jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Palkansaajien työvuosi lyhentymässä

  • Palkansaajien työvuosi lyhentymässä

Työmarkkinoiden rakenteen uusiutuminen, taloustaantuma ja muut ajan vaikuttimet ovat viimeisen vuosikymmenen aikana aiheuttaneet etenkin miespalkansaajien kohdalla merkittävää muutosta vuotuisen työajan pituuteen- tarkasteluvälillä 2005...2012 keskimääräinen tehty vuosityötuntimäärä on vakiintunut työaikalain normin mukaiseksi noin 1690 tunniksi. 

Palkansaajanaisten kohdalla muutos on ollut saman suuntainen, mutta eri syistä - vuonna  2012 naisilla keskiarvo oli noin 1464 tehtyä työtuntia vuoden aikana. 

Mistä tämä keskimääräinen tilastollinen 13 prosentin ero sitten johtuu?

No, Tilastokeskuksen tarkkojen ja ajantasaisten tietojen mukaan lähes yksinomaan siitä, että noin 20 prosenttia palkansaajanaisista tekee osa-aikatyötä ja määräaikaisella työsopimuksella töitä tekee (joko omasta tahdostaan tai vasten tahtoisesti) 18 prosenttia.

Säännöllistä yli 40 tunnin työviikkoa tekee palkansaajista kaikkiaan noin 10  prosenttia, joista 2/3 on miehiä, mikä sekin tietenkin vaikuttaa merkitsevästi keskimääräisiin vuosityötunteihin.

 

niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nykyiselläänkin suomalaisten palkansaajien työaika on Euroopan lyhyimpiä :

http://www.stat.fi/artikkelit/2012/art_2012-09-24_...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tilastokeskuksesta löytää helposti keksiarvon esimerkiksi teollisuuden keskimääräiseksi työtuntimääräksi. Sen voisi sanoa olevan noin 1750. Se vaihtelee tientenkin sen mukaan onko kiirettä vai ei. Nyt monessa paikassa paiskitaan vain normi tunnit ja toivotaan, että edes jotain työtä olisi. Tämä on vain keskimäärä. Itselleni on tullut jo tällä viikolla maanantaista alkaen 34h tänään 10 lisää. Viikonlopuksi töihin.

Muistaakseni meille ei ole tullut mitään uutta sitten kirkkopyhien siirtämisen oikeille paikoilleen, mikä lisää vapaata. Nyt sitten niitä ollaan siirtämässä takaisin viikonloppuun. Eli työaikamme on taas kasvamassa. Jos aina parjattu pekkasjärjestelmä puretaan työaika kasvaa sadalla tunnilla, siis meillä tuntipalkkaisilla. Minusta se sitten vaatisi jotain myös toimihenkiöille ja kuntiin, koska me olemme tälläkin hetkellä heihin nähden epätasa-arvoisessa asemassa.

Tosin tasa-arvolla ei ole tässä oikesasti mitään merkitystä. Se pitäisi mennä feministisiankin paksuun kalloon. Vain sillä on, että pystytään tarjoamaan sellaisia tuotteita, joita saadaan kaupaksi. Siitä sitten riittää jaettavaksi kaikille. Nyt jakojärjestelmä kuppaa liikaa.

Sellaista kuin palkallinen vapaa ei ole oikeasti ykstyisessä yrityksessä olemassakaan. Se perusasia olisi jokaisen hyvä ymmärtää. Kaikki palkka tulee vain tehdyistä tunneista, jotka sitten jaetaan kesälomiin, arkipyhiin ym. Julkisellasektorilla missä oikeasti ei tarvitse mitään tulosta tehdä tillanne on toinen ja se näkyy nykytilassa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työllisyyden kannalta siirtyminen 30 tuntiseen työviikkoon lie välttämätöntä?

Tasa-arvon kannalta voi pohtia sitäkin, mikä mahdollistaa (sinulle) tehdä säännöllisesti yli- ja pyhätöitä - vanhemmuuden vastuiden epätasainen jakautuminen isien ja äitien välillä on merkittävä työelämään osallistumista jakava tekijä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kaiketi muksut on jo sen ikäisiä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Toisaalta meillä on ollut yhteinen tili vuodesta 90-.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kumpikin on vielä ollut huono vanhempi ja ollut koko ajan töissä. Olemme siis maksaneet toisille mahdollisuudesta olla kotona.

Niin jokainen valitkoon työtuntinsa itse. Uskon, että yksinyrittäminen lisääntyy Suomessa. Se on sekä hyvä, että huono asia. Huono siinä, että sillä aletaan kiertämään näitä jo naurettavuuksiin meneviä määräyksiä. Osa joutuu hankalaan asemaan. Mutta hyvä siinä, että se antaa enemmän vapauksia toimia.

Tunnen jo nyt useita yrityksiä, jotka eivät palkkaa ketään. Käyttävät vain alihankkijoina yrittäjiä. Käytännössä he tekevät vain tavallista työtä, mutta ovat perustaneet toiminimen. Mutta ei mitään, lisää sääntelyä saadaaan se vähäkin hyvä mitä on saatu aikaiseksi katoamaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Joitakin vuosia sitten jo tuli todetuksi, että suurteollisuuden aika on lopullisesti ohi Suomesta ja jatkossa joudutaan panostamaan pienempiin yritysmuotoihin - suvussani tuota yksinyrittämistä on paljonkin. Kotihoitopalvelut ovat eräs "tulevaisuuden ala" mitä voi tehdä suhteellisen helposti yksin, etenkin näin väestön vanhetessa töitä tulee myös riittämään... Verkostostoituminen tällaisten yrittäjien välillä on välttämätöntä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kuka tässä sitten on syrijtty ja epätasa-arvoisessa asemassa?

Olenko minä pakotettu vai halukas tekemään paljon töitä. Miksi toinen puolisko valitsi siistin mukavan sisätyön kunnassa? Paljon vapaata kaikenlaista laivaseminaaria ja tykytystä? Mietippä sitä.

Miksi työtoverini näyttävät kuolevan eläkkeelle päästyään nuorempina erilaisiin syöpiinn? Miksi heillä on kaikenlaista kremppaa jo työikäisinä. Verattuna julkiseensektoriin. Miksi minullakin jo on? 46v parhaassa iässä. ?

Ketä se epätasa-arvo koskee? SAK ajaa kätevästi sak:n työntekijöiden ja verotuloilla elävien etuja, mutta ei meidän.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hyvä kysymys sinänsä - kunnalla palkkaus on joka tapauksessa heikointa, joten syrjityt ovat siellä taloudellisilla mittareilla arvioituna.

Tykyt ja koulutuspäivät olivat äskettäin yleisiö yksityiselläkin puolella, nousukautta kun elettiin 2000-luvun alussa. Vuosittain käytiin mekin Tallinnassa kouluttautumassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset