisesta varautuneisuus näkyy ja se sanotaan myös usein ääneen. Sitten nämän meidän vasta metsästä tulleet nenävarttapitkin katsovat huutavat, että rasisti, rasisti.

Ns. sivistyneeltä odottaisi parempaa ja hienostuneempaa käytöstä.

pekka numminen

"Rasismipuheen vastainen viikko" 21-28.3 päättyy ja...

29-30.3 Bilal Philips saapuu pitämään puheita.

Täydellinen ajoitus, no nallekarkkejahan ei koskaan jaeta tasan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, en ole menossa siihen herätyskokoukseen

http://tulevaisuus.org/keskustelu/viewtopic.php?t=...

Samoilla säännöillä tuotakin on käsiteltävä, kaikkinaisen rotusyrjinnän (rasismin) poistamista koskevan yleissopimuksen mukaisesti.

Antti Jokinen

Mielestäni nämä "rasisminvastaiset" kamppanjat ovat aika moista huuhaata. Luulenpa, että haitallista rasismia on melko vähän. Se, että muutamat muualta tulleet huutelevat rasisimisyytteitä sossuntädille, kun ovat saaneet kielteisen tukianomuspäätöksen, ei vielä tarkoita, että rasismia olisi. Oma ongelma on tietenkin nämä paikalliset peesaajat. Hyötyvät varmaan rahallisesti jotenkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset