jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Maahanmuuttokritiikki

Maahanmuutto puhuttaa aina vain. Etenkin kielteisenä koetut maahanmuuttajien anekdoottiset erityisyydet nousevat johdetusti aaltomaisina puhureina esille sosiaalisen median syovereistä ja näin kuuluisaksi tullut maahanmuuttokritiikki moukaroituu väen väkisin pelkistetyn  nuivaksi väninäksi ja muuttuu piankin  näennäistotuudeksi.

Maahanmuutto ja sen erilaiset yhteiskuntarakennetta ja sosiaalista järjestymistä muovaavat osa-alueet ovat luonnollista arkea, osa globaalia muuttoliikettä tai kansainvälistä siirtolaisuutta, ja siten myös osa kansallista rikkautta ja osittain hyödyntämätöntä voimavaraa.

Kuten jo totesinkin, maahanmuuttokritiikki on käsitteellistettynä valjastettu poliittisen propagandakoneiston käyttöön, jonka tarkoituksena on käsittääkseni manipuloida yleistä mielipidettä maahanmuuttovastaiseksi esimerkiksi vetoamalla maahanmuuttajien aiheuttamiin kansantaloudelle muka katastrofaalisiin kustannuksiin tai rikostilastojen harhaanjohtaviin tulkintoihin. 

Kritiikki on kuitenkin sanakirjan ja arkijärjen mukaan rakentavaa arvostelua, rakenteiden ja osallisten kunnioittavaa kohtelua tunnustavaa, ja siten etenkin tässä tilanteessa on syytä tehdä kansalaisrohkea teko ja uudelleen aukikirjoittaa maahanmuuttokritiikin olemuksesta proaktiivisella otteella.

Kirjoitus on uusinta viime vuoden elokuulta.

"

Maahanmuuttokritiikki määritellään (kenen toimesta?) valtion harjottaman maahanmuuttopolitiikan ja käytännöllisen maahanmuuttajien parissa tehtävän työn perusteiden ja näissä  havaittujen epäkohtien esilletuomisena kriittisessä mielessä.

Lähihistoriallisista syistä maahanmuuttokritiikki on assosioitunut julkisuudessa maahanmuuttajavastaisuudeksi, ksenofobiaksi tai peräti suoranaiseksi rasismiksi - mihin mielikuvaan olen itsekin langennut. Koska maahanmuuttokritiikin määritelmä on neutraalia - siinä ei siis anneta  lähtökohtaisesti normatiivisia sitovia määräyksiä siitä, kuinka itse maahanmuuttoon tulee suhtautua - on silloin käsittääkseni päivän selvää, että maahanmuuttokritiikkiä ei saa antaa minkään eturyhmän yksinoikeudeksi. Maahanmuuttokritiikin on oltava jokamiehen ja -naisen oikeus.

Ajankulukseni, pragmaatikkona ja muutenkin mukavana miehenä altistan nyt itseni kritiikille ja esitän hieman maahanmuuttokritiikkiä uudistuneella, proaktiivisella, otteella.

Lukemisen ja sisäistämisen helpottamiseksi kritiikkini on tässä alapuolella  esitetty luetelmaviivoitetusti lyhennetyssä (aiheeseen sopivalla termilllä "kotoutuneessa") muodossa.

 

  • turvapaikkahakemusten käsittelyajat liian pitkiä
  • perheenyhdistämiskäytäntö edelleen eriarvoistavaa ja hajanaista
  • maahanmuuttajien kotouttaminen jää usein puolitiehen
  • maahanmuuttajien kielikoulutus puutteellista
  • kantaväestön ja maahanmuuttajaväestön vuorovaikutukseen ei panosteta riittävästi
  • valtiovallan resurssointi rasisminvastaiseen työhön vähäistä
  • turvapaikanhakijoiden työllistymistä ei tueta riittävästi
  • maahanmuuttajayhteisöjen sisäisiin rakenteisiin kuuluvien yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymysten kannalta hankalien aiheiden osalta ei osata mediassa eikä etenkään viranomaistaholta suhtautua riittävällä vakavuudella ja tarmolla
  • ihmiskaupan vastainen työ on osin pinnallista, vaikka organisatorinen  rakenne ja  kattava lainsäädäntö ovatkin suurelta osin valmiit

 

niin?

"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Ilkka Huotari

Mikä yhdistää noita kaikkia kohtia? Valtio. Huudat valtiota apuun, niinkuin se olisi jokin, millä olisi ratkaisut ongelmiin.

No ei ole.

Fiksumpi kritiikki lähtee siitä, että näitä ongelmia ei kannattaisi edes luoda.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Valtio on aika olennainen tekijä maahanmuutossa. Ehkä oleellisin - maahanmuuttokritiikki missä tahansa kirjoitukseni esittämässä muodossa kohdentuu ensisijassa valtioon.

Sellaista ratkaisua kuin "rajat kiinni" on hankala perustella kestävästi niin kauan, kun maa (valtio) on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, myös Suomesta halutaan matkustaa muualle asumaan tai vierailemaan ja maailmassa esiintyy konflikteja. Humanitaarinen maahanmuutto on sitä paitsi hyvin vähäistä verrattuna Suomen BKTL:oon, jos se kritiikki välttämättä halutaan yksinkertaistaa tähän maahanmuuton osaan..

Ilkka Huotari

Tuli taas sama litania, millä "perustellaan" maahanmuuttoa.

Edelleenkään ei ole ratkaisuja niihin ongelmiin, kuten sanottua. Ongelmat voidaan kyllä välttää jos halutaan (valtio pystyy sen tekemään) mutta ei korjata jälkeenpäin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Tarkoitatko kenties, että joitain maahanmuuttajaryhmiä ei tulisi alunalkaenkaan päästää maahan, jotta ei syntyisi "ongelmia"?

Toivottavasti et ns. kiintiöpakolaisia ja turvapaikanhakijoita sentään estäisi tulemasta maahamme, hehän nimenomaan tarvitsevat sitä kansainvälisissä sopimuksissa (Geneven pakolaissopimus) tarkoitettua suojelua ja ovat siten etuoikeutetussa asemassa muihin maahantulijoihin verrattuna.

Itse rajoittaisin erilaisten kriminaaliuteen yllyttävien ääriryhmien tunnettujen johtajien vierailuita riippumatta ihan äärin suunnasta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12

Ongelmia voi välttää monella tavalla.

Esim. niin, että siirretään 'kotoutumisen' vastuu valtiolta maahanmuuttajille itselleen, jolloin tänne hakeutuu automaattisesti sellaisia, jotka tulevat pärjäämään.

Ne, jotka eivät sopeudu, hakeutuvat toiseen turvalliseen maahan. Niitäkin on.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Toki tuota omaa aktiivisuutta on syytä korostaa - hyysäämisellä ei saada aikaan ainakaan kestäviä tuloksia. Joku kiinalainen sananlasku kertoi kaloista ja onkimisesta...

Edellisessä samaa aihetta käsittelevässä kirjoituksessani, missä oli lähtökohtana Siirtolaisinstituutin raportti Suomeen suuntautuvan maahanmuuton kehittymisestä, esiteltiin Kanadan pisteytysjärjestelmää. Joku vastaava voi toimia Suomessakin ennakoivana valintana rajoittamassa maahanmuuttovirtoja - toisaalta toin myös esille senkin, että humanitaarinen maahanmuutto taitaa olla Suomen kohdalta tapissaan, sillä maa on syrjäinen eikä kiintiöpakolaisillekaan tahdo kuntapaikkoja löytyä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #17

"Kanadan pisteytysjärjestelmää"

Mutta ei turvapaikanhakijoita taida voida pisteyttää.

"eikä kiintiöpakolaisillekaan tahdo kuntapaikkoja löytyä"

Kuntapaikkojahan löytyy, kun valtio lahjoo kuntia ottamaan pakolaisia. Näinhän se on tehnyt mm. nyt syyrialaisten kohdalla. Kaikki voittavat, kunnat saavat ylimääräistä rahaa, esim. Lieksan vuokra-asuntoyhtiöllä menee nykyään hyvin. Häviäjiä ei ole, koska valtion raha tulee taikakirstusta.

Yksi, vakava vaihtoehto olisi se, että turvapaikanhakijat ohjattaisiin pakolaisleireille. Sekin on turvallisen paikan takaamista. Siinä olisi se hyöty, että kaikki olisivat samalla viivalla, eikä kukaan voisi ohittaa jonoja pakolaisleireiltä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #18

Pitänee perata se Kanadan järjestelmä, että pysyn asiassa. Kiirettä tosin on juuri nyt, työnantaja kun olettaa minun tekevän palkan eteen jotain tuottavaa...

Kuntapaikat alkavat olla kortilla, tämän päiväiset hallituksen kehysriihen päätökset varmistanevat asiaa (säästöjä tiedossa). Pakolaisleireilta valitaan kiintiöön kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ja heidän perhe, utilitaristiseen hyötyajatteluun en tässä yhteydessä kykene..

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #19

Tuo pakolaisleiriehdotus oli siis se, että turvapaikanhakijat Suomesta ohjattaisiin pakolaisreileille.

Logiikka tässä on se, että se täyttää kansainväliset sopimukset ihan samalla tavalla, pakolaisleirit ovat turvallisia siinä suhteessa. Samalla myös kaikki ovat jonossa samalla viivalla, esim. länsimaihin, eikä kukaan voi käyttää turvapaikkareittiä "jonon ohittamiseen" pakolaisleireihin verrattuna.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Kanadassa suositaan työperäistä maahanmuuttoa voimakkaasti, siellä maahanmuutto-organisaatiot ovat verkostoituneita ja "valtavia" Suomeen verraten ja turvapaikanhakijoita on myös paljon. Maahanmuuttoon liittyvä resurssointi on siellä kohdillaan.

http://hommaforum.org/index.php?topic=12767.0

Muistakin lähteistä katselin pisteytysjärjestelmätietoja, Hommaforumin keskustelu on kuitenkin informatiivinen. Ja kyllä näissä pisteytystä käyttävissä maissa pakolaispolitiikka vastaa pitkälti Suomen harjoittamaa.

Völimeren Euroopan puoleiset valtiot taitavat leirittää jo nyt turvapaikanhakijoita, Lampedusassa mm. Tämäkin maksaa, koska ruokahuolto, hygienia- ja lääkäripalvelut tulee olla tarjolla leirioloissakin...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #28

Niin, en vain tiedä miten turvapaikanhakijoita voisi pisteyttää. Nehän tulevat itse ja ovat sitten siellä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #29

Ei voi pisteyttää turvapaikanhakijoita, mutta turvapaikan saamisen edellytyksistä ja hakemusten käsittelyajoista voi aina katsoa, onko niissä tarkistettavaa. Siäasiainministeriö kaiketi on lakkauttanut vastaanottokeskuksia viime vuosina ja käsittelyaikoihin on tullut lisää nopeutta, mikä on kaikkien osapuolten etua.

Mielestäni Suomen kannattaa olla mukana myös kehittyvien maiden tukemisessa paikan päällä kehitysyhteistyön ja rauhanturvaamisen puitteissa, koska alueellinen vakaus ja taloudellisen toimeentulon edellytykset takaisivat parhaiten pakolaisuuden syntymisen.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #30

Minusta vaikka koko kehitysapubudjetin voisi laittaa pakolaisleireille. Nyt pakolaisleirien budjetit (siis koko raha mitä niihin käytetään yhteensä koko maailmassa) ei ole kovin suuri.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #31

Kirjoitin edellä päinvastaista mitä oli tarkoitus :

"koska alueellinen vakaus ja taloudellisen toimeentulon edellytykset takaisivat parhaiten pakolaisuuden syntymisen" - pitäisi olla, että alueellinen vakaus ja toimeentulon edellytykset parhaiten estävät pakolaisuutta...

Kehitysyhteistyömäärärahojen ohjaaminen oikeasti toimiviin hankkeisiin on etukäteen arvioiden hankalaa, pakolaisleireihin satsaaminen niiden turvallisuutta ja elämisen tasoa parantaen kuulostaa mielekkäälle.

Yksityisesti kehitysyhteistyötä voi aina harjoittaa pienemmissä projekteissa, vaikka mikrolainoilla.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Rajat kiinni" on tyypillinen maahanmuuttokeskustelun olkiukko.

Rajat eivät ole silloin kiinni, jos ne voi suhteellisen lyhyessä ajassa ylittää voimassaolevaa passia näyttämällä sellainen, jota ei ole maahantulokieltoon tuomittu. Se, että maahantulokieltoja tuomitaan rikollisille, ei tarkoita että rajat olisivat kiinni yleisesti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Tuomittujen rikollisten maastakarkottaminen (aina kun mahdollista) on jo nyt mahdollista ja käytetty keino. Maahantulokiellon osalta sama sääntö ja käytäntö.

http://www.migri.fi/tietoa_muualla/poistuminen_suo...

Kieltämättä ongelma muodostuu niistä rikoksista tuomituista, joita ei voi laillisesti palauttaa mihinkään lähtömaahan,,,

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Mulla ois ehdotus,jolla sais monta ongelmaa ratkaistua. Jos ihminen aikoo elää täällä Suomessa,hänen on tehtävä työtä. Työttömät voivat auttaa esm. Vanhusten hoidossa,sairaaloissa jne... Kyllä nyt jokainen oppii petit petaamaan ja siivoamaan,näin varsinaisen henkilökunnan työtä helpotetaan. Ennen pidettiin risusavotoita,miksi ei enää. Työtä kyllä löytyy ja tärkeintä olisikin, että nuoret ja maahanmuuttajat oppivat työlle. Itse aloitin Postissa. Palkka oli surkea,mutta kun jakoi aamu-päivä ja Sunnuntaipostin,niin pärjäsi. On aivan järjetöntä jakaa ilmaista rahaa terveille nuorille ihmisille,että nämä makaisivat kotona. Ei ihme,että syrjäydytään,eikä opita yrittämään. Tämä systeemi karsisi ne,jotka aikovat tulla tänne vetelehtimään. Vanhukset ja sairaat on hoidettava,mutta millä perusteella terve ihminen voi sanoa,että en lähde,jos en saa tarpeeksi rahaa. Opetetaanhan kai kotona ja koulussakin velvoitteita,jotka on hoidettava. Ei se yhteiskunta kuule sillätavalla toimi,että maataan vaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työllistyminen tai ammattiin pätevöittävän opiskelupaikan saaminen varhaisessa vaiheessa on aina optimistisin vaihtoehto, syrjäytyminen kantaväestönkin keskuudessa nopeutuu aina siinä vaiheessa, kun mielekäs tekeminen on vähissä.

Risusavotoita ei kai saa teettää kuin puisto-osaston työkoneiden käyttöön opastetuilla puistotyöntekijöillä ja maaseudulla usein ne vähät metsurit tekevät metsän kunnostustöitä kausitöinä. Samoin taimien istuttaminen on nykyisin varattu metsätyömiehille tai metsänomistajat istuttavat ne itse harrastuksenaan - itse sain ensimmäiset tilit taimien istuttamisesta 13-vuotiaana.

Postin- tai lehdenjakajina näkyy ulkomaalaisia nykyisin paljonkin ja mainosten luukuttajina.

Jouni Nordman

Antikainen taas ymmärrä maahanmuuton sellasena joka tuotetaan tarpeeseen, kun muualla Euroopassa puretaan maahanmuuton takia juuri sen tuoman ongelmien takia sosiiaalitukiin oikeutusta. Vasuri haihahtelijoilta meinaan unohtuu se, että ihan kaikki ei katso tämän teollisuuden alan tarpeellisuutta, samalla tavalla kun vasuri hippiäiset eivät katso turkistarhauksen sopivuutta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Ornitologi Nordman haihahtelee kovasti yhdellä silmällä kiikaroiden, tähdäten alaperään, kun tunnistus kävisi paremmin höyhenpuvun kokonaisuutta tarkastellen.

Jouni Nordman

No, höyhen puvussa on monta kerrosta, jossa sen päällimäine kerros yleensä on vettä hylkivä ja pohja untuva lämmittävä. Jolloin vettä hylkivän tehtävä on suojata untuvaa kastumasta, mutta sekää ei voi estää loisia sitä läpäisemättä, johon taas tarvitaan nokkaa jolla nämä loiset voidaan noukkia yriskerrallan, jolloin ne eivät pääse liialisesti lisääntymään ja eivät tällöin heikennä selviämiskyky ankaraan talve tai anakaraa muuttomatka vaarantaen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kokonaisuus, my dear Nordman.

Suomessa humanitaarisenkaan maahanmuuton kustannukset ovat luokkaa 0,1 prosenttia BKTL:sta ja kokonaisuutena maahanmuutto on Suomen kansantaloudelle tuottavaa.

SPR:n ja turvapaikkahakijoiden vastaanottokeskusten työntekijät maksavat tietenkin sisämarkkinoiden rahavirtaa liikkeellä pitäviä tulo- ja kulutusveroja siinä missä valimon mitallimieskin ja pakolaisten saamat toimeentulotuet palautuvat samaan virtaan.

Ja esimerkiksi Anssi Joutsenlahti (ps) perusteli pakolaisten vastaanottamisen varsin tyhjentävästi äskeisessä kirjoituksessaan, joten tällainen humaani ajattelu ei aina korreloi yleistävässä mielessä muuhun poliittiseen taustaan.

Jouko Silvennoinen

Nyt se alkaa budjettiriihi noin4 miljardia pitäs leikata mutta älkää peljätkö tuskin senttiäkään kotouttamisesta, maahanmuutosta, sosiaalisoppailu voi jatkua.Minut on helppo leimata rasistiksi maahanmuuton vastaisuuteni vuoksu,mutta antaa tulla vaan.
Mielestänä maaamme ei tarvi missään muodossa yhtään mamua,ei ilmaiseen koulutkseen , eikä työhön ennen kuin suomessa otetaan Belgian mallinen lainsäädäntömalli käyttöön mamun työllistymisestä.Ja mitä tulee tuohon kulttuurin rikastumiseen niin onhan meille nuo suomenromaanit tuonu aivan riittävästi kulttuurin kirjoa, jopa vasureille.Tässäpä yhden ryhmän yhden henkilön maahanmuuttokritiikkiä.
Ja se että suhtaudun erittäin kriittisesti maailman väestön pelastamiseen johtuu yksinkertaisesti siitä syystä että ihmisiä syntyy ja ihmisiä kuolee, hoidetaan ensin omat asiat kuntoon ja sitten muut.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"turvapaikkahakemusten käsittelyajat liian pitkiä"
Tämä johtuu ruuhkista ja useista päätösten valituskierroksista. Suomen tekeminen turvapaikkashoppailijoille vähemmän houkuttelevaksi vähentäisi ongelmaa. Myös valituskierrosten karsiminen helpottaisi.

"perheenyhdistämiskäytäntö edelleen eriarvoistavaa ja hajanaista"
Tämän saa ratkaistua niin, että perheenyhdistäjältä vaaditaan tulotaso, jolla hän voi perheensä elättää. Tällöin kaikki saadaan samalle viivalle.

"maahanmuuttajien kotouttaminen jää usein puolitiehen"
Tätä ei ole pystytty missään ratkaisemaan, eikä todennäköisesti pystytäkään.

"maahanmuuttajien kielikoulutus puutteellista"
Myöskään kielen opiskeluun ei kannusteta, vaan Suomessa voi turvautua tulkin apuun vielä kymmeniä vuosia saapumisen jälkeen.

"kantaväestön ja maahanmuuttajaväestön vuorovaikutukseen ei panosteta riittävästi"
Tähän ei pidäkään panostaa millään mahtikäskyllä yläpuolelta. Vuorovaikutus tapahtuu luonnollisesti - jos on tapahtuakseen.

"valtiovallan resurssointi rasisminvastaiseen työhön vähäistä"
Eikä ole. Rasisminvastustamiseen tungetaan hurjat määrät rahaa, mutta metodit ovat toimimatonta propagandahömppää.

"turvapaikanhakijoiden työllistymistä ei tueta riittävästi"
Eikä niin voi tehdäkään. Suomessa kaikkia ihmisiä on kohdeltava tasaveroisesti. Eli jos työllistymistä tuetaan, joudutaan tukemaan kaikkien ihmisten työllistymistä.

"maahanmuuttajayhteisöjen sisäisiin rakenteisiin kuuluvien yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymysten kannalta hankalien aiheiden osalta ei osata mediassa eikä etenkään viranomaistaholta suhtautua riittävällä vakavuudella ja tarmolla"
Mutta vasemmiston mukaanhan maahanmuuttajilla on oikeus säilyttää kulttuurinsa?

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

En ole perussuomalainen,tai olen,mutta en kuulu puolueeseen. Silti en millään voi käsittää,miksi maahanmuuttoa puolletaan niin vahvasti. Eikö esimerkit muualta Euroopasta ole kantautuneet korviinne. Lisääntyvää levottomuutta,ääriryhmiä,rikollisuutta,sopeutumattomuus maan oloihin jne... Kun portti on auki,niin tulijoita varmasti riittää. Nyt 0,1 vähän ajan päästä 10-20 prosenttia jne... Missä vaiheessa aiotte sanoa stop,nyt riittää,vai käännymmekö pikkuhiljaa esim. Islaminuskoon. Turhaanko isäni taisteli maan itsenäisyyden puolesta. Tämä on tietysti populismia,niin kuin kaikki muukin arvostelu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni tuollaisten huolenaiheiden kirjoittaminen näin julkisesti tai muu esittäminen on oikeutettua - toinen asia on se, onko huoleen todellista aihetta.

Maahanmuuton vuoksi ainakaan itsenäisyyden menettämistä ei tarvinne pelätä, Suomen edustuksellinen demokratia ja korkea koulutustaso (ihmisten tiedollisuus) takaavat joltisenkin varmasti päätöksenteon pysymisen omissa käsissä ja yhteiskuntarauhaa takaavat oikeudenmukaiset lait ja niiden valvonta ja soveltaminen oikeudessa.

Työperäistä maahanmuuttoa puolletaan väestöpohjan ikääntymisellä ja tulevalla työvoiman tarpeella.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Onko näköpiirissä paljonkin lisää työpaikkoja?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vanhustenhoidossa ainakin voi puhua kymmenistä tuhansista työpaikoista, ja ainahan erilaiseen ylläpitoon myös tarvitaan tekijöitä sekä siihen ns. tuottavaan työhön. Väestö ikääntyy Suomessa kuten muuallakin Pohjois-Euroopassa.

http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx...

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Vanhustenhoitoonhan meillä on jo kymmeniätuhansia työttömiä ja lisää tulee koko ajan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset