jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kotoutumisesta

Maahanmuuttava ihminen, etenkin sellainen, joka on omaa syyttään joutunut pakolaisuuden vuoksi  jättämään kotisijansa, on ymmärrettävästi hämmennyksissään uusien elementtien keskellä vieraassa maassa. 

Onnistuneen kotoutumisen edellytyksiä ovat tunnetusti paikallisen kielen oppiminen vuorovaikutteisen kommunikaation sujuvoittamiseksi, yhteiskunnan asettamien säännösten tunteminen ja uuden kulttuurin ja toimintatapojen omaksuminen.

Kotouttamisesta vastaavat yleensä viranomaiset virkavelvollisuuteen kuuluvana toimenaan - kotouttamistoimet sisältävät yleensä perustietojen jakamista yksilön oikeuksista ja velvollisuuksista, maahanmuuttajien ohjaamista eri palveluiden käyttäjiksi, kieli- ja muun opiskelutarpeen kartoitusta sekä sitovien kotoutumissuunnitelmien laadintaa.

Viranomaisten ohjaamana toteutettavasta kotouttamisesta säädellään erillisessä kotoutumislaissa, jonka kohderyhmä on hyvin laaja. Laki kattaa pakolaisuuden tai muun humanitaarisen syyn vuoksi maahanmuuttavien lisäksi niin työn, avioliiton tai opiskelun vuoksi maahan saapuneet henkilöt, jotka tarvitsevat erityisiä tukitoimia kotoutumisen nopeuttamiseksi.

Laki ja viranomaisvalmius tällaiseen neuvovaan ja opastavaan tukeen on siis valmis, mutta ymmärrettävästi syvempi integraatio vaatii myös vuorovaikutuskanavia syntyperäiseen väestöön sekä kantaväestön kannustusta hakeutua sosiaalisiin ympyröihin. Ja onneksi tätä kannustusta riittää some-palstojen ulkopuolellakin ihan organisoituna järjestötyönään.

Eräs tällainen aktiivisuuteen kannustava toimintamuoto on MIessakkien Vieraasta veljeksi -projekti, joka käynnistyy parasta aikaa uudelleen vapaaehtoisvoimin.

 

"Miessakit ry jatkaa vuosina 2007-2013 RAY-rahoituksella kehittämäänsä Vieraasta Veljeksi -toimintaa toistaiseksi vapaaehtoisvoimin.

Ensimmäisessä vaiheessa keväällä 2014 kootaan kehitetyn toiminnan mukaiset oppimisryhmät Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla -> tule mukaan! Jatkossa myös muita Vieraasta Veljeksi -toimintoja toteutetaan mahdollisuuksien puitteissa.

RAY-hankerahoituksen päätyttyä olennaisena voimavarana tällä hetkellä ovat vapaaehtoistoimijat. Mukaan tätä tärkeää vastuuta lähtivät kantamaan sekä aiemmin toiminnassa palkattuina olleet kaksi työntekijää, että joukko hankeaikana toimintaa toteuttaneita vapaaehtoisia.

Miessakit ry kiittää jo tässä vaiheessa em. miehiä arvokkaasta panoksesta ja vastuunkannosta. On selvää, ettei tätä hyväksi havaittua ja haluttua toimintamuotoa voi yhteiskuntakysynnän mukaisessa laajuudessa toteuttaa ilman rahoitusta. Tästä syystä Miessakit ry jatkaa määrätietoisesti työtä sen eteen, että ko. toiminnan tulevaisuus voitaisi myös taloudellisesti turvata."

 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Antti Jokinen

" ...lisäksi niin työn, avioliiton tai opiskelun vuoksi maahan saapuneet henkilöt, jotka tarvitsevat erityisiä tukitoimia kotoutumisen nopeuttamiseksi."

Pakolaiset voivat olla asia erikseen ja niidenkin paapomisohjelmissa on menty liian pitkälle ja kotouttamistoimet ovat kääntyneet itseään vastaan. Kotouttamistoimet yleensä vain lisäävät passivoitumista. Miksi Suomessa on joissakin piirissä käsitys, että ulkomaalaiset ovat jotenkin "kädettömiä" idiootteja ja tarvitsesivat jotain ihmeellisiä ja kalliita apuohjelmia?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minä voisin vastapalveluksena kommentillesi kertoa, mistä löydät nopeimmin kädettömän apinan. Keskusteluohjeet vain eivät salli todeta sitä ilmeisyyttä, että kylpyhuoneen peilistä senkin ihmeen näet, joten tyydyn sen sijaan asialliseen vastaukseen.

Miessakkien mamu-toiminta on ilmaista yhteiskunnalle, vapaaehtoistyötä. Ja tarpeellista jo selittämistäni syistä. Tässä olisi RAY:llä selkeä rahoituskohde...

Kotouttamistoimien laajapohjaisesta epäonnistumisesta eikä etenkään ylimitoituksesta ole merkkejä havaittu, joiltain osin kyse on alimitoituksesta mikä ilmenee esimerkiksi maahanmuuttajanuorten koulumenestyksessä.

Veikko Penttinen

En ymmärrä miksi Miessakin vapaaehtoistyö tarvitsee RAY:n rahaa. Mitä se sellainen vapaaehtoiuus on?

Tuollainen pitää sisällään myös ajatuksen, että suomalaiset miehet tarvitsevat uuskavatusta. Uusi tässä yhteydessä pitää ymmärtää orwellilaisittain.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

RAY jakaa rahapeleistä kertyneitä liikevoittoja yleishyödyllisille yhdistyksille toiminta-avustuksina, ja yhdistystoiminta on Suomessa aina vapaaehtoista.

Miessakkien vertaistukiryhmätyö ansaitsee mielestäni toimintaansa avustuksia, jolloin esimerkiksi harrastuksiin osallistuminen, kulttuuritapahtumissa vierailu, luennot jne... eivät rasita yhdistyksen toiminnasta vastaavien omia talouksia liikaa.

Poliittisia nuorisojärjestöjäkin tuetaan sadoilla tuhansilla euroilla vuosittain, vaikka politiikka nimenomaan on vapaaehtoistyötä ruohonjuuritasolla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Suomalalaisetkin miehet tarvitsevat elämäntilanteesta riippuen vertaistukea. Esimerkiksi erokriisi voi olla ylikäymätön yksin joutuneelle keski-ikäiselle miehelle - alkoholismiin ratkeaminen tai itsemurha voi olla lähellä - joten Miessakkien työ on kansantaloudellisestikin perustellen ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa.

Ilkka Huotari

"Miessakkien mamu-toiminta on ilmaista yhteiskunnalle, vapaaehtoistyötä. Ja tarpeellista jo selittämistäni syistä. Tässä olisi RAY:llä selkeä rahoituskohde..."

Tässähän on ristiriita - ei se voi olla ilmaista ja RAY:n rahoittamaa samaan aikaan.

Kotouttamisen ei pitäisi olla valtion vastuulla. Varojen pitäisi tulla vapaaehtoisilta lahjoituksina. Siispä myöskään RAY:n ei pitäisi rahoittaa näitä kohteita, vaan ne pitäisi tulla kansalaisilta/yrityksiltä suoraan.

Maahanmuuttoteollisuus pitäisi lopettaa, valtion pitäisi lopettaa kuntien lahjominen. Moni kunta ottaa maahanmuuttajia pelkästään sen takia, että se saa niistä valtion tukia. Tämä ei ole tervettä.

Ruksi veroilmoitukseen voisi olla yksi tapa kerätä varoja näihin. Varat voisi ohjata suoraan joillekin järjestöille, jotka huolehtivat kotouttamisesta, ja näiden toimintaa olisi silloin helpompi seurata.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

RAY saa omat tulonsa "vapaaehtoisina lahjoituksina", ei siis kansantalouden tilinpidossa valtion budjettiin merkityllä momentilla tai yhteisöveron tuottona kuten kirkko.

Kotouttamislaki on laajasti ymmärrettynä kaikkia maahanmuuttavia koskeva laki sisällöltään, joten Googlen Helsingin toimipisteeseen töihin tuleva brittiläinen itc-insinööri on myös oikeutettu kotouttamislain mukaisiin palveluihin.

Kirjoitukseni tarkoitus tosin on korostaa tuota vapaaehtoisuutta ja ihmisten aktiivisuutta tutustuttaa maahanmuuttajia paikallisiin tapoihin yms. sosiaalista vuorovaikutusta.

Ilkka Huotari

""RAY saa omat tulonsa "vapaaehtoisina lahjoituksina"""

Ei saa.

"Kotouttamislaki..."

Googlen insinööri voi tietenkin käyttää niitä samoja järjestöjä joita muutkin.

"Kirjoitukseni tarkoitus tosin on korostaa tuota vapaaehtoisuutta"

No, sehän oli juuri omankin ehdotukseni pointti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Saapas, rahapelien pelaaminen on vapaaehtoista ja suurin piirtein jokainen hedelmäpeliin eurojaan upottava tietää RAY:n liiketoimintaidean.

Kotouttamislaki on kotouttamislaki ja sen mukaiset palvelut on järjestettävä perustuslain mukaisesti eli yhdenvertaisesti. Laki on valtiota velvoittava.

Kotouttamislain mukaiset perustietojen jakamiset ja opastukset toki riittävät useimmille maahanmuuttajille ja vapaaehtoinen kansalaisjärjestötyö täydentää palvelutarjontaa kysynnän mukaan.

Rahoituksen lähteistä tai organisaatioiden laajuuden sijasta edelleenkin kirjoitukseni pointti on siinä molemminpuolisen aktiivisuuden tärkeydessä, itse kukin voi arkielämässä helpottaa maahanmuuttajien sopeutumista uusiin ympyröihin...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #9

"Kotouttamislaki on kotouttamislaki"

No jos laki on esteenä, niin muutentaan sitten lakia niin että tuo ehdotukseni voi toteutua. Mikäs ongelma tämä on?

"itse kukin voi arkielämässä helpottaa maahanmuuttajien sopeutumista uusiin ympyröihin"

Toki olen ystävällinen maahanmuuttajille jos niitä tapaa tuolla jossain (ulkona tms), mutta siihen se jääkin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Lain minimi tulee täytettyä sillä mamujen opastuksella ja infoamisella sekä esimerkiksi kieliopetuksen tarjoamisella ja tietyille ryhmille laadittavilla kotoutumissuunnitelmilla. Joissain kunnissa tosin tämän lisäksi kunnan päättäjät ovat kehittäneet maahanmuuttajille muitakin palvelumuotoja kuten myös työllistymisen esteitä poistavia menetelmiä.

Sosiaalinen kotoutuminen jää sitten viranomaisvelvollisuuksien ulkopuolelle ja siinä kohden yhdistysten ja vapaaehtoisten tekijöiden roolit ovat avainasemassa mm. ennakkoluulojen lieventäjinä ja eriytymisen estäjinä.

Toiminta-avustuksia jaetaan monille sellaisille järjestöille, jotka ovat ihan harrastusluonteisia ja toisaalta myös sellaisiinkin kohteisiin, joiden tuottamat palvelut pitäisi periaatteessa rahoittaa suoraan valtion kassasta subjektiivisina perusoikeuksina.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #11

Keskustelu ei nyt etene.

Maahanmuuttoteollisuus pitäisi lopettaa, kuten sanoin. Kaikki valtion tuet kunnilta pois. Tuet voivat tulla niiden järjestöjen kautta.

Näiden järjestöjen pitäisi myös tarjota asunnot niille, jotka eivät kykene itse sellaista hankkimaan. Tämän ei siis pitäisi olla kunnan vastuulla. Jos se vaatii sitä, että asumisperusteinen sosiaaliturva muutetaan joksikin muuksi, niin sitten se muutetaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Ei onnistu, sillä yhteiskunnan velvollisuus on tarjota jokaiselle perusoikeudet täyttävät asumisolosuhteet sekä toimeentulo. Koskee jokaista ihmistä Suomen valtion alueella tietyin reunaehdoin.

Perustaso on siis määritelty perustuslaissa, minkä muuttaminen ei näin keskustelupalstalla onnistu. Ja keskustelu ei tokikaan etene, koska alunperinkään takoitukseni ei ollut väitellä maahanmuuttoon liittyvistä organisaatioista, vaan maahanmuuttajien (laaja käsite) vierauden tunnoista ja sosiaalisesta kotoutumisesta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #13

Kovasti vetoat noihin lakeihin, vaikka Suomen sosiaaliturva eroaa muiden EU-maiden sosiaaliturvasta.

http://puheenvuorot.kansanmuisti.fi/istunnot/125-2...

Tämä Suomen malli on joka tapauksessa ongelmallinen, ja saattaa muuttua. "Ei onnistu" ei siis ole ihan totta.

"vaan maahanmuuttajien (laaja käsite) vierauden tunnoista ja sosiaalisesta kotoutumisesta"

Näistä minä en tiedä mitään. En ole maahanmuuttaja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset