jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Samapalkkaisuusohjelma

Samapalkkaisuusohjelma pureutuu suomalaisen työelämän kipeään ongelmaan. Keskimäärin säännöllisen työajan perusteella maksettava naisen palkka on noin 17,5  % miehen palkkaa pienempi.

Säännöllisen työajan sukupuolten välinen palkkaero on pysytellyt noin 18 prosentissa aina 90-luvun alusta saakka, vaikka työmarkkinoilla on sen jälkeen tapahtunut radikaalejakin muutoksia. 

Hallituksen samapalkkaisuusohjelmalla pyritään lisäämään naisten osallisuutta työelämässä konkreettisimpana tavoitteena nostaa naisten keskiansiotaso 85 prosenttiin miesten keskiansioista vuoteen 2015 mennessä kiinnittämällä huomio sopimusjärjestelmiin, samapalkkaisuusperiaatteen toteuttamiseen ja yhteiskunnassa vallitseviin käsityksiin sukupuolten tasa-arvosta.

Tavoitteeseen pyritään

 • sopimuspolitiikalla
 • purkamalla työelämän ja ammattien sukupuolittumista
 • kehittämällä palkkausjärjestelmiä ja 
 • tukemalla naisten urakehitystä.

Ohjelman tavoitteena on:

 • Sukupuolten palkkaeron kaventuminen 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä
 • Perusteettoman määräaikaistyön vähentyminen
 • Sukupuolen mukaisen työnjaon lieventyminen
 • Naisten urakehityksen vahvistuminen
 • Tasa-arvosuunnittelun ja palkkakartoitusten määrän ja laadun parantuminen
 • Palkkatilastoinnin kehittyminen sektori- ja sukupuolispesifiksi 
 • Palkkausjärjestelmien kehittyminen
 • Isien perhevapaiden käytön lisääntyminen
 • Yritysten ja yhteisöjen yhteiskuntavastuuohjelmissa pyrkimys tasa-arvon ja samapalkkaisuuden toteutumiseen
 • Tasa-arvolainsäädännön toteuttamisen ja valvonnan resurssien vahvistuminen.

 

Tavoite on kova ottaen huomioon aikataulun kireyden - huolimatta työmarkkinajärjestöjen valmiudesta toteuttaa samapalkkaisuutta sopimuspolitiikassa, niin tavoitetta jarruttavat etenkin tiedon puute ja työnantajien suoranainen laiskuus edistää tasa-arvoa.

 

http://www.stm.fi/tasa-arvo/samapalkkaisuus

 

 

niin?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Unohdit mainita, että tämä johtuu siitä, että naiset ovat yleensäkin syrjityssä asemassa, koska saivat äänioikeuden vasta 107 vuotta sitten.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Liittyy aiheeseen tokikin ja osittain implikoi palkkaeron syitä, kehitys on ollut hidasta.

"Tämän lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä."

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/19860609

Samapalkkaisuusohjelman perustelut löytyvät suoraan tasa-arvolain tarkoituksesta...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kaiken lisäksi naiset joutuvat kärsimään tässä matoisessa maailmassa jopa 6 vuotta kauemmin kuin miehet.
http://yle.fi/uutiset/suomalaisten_elinian_odote_k...
Edit:
Joutuvat siis nauttimaan omaa ja mahd. leskeneläkettä 6 vuotta kauemmin...

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

FST5:llä tulee parasta aikaa "Neiti Frimanin taistelu", 1.osa.
Neiti Friman ajaa naisten äänioikeutta, ja heti aluksi kävi ilmi, että vahvin argumentti naisten äänioikeutta vastaan on se, että suurin osa naisista ei halua äänioikeutta.

Haluavatkohan naiset lisää palkkaa? Suurin osa ei kuitenkaan osallistu mihinkään vaatimuksiin yleisistä naisten palkkaa parantavista toimenpiteistä. Tuskin hekään sentään kieltäytyvät omasta palkankorotuksesta. Voisi päätellä, että suurin osa naisista on sitä mieltä, että miesten pitääkin ansaita enemmän kuin naisten.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Rakenteellisten vinoumien suhdetta omiin valintoihin on vaikea havaita, ellei niitä erikseen käsitellä jäsentyneesti. Tiedon puutteesta kirjoitin tuossa blogitekstissä palkkatasa-arvon toteutumista jarruttavana tekijänä, työpaikoilla tuo tiedon puute ilmenee mm. palkkakartoitusten vaillinaisuutena - todellisten ansiotasojen ja työtehtävien vaativuuksien suhteista ei olla tietoisia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tarja Halonen kasseerasi isompaa palkkaa kuin Sauli Niinistö. Muutoin valtionhallinnossa lienee tasa-arvo virkanimikkeiden kohdalla täydellinen.

Tilastoista havaittavissa oleva 18%:n ero ei johdu siitä, että naisilla olisi pienempi palkka missään ammatissa tai toimessa miehiin verrattuna, vaan siitä kuinka paljon naisia ja kuinka paljon miehin missäkin tehtävässä toimii. Ehdotan, että jätämme ammatinvalinnan edelleenkin jokaisen omalle harkinnalle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niinistö alensi itse presidentin palkkiotaan, muistaakseni.

Ammattialojen segregoituminen omalta osaltaan ylläpitää palkkaeroa ja sekin on tutkimuksissa havaittu, että miesten urakehitys on nopeampaa - vertikaalinen eriytyminen työurien alussa säilyy perhesyistä. "Oma harkinta" tai "tahto" ovat riippuvaisia yleisestä asenteesta - Oikkosen viimeisin kirjoitus tästä vallitsevasta yksilöllisyyden harhasta on silmiä avaava. Sinänsä tottakai valinnan mahdollisuudet on oltava joka suuntaan.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Niinistöllähän on myös riisutumpi työ, vähemmän vastuuta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vasemmistonuoret ennättivät jo ehdottaa presidentin viran lakkauttamista - Niinistö onkin ollut ihmeen näkymätön verrattuna keheen tahansa aikaisempaan presidenttiin.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ottiko Halonen Suomen asioista vastuuta? Käsittääkseni hänen kiinnostuksensa kohteet olivat lähinnä kehitysmaissa? Niinistöllä kyllä enemmän kiinnostusta kotimaan asioihin!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niinistön kannanotoista on jäänyt mieleen ainoastaan hänen huolestuneisuutensa syrjäytyneistä nuorista - jotain puhetta oli pullan leipomisen kaiken kattavasta ihanuudesta.

Käyttäjän Mikihoijer kuva
Miki Höijer

Mutta miten tilannetta voidaan muuttaa, jos naiset jatkavat hakeutumista huonompipalkkaisiin hoitotöihin ja miehet parempipalkkaisiin teknillisiin töihin?

Tämän lisäksi ekonomiliiton tutkimuksen mukaan naiset pyytävät automaattisesti 300 euroa vähemmän palkkaa kuin miehet.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei mitenkään pakottamalla, mutta ainakin joitain hankkeita on jo ollutkin, joilla haetaan miehiä hoitoaloille ja naisia patistetaan teknisiin ammateihin - tuo kehityssuunta tosin on melko "luonnostaankin" käynnissä työmarkkinoiden rakennemuutoksen myötä teollisuustyöpaikkojen huvetessa.

Perhevapaita koskevan lainsäädännön kehittäminen ja sen tehokas soveltaminen työelämässä jakaa vanhemmuuden vastuuta ja kustannuksia, millä voi katsoa olevan suurin vaikutus palkkaeron supistumiselle.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Asia on kovin kiinostava. Kannatan tasa-arvoa. Samasta työstä sama palkka jne.. Nämä on helppo ladella. Omalla alalla ei paljon naisia ole. Eli sähköala ei naisia kiinosta. Työehtosopimukset eivät ainakaan mitenkään sukupuolia erottele. Sähköalan tessit verrattuna kuntapuolen tesseihin ovat tietenkin aivan kuraa.

Aina puhutaan urakehityksestä. ??? Mikä se sellainen on?? Lienee kuitenkin ihan menevän suurimmalta osalta ihmisistä ohi. Sähköasentajana olen aloittanut ja sähköasentja olen. Jos tässä urakehitystä hakee. Niin nyt vedän itse töitä.

Säännöllisen työajan ansio. Ero säännöllisessäkin työajassa voi olla suuri. Kuntapuolen keskimääräinen työaika on noin 1600tunnin luokkaa kun se meillä on 1750 tunnin luokkaa. Ompa sitä joskus mennyt pitkälti itseltä yli 2000 tunnin ja empä tuossa 1750 pysynyt juuri koskaan. Eli olisi sitten uskottavuus kysymys todella pistää ne tuntimäärät näkyviin. Sitten pistää vuositulo ja jakaa se tunneilla. Silloin tiedetään mistä puhutaan.

Minusta tämä on yksi niistä missä suomessa todella tehdään helppoa nollatutkimusta. Helppoja vertailuja duunari tienasi 55000 euroa ja maisteri vain 50000 tonnia. Tosin ei tullut mieleen, että duunari oli töissä 2100 tuntia ja osan siitä jossain ulkomailla. Ja maisteri 1400 tuntia virastossa. Siitäkin vietti osan palkallista ruoka-aikaa. Tykypäiviä, koulutuspäiviä, pariseminaaria, jne,,,,

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kerro heti, missä maisteri tienaa 50.000€ vuodessa. Sinne, sinne! :D

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Työväenluokan edustajalla kuin työ, keskiluokan edustajalla on ura. Tässä menee luokka raja.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tässä feministinen kyhäelmä ehkä näkyy. Tasa-arvo käsite kutistuu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tilastollinen keskiarvo koko työmarkkinoilta eli kaikkia palkansaajaryhmiä kuvaava indeksi on tuö säännöllisen työajan palkkaero, käsitteet löytyvät täältä :

http://www.stat.fi/til/ksp/kas.html

Säännöllisen viikkotyöajan ero on viitisen prosenttia miesten ja naisten välillä :

https://www.tilastokeskus.fi/til/tyti/2012/13/tyti...

Ammattiryhmittäin lasketut kokonaistuntiansiot (vuosiansiot jaettuna tehdyillä tunneilla) saa palkkarakennetilastosta :

http://tinyurl.com/nrdnexg

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Jos ymmärrät tilastoja, niin miten selität tämän:
1. Sanot, että säännöllisen viikkotyöajan ero miehillä ja naisilla on viitisen prosenttia. Sehän tekee noin 90-100 tuntia vuodessa.

2. Lue Tilastokeskuksen julkaisusta: Työ, talous ja tasa-arvo

http://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/julkais...

sivulta 206 ja 207. Siellä Suomen paras ajankäyttötutkija Hannu Pääkkönen näyttää fraafissa, että miesten ja naisten työtuntien ero oli vuonna 1999 liki 400 tuntia ja suuren laman aikanakin vuonna 2009 lähes 300 tuntia. Hannu Pääkkönen on tehnyt väitöskirjansa ajankäytöstä, joten hänen argumentointiaan kukaan muu Tilastokeskuksen tutkija/tilasto tuskin pystyy kumoamaan.

Käyttämäsi tilastot edustavat ihan sitä samaa propagandaa kuin Samapalkkaohjelmankin edustaa. Samapalkkaohjelman "palkka-asiantuntijat" ovat kaikki valtiofeministejä, siitä voi kukin vetää johtopäätöksensä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #23

2010-luvulle tultaessa mies- ja naispalkansaajien vuosityöajoissa oli keskimäärin eroa 225 tuntia, kokonaistyöaikaeroa siis kaikki palkansaajaryhmät huomioiden. Säännöllisen työajan työaikaero on tietenkin pienempi myös suhteellisesti kuin vuosityöaikojen ero, koska säännöllinen työaika asettuu pääosalla palkansaajista vähintään 90 prosenttiin työaikalain mukaisesta viikkotyöajasta (säännöllinen työaika siis yleisimmin välillä 35-40 tuntia viikossa). Naiset tekevät olennaisesti enemmän osa-aikatyötä, mikä näkyy vuosityöaikojen keskiarvossa - kokoaikaisia ja osa-aikaista työtä tekevien keskinäisessä vertailussa työaikaero tasoittuu.

https://www.tilastokeskus.fi/til/tyti/2012/13/tyti...

Kokonaisansioista (verottajalta saatu tieto palkkatuloista) jaettuna vuosityötunneilla (työnantajilta kerättävä tieto) saatavat absoluuttiset keskituntiansiot olivat vuonna 2011 miehillä 24,65 euroa ja naisilla 20,68 euroa eli sieltä saatava palkkaero olisi 16 prosentin luokkaa (säännöllisen työajan palkkaero puhdistettuna työaikaerolla on vastaavasti noin 12,5 prosenttia eli miesten tekemät enemmät työtunnit ja ylityöt nostavat heidän keskituntiansiotaan selkeästi).

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/pa...

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #26

Sanot: "Kokonaisansioista (verottajalta saatu tieto palkkatuloista) jaettuna vuosityötunneilla (työnantajilta kerättävä tieto)"

Tuo on fuulaa. Työnantajat eivät kerää kaikilta kuukausipalkkaisilta palkansaajilta vuosityötunteja. Työolotutkimuksen mukaan kolmasosalla palkansaajista ei ole työaikavalvontaa. Jos työnantajat jotain kyselytutkimuksia tekevät, ne antavat väärää tietoa, kuten Tilastokeskuksen ajankäyttötutkija Hannu Pääkkönen tutkimuksessaan on osoittanut.

Verotiedoissa on ansiot palkkatulosta, mutta ei tietoa, onko henkilö osa-aikainen, onko ansio ylitöistä, sisältääkö ansio työaika- ja olosuhdelisiä, urakkapalkkaa jne. tuollaiset tuntipalkklaskelmat ovat roskaa.

Pitää jakaa koko vuoden kokoaikaista työtä tehneiden palkansaajien normaalin työajan ja työolosuhteen vuosityöansiot heidän tekemillään vuosityötunneilla, niin saadaan vertailukelpoiset tuntipalkat. Ja ne osoittavat laskelmieni mukaan ettei miesten ja naisten tuntipalkoissa ole eroa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #36

Palkkarakennetilastoissa käytetään ihan valideja laskentamentelmiä ja laskenta toteutetaan vain kerättyyn aineistoon perustuen - sitä ei siis approksimoida käsittämään koko palkansaajaväestöä. Aineisto sisältää noin 1.6 miljoonan palkansaajan palkka- ja työaikatiedot, kun palkansaajia kaiken kaikkiaan on keskimäärin 2.15 miljoonaa.

Esimerkiksi kuntasektorilla työskentelevän mieslääkärin keskituntiansioksi tulee noin 47 euroa ja naislääkärin 40 euroa.

Pätevät syynsä tuollekin palkkaerolle löytyvä, esimerkiksi kirjoituksessani esittelemieni vaihtoehtojen joukosta....

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #23

Ajankäyttötilastoinnissa käytetään käsitettä ansiotyöaika, mikä kattaa työllisten työajan tilastoinnin - siis yrittäjien ja palkansaajien. Palkkaerosta puhuttaessa tarkastellaan kuitenkin ainoastaan palkansaajien ansioista ja työaikoja...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #23

Niin ja palkansaajien kohdalla, joista siis on nyt kyse, työaikaero on supistunut voimakkaasti - keskimäärin palkansaajanainen tekee vuodessa 1465 tuntia ja palkansaajamies 1690 tuntia. Näin, koska viidesosa palkansaajanaisista tekee osa-aikatyötä.

Säännöllisen työajan palkkaero ei kuitenkaan ole supistunut ajankäyttötilastoinnin aikana (1987 alkaen) oleellisesti, mikä kertoo siitä, ettei työaikaerolla ole merkittävää osuutta palkkaeron muodostumisessa.

Ansiotyötä tekevät kaikki työlliset, joihin kuuluvat palkansaajien lisäksi yrittäjät ja yrittäjien yritystoiminnassa mukana olevat perheenjäsenet. Yrittäjistä kaksi kolmasosaa on miehiä ja he tekevät huomattavasti pidempiä työpäiviä kuin naisyrittäjät - siitä se 300 tunnin ero muodostuu työllisten ansiotyöajoissa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kertooko tuo viiden prosentin ero jotain? Mahdollisesti. Toisaalta tasa-arvoa kaipaisi mielestäni myös esimerkiksi vuosilomat.

Yksityinen ala 25 todellista vuosilomapäivää(30 päivää mutta niisä 5 on lauantaita)
Julkisella puolella päästään sitten 38 päivään. Joskus pitempäänkin tietyi järjestelyin.
Julkisella puolella on helposti kaikenlaista tykytystä, koulutusta ym...Melkoinen osa työntekijöistä syö työaikanaan. Lienee veroluontoinen etu. Ja monta muuta eroa. Näitä työehtosopimuksia voi sanoa sopimuksia. Siksipä esimerkiksi sak toimitsijat ovat valinneet oman sopimuksen pohjakseen nämä sopimukset. Eivätkä meidän minipapereita.

Omalta k-valtuutettu ajalta jäi sellainenkin muistikuva, että sairapoissaolo prosentti oli yli 5%luokkaa. Ja oli pääosin sellaisi lyhyitä poissaoloja. Täällä päässä kun tietää, että saikuttamalla pääsee irtisanomislistan kärkeen.

No toivotaan tasa-arvon toteutuvan. Jotenkin siihen tietenkin pitää myös jäädä sellainenkin pykälä, että jos tekee enemmän työtunteja, niin palkkakin on suurempi.

Nämä asiat eivät varmaankaan kuulu feministiseen tasa-arvo agendaan. Ne lienevät vain puhdasta kateutta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lyhyesti todettava kommentistasi, että työssä suoriutuminen ja urakointi ovat samapalkkaisuusperiaatteen mukaan henkilökohtaista ansaintaa ja oikeuttavat palkanlisien muodossa suurempaan ansiotasoon. Työpaikkakohtaisesti tasa-arvosuunnitelmissa taas on huomioitava, johtaako työnjohdollinen käytäntö esimerkiksi naisia heidän perhevastuidensa vuoksi huonompaan asemaan lisä- ja ylitöiden tekijöinä - tuntipalkkaisilla teollisuustyöntekijöilläkin palkkaero on havaitusti selkeä, vaikka sopimusjärjestelmä on yhtenäinen. Palkkaeroa ei siis selitä julkisen sektorin eli kuntien työntekijöiden naisvaltaisuus...

Vuosilomalain soveltamisesta yhdenmukaisesti olen toki samaa mieltä.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Säännöllinen viikkotyöaika tarkoittaa "normaalin viikon" viikkotyöaikaa. Normaalina viikkona palkansaaja ei ole poissa päivääkään/tuntiakaan ja normaaliin viikkotyöaikaan luetyaan mukaan vain ne ylityöt, joita palkansaaja tekee säännöllisesti vuoden jokaisena viikkona.

Eli säännöllinen viikkotyöaika ei huomioi eripituisia lomia, miesten ja naisten erilaisia palkallisia sairas- tai vanhempainlomia. Säännöllinen viikkotyöaika ei huomioi projektiluontoisia ylitöitä eikä esimiesten ylitöitä, jotka ylittävät työpaikalla yleisesti noudatettavan "normaalin työajan".

Suomessa miehet tekevät noin 10 % enemmän näitä huomiotta jääneitä epäsäännöllisiä ylitöita ja toinen lähes 10 % ero muodostuu sitten niistä palkallisten poissaolojen erosta, jota säännöllinen työaika ei huomioi. Ylityöt voivat olla joko palkattomia tai korvaus niistä sisältyy palkansaajan kiinteään kuukausipalkkaan työaikalain 39 § (esimiessopimus) nojalla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Säännöllinen työaika ja säännöllisen työajan palkkaero!!!

Kokonaisansioista laskettavat keskituntiansiot (absoluuttisesti tehtyjä työtunteja kohden) on myös saatavilla, kts. ylempi kommenttini.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #27

Säännöllisen työajan palkka = kokonaistyöajan palkka, josta on vähennetty tuntiperustaisesti maksetut ylityöt. Maukana kaikki vuoden työviikot. Miesten ja naisten ero noin 17 %.

Sinun säännöllinen työaikasi = niiden työviikkojen keskiarvo, jolloin ei tehdä epäsäännöllistä ylityötä eikä olla tuntiakaan työstä pois. Mukana noin puolet vuoden työviikoista. Miesten ja naisten ero noin 5 %

Ei noita voida käyttää samoissa laskelmissa, kun niitä ei ole laskettu samalla kaavalla.

Vaan pitää tehdä näin:

Koko vuoden säännöllisen työajan palkan työaika = vuoden kaikki työtunnit miinus vuoden tuntiperustaisesti maksettujen ylitöiden tunnit. Miesten ja naisten ero noin 15-20 % riippuen taloustilanteesta.

Yhteenveto: Naisten säännöllisen työajan vuosipalkka on noin 17 % pienempi kuin miesten. Samalla kaavalla lasketut miesten säännöllisen työajan vuosityötunnit ovat noin 15-20 % korkeammat kuin naisten.

Lopputulos: Miesten ja naisten tehdyn vuosityötunnin keskituntiansiot ovat normaalissa taloustilanteessa suunnilleen samat, kun ne lasketaan siten kuin ILO 100 -sopimus ja EU parlamentin päätöslauselma 2008/2012(INI) edellyttävät.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #37

Joo, samapalkkaisuusperiaatetta (ILO 100-sopimusta ja siihen liittyvää Euroopan parlamentin suositusta) sovelletaan edelleen työpaikkakohtaisesti, ei siis kaikkien Suomen palkansaajien ansiotasoja tilastoitaessa. Säännöllisen työajan palkkaerohan otetaan suoraan ansiotasoindeksin aineistosta, missä tilastointi on vakioitu suoraan vertailukelpoiseksi.

http://tilastokeskus.fi/til/ati/kas.html

Ja kokonaisansioista lasketut keskituntiansiotkaan, jotka löytyvät palkkarakennetilastoista, eivät juurikaan millään ammattiryhmällä ole miesten ja naisten keskinäisessä vertailussa samoja pois lukien valtiotyönantajasektorilla, missä samapalkkaisuusperiaatetta on sovellettu kiitettävästi. VTN:n palkkaluokitukset perustuvat puhtaasti työtehtävien vaativuuteen ja muutenkin valtio huolehtii tasa-arvon edistämisestä oman henkilöstönsä piirissä.

Palkkaeroa ei selitä miesten tekemät ylityöt tai miesten runsaampi fyysinen oleskelu työpaikkojen liepeillä, koska naisvaltaiset ammattialat ovat lähtökohtaisesti matalammin palkattuja. Tämä on todettu työnantajienkin leirissä, kuten EK:n selvityksissä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Vähän vaikea selkoisia nuo tilastot. Sieltä löytyy toki yksinkeraisempiakin.

http://tilastokeskus.fi/til/tyti/2009/17/tyti_2009...

http://tilastokeskus.fi/til/tyti/2011/15/tyti_2011...

Siinä näkee myös esim. mitä taantuma tekee työtunneilla. Kun lomautukset ja irtisanomiset alkavat. Julkisella puolella ne menevät vakaasti. Mutta tiputus aika huima 2008-2009.
Mutta sikäli hauskaa, että jos töitä on niitä on sitten usein paljon. Oli muualla hiljaista tai ei.

Olisi myös hyvä, että satojen tuntien lisätyö myös näkyisi esim matalampana eläkeikänä. Olisko se tasa-arvoista. Siitä kun tulee, esim jos ajattelen itseäni. Itsekäs kun olen. Aloitin 17v työt ja jos teen 43vuotta töitä eli 60 vuotiaaksi. Ja vaikka 150h enemmän kuin sakn:n toimitsija ja kunnantyöntekijä. 5-6 vuoden verran työtunteja. No näinhän ei voida laskea tai mennään konkkaan. Että kyllä meistä täytyy ottaa mehut irti, jotta päästään tuo feministinen näkemys toteuttamaan.

Pekka Pylkkönen

Naiset sairastavat 30% enemmän kuin miehet. Lisäksi työtapaturmissa kuolleista 100% oli edellisessä tilastossa miehiä. STM:n tasa-arvoelimestä vielä viime_(?)_vuonna 100% oli naisia, nyt parinkymmenen johtajan joukkoon mahtuu jo kaksi miestäkin. Naiset maksavat vähemmän eläkemaksuja mutta saavat enemmän eläkerahaa.

Ja kaiken tämän jälkeen erinäköisissä suunnitelmissa halutaan palkata julkiselle puolelle lisää väninäakkoja puolustamaan byrokratian voimakeinoilla sorrettuja naisihmisiä. Ja jotkut jopa haluavat määrätä yksityiselle puolelle tissikiintiöt.

Hävetkää feministit.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kuolemaan johtaneet tapaturmat sattuvat yleisimmin työmatkoilla ja naisen työeläke-euro on ainoastaan 65 senttiä (kokonaiseläke-euro 70 senttiä). Eniten työtapaturmia tapahtuu rakennuksilla kulkuesteiden vuoksi, eli työsuojelussa on puutteita sekä myös työn organisoinnissa. Nykyisin onneksi raksa-ukot harvemmin telovat itseään krapulapäissään, kuten vielä siihen aikaan, kun itse aloittelin työuraani. Kehitys on ollut siltä osin hitaan positiivista.

Pörssiyhtiöiden hallitus- ja johtokuntapaikoille on tosiaan esitetty sukupuolikiintiöitä, joita voi ennakoidusti pitää miesten etuna. Naisten koulutusastehan on nykyisin korkeampi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin onko tämä feministinen tasa-arvo ainoastaan miesten ja naisten välistä tasa-arvoa. Koskeeko se myös naisten ja naisten välistä tasa-arvoa. Vai saavatko naiset olla ihan vapaasti epätasa-arvoisia keskenään?

Pitäisikö kuitenkin puhua ihmisistä?

Ei kai tämä kuulu asiaan mutta kuitenkin tällainen mielenkiintoinen huomio nuorelta kolleegaltani. Neuvolasta.

Hän kävi siellä lapsen ja vaimonsa kanssa. Siellä kyseltiin kaikenlaista, miehen väkivaltaisuudesta, tönimisestä, alkoholinkäytöstä jne... Hän sitten rohkaistui kysymään miksi näin. Miksei vastaavia kysytä vaimolta. Eikö tässä tasa-arvoon pyritä. Neuvolassa toimitaan feministististen käsitysten pohjalta, jossa mies alistaa naista tai jotakin sellaista hän sai vastaukseksi. Kyllä sitä voi tasa-arvoisessa suomessa mennä sanattomaksi.

No alistanko minä naista vain siksi, että olen sattunut syntymään mieheksi. Anteeksi nyt olemassa oloni. Jotenkin minusta tuntuu, että feminismi ei ole vastaus miesten eikä naisten tasa-arvoon. Siihekin lienee matkaa. Tosin tasa-arvo sinänsä näyttää karkaavan.

Oliko se vapaus veljeys tasa-arvo. Nykyään voisi olla, verotus, valvonta ja työttömyys.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Neuvolakäytänteisiin olisikin hyvä saada muutos ja isät aktivoitua valmistautumaan vanhemmuuteen aidosti, hyvä huomio.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Missäs maisterit tienaavat, mistä minä tiedän. Ystävni on eu:n Kemikaalivirastossa hesassa. Kertoi saavansa 70000e. Serkkupoika on di taitaa mennä yli. Siskon tytön mies on di taitaa sekin mennä yli. Koulu kaveri on ekonomi ja toimari menee pitälti yli, no en mä tiedä noista. Yks tuttu on yläasteen rehtori kai sekin on siinä piikissä. Mutta sitten pikku kunnan museossa töissä oleva kaveri, jos pääsee sinne 25, niin no. Kai sitä haitaria on.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Siinähän sovitte mitä lystäätte. Olen töissä ulkomailla, jonne maksan myös veroni. Minä en hyväksy mitään samanpalkkaisuusohjelmaa naisille, koska voin näin tehdä. Piste.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Samapalkkaisuussopimus on universaaleimpia sopimuksia ja on siten sitova Eu-alueen lisäksi jokaisessa YK:n jäsenvaltiossa :

http://www.dart-europe.eu/full.php?id=737801

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niinhän sitä pakotettiin nuoret isäksi tulevat synnytysvalmennuksiin ja synnytyksiin mukaan.Lopputulema oli monelle vastenmielinen kokemus ja seksuaalisen kiinnostuksen häviäminen puolisoaan(vaimokettaan kohtaan)ja ero tuli usealle.Neuvolan tarkoitus on ihmisten yksityiselämän urkinta jotta saunaoluet nauttiva isä voidaan ohjata hoitoon.

Eiköhän se ole jokaisen perheen OMA asia kuinka haluaa toimia.
On mies ja nainen luonnostaan erilaisia.
Moni äiti haluaa itse hoitaa vauvansa (imetys jne)Naisten ja miesten ammatin valinnat ovat erilaisia ja matalapalkka aloilla ei eroa palkoissa niinkään esiinny.Nykyään ovat naiset valinneet muitakin ammatteja (uraputki,tienaavat paremmin kuin miehensä.

Ei ne ns.ongelmat häviä sillä että hyvin tienaavat isät jäävät vastentahtoisesti kotiin ja kaupan kassana,lähihoitajana(3-vuoro)siivooja,kotityöntekijä,tehdastyöläinen, työskentelevä äiti,osa-aikainen menee vauvansa luota töihin josta ei tienaa mitään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

85 prosentin tavoite ei edellytäkään kaikkien tekevän täsmälleen muotin mukaan samanlaisia päätöksiä ja valintoja. Perhevapaalainsäädäntö nykyisellään ei kuitenkaan vastaa tarvetta eikä sovellu tasapuolisesti vanhemmuutta tukevaksi - isät eivät nykyisinkään pysty käyttämään edes heille kiintiöityjä vapaitaan täysimääräisesti omien työnantajiensa vanhoillisten asenteiden vuoksi ja usein juurikin sen vuoksi, että isät ovat parempituloisia. Rakenteellinen vinouma ohjaa tässä naisia pätkätöihin ja pienten lasten isejä ylityön tekemiseen, mikä kasvattaa heti tilastollista palkkakuilua.

Aika heikoissa kantimissa on lipido, jos se synnytyssalikokemuksesta haihtuu - mielestäni.

Neuvola on toisaalta avainasemassa, jos halutaan ennaltaehkäistä perheväkivaltaa tai vaikkapa fa-oireyhtymän kehittymistä - utsimisen tarkoitusperät ovat jalot :

http://www.thl.fi/fi_FI/web/kasvunkumppanit-fi/tyo...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kiitos,ei tarvitse linkittää.Neuvoloissa on valitettavasti työntekijöitä jotka eivät ammattiaan osaa.Joten harhalaukausia perheitä ja heidän lapsiaan kohtaan sattuu.
Nämä neuvoloiden kyselyt puuttuvat ihmisten yksityiselämään jolla ei ole mitään tekemistä hyvinvoinnin tai lapsesta löytyvien sairauksien tahi perheiden auttamiseen perustuvan ongelmien löytymiseen.Onneksi ovat YKSITYISET LÄÄKÄRIT JA NEUVOLAPALVELUT,SITÄ MYÖTEN.

Kenelläkään ei ole velvollisuutta tahi pakkoa levitellä kunnallisen neuvolatädin mutu-tuntumaan perustuvalle pätemisen tarpeen ja puutteellisen koulutuksen ohjaavaan tutkimiseen.
Kunnallinen neuvolatoiminta noudattaa ohjeistusta joka menee kulloinkin muodissa olevien ongelmien tahdissa.
Muutama vuosi sitten löydettiin alkoholisteja,sitä ennen perheväkivaltaa,insestiä jne.Taas ympyrä on sulkeutunut ja perheväkivalta alkaa alusta.

Valitettavasti eivät nämä neuvoloiden työntekijät ole asiantuntijoita arviointeja tekemään,eivätkä edes ihmisten kemiat aina kohtaa.Siis äitien,isien ja neuvoloissa työskentelevien.Silloin hutkitaan kun mutu-tuntumalla tutkitaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin tuossa kaiketi päästään ytimeen.

Antikainen väittää:
Rakenteellinen vinouma ohjaa tässä naisia pätkätöihin ja pienten lasten isejä ylityön tekemiseen, mikä kasvattaa heti tilastollista palkkakuilua.

Onko näin. Vai onko valinta vapaata?. Tämä yhteiskunta kuitenkin lienee niitä tasa-arvoisimpia.

Tosi asia on, että naiset tekevät lyhyempää työaikaa ja valitsevat erilaisia ammatteja. Tai ilmaistaan asia toisin. Tosi asia on, että miehet tekevät pitempää työaikaa ja valitsevat erilaisia ammatteja. Kaikki emme kunnansediksi voi alkaa. Tällä hetkellä kokonaisveroaste on 45% ja julkisektorin bkt osuus lähes 60%. Verotus lyö ihmisiä ulos työelämästä. Kyllä se nyt on huipussa. Osuuden on pinennyttävä. Yksityisellä puolella taas on kysymyksessä palvelut ja niissä palkat ovat huomattavasti julkista sektoria ja esim teollisuutta ja rakentamista pienemmät. Olis sitten kyse miehistä tai naisista.

Nevoloissa omat kokemukseni olivat hyviä ja omat kokemukset synytyksiin osallistumisiin hyviä. Kyllä se varmaan on sellainen femnismin linnake. Jossain määrin feminismiin voisi liittää käsitteen feminismisikailu.

Kyllä täällä vahva sosiaalinen paine saada kaikki samaan muottiin ja uskoisin, että nykyiset käytännöt mitä olen lapsiperheiltä kuullut johtavat siihen, että se osa perheistä, jotka oikeasti näitä tukipalveluita tarvitsee. Saattaakin alkaa niitä karttamaan. Tämä taas johtaa siihen,että se on yksi peruste sosiaalitädeille huostaanottoperusteille. On tämä helvetin sairaskin yhteiskunta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Konkreettinen esimerkki "vastakkaiselta" taholta - miehillä on nykyisin vapaa valintainen mahdollisuus joko suorittaa ase- tai siviilipalvelus tai mennä vankilaan totaalikieltäytyjänä tai ottaa seurantapanta nilkkaansa. Valinta on täysin vapaa - tosin tasa-arvomielessä asevelvollisuusjärjestelmää tulisi mielestäni uudistaa siten, että rakenteellinen miesten syrjintä tältä osin saataisiin kumottua, mutta kuten todettua, nytkin miehillä on vapaan valinnan oikeus....

Työelämässä vapaa valinta johtuen asenteista, vanhemmuuteen liittyvästä lainsäädännöstä ja kasvatuksellisesta stereotypioimisesta ohjaa miehet ja naiset eri ammattialoille - vapaa tahto mahdollistuu aina sosiaalisissa puitteissa legitiimisti.

Yhteiskunta on toki sairas joiltain osin, mutta huomattavassa määrin on myös kehitytty vuosikymmenten aikana.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin jos halutaan ehkäistä perheväkivaltaa tasa-arvoista olisi kysellä kummaltakin puolisolta onko toinen väkivaltainen. Se ei vain feministiseen käsitykseen istu. Eikö se nyt ollut tämä tasa-arvon lähtökohta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Missä mielessä naisten väkivaltaisuus "ei istu feministiseen käsitykseen"?

Demeter-projektit ovat arkipäivää ja toisaalta Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaisujen mukaan naiset kokevat suoraa väkivaltaa ja myös sen uhkaa hienokseltaan miehiä enemmän?! Näin, vaikka näkyvä (julkisessa tilassa tapahtuva väkivalta) onkin miesvoittoista tekijöiden ja uhtien osilta - naiset saavat edelleen turpiinsa neljän seinän sisällä viranomaisten silmiltä piilossa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Kyllä täällä vahva sosiaalinen paine saada kaikki samaan muottiin ja uskoisin, että nykyiset käytännöt mitä olen lapsiperheiltä kuullut johtavat siihen, että se osa perheistä, jotka oikeasti näitä tukipalveluita tarvitsee. Saattaakin alkaa niitä karttamaan. Tämä taas johtaa siihen,että se on yksi peruste sosiaalitädeille huostaanottoperusteille. On tämä helvetin sairaskin yhteiskunta"

Tässä sitä asiaa.Neuvoloiden ja muun sosiaali-ja terveydenhoidon alalla(es.lastensuojelu)käyttämät ihmisiä luokittelevat asteikot eivät vastaa tätä päivää vaan jättävät liiaksi tilaa ammattitaidottoman omalle mutu-tuntumalle.
Neuvoloiden henkilökunta ei ole asiantuntijoista koostuvaa analyyseihin kykenevää porukkaa.Kuten ei ole myöskään ns.lastensuojelun työntekijät.

Kun lähtökohtana on riskikartoitukset,lähtevät pohjalta yksin odottaja,eronnut,uusperhe,vähävarainen,nuori jne.ei todellisuus vastaa useinkaan tosielämän tilannetta.Tehtaillaan jo ennakoivia lastensuojeluilmoituksiakin joiden "perustana"on neuvolatädin tuntema "huoli" lapsesta joka ei ole vielä syntynytkään.Tämä "huoli" on työntekijän subjektiivinen näkemys perheestä ja on hänen mutu-tuntumaansa perustuva päätelmä.
Heidän arvoistaan lähtevää keskiluokkaisten kaikkivoipaisuutta.Synnytyslaitoksella on sosiaalitantat polvillaan ,valmiina huostaamaan syntyvän kansalaisen.

He eivät kykene näkemään kuin oman ahtaan koulutuksensa mukaisesti hyvät perheet ja huonot perheet.Tämän holhousyhteiskunnan mukaisesti on jokaiselle perheelle saatava oma lokeronsa johon se voidaan sijoittaa.Siltä pohjalta kun lähdetään ihmisiä arvostelemaan ja arvioimaan on eriarvoistaminen yhteiskunnassa alkanut.Se voi pilata monen elämän jo,ennenkuin se on kunnolla alkanutkaan.Neuvolan virheet seuraavat perheitä lapsen koulutaipaleelle asti ja jopa sen jälkeen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuossa on käytännön ristiriita, koska neuvoloiden ja sosiaalitoimen velvollisuuksiin kuuluu lapsen edun turvaaminen, mikä ei toisaalta onnistu parhaalla mahdollisella tavalla esimerkiksi riittämättömän henkilökunnan, tiedonkulun esteiden ja yleisen resurssipulan vuoksi. Kuntapaketin leikkaukset eivät ainakaan tilannetta paranna resurssien osalta - moniammatilliset ratkaisut olisivat suotavia asiantuntijuuden varmentamiseksi...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2010/0...

Taloussanomien laskelmassa on jostain käsittämättömästä syystä käytetty muuttujana työllisten tekemiä vuosityötunteja, 2.315 ja 1.797 miljoonaa tuntia, vaikka pitäisi käyttää palkansaajien tekemiä vuosityötunteja, 1.849 ja 1.622 miljoonaa tuntia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Keskustelu avoinna.

Puheenvuoron sääntöjen mukaan off topic jankkaaminen on kiellettyä, joten kommenttien on suotavaa koskettaa palkkaeron supistamistavoitteita ja keinoja niihin pyrittäessä. Tilastokeskuksen laskentamenetelmistä voi tiedustella ao. laitokselta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"joten kommenttien on suotavaa koskettaa palkkaeron supistamistavoitteita ja keinoja niihin pyrittäessä."

Tuo siis tarkoittaa, että itse tavoitetta ei saa blogissasi kyseenalaistaa. Vain keinoista keskustella.

Tulee mieleen Veikko Vennamon kysymys KEPU:lle aikoinaan eräässä vaalitentissä: "Milloin aiotte lopettaa talonpojan tappolinjan?"

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

En sulkenut pois kritiikkiä koko ohjelmaa kohtaan, vaikka en lähtökohtaisesti sellaista kritiikkiä ymmärräkään - aivan kuten siteeraamassasi lauseessa lukeekin kommenttien on suotavaa pysytellä tavoiteohjelman sisällä.

Ohjelma on poliittisesti sovittu linjaus yleisten työmarkkinakentällä havaittujen palkkauksellisesta asymmetriaa tuottavien arvomuuttujien tavotteellisesta uudelleen määrittelemisestä ja painotuksesta siten, että tilastollisesti havaittua palkkaeroa saadaan supistettua noin kolmen prosenttiyksikön verran. Poliittinen konsensus tavoiteohjelman takana on puoluerajat ylittävä, niistä keinoista tokikin ilmenee aika ajoin erimielisyyttä - viimeisimpänä kiistely kotihoitotuen jyvittämisestä isien ja äitien kesken...

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Lopetit kommentoinnin, koska ei pysytty aiheessa.

Miten aiheeseen liittyi esimerkiksi kommenttisi:"Vasemmistonuoret ennättivät jo ehdottaa presidentin viran lakkauttamista - Niinistö onkin ollut ihmeen näkymätön verrattuna keheen tahansa aikaisempaan presidenttiin." ??????

Eiköhän kommentoinnin lopetus liittynyt siihen, ettet pystynyt vastaamaan kritiikkiin, jota esitin Samapalkkaohjelman palkkaverailuihin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Eiköhän kommentoinnin lopetus liittynyt siihen, ettet pystynyt vastaamaan kritiikkiin, jota esitin Samapalkkaohjelman palkkaverailuihin?"

Lähinnä arveluita olet esittänyt ilman sen kummempia faktisia perusteita, samapalkkaisuusohjelman tilastolliset perusteet ovat sitä vastoin vedenpitäviä ja vastaavat täysin kansainvälisen työjärjestön ILO:n määritelmiä KILM18-järjestelmässä. Nuo perusteet tulevat ilmi myös tämän kommentointiketjun vastauksistani, joihin en siis katso aiheelliseksi palata (Puheenvuorojen jankkauskielto).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset