jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Verotus luo hyvinvointia :)

Varsin monet kokevat edelleen verotuksen negatiivisena ilmiönä, hengenriistoa pahemmalta kokemuksena ja vähintään yksilön vapautta loukkaavana pakkona. Näin vaikka olemmekin vapautuneet  kruunun ja piispojen kahleista aika päiviä sitten ja siirtyneet pohjoismaiseen yhteisvastuulliseen yhteiskuntajärjestelmään.

Verotuksen tarkoitus kiteytyy juurikin yhteisvastuussa, oikeudenmukaisuudessa ja hyvinvoinnissa - verotus on moraalista ja evolutionaarisessa mielessä siten ihmiskunnan merkittävimpiä keksintöjä.

Iloiset veronmaksajat

 

"Verojen maksamisen ei tarvitse olla itkun aihe tai edes välttämätön paha. Veroja kannattaa maksaa, ovat ne sitten matalia tai korkeita,  kunhan ne ovat tarkoituksenmukaisia."

 

 

niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Verotuksen tapahtuessa valtion julkinen hallinto syö aina siitä siivunsa.

Kansalaisen menettäessä ostovoimaa valtiolle tapahtuu aina hyvinvoinnin menetystä. Ottaessa euron poissa työntekijältä valtio ottaa päättääkseen sen käytöstä. Usein valtion toimen piteet eivät keskity sellaisten tehtävien hoitoon joiden kautta raha saataisiin kiertämään.

Maltillisen, oikeudenmukaisen, neutraalin ja mahdollisimman vähäisen verotuksen tapahtuessa yhteiskunnan hyvinvointi paranee.

Julkinen sektori osuus kehityksestä ja tuotannon parantamisesta on minimaalinen. Niitä tapahtuu yksityisellä sektorilla, josta verokarhu kaivaa kermat pois. Juuri kehitys ja tuotannon parantaminen luovat lisäarvoa yhteiskunnalle BKT kasvaessa. Julkisen talouden osuuden BKT:sta kasvaessa yksityisen sektorin mahdollisuus näiden hyvinvointia lisäävien toiminnoista vähenevät.

http://www.eroahyvinvointivaltiosta.fi/

http://www.libera.fi/en/tiedote/talouskriisin-peri...

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Tekeehän se valtion julkinen hallintokin töitä ja käyttää palkkarahojaan markkinoilla.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Yleensä pienituloisen rahat jäävät Suomeen pyörimään antaen työtä toimeentuloa ja hyvinvointia kaikille. Rikkaan pöydässä syö luxembugilainen.

Pekka Iiskonmaki

Paljonko Juho Antikainen maksoi veroja vuonna 2013? Oma esimerkki kannustaa meitä muita maksamaan enemmän.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuloveroa vissiin sellaiset 5 000 euroa ja kulutusveroina ja alveina runsaasti.

Pekka Iiskonmaki

#3
Ei tuo ainakaan minua riehaannuttanut verotalkoisiin. Juholla on tuloja liian vähän elämiseen ja liikaa kuolemiseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hyvä antaa vähästään ja sitä paitsi käytän yhteiskunnan palveluitakin säästeliäästi.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

No mutta sillä summalla työmarkkinatuella oleva elää kokonaisen vuoden ja maksaa siitä 1000€ veroakin.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Ei sentään. Kyllä hänen pitäisi saada puolitoistatuhatta enemmän.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Tyypillisesti pelkällä työmarkkinatuella oleva saa myös sossun rahaa, yhteensä esimerkiksi Helsingissä noin 1200€ kuussa. Tämä tekee siis vuodessa nettona 14.400€. Elättämiseen tarvitaan siis kolmen J.A:n verot.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #29

Required income 800-1,260
Food costs 170-240
Housing costs 450-750
Other costs 180-270

http://www.wageindicator.org/main/salary/living-wa...

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen Vastaus kommenttiin #29

Sirpa Ahola-Laurilan blogissa olen kommentoinut tätä asiaa:

Hetkinen! Katsotaanpa asiaa vähän tarkemmin. Esimerkkinä tuolla edelläkin mainitsemani työtön henkilö, joka sai laittoman pitkään TE-toimistoa pakoilemalla 1051 €/kk.

Työmarkkinatukea hän sai 702 €/kk ja maksoi siitä veroa 20% eli 140 €. Vuokraa hän maksoi 438 €/kk ja sai siihen vuokratukea 350 €. Hänen bruttotulonsa olivat siis 702+350= 1052 €/kk

1052-140-438=474 (€) Hänelle jäi siis muuhun elämiseen 474 €/kk.

Hänelle jää siis tuista 474 € ja hän maksaa veroa 140 €

Vuokranantaja saa tuista 438 € ja maksaa veroa (29%, omaisuustulovero) 127 €
vuokranantajalle jää 311€.

Tämä nuorimies käyttää hänelle jääneet rahat pizzaan ja muuhunkin, josta kaikesta hän maksaa 24% ALV:tä ja sen lisäksi hänen kuluttamansa rahat jäävät pyörimään Suomeen, työllistävät ja tuottavat myös lisää verotuloja yhteiskunnalle.

Vuokranantaja käyttää saamansa sosiaalituen lentomatkallaan kaukomaille, mistä taas ei jää senttiäkään tälle yhteiskunnalle.

Uudelleen yhteenveto kommenttisi pohjalta. Hän saa tosiaan 12 612 €/v bruttoa. Veroa hän maksaa 1 680 €. Hänen vuokranantajansa maksaa niistä sossusta saaduista rahoista 1 524 € Sossu maksaa siis 12 612 € ja saa välittömästi takaisin 3 204 €. Sosiaalin menot ovat siis 9 408 €. Siihen riittää parin J.A:n verot.

Siitä summasta ei tuen saaja sitten tuloveroa maksa. Mutta paitsi vuokrasta niin lopuista heti Alvia 24 % = 1 365 €. yhteiskunnan tähän mennessä menettämä summa on siis 8 043 €. Jos vuokranantaja myös käyttäisi sosiaalista saatuja rahoja niin, että niistä tulisi alvia, niin Antikaisen maksama vero jää pari tonnia puuttumaan yhden helsinkiläisen työttömän elättämisestä.

Huomioon voi ottaa myös sen, että kaikenlainen kulutus on jollekin tuloa, josta maksetaan veroa. Otetaan nekin huomioon, niin jo rupeavat riittämään. Ja jos tämä sossun elätti joskus on töissä yhtä monta vuotta kuin hän on saanut tukea, on hän maksanut veroillaan sen mitä yhteiskunta hänelle on aikaisemmin maksanut.

Omaisuustulovero on 30 % ( ei 29 %). En korjannut sitä. Muuten luvut ovat tarkkoja.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #37

Helpoimmalla pääsee kuin laskee suoraan toimeentulotukilaskurilla kaiken. Toimeentulotuki on lisäksi verotonta, jolloin niiden määrilläkään ei tarvitse spekuloida.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen Vastaus kommenttiin #40

Miten luulet minun menetelleen? Lähtökohtana vain oli se tunnettu ja laajalti levitelty tapaus. Ja halu osoittaa, ettei pitkäaikaistyötön ole se, joka tämän valtion konkurssiin vie. Sellainen vie yhteiskunnan resursseja hävettävän vähän. Toisaalta yhteiskunta menettää melkoisesti, kun ei pysty järjestämään hänelle töitä.

Ne sosiaaliset rahat vie syöpäsairas, jonka sairaus uusii, ja vaatii useita hankalia leikkauksia ja muuta kallista hoitoa ja magneettikuvauksia.

Vaikka sinä oletkin kateellinen niille työttömille, niin minä en ole tippaakaan kateellinen edes tälle erittäin kallista hoitoa saavalle :)

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen Vastaus kommenttiin #40
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Käytetäänkö niitä tarkoituksenmukaisesti?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Meneekö verorahat käytännössä tarkoituksen mukaisiin tarpeisiin, on hyvä kysymys. Suurissa linjoissa ainakin verotuotto kohdentuu suurelta osin sosiaali- ja terveyssektoreille eli perinteiseen yhteisvastuulliseen tarkoitukseen ja käsittääkseni valtio ja kunnat ovat tuottavuusohjelmilla saaneet tehostettua varojen käyttöä "varsin" hyvin.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kun puhut verotuoton kohdentumisesta sosiaalisektorille, niin moni luulee kaikkien verojen menevän sossun luukun kautta, ja itse jäävänsä ilman.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Miten paljon tuetaan yksityistä sektoria? Tampereella pitää rakentaa täysin turha tunnelli ulkomaistenkin firmojen tueksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #22

Ounaksuinkin tätä, nimenomaiseen rantatunnelihankkeiseen yms. jäähalleihin palaa rutkasti verovaroja ja siten yksityinen sektori saa lähes suoraa tukea yhteiskunnalta. Muutenkinhan yksityinen yritteliäisyys hyötyy julkisista palveluista, ehkä eniten koulutetun ja terveen työvoiman muodossa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26

Jaetaanhan niitä yritystukiakin suuoraan eri tavoin. Kuten viime päivinä huomiota herättänyt "kuivaverianalyysin" keksineelle puljulle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #27

Finnvera rahoittaa yrityksiä suoraan, Kera piti sitä ennen myös meidät maalaiset virkeinä ja toimeliaina :)

Pekka Pylkkönen

Puolet verorahoista menee sosiaaliturvaan, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja hallintoon noin 10% kuhunkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"tuottavuusohjelmat" tarkoittavat kai lähinnä varsinaisten työntekijöiden poispotkimista ja palveluiden ulkoistaminen ja kilpailuttamisen edellyttämän hallinnon paisuttamista.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ajattelen, että verojen tehtävänä on kurjuuden pitäminen loitolla. Havaitsen kyllä väärinkäytöksiä, mutta missä raha siellä myös väärintekijät.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Yksi maailman vanhimpia veroja lienee perintövero.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Tuskinpa. Taitaa kiinteistövero viedä voiton.

Kiinteistöjä on helppo verottaa. Niitä ei voida viedä muualle. Perinnöstä vaaditaan jotain asiakirjoja. Muuten on sitä on vaikea näyttää toteen.

Eikä vaadi kuin Ruotsiin muuttamista, jos ei halua maksaa kateusveroa eli perintöveroa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Perillisveron maksaja on kai perillinen. Joka tapauksessa ei auta, vaikka hän muuttaa. Perittävän on muutettava ja muutettava omaisuus mukanaan. En ole aivan varma, mutta mielestäni perillisen ei tarvitse muuttaa.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #20

Ei taida riittää. Pitää asua luultavasti 3 vuotta tai näyttää olennaisten siteiden katkeaminen (ei perhettä, lapsi, kiinteää omaisuutta, yritys toimintaa lähinnä yksityistä jossa on mukana). Vaihtoehtoisesti verottaja voi varmaan tuoda käpälänsä läpi 3 vuoden yli näyttämällä olennaisia siteitä.

Oikeassa olet perijästä. Perittävän muutto ei vaikuta.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Perillisveron maksaja on kai perillinen. Joka tapauksessa ei auta, vaikka hän muuttaa. Perittävän on muutettava ja muutettava omaisuus mukanaan. En ole aivan varma, mutta mielestäni perillisen ei tarvitse muuttaa.

Viinaveronkin vie kiertää menemällä Viroon. Sinulle Joonas se kiertäminen tulee kalliiksi, mutta ehkä liikemiehiltä voi ostaa puolella verolla. Vauraiden verot on suunniteltu kierrettäviksi, mutta palkasta maksettava vero on vaikea kiertää. Tosin sekin vähän helpottuu sen mukaan mitä isompi palkka.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #21

Veron kiertäminen ja lain rajoissa toiminen ovat vähän eri asiat. Toisesta voi joutua/joutuu rikoslain mukaiseen vastuuseen. Toisesta ei seuraa muuta kuin kateellisten panettelua.

Ei perittävän sijainnilla ole merkitystä. Ainakaan verohallinon ohjeen mukaan. Hänen sijaintinsa ainoastaan määrittää perintö lainsäädännön asuinmaa, kansalaisuus tai kotimaisen lainsäädännön mukaan.

Saksassa perintöveron katto oli jotain 500 000 euroa ja Ruotsissa veroa ei ole. Ei kait sitä muuta pitäisi kuin saada niiden kansalaisuus tai katkaista olennaiset siteet!

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen Vastaus kommenttiin #25

Meidän ainoa lapsemme asuu Ruotsissa yhdettätoista vuotta, on Ruotsin kansalainen. Olimme pankin lakimiehen luona tekemässä edunvalvontasopimusta toisillemme ja sitten tyttärellemme. Siinä yhteydessä kysäisin, kun tiesin ettei Ruotsissa oteta perintöveroa, että pitääkö tyttäremme maksaa sitä. Lakimies sanoi, että perintövero peritään Suomessa, Suomessa olevasta omaisuudesta. Kun nyt en sen kummemmin aio veroja kiertää, en sen enempää kysellyt. Tyttärelleni olen luvannut jo aikaisemmin muuttaa Tukholmaan, kun ja jos minusta tulee isoisä.

Tässäkin näkyy, että veroja voi kiertää. Laillisesti. Muutaman tonnin takia ei tosin kannata lähteä muille maille, eikä sieltä Rovaniemeltä Viroon yhden sixbagin takia.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #31

Alkoholivero ei ole minulle merkitystä. Oli se sitten 1000 euroa per litra tai ei. Sattumoisin en kyseistä ainetta käytä.

Olet oikeassa. Molempien pitää asua ulkomailla. Kiinteän omaisuuden osalta ei edes ulkomailla asuminen auta (molemmat osapuolet). Verokarhu syö kiinteästä omaisuudesta perintöveron.

https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Perinto...

Olisi pitänyt jaksaa enempi tutkia. Luen juuri varainsiirtoveroa niin tuo perintövero vain sekoittaa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen Vastaus kommenttiin #32

En ollut varma, mutta noin sen kuvittelin. Kiitos!

Enkä minä ole kertaakaan käynyt Virossa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen Vastaus kommenttiin #25

Minun mielestäni veronkierto ja verosuunnittelu ovat sama asia. Ne ovat laillisia. Verovilppi ja veropetos ovat rikollisia tekoja.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #33

Oikeus tänään kirja ja professori Leila Juannon osuus "Veron kiertäminenkin kuuluu veron torjunnan laittomiin muotoihin."

Verosuunnittelu, veron minimointi ellei hallitseva motiivi ole veroedun saavuttaminen, veron torjunta ovat hyväksyttyjä.

Kielettyjen listalla ovat verovilppi ja veropako (välillä). Veropetos luonnollisesti kuuluu rikoslain lainsäädäntöön.

Veron kiertämisellä juridisesti tarkoitetaan toimia joiden ainoana motiivina on veron kiertäminen eikä niille ole liiketaloudellista tai muuta perustetta. Verotuksessahan hyväksytään osa verotusta vähentävistä toimista, mutta taustalla pitää olla liiketaloudellinen tai muu syy oikeustoimelle. Plus muutama lisäsääntö noihin poikkeuksiin.

Tässä on mielenkiintoinen verottajan puheenvuoro asiasta:
http://goo.gl/0lXoYF

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Antikaisen kanssa olen samaa mieltä. Verotus on hyvä asia.

Mutta verotus on myös paha. Varsinkin kun se vie liian suuren siivun yhteikunnasta. 45% ja kasvussa on liian paljon kokonaisveroasteeksi. Sillä on saavutettu 300000 ihmisentyttömyys. Käytänössä suurempi. Osa ei edes ilmoittaudu työvoimatoimistoon.

Tämäkään ei riitä julkisensektorimme hoitoon, vaan ulkoa on lapattava lisää rahaa. On siis tosiasia, että meillä ei ole varaa tähän. EIkö?

Jos hallintoa on todella 20 miljoonalle tai edes 10:lle, niin kyllä jotain tarttis tehrä.

Kuulemma sinunkin ylläpitämässäsi tasa-arvokeskustelussa ei voi verrata eri työnantajia. Se ei ilmeisesti aja feminismisi asiaa, mutta kuitenkin.

- Kuntatyöntekijän tehdyt työtunnit keskimäärin vuodessa n1600
- Teollisuudessa 1760, vaihtelee suhdanteiden mukaan. (tilastokeskus, tes)
- Sisällössä vielä huomattavia eroja. Kunnissa syödään yleisesti työajalla. Tykytetään, koulutetaan, vietetäänläksiä ym... työajalla. Sairastetaan 5% työtunneista kun tällaisessa pienessä firmassa hiukan yli 1%. Lähde olin 4 vuotta Raision tarkastuslautakunnan puheenjohtaja.

- Julkisensektorin yyöntekijät vaativat saman tai paremman palkan. Heidän palkkauksensa on viimeisen kymmenen vuoden aikana noussut nopeammin kuin ykistyisen puolen. Tuottavuus taas ei ole noussut lainkaan. Lähde Turun Yliopisto Matti Viren. Siellä on paljon ammattiryhmiä, jotka yksityisillä aloilla eivät ansaitsisi sellaista palkkaa, joka on "yhteisesti" päätetty heille antaa. Eli se ei noudata minkäälaista tuottavuus periaatetta.

No tosta voitaisiin tehdä johto päätös, että jos nämä pääosin yksityistettäisiin ja tehtäisiin yksityisin sopimuksin. Ei siellä tarvittaisi, niin paljon sukankuluttajia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kuntatyöntekijöihin kohdistuu näköjään useammanlaisia paineita - ensinnäkin vaaditaan entistä enemmän "tuottavuutta" laatutasosta tinkimättä ja toisaalta palkkamalttia kuntien talousahdingon vuoksi.

Viime päivinä erityisesti lastensuojeluun (huostaanottojen suuren määrän vuoksi), vanhustenhoitoon, opetukseen ja muuhun peruspalvelutoimintaan on esitetty lisää resursseja.

Kunta-alan viimeisimmän työolobarometrin mukaan kuntatyöntekijöistä jo 49 prosenttia kokee työnsä fyysisesti raskaana ja henkisesti painostavana 76 prosenttia - teollisuudessa vastaavat lukemat ovat 42 ja 50. Työntekijöiden uupuminen puoltaisi julkisen sektorin kasvattamista...

http://www.ttk.fi/files/2983/Kunta-alan_tyolobarom...

Ansiokehityksessä kuntatyöntekijät ovat edelleen palkkakuopassa

https://tilastokeskus.fi/til/pra/2012/pra_2012_201...

Valtion hommissa on enää Puolustusvoimien henkilöstö, rajavartiosto, poliisi ja hallinnollisia virkamiehiä sekä asiantuntijoita.

"Kuulemma sinunkin ylläpitämässäsi tasa-arvokeskustelussa ei voi verrata eri työnantajia. Se ei ilmeisesti aja feminismisi asiaa, mutta kuitenkin."

Eri sektoreiden ja alojen vertailu yleisesti käy minulle vallan mainiosti, palkkakartoituksia sen sijaan ei voi tehdä eri työnantajien palveluksessa olevien työntekijäryhmien kesken tasa-arvolain muotoilun (ja käytännöllisten syiden) vuoksi.

Millä mitataan peruskoulun opettajan tuottavuus? Ryhmäkoollako,eli opettaja A opettaa 40 oppilasta tunnissa ja opettaja B ainoastaan 18 oppilasta => opettaja A on tuottavampi?

Jouni Nordman

Verotuksen ongelma on sen kohtuuton tehottomuus, tämän takia verovaroin tuottamat palvelut kannatta pitää yhteiskunnassa pienenä. Sillä palvelujen lisääminen lisää byrokratiaa, jolloin palvelut kannattaa osta yksityiseltä taholta mahdollisimman suurelta osin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset