jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Seksityöntekijöiden terveys ja hyvinvointi

Seksityöhön liittyy yleisestä yhteiskunnallisesta  liberalisoitumisesta huolimatta voimakasta stigmatisaatiota - alalla työskennellään verhotusti lähipiiriltä salassa ja yleensä ns. normaalien työ- tai yrityslainsäädännön ulkopuolella.  Samoin työsuojelu ja terveydenhoito alalla vaihtelevat riippuen palveluiden saatavuudesta ja työntekijöiden omista henkilökohtaisista intresseistä ja etenkin heidän omista kokemustaustoistaan.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL on vastaikään toteuttanut Suomen mittakaavassa harvinaisen kyselytutkimuksen, jonka mukaan seksityötä tekevät huolehtivat terveydestään omatoimisesti, mutta huono-osaisuuden kasaantuminen on selkeää. Mainitun stigmatisaation lisäksi luottamusta virallisiin palveluiden tarjoajiin heikentävät kielitaidon puute sekä huonot kokemukset viranomaisista lähtömaissa ja suoranaisesti hakeutumista terveydenhoitoa tarjoavien tahojen piiriin myös se, että heillä ei välttämättä edes ole oikeutta julkisiin terveydenhoitopalveluihin puuttuvan Kela-kortin vuoksi.

THL:n selvitys

Eri lähteiden mukaan seksityöntekijöitä on maassamme keskimäärin 8 000...10 000 vuosittain, ja asiakaskontaktien määrä nousee satoihin tuhansiin. Yksityiseen elämänpiiriin tunkeutuva elinkeino ja näin massiivisessa mittakaavassa ei voi legitiimissä yhteiskunnassa toimia ilman asianomaisten hyvinvointia tukematta ja siksi on välttämätöntä kehittää matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluita kohdennetusti yhdenvertainen saatavuus varmistaen, minkä lisäksi vastaavaa tutkimusta on kehitettävä myös asiakkaiden osalta. Kyse on kansanterveydestä, yhdenvertaisuudesta ja ennen kaikkea kaksinaismoralismin purkamisesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos kriminalisoidaan seksin ostaminen heteromiehihiltä niin koko ongelma häviää sen siliän tien. Ainakin oikeusministeri Henrikssonin mielestä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni ongelma vain pahenee liiallisen kriminalisoinnin myötä.

Ranskassa tosin taidetaan päätyä kieltolinjoille - ja siten myös Suomessa tämän suuntainen paine saa kannatusta...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ranskassa poliittinen järjestelmä on rakenteltaan sellainen, että kansanedustajiksi pääsee lähinnä melko vanhoja ihmisiä. Kun katselee ranskan kansalliskokouksen edustajia, niin sosialistipuolueen kansanedustajista melkien kaikki ovat yli 60-vuotiaita. Ilmeisesti kyseessä on joku perinne, jossa pitkästä palvelusta puoleen puolesta sitten iän myötä puolue järjestää palkintona edkuskuntapaikan.

Naisten kannalta tämä seksiasiahan on niin, että nuorten naisten kannalta vapaa seksi ja seksuaalisuuden voimakkaampi osuus ihmisen elämässä on hyvä ja edullinen asia, mutta taas vanhemmalla iällä seksistä tulee naiselle vihollinen, sillä seksuaalisuuden vapaus ja sen korostuminen yhteiskunnassa houkuttaa omaa aviomiestä vaihtamaan nuorempaan ja näin vanhempin nainen jäisi elämään loppuelämänsä yksin.

Meille ideologisesti yritettään tuputtaa, että seksissä ja seksuaalimoraalissa olisi ristiriita muka miesten ja naisten välillä, kun todellinen ristiriita on nuorten ja vanhempien naisten välillä. Nuoret naiset hyötyvät seksistä, vanhemmat naiset kärsivät seksistä. Siksi nämä seksisodat ovat pohjimmiltaan ideologista taistelua nuorten ja vanehmpien naisten välillä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Oikeastaan kyse Ranskassa ei ole niinkään seksuaalisesta vapautumisesta, vaan sinänsä sallitun prostituution rinnalle kasvaneesta, rikollisjärjestöjen hallitsemasta, harmaasta taloudesta ja ulkomaalaisten prostituoitujen laajamittaisesta riistosta. Paine kriminalisoinnille syntyy pelkkien lieveilmiöiden lisääntymisestä.

Näissä oloissa ja muodossaan prostituutiota ei voi pitää merkkinä liberalisoitumisesta, vaan paluuna konservatiiviseen patriarkaattiin. Seksin ostaminen alisteisessa asemassa olevalta, pakkotyöhön kahlehditulta, ulkomaalaiselta uusintaa intersektionaalisia sukupuolten valtasuhteita ja siksi radikaalia puuttumista asiakkaiden käyttäytymiseen voi pitää oikeutettuna.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola Vastaus kommenttiin #8

"sallitun prostituution rinnalle kasvaneesta, rikollisjärjestöjen hallitsemasta, harmaasta taloudesta ja ulkomaalaisten prostituoitujen laajamittaisesta riistosta. Paine kriminalisoinnille syntyy pelkkien lieveilmiöiden lisääntymisestä."

Etkö itse ollenkaan huomaa ja tiedosta tämän väitteesi raisistisuutta ja sen sisältämää muukalaiskammoa?

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko Vastaus kommenttiin #4

Minkä ikäisenä se seksistä kärsiminen alkaa? Ajattelin vaan, että osaan sitten varautua...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

Höpönlöpinä! Vanhemmat ikäpolvet ovat nuoruudessaan eläneet "vapaan" seksin aikakaudella ja ovat monasti nuorempia ikäpolvia vapaamielisempiä.
Enkä ymmärrä mitä varten miehet vaihtaisivat nuorempiin naisiin kun oma potenssi rupeaa heikkenemään.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tässä tutkimuksessa on kuitenkin se vika, että asioista oli tiedusteltu seksityöläisiltä itseltään. Feministisessä tutkimuksessa on kuitenkin tultu tulokseen, jonka mukaan seksityöhön liittyvissä asioissa parhaina informantteina on pidettävät naistutkimukseen perehtyneitä virkamiehiä, jotka eivät välttämättä ole kertaakaan elämässään tavanneet edes yhtään seksityöläistä. Tällainen luotettavien informanttien käyttö on ollut tärkeä tukijalka feministisessä tutkimusperinteessä.

Anna Kontula kritisoi tätä tutkimusperineettä Areenan erinomaisessa radio-ohjelmassa aiheeta http://areena.yle.fi/radio/2046681?start=11m42s

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jaa?

Kuten jo kirjoitinkin, tämä tutkimus tai selvitys pikemminkin on harvinainen Suomessa (yleensä ottaen) aihepiiristään ja mielestäni feministinen tieteenfilosofia ja tutkimusmetodologiat täyttävät tieteellisyyden vaatimukset - demarkaatio-ongelmaa sukupuolentutkimuksen osalta ei olla osoitettu. Yksittäisiä yhteiskunnallisia tutkimuksia voi aina vääristellä niiden premisseistä alkaen ihan tavan keskustelupalstojen kommentoijatkin varsinaisia tutkijoita enemmän. Tutkimustulosten tulkinnallinen vääristymä syntyykin yleensä mediassa, ilmeten joko tahattomasti pelkistetyn populistisoituneena uutisointina tai sitten tahallisena disinformaationa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kirjoittelen aiheesta pakinaa perjantai illaksi, missä tutkailen feminististä tutkimusta naisten määrittelemisestä mielisairaiksi, mutta nyt siitä näkökulmasta, että miesten normaali käyttäytyminen, eli viinan juonti, medikalisoidaan sairaudeksi ja addioktioksi sukupuolittuneen valtakulttuurin vaikutuksesta. Pysy kanavalla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Kuulostaa mielenkiintoiselle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsite "seksityöntekijä" on mielestäni vähintäänkin ongelmallinen sen antaessa vaikutelman itsenäisestä ja omaehtoisesta yrittäjyydestä. Tämä toteutuu kuitenkin harvoin käytännössä, useimmiten prostituoitu ajautuu alalle äärimmäisessä taloudellisessa hädässä tai ulkoisten pakotteiden seurauksena. Toisekseen ammatillisessakin mielessä se inflatoi tehokkaasti seksin merkityksen pelkistämällä emotionaalis-kehollisen kokemuksen pikaruoanomaiseksi tuotteeksi, prostituutio tarjoaa asiakkaalle korkeintaan haaleita imitaatioita seksistä. Roskaruoka on aina epäterveellistä, vaikka miten olisi pikantisti maustettua....

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Rakkaudeton seksi on täysin yhtä hyvää seksiä, kuin rakkausseksikin.

Rakkausseksin idealisointi on vain keino sanoa, että ihmisten tulisi välttää seksiä avioliiton tai parisuhteen ulkopuolella. Eli kyseessä on tämä vanha moraalisaarna: ei seksiä avioliiton ulkopuolella.

On samalla tavoin syrjivää, väittää, että rakkaudeton seksi on huonopaa, kuin parisuhdeseksi, kuin väittää, että homoseksi tai lesboseksi on huonompaa, kuin heteroseksi. Kyse on vain siitä, että moralisointi puetaan käsitykseksi oman seksuaalimoraalin oikeuttaman seksin paremmuudesta. Mene kysymymään Putinilta, onko heteroseksi parempaa, kuin homoseksi: tiedät mitä hän vastaa. Mene kysymään Päivi Räsäseltä, onko parisuhdeseksi parempaa, kuin rakkaudeton seksi, niin tiedät vastauksen.

Smaa vanhaa moralisointia nämä puheet, eikä ihmisten anneta sovittaa omaa seksuaalisuuttaan omaan elämäänsä sopivaan muotoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset