jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Rasismin ja ksenofobian vastustaminen vaatii aktiivisuutta

Rasismi elää usein piilotettuna ilmiönä ennakkoluuloissa, joka päiväisessä stereotyyppisessä suhtautumisessa toisiksi miellettyihin ihmisryhmiin, mediassa ja markkinoinnissa sekä politiikassa. 

Rasismin ja rasististen mielikuvien paljastaminen on tärkeä osa rasisminvastaista työtä - mielikuvat ohjaavat voimakkaasti käytöstä ja siten myös  ennakkoluuloihin perustuva ajattelumalli toimii yleensä itseään vahvistavasti sisäisen koherenssin tavoittelun vuoksi. 

Omien ennakkoluulojen tuulettaminen suhteessa käsityksiin vieraista kansoista ja ihmisryhmistä on hyvä aloittaa tutustumalla johon kuhun vierasta kulttuuria edustavaan henkilöön aivan henkilökohtaisesti, konkreettinen kohtaaminen tuottaa aina jonkin asteista palautetta ja biofeedbackia aivoille.

Ennakkoluuloja lieventää ja kyseenalaistaa myös aktiivinen tiedonhankinta ja omatoiminen oppiminen, tiedostava ihminen ymmärtää suhteellisen helposti asemansa suhteessa dynaamiseen  elinympäristöönsä sekä vaikutusmahdollisuutensa siinä kuten hän myös moraaliolentona ( moraaliagenttina ) osaa näin muodoin  huomioida oman käyttäytymisensä eettiset vaikutukset.

http://www.rasmus.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Rakkauden kaksoiskäsky on hyvä ohje. Siinä ei erotella väriä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vaikka olenkin "pakana", niin tämä kristinuskon keskeisin ohje on kyllä minustakin verraton.

Käyttäjän MarkusKorhonen kuva
Markus Korhonen

Tossa ensi kappaleessa käy ilmi kyllä tämän koko homman haasteellisuus. Vaikka itse pitää itseään anti-rasistina niin niin se vaan on, että se rasismi lymyää jossain piilossa mun mielen sopukoissa. Ei auta vaikka kuinka koittaisi saada sen esiin. Ei se tuu. Mutta siellä se on. Mikä tässä avuksi ?????

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Se nimenomaan pitää tuoda esiin niin sitten niitä voi kyseenalaistaa ja ajatella itse uudelleen. Hyvä tapa on esim juurikin tuo vähemmistöryhmän edustajaan tutustuminen henkilökohtaisesti.

Itselle silmiäavaava kokemus oli islam aiheinen luentosarja johon kuului erilaisia luentoja Suomessa merkittäviltä aiheen tutkijoilta ja elokuvia. Sen jälkeen muutin itsekin monia ennakkoluuloja. Täysin uutta tietoa tältä kurssilta (jota hommalaiset ei tunnu tietävän..) oli, että suurin osa muslimeista elää euroopassa esim. Iso-Brtianniassa ja Ranskassa eikä suinkaan islamistisissa maissa kuten Saudi-arabiassa.

Käyttäjän MarkusKorhonen kuva
Markus Korhonen

OK, näinhän se varmaan on. Miten sä Saara määrittelisit oman rasismisi? Mä itse ajattelen, että saatan olla joissain asioissa vähän ennakkoluuloinen ja näin kai aika inhimillinen, mutten kuitenkaan mitenkään rasisti. (Tai siis mä en vaan löydä sitä)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #7

En mä kyllä itseäni sanoisi rasistiksi, missään tapauksessa. Ennakkoluuloja meillä kaikilla on, joillain enemmän ja joillain vähemmän. Ja jotkut pyrkivät niistä eroon kun taas toiset pyrkivät löytämään ennakkoluulojaan tukevia juttuja ja sulkemaan silmänsä muulta. Jälkimmäisellä tavalla kai toimisi rasisti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Uutisointi ei ole väärin, kun se perustuu faktoihin.

Tuossakin uutisessa mainitun tutkimuksen mukaan maahanmuuttajien keskittyminen tietyille asuinalueille ei ole sinänsä ongelma, vaan sosioekonominen eriytyminen tuottaa joillekin asuinalueille haasteita viihtymisen kannalta.

Ilkka Huotari

Onko se väärin, että muuttaa pois siitä syystä, että alueelle on muuttanut paljon maahanmuuttajia?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Oma valinta lähinnä, itsessään sekään ei ole väärin mielestäni ja vastaavia sosioekonomista eriytymistä ilmentäviä "muuttoaaltoja" on maan sisällä tapahtunut aikaisemminkin - maalta muutto 60- ja 70-luvuilla ja muuttaminen lähiöistä ok-asuinalueille tulotason kohotessa.

Kaupungin kaavoitusratkaisuissa ja asutuspolitiikassa tuonkin tyyppisillä tekijöillä on merkitystä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #9

Eli et näe rasismia tässä, vaikka "syy lähtöön oli maahanmuuttajien liian suuri määrä"? Mitä jos kyseessä onkin rasismi, pidätkö sitä mahdollisena?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Muuttajien päätöksen taustalla voi olla rasistinen tai muukalaisvihamielinen asenne ja siten on valitettavaa, jos he ovat muuttaneet edes yrittämättä tutustua naapurustoonsa. Jokaisella on tietenkin perustuslaillinen oikeus valita asuinpaikkansa mistä syystä tahansa...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #11

Rasismi ei siinä tapauksessa ole mikään moraalinen pahe, vaan korkeintaan elämää hankaloittava asenne. En tiedä missä mielessä rasismia yleensä vastustetaan, on tullut kuva että se on jotenkin väärin mitä ei saisi olla olemassa. Nythän siitä ei ole haittaa kuin sen kokijalle itselleen.

En oikein tiedä miksi sellaista pitäisi "vastustaa". Jos/kun sei ei ole pahe, vaan korkeintaan haitta kokijalleen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Siinä vaiheessa, kun nämä alueelta muuttajat (esimerkkeinä tämän keskustelun kontekstissa) alkavat levittää ennakkoluuloisia käsityksiään laajemmalle lukija- tai kuulijapiirille muuttuu haitta-astekin suuremmaksi.

Ennakoitavuus ja siten myös tietynlainen vakioitunut käsitys ihmisryhmistä on tietenkin luonnollista vuorovaikutteisuudessa, omia ennakkoluulojaan voi käsittääkseni parhaiten purkaa ja niiden tosiasiallista vastaavuutta koetella altistamalla itsensä läheiseen kosketukseen ao. ryhmien kanssa,

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #13

Niin, no en tiedä onko kyse ennakkoluuloista, vai mistä. Tutkimus ei kerro minkälaiset syyt maahanmuuttajissa loppujen lopuksi sai aikaan muuttopäätöksen. Tuo voisi olla hyvä tietää.

Jos asiasta ei ole tarpeeksi tietoa, ihmiselle lienee luontevaa varman päälle pelaaminen, eli pysyminen alueilla, joista ennakoitavuus on parempi.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Ilkka Huotari,
Viimeinen kappale artikkelissa: "Tutkimuksen toinen johtopäätös on, että kantaväestön poismuutossa maahanmuuttajakeskittymistä ei ole kyse vain valkoisesta paosta. Semminkin etniset ja sosiaaliset syyt näyttävät kietoutuvan poismuuttajien kokemuksissa toisiinsa."

Eli suomeksi: Kantaväestön keskeinen ennakkoluulojen ja uskomusten levittäminen aiheuttaa muuttoa. Ei maahnmuuttajien aiheuttama todellisuus.

Kyse on kaikkialla normaalista ihmisten statusarvonsa kohottamisesta. Poismuuttaja myös mielellään korostaa poismuuttoaluuen huonoutta korostaakseen sosiaalista edistymistään. Sellaiselle alueele syntyy vähitellen maine, jonka vuoksi siellä viihtyväkään ei voi kertoa työkavereilleen missä asuu. On silloin sellainen luuseri, että työnantajakin epäilee hänen kykyjään.

Johanna Lagerhorst on kirjoittanut kirjan Tenstasta Tukholmassa. Media levittää jatkuvasti kuvaa Tenstasta vaarallisena paikkana. Tilastot kuitenkin kertova, että Södermalm on Tukholman vaarallisin alue väkivaltarikosten suhteen ja Medborgarplatsen siellä tukholman vaarallisin paikka.

Miksi media valehtelee? Johanna Langhorstin mukaan yksikään tukholmalaisista puolestatoistatuhannesta toimittajasta ei asu lähiöissä. Heillä on tiedossaan vaan niiden alueiden maine. Täytyyhän lisäksi oman asunnon arvonnousua tukea siirtämällä ongelmat sieltä muualle.

Ilkka Huotari

"ei ole kyse vain valkoisesta paosta"

Niin, ei ole kyse vain valkoisesta paosta. Tuossakin jo myönnetään, että valkoinen pako on yksi syy.

"Etniset ja sosiaaliset syyt kietoutuvat toisiinsa"

Niin, samalla ihmisellä voi olla useita syitä poismuuttoon, mm. etnisiä ja sosiaalisia. Mikä on minkäkin osasyyn suuruusluokka? Itse päättelisin sen suoraan siitä tutkimuksesta missä oli annettu kai käsittääkseni päällimmäisin syy.

"Media levittää jatkuvasti kuvaa Tenstasta vaarallisena paikkana."

Varmaan lähiöitä kannattaa verrata toisiinsa, eihän Helsingin rautatieasemaakaan verrata suoraan Helsingin lähiöihin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset