jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Puolustusvoimia vaivaa resurssipula

Puolustusvoimamme on näin vuoden alussa itsekin huomannut olevansa ajastaan jäljessä - nykyinen laajaan reserviin perustuva vain miehiä velvoittava asevelvollisuusarmeija ei kykene edes hypoteettisesti turvaamaan maamme koskemattomuutta. Puutteita ilmenee niin koulutuksen määrässä ja laadussa kuin välineissäkin.

Jopa upseeriston piirissä puolustuskykymme asetetaan yksiselitteisesti kyseenalaiseksi.

 

Sotilasteknologian kehittyminen johtaa vääjäämättä erikoistumiseen maanpuolustuksenkin saralla ja niukkojen resurssien puitteissa tämä vaatii etenkin koulutettavan reservin miehistön määrien supistamista - ei voida enää jatkossa olettaa, että suuria joukko-osastoja koulutettaisiin päteviksi jatkuvasti ammattitaitoisiksi sotilaiksi, joilla on valmius puolustaa maatamme kattavasti. Raha ei riitä tähän.

Vaihtoehtoisia malleja tosin tämänkin ongelman ratkaisemiseksi on kehitelty, joista ehkä toteuttamiskelpoisin lienee yleisen asevelvollisuuden lakkauttaminen ja ikäluokkaisen reserviläisarmeijan korvaaminen motivoidummalla vapaaehtoisuuteen perustuvalla armeijamallilla, jossa koulutettavien määrä olisi noin neljäsosa nykyisestä. Kustannustehokkuus ja tasa-arvo puoltavat tällaista modernia järjestelmää, kuten myös uskottavan maanpuolustuksen toteumakin.

 

http://www.ohion.fi/index.htm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Antikainen kirjoittaa asiaa!

Ammattiarmeija, 2%/vuosi bruttokansantuotteesta puolustukseen ja Nato-jäsenyys. Tässä saattaaisi olla tulevaisuuden puolustuskonsepti. Ilman tässä mainittuja reunaehtoja ei tule kenkään allekirjoittaa "Ohi On!" aloitetta.

Tietenkin tarvittaisiin vahvistaa huomattavasti Maakuntojoukkojen roolia. Armeijan muuttussa ammattimaiseksi Maakuntajoukkojen tulisi pystyä kouluttamaan joukkonsa itse alusta asti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

NAto-vaihtoehto on melkoinen peikko monelle, mutta tässä teknologisessa humussa se on jopa väistämätön...Jos ei sitten Suomen metalli- ja ICT-teollisuus ala innovoida uusia kotimaisia tuotteita sopuhintaan puolustusvoimien tarpeisiin.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Jos huomioidaan myös asevelvollisuuden yhteiskunnalle aiheuttamat piilokulut, niin Suomi käyttää tälläkin hetkellä n. 3% bkt:sta maanpuolustukseen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei mikään armeija kykene turvaamaan Suomen koskemattomuutta. Aihe on jotenkin vaikeasti lähestyttävä. Mikä on päämäärä? Mikä on se koskemattomuus? Että kukaan ei edes hyökkää? Onko se "uskottavan puolustuksen" määritelmä?

Riittävä määrä ydinaseita on moiseen aika tehokas. Hyökkäys tulee, isot veneet kohti Ruotsia ja viimeinen painaa nappia.

NATO:n kelkkaan voi toki lähteä, mutta se on vapaudesta luopumista sekin.

Nykyinen teknologiaan nojaava armeijatyyppi on resurssisyöppö, joka juuri ja juuri sopii suurvallalle. Mitä pitempään konflikti kestää, sitä haperommaksi se käy.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

A.U.> ...."uskottavan puolustuksen" määritelmä?

ooo

Kansa kohisee, maksaa veroja .... ja odottaa määritelmää.....

Tapio Vehmaskoski

Eikös nykyajan poikien ja tyttöjen tehtävänä ole tehdä uutta sotilasainesta? Yksi äidille, yksi isälle ja yksi isänmaalle! Oletkos Juho hoitanut oman osuutesi?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Eihän henkilöistä olisi resurssi pulaa jos olisi sukupuoli neutraali asevelvollisuus. Vaihtoehtoisesti siitä sakista kelpuutettaisiin kerma 40-50% puolustusvoimille ja loput pakkotöihin eli sivariin.

Pakkotöillä voitaisiin ratkaista julkisen sektorin ongelmia. Tulisi läjäpäin ilmaista työvoimaa naurettavalla muutaman euron päivä palkalla. Ainoa suurempi kustannus saattaisi olla heidän majoittamisensa. Parakit armeijalta tähän käyttöön?D

Tapio Vehmaskoski

Minä vaan olen niin vanhanaikainen. Ajattelen edelleenkin varsinaisen ase kädessä sotimisen hyökkäystilanteessa kuuluvan miessukupuolelle ensisijaisesti.

Rauhanajan tekemiset ovat valmistautumista ennakkoon pahimman varalle. Tuskin sote- ja rakenneuudistusta kannattaa sotkea puolustusvoimien tekemisiin.

En siitä huolimatta pidä pahana nykyistä naisten osallistumista, mutta edelleenkin sotiminen ei ole tasa-arvon tekemistä.
http://www.youtube.com/watch?v=PMa3w8L92Xs

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #8

Ellei sotimiseen kuulu tasa-arvo voidaan koko ajatus kuopata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset