jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Parisuhdeväkivallan yleisyydestä

"Kansallinen rikosuhritutkimus (KRT) on kansallisesti edustava, 15–74-vuotiaille Suomessa pysyvästi asuville henkilöille suunnattu kysely, jolla kartoitetaan uhkailun, väkivallan ja omaisuusrikosten kohteeksi joutumisen yleisyyttä, ihmisten käsityksiä väkivallasta sekä väkivallan pelkoa.


Vuoden 2012 kansallinen rikosuhritutkimus sisälsi peruskysymysten lisäksi osion, jossa kartoitettiin nimenomaisesti parisuhdeväkivaltaan liittyviä kokemuksia. Kysymykset koskivat nykyisessä parisuhteessa tapahtunutta väkivaltaa. Parisuhdeväkivaltaa koskeviin kysymyksiin vastasivat henkilöt, jotka ilmoittivat kyselyn toteutushetkellä olevansa parisuhteessa."

 

Tiivistetysti tutkimuksen tuloksista :

  •  Parisuhteessa olevista naisista kymmenen prosenttia ja miehistä kuusi prosenttia ilmoitti joskus elämänsä aikana kokeneensa fyysistä väkivaltaa nykyisen parisuhdekumppaninsa taholta. Kuluneen vuoden aikana fyysistä parisuhdeväkivaltaa oli kokenut viisi prosenttia naisista ja kaksi prosenttia miehistä.
  • Nuoremmissa ikäryhmissä parisuhdeväkivallan tai uhkailun kokeminen oli selkeästi vanhempia ikäryhmiä yleisempää. . Yleisempiä syitä väkivaltaisille tilanteille olivat vastaajien käsityksen mukaan mustasukkaisuus, halu nöyryyttää toista osapuolta, riidat rahaasioista ja ostoksista sekä kumppanin aggressiivinen humalatila.
  •  Miehet kertoivat naisia harvemmin tapauksista muille osapuolille. Molemmat sukupuolet kertoivat kokemuksista yleisimmin ystäville, perheenjäsenille tai sukulaisille.
  •  Vain harvasta tapauksesta oli ilmoitettu poliisille. Naisiin kohdistuneista väkivaltatapauksista 10 prosenttia ja miehiin kohdistuneista tapauksista 3 prosenttia tuli poliisin tietoon.
  • Erilaiset uhkailu- ja väkivaltakokemukset kasautuvat: parisuhteessa väkivallan tai sillä uhkailun kohteeksi joutuneet kokivat selvästi useammin myös muiden tahojen tekemää väkivaltaa tai uhkailua kuin ne, jotka eivät joutuneet näiden tekojen kohteeksi parisuhdekumppaninsa taholta.
  •  Parisuhdeväkivallan kokemisessa on eroja sosioekonomisen aseman mukaan: heikommin toimeentulevat kokevat paremmin toimeentulevia yleisemmin väkivaltaa tai uhkailua parisuhteessa.
  • Parisuhdekumppanin muu, muihin henkilöihin kohdistama väkivaltaisuus, oli voimakkaassa yhteydessä väkivallan tai uhkailun kokemiseen parisuhteessa.

Parisuhteessa (tai lähisuhteissa) esiintyvä väkivaltaisuus korreloi siis vahvasti yleisen väkivaltakäyttäytymisen kanssa - lähisuhdeväkivallan nostaminen väkivallan vähentämiseen tähtäävän työn ja kampanjoinnin keskiöön on tutkimuksellisesti oikeutettua ja antaa lisäpontta esimerkiksi Istanbulin sopimuksen voimaan saattamiselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Oletko luopunut feminismistä? Tämähän oli sukupuoli neutraali kirjoitus?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Feminismi parantaa myös miesten elämänlaatua - ja kirjoitus on tosiaan ihan korrekti. Tutkimuskysely osoittaa vääjäämättä naisten kokevan noin kaksi kertaa enemmän ja fataalimpaa väkivaltaa parisuhteissaan, mutta ongelma koskettaa sinänsä molempia sukupuolia päällekkäisesti. Myös naisten osallisuus väkivallan kumuloitumiseen on selkeä, kuten myös miesten uhrikokemukset.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Naisasialiike

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä kirjoitus, vaikkakin taitaa lähinnä perustua tutkimustulosten kertomiseen. Kuitenkin tärkeä aihe, jota kannattaa tuoda esille.

Pidin erityisesti siitä, että todellakin toit asian esille "sukupuolineutraalisti" - sen takia suositus minulta. Parisuhdeväkivalta on ongelma, johon on paneuduttava kaikin puolin. Ehkä eniten parannusta tarvittaisiin tähän: "Vain harvasta tapauksesta oli ilmoitettu poliisille. Naisiin kohdistuneista väkivaltatapauksista 10 prosenttia ja miehiin kohdistuneista tapauksista 3 prosenttia tuli poliisin tietoon."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nostin tuosta omana kommenttina esille huomion lähisuhdeväkivallan ja muun väkivaltaisen käyttäytymisen vahvasta sidoksesta, väkivallan vähentämiseen tähtäävä työ lienee "kustannustehokkainta" satsaamalla resursseja perheiden hyvinvointiin ja esimerkiksi matalan kynnyksen tukijärjestelmien kehittämiseen lähisuhdeväkivallan uhreille JA väkivaltaa suhteissaan käyttäville.

Miesten kokemasta parisuhdeväkivallasta pitäisi näissä oloissa saada enemmänkin tutkimus-/kokemustietoa ja näkyvyyttä aiheelle ja sitä kautta luoda avuntarvitsijoille nykyistä helpompia reittejä hakea tukea. Miehen roolitus ei tätä avunhakemista edelleenkään suosi...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Yhteys väkivallan "eri lajien" välillä on varmaankin totta. Sen takia olenkin aina sanonut, että vastustan kaikkea väkivaltaa. Mielestäni ei pidä liikaa keskittyä siihen, kuka on uhrina ja kuka tekijänä, tärkeintä on vähentää väkivaltaa ylipäätään yhteiskunnassa. Sitä paitsi tässä mies-nais-keskustelussa unohdetaan joskus lapsiin kohdistuva väkivalta perheissä.

Perhesuhdeväkivallassa varmaankin paras tapa on mainitsemasi panostus perheiden hyvinvointiin. Siihen sisältyy tietenkin alkoholiasiat - uskoisin, että hyvin suuri osa perheessä tapahtuvasta väkivallasta tehdään päihtyneessä tilassa.

Ja voin täysin allekirjoittaa mielipiteesi miehen roolista. Siinä, perheen sisäisissä suhteissa ja väkivallan ilmoittamisessa tarvitaan parannusta. Viimeisen asian otin esille, sillä sehän on selkeä viesti siitä, ettei käyttäytyminen ole hyväksyttävää.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

"Sitä paitsi tässä mies-nais-keskustelussa unohdetaan joskus lapsiin kohdistuva väkivalta perheissä." Vaikka lapset eivät joutuisikaan väkivallan kohteeksi, he näkevät väkivaltaa kodissaan. Se ei ole hyväksi lapsen kehitykselle. Lapset joutuvat melkoisen ristiriitaiseen tilanteeseen väkivaltaisessa perheessä, sillä lapsi haluaa olla kummankin vanhemman puolella, eikä välttämättä ymmärrä väkivallan syitä ja seurauksia niin kuin aikuinen. Lapsi kokee valtavaa turvattomuutta. Kiintymyssuhteen kehittyminen häiriytyy samoin luottamuksen kehittyminen.Lapsi ei avaudu kokemuksistaan, koska pelkää seuraamuksia. Lapsi kokee myös syyllisyyttä tapahtumista, joita näkee.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #6

Lasten tilanne tosiaan jää tuon ulkopuolelle. Lapsiin kohdistuvien henkirikosten ja vakavaan väkivaltaan johtaneiden tapausten puolellahan oli muistaakseni naisilla selkeä yliedustus. Onko tästä uudempia lukuja olemassa?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Etenkin lievään pahoinpitelyyn syyllistyy useammin nainen kuin mies.
Vakavaan väkivaltaan miehet kuitenkin syyllistyvät naisia useammin
.
Ongelmia tuottaa eniten väkivallan havaitseminen ja näytön saaminen.
Tämä allaoleva gradu on vuodelta 2011.

http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/73924/M...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #8

"Vakavaan väkivaltaan miehet kuitenkin syyllistyvät naisia useammin." Jenkki tutkimuksien valosssa tuo on vanha uskomus. Naiset käyttävät suhteellisesti useammin aseita kuten veitsiä tai muita toteuttaakseen väkivaltaa kuin miehet. Tarkemmin tutkittuna tuollaisia eroja ei löydetä. Ne ovat vanhoja yleistyksiä ja pohjautuvat uskomukseen eivät tietoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset