jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Palkkaeropuhe piristää pyhäpäivää

Sukupuolten välinen palkkaero määritellään vakioidusti kokoaikatyötä tekevien nais- ja miespalkansaajien säännöllisen työajan keskiansioiden erona. Kyseessä on siis tilastollinen keskiarvo keskiansioiden jakautumisesta sukupuolten välille tyypillisessä työsuhteessa ja viimeisin ansiotasoindeksin mukainen palkkaero on noin 17,3 prosenttia .

Tilastokeskuksen valioitujen tietojen mukaan 82 prosenttia palkansaajista tekee kokoaikatyötä, jossa säännöllinen tehty työaika asettuu välille 35...40 tuntia viikossa. Heistä noin 12 prosenttia tekee tämän lisäksi vielä säännllisesti ylitöitä, jolloin kokonaistyöaika ylittää säännöllisesti 40 tunnin viikkorajan.

Osa-aikatyötä tekee loput noin 18 prosenttia palkansaajista ja heistä kaksi kolmasosaa on naisia.

Pääsyitä tilastollisen palkkaeron muodostumiseen ovat ammattialojen jakautuminen mies- ja naisvaltaisiin sektoreihin, perhevapaiden kustannusten asymmetrisyys ja naisten sijoittuminen matalapalkkaisiin (usein osa-ja määräaikaisiin) työtehtäviin.

http://www.stm.fi/tasa-arvo/samapalkkaisuus/periaate

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Palkkaero on pienentynyt, kun miesten tekemät työtunnit ovat talouslaman vuoksi vähentyneet. Miehet eivät tee enää 20 % enemmän työtunteja, kuten ennen. Kun naisten ja miesten tekemien työtuntien ero vähnee, niin vähenee myös palkkaero, ja katoaa lopullisesti, kun miehet ja naiset tekevät saman määrän työtunteja. Palkkaerohan on syntynyt siitä ilmiöstä, että naiset ovat tehneet vähemmän työtunteja, kuin miehet, koska ovat halunneet panostaa enemmän lasten hoitamiseen ja kodinhoitoon.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nimenomaan ei ole palkkaero kaventunut viimeisenkään kymmenen vuoden aikana, vaikka vuosityötunneissa on tapahtunutkin pienoista tasaantumista.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Kuinka monta lähes kopioitua blogia pitää pistää pystyyn?

Melko useasti Pauli Sumanen ja muutamat muut ovat osoittaneet melkoiset virheet näkemyksessäsi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Eri palkansaajajärjestöt, työnantajajärjestöt ja akateemiset tutkijat ovat samoilla linjoilla kanssani. Palkkaero on helposti irrotettavissa ansiotasoindeksin aineistosta ja työajoista löytyy tilastotietoa Statfin:in lisäksi erillisistä julkaisuista. Väitän olevani hyvin vahvoilla näkemyksessäni.

Tarkoitus ei muutenkaan ole käydä prosentti- tai lukuarvosotia, vaan jakaa infoa ja hakea poliittisia ratkaisuja samapalkkaisuuden edistämiseksi esimerkiksi PRO:n puheenjohtaja Rinteen tavoin - hänen julkituloillaan lienee silti merkittävämpää vaikutusta työelämän tasa-arvoistumisen kannalta ...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

En tiedä mitä tilastoja luet, mutta en ole nähnyt raaka dataa, joka tukisi näkemystäsi. Ainoastaan tilastojen tulkintaa tahojen kautta, jotka tahalteen jättävät tiettyjä tietoja huomioimatta. Pauli Sumanen ja Yhdysvaltalainen tutkimus jossa otetaan huomioon useampi muuttuja työteossa tukevat kokonaisvaltaisempaa näkemystä. Tuntuu huvittavan sinisilmäseltä tämä tutkimus Suomessa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

http://www.ek.fi/ek/fi/tutkimukset_julkaisut/2013/...

http://www.ek.fi/ek/fi/tyomarkkinat_ym/tyoelama/ta...

Tuossa on suuriehkon työnantajia edustavan järjestön näkemyksiä samasta aihelmasta.

Ja raakadataa löytyy Statfin:n palkkarakenne- ja työvoimatilastoista :

http://pxweb2.stat.fi/database/StatFin/databasetre...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #7

En enää jaksa pastettaa tänne samoja linkkejä mistä näet tilastokeskuksen ajankäytön.

Haluat uskoa siihen mössöön, jonka takana on "sukupuoli tutkimus"-liike senkun uskot.

EK tutkimuksesta sivulta 6 löytyy mahtavaa kuinka miehet ovat työttömyyden kuninkaita lähes joka ikäryhmässä. Nuorissa ja vanhoissa erityisiä keisareita.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Tilastokeskuksen työaikaselvityksen mukaan vuonna 2012 miehet tekivät säännöllisessä kokoaikatyössä noin 5 prosenttia enemmän tunteja kuin naiset :

https://www.tilastokeskus.fi/til/tyti/2012/13/tyti...

cc eli case closed tältä osin :)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #9

Nämä ovat niitä tilastoja varmasti mitä Pauli Sumanen naureskeli. Oletetaan säännöllisen työajan olevan 40 tuntia viikossa vakityöntekijällä. Kun tarkastellaan tilastokeskuksen ajankäyttö tilastoja ero oli 20-25%. Hyvähän se on verrata banaania appelsiiniin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Palkkaero määritelläänkin kokoaikatyötä tekevien säännöllisen työajan keskiansioiden erona - kokonaisansioista laskettuna tehtyä työtuntia kohden palkkaero vain kasvaa. Tilastokeskuksen "Työ, talous ja tasa-arvo" -julkaisun mukaan 18,1 prosenttiin.

Tuossa edellisessä tilastossa ei oleteta mitään, vaan viikkokeskiarvot (miehet 38,7 ja naiset 36,4) on saatu kattavalla otannalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset